rukola - 6622 przepisów (strona:117/442)

Steak z rostbefu 216

tygrysy lubią najbardziej. Kawał soczystego steak'a z rostbefu wołowego. Z pieczonymi ziemniakami, masłem czosnkowym i sałatką z rukoli i pomidorów. Próbowałem wielu sposobów na przygotowanie steak'a, z sosem winnym, sosem pieprzowym, sosem balsamicznym, ale to właśnie ten sposób smakuje mi najbardziej. To proste danie i lubi proste składniki i dodatki. Do przygotowania steak'a użyłem: steak(...)rostbefu wołowego o grubości około 3 cm (około 250 gram), 20 gram masła, ząbka czosnku, 4 małych ziemniaków, 6 pomidorków koktajlowych, garści rukoli, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soku z 1/2 cytryny, odrobiny suszonego rozmarynu. Klucz do przygotowania dobrego steak'a to solidny kawałek dobrej wołowiny. Ja osobiście najbardziej lubię rostbef, ale można przygotować steak'a również z antrykotu

Wyprawy kulinarne
Francuska sałatka z liści mlecza (mniszka lekarskiego) 188

ramach praktycznego poznawania dzikich roślin przygotowałam francuską sałatkę z liści mlecza - z musztardowym winegretem, parmezanem i smażonym boczkiem dla chętnych. Liście mlecza możecie zastąpić innymi zielonymi liśćmi, np. rukolą - dlatego warto przyjrzeć się przepisowi nawet jak nie macie zamiaru jeść liści mniszka - bo sałatka jest naprawdę smaczna. Poza tym w poście znajdziecie garść informacji, jak zbierać liście mlecza i jakie(...)znalezieniem w tym roku młodych liści mlecza, ale możecie go zastąpić innymi listkami, bo jak Wam pisałam poprzednio , warto jeść zieleninę . Młode liście mlecza mają pikantny smak, przypominają więc rukolę . Dobrze w dzisiejszej sałatce sprawdzi się też roszponka, rukiew wodna, albo liście rzodkiewki. Mamy sezon rzodkiewkowy, piękne pęczki pysznią się do nas na straganach, czemu by więc nie wykorzystać również

Chilli Czosnek i Oliwa
Tabbouleh ze szczawiem i wiosennymi ziołami i o ogrodzie moich marzeń 189

sławnego libańskiego tabbouleh. Wcześniej nie pomyślałabym o tym, aby dodać szczaw na surowo do sałatki, więc jest to dla mnie odkrycie. Listki szczawiu są małe i delikatne, podobne do rukoli, czy młodego szpinaku, a w smaku trochę kwaśne. Choć sałatka może odstraszać Was nieco nietypowym składem (jakaś kasza bulgur i do tego jeszcze ten szczaw?) jest naprawdę smaczna . Winegret(...)liście moczyłam w zimnej wodzie, aby piasek znajdujący się na liściach opadł na dno.  Jeżeli nie możecie lub nie chcecie dodać do sałatki szczawiu, użyjcie młodego szpinaku albo rukoli.  Tabbouleh ze szczawiem i wiosennymi ziołami przepis z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley na 4 porcje czas przygotowania: 20 min. + czas moczenia bulguru (1 godz.) Składniki: 1 szklanka kaszy

Chilli Czosnek i Oliwa
Chłodnik z avocado 136

Przygotowuję je ze świeżych warzyw na bazie zimnego kefiru lub jogurtu naturalnego. Chłodnik z avocado / awokado to świetny pomysł na ochłodę w ciepły marzec. Dodając do niego jogurt, trochę rukoli, sok z cytryny i świeżą natkę pietruszki, oraz sosu chili, otrzymamy fantastyczną, orzeźwiającą kremową zupę. Do dekoracji wykorzystałam kawałek avocado, pomidor koktajlowy (można go lekko poddusić z sosem balsamico(...)również: Koktajl warzywny ze szpinakiem ze świeżego szpinaku. Zielony chłodnik z grzankami Chłodnik z botwinki na jogurcie Koktajl warzywny z koperkiem 100 ml jogurtu naturalnego, 1 dojrzałe avocado, garstka rukoli, sok z ½ cytryny, 50 ml wody gazowanej, Sól i pieprz, 1 łyżeczka pikantnego sosu chili natka pietruszki Przygotowanie: Do pojemnika blendera wkładamy obrane avocado, garstkę rukoli, jogurt, wodę gazowaną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z tuńczykiem i czerwonym pesto 207

siebie idealnie. Oczywiście ryba z makaronem nie przypadnie do gustu każdemu. Mimo wszystko ogromnie polecam, dla mnie makaron numer 2, oczywiście po niedawno opublikowanym pesto z kurczakiem i rukolą, które ostatnio robi furorę na stołach znajomych J Makaron z tuńczykiem i czerwonym pesto         Składniki: 250 g makaronu np. świderki (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum(...)szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8 pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek 2 garści rukoli 50 g parmezanu 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz Pesto z tego przepisu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makaron-kreatywnie Można użyć oczywiście gotowego.   Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Szynkę kroimy w paseczki, smażymy na patelni, aż będzie chrupiąca. Pomidory koktajlowe i oliwki przekrajmy

