można zapakować ją w pojemnik i zabrać do pracy czy szkoły). Dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Czerwony ryż ma lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie łączy się z rukolą. Jest znany ze swoich właściwości antyrakowych, dlatego warto go stosować zamiast tego białego. Do sałatki można użyć także ryżu dzikiego czy brązowego, które są równie zdrowe, a jednak wciąż mało(...)małe cukinie lub 1 duża 1 ząbek czosnku 2 cebule szalotki 1 szklanka czerwonego ryżu (może być także „dziki”, brązowy lub zwykły biały) dwie duże garście rukoli (ok. 50 g) kilka pomidorów suszonych z zalewy lub pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka białego octu winnego oliwa z oliwek chili w płatkach sól morska, pieprz listonic_type
Poezja smakupierwszą opcję, ale gdzieś tam w Polsce podobno jest upalnie. Jakbyście mogli, to podeślijcie nam trochę słońca. Tylko bez nawałnic i gradu, proszę. :) Makaron pełnoziarnisty z cukinią, fetą i rukolą Proporcje są częściowo na oko, ale kto głodny miałby czas na odmierzanie. ;) Poza tym dokładne ilości produktów nie są tu niezbędne. Po prostu dobierzcie je według własnych upodobań, wtedy(...)pełnoziarnistego makaronu (u mnie sedani) 1 mała młoda cebula (lekko słodka) 2 małe ząbki czosnku 1 mała ostra papryczka 1 nieduża cukinia 1 łyżka posiekanych listków bazylii duża garść rukoli 100 g sera typu feta sól i pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek obrać, osobno pokroić
Pełny talerzpraskę 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki ketchupu 1-2 łyżeczki wody Sól i pieprz Dodatkowo: 4 jajka sadzone Kilka plasterków bekonu podsmażonego na chrupko J Pomidor Ser żółty Sałata, rukola Cebula Musztarda/ ketchup/ sos do burgerów Bułki do hamburgerów Wykonanie: Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do mięsa dodać jajko, musztardę(...)trakcie przekręcania, ponieważ łatwo o to, żeby się rozpadły. Bułkę przekroić na pół i podgrzać chwilę w piekarniku, posmarować ketchupem i musztardą, nałożyć sałatę,cebulę, kotleta, pomidora, rukolę, ser żółty, jajko sadzone, bekon, rukolę oraz sos do burgerów. Oczywiście kolejność nie musi być taka jak napisałam, możecie również usunąć składniki których nie lubicie i dodać inne
The Sweet DamselLubicie omlety? Propozycja dla wegetarian i nie tylko ;) Poniżej przepis mojej przyjaciółki Nadiyi na omlet z rukolą i oliwkami. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje :) Składniki: 3 jajka 3 łyżki mąki Rukola Kilkanaście oliwek Sól Pieprz Bazylia Prymat Wykonanie: Jajka roztrzepać, dodać mąkę, sól, pieprz oraz bazylię dokładnie wymieszać. Masę wylać na rozgrzaną patelnię. Na wierzch dodać rukolę oraz oliwki
The Sweet Damselprzez to są smaczniejsze i zdrowe. Mięso jest soczyste i wyraziste. Warzywa fajnie smakami i kolorami się uzupełniają i wiele witamin w sobie mają. Jak ser mozzarella, sos i rukolę dodamy to gotowe domowe burgery już mamy. Są to mini burgery grillowane, smaczne, soczyste, chrupiące – wyjątkowo udane. Składniki: bułki 10 szt.: 20 g świeżych drożdży, 300 g mąki pszennej, ½ łyżeczki(...)mielony do smaku, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, ponadto po 10 plasterków: pomidora, cukinii (najlepsza podłużna młoda o średnicy bułek), białej cebuli, sera mozzarella, oraz: sos chili, rukola, olej rzepakowy Rapso, sól, pieprz, mąka do podsypania bułek. Przygotowanie: Bułki: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g maki. Odstawiamy pod przykryciem na 15 min. Mąkę mieszamy
