Pizza z bakłażanem jest moim faworytem. Bardzo lubię tę oberżynę. Dodatek rukoli wzbogaca jej smak i nadaje fajnego zielonego akcentu. ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500 150 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli szczypta cukru 2 łyżki oliwy 2 dkg drożdży farsz: 1 bakłażan 10 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie kulki mozzarella 8 pieczarek 3 plastry szynki 1 cebula czerwona(...)oliwek czarnych 1 garść rukoli bazylia świeża 1 łyżka przyprawy do pizzy 250 ml sosu pomidorowego 8 suszonych pomidorów sól, pieprz Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem. Przykrywam i odstawiam
wesoła kuchniaOstry, kremowy smak sera na bagietce polanej miodem i zapieczonej. Słodka gruszka i konkretny smak rukoli dopełnia całości. Ta francuska przekąska powstała na konkurs Blogerszefa jako danie Kuchni Zachodniej. Składniki na 4 porcje: • ser Gorgonzola Cremoso 200 g • 4 kromki bagietki korzennej przekrojonej wzdłuż • 4 łyżeczki płynnego miodu • 4 łyżeczki sosu balsamicznego • 4 łyżeczko oliwy(...)gruszki • rukola • pieprz grubo mielony Wykonanie: • Bagietkę posmarować gorgonzolą i polać miodem robiąc kratkę. • Gruszkę ze skórką przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazdo nasienne, wyciąć ogonek i szypułkę oraz pokroić w cieniutkie plastry. • Bagietkę zapiec w 200 st.C przez 5-6 minut, aż miód się skarmelizuje. • Talerz polać ozdobnie sosem balsamicznym, ułożyć bagietkę
To co kochampowietrzu czuć wiosnę, ogarnęła więc mnie tęsknota za nią i za wiosenną zielenią. Stąd też zielona, bardzo dietetyczna zupa krem. Zielona za sprawą brokuła, cukinii, rukoli i bazylii. Aby stała się bardziej treściwa, polecam dodatek łyżki otrąb owsianych na miseczkę zupy. Doskonale prezentuje się z dodatkiem plastra pomidora. Składniki: • 1 brokuł • 1 cukinia(...)listków bazylii • garść rukoli • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki oliwy Wykonanie: • Brokuła podzielić na różyczki, cukinię pokroić w kostkę. • Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać brokuła i cukinię. • Całość zalać wodą tak, aby przykryła warzywa, i gotować do miękkości. • Doprawić solą, pieprzem, dorzucić liście bazylii
To co kochamBardzo prosta i lekka przystawka z szynki prosciutto Cotto i melona podanych w miseczkach z sałaty lodowej. Chrupiąca sałata lodowa i aromatyczna rukola idealnie pasują do tej szynki, a smak wzmacnia słodko-kwaśny sos balsamiczny. Szynka prosciutto Cotto jest gotowana, bardzo delikatna i krucha, bardziej przypomina naszą szynkę konserwową(...)przeciwieństwie do prosciutto Crudo, która jest włoską, surową szynką dojrzewającą. Składniki: • 1 główka sałaty lodowej • 2 garście rukoli • 1/2 melona • 8 plastrów gotowanej szynki prosciutto Cotto • 4 łyżeczki słupków migdałowych • sos balsamiczny Wykonanie: • Z sałaty lodowej delikatnie zdjąć 4 liście tworząc miseczki na sałatkę. • Do każdego liścia włożyć rukolę, po 3 ćwierćplasterki melona
To co kochamtuńczykiem jest sztandarową potrawą reprezentującą południe Francji i doczekała się wielu wariantów. W podstawowym przepisie na sałatkę nicejską znajdziecie jedynie surowe warzywa, nawet bez sałaty, jedynie z odrobiną rukoli, a składniki rozkłada się na talerzu natartym czosnkiem. Nie wykorzystuje się także sosu winegret, a jedynie parę kropli oliwi, sól i parę kropli octu. Jednak ta wersja sałatki nicejskiej jest obecnie(...)może zastąpić pełny posiłek! Składniki: 2 steki z tuńczyka albo 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym (absolutnie nie w oleju!) główka sałaty rzymskiej/ dekoracyjnej, ewentualnie lodowej 2 garści rukoli 1 czerwona cebula 8 jajek przepiórczych (można wymienić na kurze albo nawet wymieszać oba rodzaje) 150 g zielonej fasolki szparagowej, ugotowanej na chrupko 4-6 filecików anchois czarne oliwki kapary