Mania Gotowania
Makaron z czerwonym Pesto, salami i szynką parmeńską 230

Makaron z czerwonym Pesto, salami i szynką parmeńską   Składniki: 250 g makaronu pene lub świderki około 70 g włoskiego salami 80 g szynki dojrzewającej (np. serrano) 2 garści rukoli 60 g parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 6-7 pomidorków koktajlowych około 10-12 czarnych oliwek P esto : 12 suszonych pomidorów w oleju 2 ząbki czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych(...)kroimy w kostkę, szynkę w paski. Smażymy do momentu aż szynka i salami się zarumienią. Pomidory i oliwki kroimy na połówki. Makaron odsączamy, przekładamy do garnka. Dodajemy do niego rukole, szynkę, salami, oliwki, pomidory, parmezan i pesto. Przyprawiamy odrobiną ziół. Mieszamy wszystko dokładnie. Na końcu posypujemy rukolą. Podajemy na ciepło lub zimno

Mania Gotowania
Imprezowe Tortille na kilka sposobów 226

przekąska na sylwestrową noc. Możecie je podać zarówno na ciepło jak i na zimno.   Imprezowe Tortille na kilka sposobów Składniki: około 6-7  tortilli  2 garście rukoli  100 g salami (w plasterkach) 2 pomidory 100 g szynki dojrzewającej (np. szwardzwaldzkiej) 6 suszonych pomidorów z zalewy 150 g sera żółtego (w plasterkach) 80 g sera camembert(...)przesmażamy. Tortille lekko zwilżamy mokrą dłonią. Tortille układamy kolejno na desce, smarujemy niewielką ilością keczupu. Następnie układać nadzienie. Tu panuje zupełna dowolność. Ja łączyłam składniki tak: Wersje 1 rukola salami pomidory ser żółty pieczarki Wersja 2 rukola salami suszone pomidory ser żółty papryczki jalapeńo oliwki Wersja 3 szynki dojrzewająca suszone pomidory ser camembert oliwki Wersja 3 szynki dojrzewająca suszone pomidory

Mania Gotowania
Zapiekanka z bakłażanami i kurczakiem! 242

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM I KURCZAKIEM CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA Dzisiaj zapraszam do przygotowania badzo prostej w wykonaniu i bardzo smakowitej zapiekanki, gdzie w roli głównej występuje bakłażan, rukola, kurczak i przepyszny sos do zapiekania. PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ: SKŁADNIKI: - bakłażan  - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - pierś z kurczaka - garść rukoli - przyprawa mielona kolendra - sól, pieprz kolorowy - sok z 1/2 cytryny(...)rozłóż na desce i posól każdy plaster - cebulę posiekaj w kostkę - czosnek przeciśnij przez praskę - kurczaka kroimy w kostkę - w dużej misce, wymieszaj jajka z jogurtem, mlekiem, przeciśniętym czosnkiem, rukolą, kaszą kuskus, solą i pieprzem, kolendrą - formę do zapiekania wysmaruj masłem - na dno formy wysyp posiekaną cebulkę, ułóż kurczaka, układaj w kształcie koła plastry bakłażana, zalej masą jajeczną - zapiekaj

SMYKWKUCHNI
Sałatka z jajem, oliwkami, rzodkiewką i miodowo- musztardowym dressingiem 350

Wydaje mi się, że zawdzięcza ona swój niesamowity smak wspaniałemu dressingowi. Warto ją zrobić, to szybki i zdrowy pomysł na śniadanie lub kolację! Składniki (na dwie porcje, ha!): garść rukoli 3 jaja ugotowane na twardo 6 rzodkiewek garść czarnych oliwek bez pestek 1/4 ogórka zielonego, pozbawionego skórki i nasion 1/3 białej papryki 100 gram sera feta świeże oregano łyżka musztardy(...)dijon łyżka miodu sól pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie pikantna, którą zrobiłam sama) Rukolę myjemy i kładziemy na talerz, jest to nasza baza. Jaja gotujemy na twardo (u mnie to 6-7 minut). Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórka siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Wszystko układamy na rukoli. Oliwki kroimy w plasterki (wychodzą piękne krążki!). Również układamy

Mango Papaja
Wątróbki w truskawkach 224

truskawek, chilli, octu balsamicznego i cukru. Ten sos to totalna improwizacja – pyszna, przepyszna. Polecam! SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 800 gram wątróbek drobiowych 50 gram rukoli 8 małych pomidorów (jeśli koktajlowe to więcej) 1/2 dużej cebuli białej lub czerwonej 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny + ocet do sałatki 3 łyżki wytrawnego wina olej lniany lub oliwa z oliwek kilkanaście(...)truskawek 3 cm świeżej papryczki chilli z pestkami 2 – 3 łyżeczki cukru mąka do obtoczenia wątróbki 1 łyża masła 3 łyżki oleju do smażenia WYKONANIE Rukolę myjemy i osuszamy. Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy na pół, jeszcze raz na pół, a następnie w cieniutkie plasterki. Na 4 talerzach układamy rukolę, opmidory i cebulę, a następnie polewamy