Moniki SmakołykiBardzo smaczna przekąska, pochodząca z kuchni greckiej, orzeźwiająca i lekka. Składniki 4 grube plastry fety 1 jajko 2 garści rukoli po 2 czerwone i żółte papryki kawałek parmezanu oliwa z oliwek 2 łyżki czarnych oliwek Sos : 1 posiekana dymka 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz 6 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie Sos : wszystkie składniki umieściłem(...)usunąłem środki z nasionami, strąki pokroiłem w szerokie paski. Ser pokroiłem na dość grube plastry. Panierowałem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyłem na złoty kolor na gorącym oleju. Rukolę wymieszałem z sosem. Ułożyłem warstwami rukolę, ser, paprykę. Posypałem startym na grube wióry parmezanem i pokrojonymi oliwkami
R'n'G KitchenPyszne, chrupiące ciasto francuskie uszlachetnione domowym pesto z suszonych pomidorów, gorącymi serami i świeżymi pomidorami. Do tego czarne oliwki, bazylia, oregano i dużo rukoli. :) Tartę przygotowuje się błyskawicznie i smak jest naprawdę niezapomniany! ;) Ja podaję tartę na kilka sposobów, żonglując dodatkami :) Oto jedna z moich propozycji. Składniki na tartę (na 6 porcji): jedna rolka ciasta francuskiego light (ja używam(...)Henglein) 250g sera mozzarella light (polecam Mlekovita lub Zott) 250g sera camembert (polecam President Light 12% lub Turek Figura 28%) 4 duże pomidory lub ok. 20 koktajlowych suszone oregano rukola kilka plastrów szynki drobiowej garść czarnych oliwek oliwa extra virgine świeżo mielony czarny pieprz Składniki na pesto pomidorowe: 150 g odsączonych suszonych pomidorów 4 łyżki zalewy ze słoika
Spektrum SmakuPyszna, zdrowa i bardzo sycąca sałatka świetnie nadająca się na kolację. Składniki: 200 g rukoli szklanka kaszy pęczak 100 g sera feta 3 pomidory 1 ogórek zielony 1/2 cebuli czerwonej 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Do osolonej gotującej wody wrzucamy kaszę i gotujemy 15-20 minut. Studzimy. Rukolę oraz pozostałe warzywa myjemy(...)pomidory,ogórek kroimy w kostkę a cebulę w piórka. Drobno siekamy szczypiorek. Kaszę wsypujemy do miski, wrzucamy rukolę, pokrojone pomidory, ogórka, fetę, cebulę oraz szczypiorek. Wszystko razem mieszamy. Oliwę łączymy z solą oraz pieprzem. Tak przyrządzonym sosem polewamy sałatkę, smacznego
magiczna kuchnia KasiDzisiaj mamy ją do obiadu (kurczak) ,ale równie dobrze nadaje się na lekką ,wieczorną przekąskę. Składniki 80 g rukoli 200 g pomidorków cherry 4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu Sos: 50 ml oliwy z oliwek 5 ml octu winnego 40 ml sosu pikantnego z mango i tamaryndowca (można zastąpić mieszanką musztardy ,chili i miodu) Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Rukolę przekładamy do czterech miseczek ,w których będziemy podawać surówkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki ,dzielimy na 4 części i dokładamy do rukoli. Na wierzch posypujemy marynowany pieprz. Oliwę mieszamy z sosem i octem winnym. Polewamy nim surówkę ,tuż przed samym podaniem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenmamy zbyt wiele czasu, a na półce w kuchni znajduje się puszka białej fasoli, to warto zrobić te prościutkie i szybciutkie kotleciki. Kotlety z białej fasoli z rukolą Przepis na ok. 10 kotletów (zależy od wielkości) Potrzebujemy: - puszka białej fasoli - garść świeżej rukoli - pół dużej cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka pokrojonego drobno koperku (świeżego/mrożonego) - 2 łyżeczki płatków(...)podsmażamy na oliwie, aż się zarumienią. 2. Fasolę wrzucamy na sitko i płuczemy pod wodą. Przekładamy ją do sporej miski i ugniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. 3. Rukolę kroimy w drobniejsze kawałki. 4. Do miski wrzucamy resztę składników - cebulę i czosnek z patelni, przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli ciasto będzie za suche dolewamy odrobinę wody. 5. Formujemy kotleciki