Pociąg Do Kuchnidodatkiem pieczarek. Smak suszonych pomidorów bardzo dobrze komponuje się z ciecierzycowym plackiem, więc i Wam gorąco polecam taki zestaw. Po upieczeniu na wierzchu farinaty ułożyłam jeszcze sporą garść liści rukoli, następnie zwinęłam w rulon i zjadłam jak naleśnik :))) Co przypomina mi o jeszcze jednej radzie. Ciasto na farinatę możecie usmażyć na patelni, uzyskując w ten sposób pyszne bezglutenowe naleśniki. Farinata(...)suszonych pomidorach ok. 2 łyżki oliwy (lub do uzyskania konsystencji pesto) opcjonalnie: garść liści bazylii lub natki pietruszki dodatkowo: 200 g pieczarek natka pietruszki do posypania lub garść rukoli Przygotowanie farinaty: Wszystkie składniki ciasta na farinatę umieść w misce i zmiksuj przy pomocy robota kuchennego. Możesz też użyć trzepaczki (wtedy dodawaj wodę stopniowo), ale tak jest o wiele prościej. Gotowe
Chilli Czosnek i Oliwapojedyncza pierś z kurczaka 6 pomidorów suszonych w zalewie 3 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka tartego tymianku (suszonego) 2 ząbki czosnku 1 garść szpinaku (może być mrożony) - ja dałam rukolę, ponieważ nie miałam szpinaku 1 łyżka oliwy z zalewy po suszonych pomidorach 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Marynata : czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać łyżkę(...)przebić mięsa na wylot oraz nie przebić jego powierzchni, ponieważ istnieje ryzyko wydostania się farszu na zewnątrz Suszone pomidory można pokroić w mniejsze kawałki - ja tak robię. Rukolę również można delikatnie pokroić, ale w tym przypadku nie ma takiej potrzeby Do gotowej kieszonki wkładamy suszone pomidory, szpinak (u mnie rukola) i tymianek. Jeśli tymianek jest tarty, to trzeba go najpierw
Szczęśliwa kuchniakażdej postaci, jako zapiekanka, rozmaite sałatki czy po prostu na ciepło. Dziś mam dla Was szybką ,zdrową i smaczną propozycję ciemnego makaronu z dodatkiem suszonych pomidorów, tuńczyka i rukoli, świetna potrawa dla zabieganych, nic więcej do zapełnienia brzuszka nie potrzeba! Składniki: 25 dag makaronu pełnoziarnistego o dowolnym kształcie u mnie świderki 50 g rukoli Fit&Easy(...)wykonać ? Makaron gotuję w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu odcedzam, dodaję z powrotem do garnka, mieszam od razu z pokrojonymi suszonymi pomidorami i rozdrobnionym tuńczykiem, dodaję świeżą rukolę, doprawiam sokiem z cytryny, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, wlewam oliwę, mieszam, rozkładam na talerze, posypuję startą skórą cytrynową oraz płatkami startego grubo cheddara. Podaję od razu. Smacznego
Wanilia i Kardamonwpadnie podczas przeglądania lodówki. Papryka w dwóch kolorach - nadaje się! Pomidor i cebula - obecne! Trochę kukurydzy wytrząśniętej z puszki - jest! A do tego dwie porządne garście Mixu Sałat z Rukolą FreshLine od Avit. Tak się miesza surówkę błyskawiczną! Robi się ją raz dwa, najlepiej jeszcze w trakcie gotowania obiadu, tak by miała czas odpowiednio się "przegryźć" ze wszystkimi składnikami, podczas(...)dużą miskę surówki: 1/2 papryki zielonej - dużej 1/2 papryki czerwonej - dużej 1 pomidor - duży; obrany ze skórki 1 cebula - mała 1/2 puszki kukurydzy 1/2 opakowania Mix Sałat z Rukolą FreshLine od Avit - umyte i gotowe do spożycia od razu po wyjęciu z opakowania 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz czarny - do smaku