OstryKęs
Fusilli z chorizo 182

chorizo 6 plastrów długodojrzewającej szynki np. serrano, parmeńskiej 2 duże garście startego owczego sera Idiazabal (można zastąpić go np. pecorino, parmezanem) 2 wiejskie duże jajka 2 garście rukoli 4 ząbki czosnku oliwa sól pieprz WYKONANIE Wstawiamy wodę na makaron. Chorizo kroimy w kostkę, a szynkę w paski mniej więcej 2 cm na 5 cm. Na każdy talerz kładziemy rukolę(...)energicznie mieszamy by nie doprowadzić do ścięcia jajek. Po chwili dodajemy gorące chorizo z czosnkiem i oliwą ze smażenia. Dodajemy szynkę. Mieszamy dokładnie. Przekładamy makaron na talerze (na rukolę). Posypujemy parmezanem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

OstryKęs
Sałatka z brzoskwiniami i kozim serem 211

Upał jak na razie nie odpuszcza trzeba więc trochę poratować się lekką, orzeźwiającą sałatką;) Tym razem proponuję sałatkę z duża ilością szpinaku, rukoli, roszponki i pomidorów z dodatkiem brzoskwini i koziego sera. Całość dopełniają zioła i olej z dodatkiem pomidorów, czosnku i bazylii. Składniki: po garści rukoli, szpinaku i roszponki,  3 brzoskwinie,  2 dymki,  2 gałązki lawendy(...)gałązki tymianku,  kilka listków bazylii,  100 g koziego sera,  2 duże pomidory,  olej w saszetce z pomidorami, czosnkiem i bazylią Kujawski.  Wykonanie Rukolę, szpinak, bazylię i roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Pomidory pokroić w dużą kostkę, rozłożyć na liściach. Dymki oczyścić i drobno posiekać. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wymieszać. Listki

Z miłości do słodkości
Sałatka z arbuza i fety z malinami 278

Podczas upałów przygotowuję do jedzenia coś szybkiego, lekkiego i orzeźwiającego. Tym razem przygotowałam pyszną sałatkę warzywno-owocową. Ostra rukola, słona feta i słodki arbuz doskonale się razem komponują. Składniki: po garści rukoli, szpinaku i roszponki,  50 g sera feta,  duży plaster arbuza,  5 łyżek malin,  łyżka soku z cytryny,  2 łyżki oleju z bazylią Kujawskiego(...)Wykonanie Rukolę, szpinak i roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Z arbuza usunąć pestki, pokroić w kostkę. Rozłożyć na liściach.  Dodać pokrojoną w kostkę fetę oraz rozsypać maliny (możecie je uprzednio umyć, jednak ja nigdy nie myję malin). Skropić sokiem z cytryny.  Polać sosem bazyliowym.  Od razu podawać

Z miłości do słodkości
Lekka sałatka z miodowym dressingiem 1287

wszystkim tego brakowało, dlatego z przyjemnością przedstawiam... Sałatkę z pomarańczami i granatem oraz miodowym dressingiem duża porcja (jako dodatek obiadowy dla ok. 8 głodnych osób) Należy przygotować: 100 g rukoli 100 g roszponki 6 niewielkich pomarańczy 2 granaty 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sosu chili (ja użyłam czarnego sosu Tao-Tao) 4 łyżki oliwy(...)oliwek (najlepiej typu virgin) ok. 6-8 łyżek wody mineralnej niegazowanej Rukolę i roszponkę myjemy i zostawiamy do ocieknięcia. Pomarańcze filetujemy, a granaty przekrawamy na ćwiartki i wyciągamy cały miąższ (uważając przy tym, żeby się nie opryskać, ponieważ granaty posiadają bardzo silny barwnik i plamy ciężko sprać). Rukolę, roszponkę, cząstki pomarańczy oraz nasiona granatu umieszczamy w dużej misce i przygotowujemy

Ratunku obiad
Smażony camembert z żurawiną 220

Uwielbiam ser camembert. Dziś proponuję Wam szybką, ale ciekawą przystawkę. Warto podać ją np. na rukoli z kilkoma kroplami octu balsamicznego. Składniki: 1 camembert 1 jajko bułka tarta mleko mąka sól pieprz kilka łyżeczek żurawiny do mięs garść rukoli kilka kropli octu balsamicznego olej do smażenia Wykonanie: Camembert pokroić na osiem trójkącików. Jajka rozkłócić widelcem, dodać sól i pieprz(...)mleku, mące, jajku i bułce tartej. Taki zabieg sprawi, że panierka nie będzie odpadać od sera. Smażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony. Na talerzu rozłożyć rukolę i skropić ją kilkoma kroplami octu balsamicznego. Na niej ułożyć usmażony camembert i kilka łyżeczek żurawiny. insertCookd("696acdea521fd33c014f737c51ee5763

Pasja Smaku