Bananowe Polerobię to na oko i dodaję więcej tego dodatku, na który mam największą ochotę. Składniki na 1 porcję: - pół pojedynczej pierś z kurczaka - 2 garści sałaty rzymska - 1 garść rukoli - 4 pieczarki - pół ogórka - ćwierć papryki - kromka chleba (ja dałam żytni razowy) - mała garść kiełków (dałam kapusty) - łyżka startego Parmezanu - zioła do kurczaka - masło zwykłe do pieczarek i czosnkowe(...)jogurtu naturalnego - pół ząbka czosnku lub pół łyżeczki granulowanego Mięso myjemy, usuwamy "brzydkie kawałki" i gotujemy, najlepiej w wywarze warzywnym. Po ugotowaniu obsypujemy delikatnie ziołami. Liście sałaty i rukolę obmywamy. Pieczarki kroimy na małe kawałki i podsmażamy na masełku. Ogórek obieramy i kroimy na plasterki, a paprykę w paseczki. Kromkę chleba kroimy na jak najmniejsze kosteczki i podpiekamy
Be Fit Be Strongprosty i szybki przepis znalazłem kiedyś na stronie chefkoch.de (w lodówce był akurat kurczak i trochę rukoli). Pomimo niewielkiej ilości składników oraz przypraw potrawa ma niesamowicie ciekawy smak. Pozornie duża ilość ostrej papryki (ja zwykle wrzucam 2 duże i naprawdę ostre owoce) nie powoduje wcale, że mamy do czynienia z ostrą potrawą! Dodatek nabiału, słodkiej papryki i cytryny skutecznie "gasi(...)ogień papryki, powstaje wyraziste i aromatyczne danie, wyśmienicie komponujące się z rukolą. Składniki na 3-4 porcje: 500g piersi z kurczaka 4 łyżki sosu sojowego sok i skórka z połówki cytryny 1-2 ostre papryczki 1 duża żółta papryka 250g makaronu tagliatelle kubek kwaśnej śmietany, albo jogurtu naturalnego Mięso pokrojone w kawałki zamarynowałem w sosie sojowym, soku i utartej skórce
Kuchnia PrezydentowejPizza, perfekcyjna kolacja na lato. Korzystajcie z letnich nowalijek jak szparagi, zielony groszek czy świeżo wychodowana rukola. U mnie dzisiaj pizza bianco z zielonymi szparagami i feta. Wspaniała wegetariańska pizza. Przepis poniżej Pizza ze szparagami i feta Składniki: na 3 pizza ciasto na pizza, tutaj przepis , podwojona porcja 200 g szparagów 100 sera feta garść rukola 250 g crème fraîche(...)piórka. Całość posyp chili i sezamem. Piec pizza w nagrzanym piekarniku na 200ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej) przez około 15 minut. Podaj pizzę na gorąco z rukolą i ewentualnie polaną resztą crème fraîche
codojedzeniamożna nabyć produkt. Składniki: wątróbki drobiowe 1/2 szklanki kaszy bulgur pszenny + 1 szklanka wody 1 łyżeczka kurkumy olej kokosowy garść owoców leśnych ( u mnie jeżyny i maliny mrożone) rukola ser Koryciński Swojski Czesławy Zarzeckiej ocet balsamiczny kremowy figowy (może być inny kremowy) mąką mleko sól Wykonanie: Wątróbki umyłam, oczyściłam i zalałam mlekiem. Kaszę bulgur wsypałam do garnka, zalałam(...)następnie zmniejszyłam płomień, garnek przykryłam i gotowałam do czasu aż kasza wchłonęła wodę. Potem wstawiłam przykryty garnek do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i potrzymałam go tam 10 minut. Rukolę opłukałam. Ser pokroiłam w kosteczkę. Owoce miałam rozmrożone na ręczniku papierowym. Po 15 minutach od namoczenia wątróbek zabrałam się za ich smażenie. Obtoczyłam je w mące i smażyłam na rozgrzanym
Blondynka Gotujeużywam do czego mi tylko potrzeba. Metoda szybka i wygodna, i nic nie jest popryskane sokiem :) Na jedną kanapkę: 2 kromki chleba razowego prawdziwe masło do posmarowania kilka listków rukoli kilka kawałeczków wędzonego łososia sałatkowego 1-2 plastry cukinii odrobina oleju kilkanaście ziarenek granatu pieprz młotkowany do smaku Wykonanie: Cukinię umyć, uciąć skośne niegrube plasterki, posmarować olejem i zgrillować(...)patelni. Rukolę opłukać, osuszyć w ręczniku papierowym. Granat umyć, delikatnie obrać i uważając na wszędobylski sok wydłubać ziarenka. Pieprz grubo rozgnieść w moździerzu. Kromki chleba posmarować masłem, obłożyć listkami rukoli i kawałkami łososia. Na to położyć grillowaną cukinię. Po wierzchu posypać ziarenkami granatu i pieprzem. Przykryć drugą kromką chleba. Zjeść z apetytem
Kuchenne zapiski Edyty