Grunt to przepis!nigdzie się nie spieszę, mogę je celebrować i cieszyć się przygotowaniami oraz efektem :) Puszysty omlet z ulubionymi dodatkami to jeden z najlepszych możliwych początków dnia. U mnie dziś z rukolą i pomidorami suszonymi, aromatyczny, wyrazisty w smaku, bajka! Do tego świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i zdrowe, pożywne śniadanie gotowe. Każdy ma inny sposób na omlet, jeżeli o mnie chodzi(...)tego nie nadaje!) możemy dopiec omlet przez kilka minut w piekarniku. Składniki: - 2-3 jajka (w zależności od apetytu) - łyżeczka mąki (kukurydzianej lub pszennej) - 2 łyżki mleka - niewielka garść rukoli - 5 pomidorów suszonych - niewielka cebula - 2 ząbki czosnku - łyżeczka masła - sól, pieprz, zioła prowansalskie Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na patelni na łyżeczce masła. Gdy cebula i czosnek się
Cook&LoveProsta, szybka, smaczna i zdrowa sałatka :) Moc witamin, składników mineralnych i dobroczynnych kwasów omega :) SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja - 280 kcal) 4 garście rukoli kulka mozzarelli (125 g) 250 g pomidorków koktajlowych 1 szt. awokado 90 g czarnych oliwek 50 g orzechów włoskich 1 łyżka oliwy z oliwek sok z cytryny świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Rukolę myjemy, dodajemy
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: ok. 50g rukoli 1 gruszka ser brie garść orzechów włoskich 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz Sposób przygotowania: Rukolę opłukać i osuszyć. Gruszkę umyć, obrać, usunąć z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę. Z soku z cytryny, oleju i przypraw zrobić sos. Rukolę ułożyć na talerzu, posypać gruszką
Prosto i Smacznie z AnetąCharakterystyczny smak rukoli i szynki parmeńskiej został przełamany słodyczą żurawiny i delikatnego sera. Okazało się, że nic więcej oprócz soli, świeżo zmielonego pieprzu i oliwy z oliwek nie trzeba - sałatka szybko rozproszyła się wśród naszych gości i zniknęła zanim się obejrzałam :) Jeśli chcecie możecie wzbogacić taką sałatkę oliwkami lub kaparami dodając także inne typy sałat. A dla tych, którzy(...)łososia albo kurczaka lub po prostu bez dodatku żadnego mięsa. Polecam z bagietką z masłem z dodatkiem drobno posiekanego koperku lub pietruszki:) Do dzieła;D Składniki: 100 g rukoli 75 g szynki parmeńskiej, prosciutto (szynki wieprzowej, wędzonej, podsuszanej w plastrach) 100 g suszonej żurawiny 1 okrągły serek Capri - serek typu włoskiego (Sierpc) 13 pomidorków koktajlowych sól, pieprz, kilka łyżek oliwy
Zasmakuj KuchniCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na lekkie wrapy z wędzonym łososiem oraz rukolą. Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować: - 4 placki tortilli - ok. 250 g wędzonego łososia - 2 garście świeżej rukoli - ulubione warzywa (u mnie była to 1 duża, czerwona papryka) Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 2 łyżki śmietankowego serka chrzanowego - 2 łyżki jogurtu naturalnego 1. Jogurt łączymy z serkiem(...)chrzanowym. Powstałym sosem smarujemy placki tortilli. 2. Na połowie placka układamy łososia, paski papryki oraz rukolę i całość ściśle zawijamy. 3. Tak przygotowane wrapy można zjeść na zimno lub wstawić do naczynia żaroodpornego i podpiec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 5 minut. W podobny sposób przygotujecie również mini roladki z łososiem . SMACZEGO
Bez CebuliŚliwki są wyjątkowo wdzięcznym owocem, super sprawdzają się w deserach, śniadaniowych owsiankach, plackach, o powidłach nawet nie muszę wspominać, a w sałatkach są wręcz genialne. Uwielbiam je połączone z rukolą, dobrym serem, orzechami i quinoą. Korzystajcie więc z nich póki jest sezon, a za parę miesięcy pewnie do nich wrócimy, gdy nastanie czas na śliwki suszone i wędzone. Składniki(...)szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki sałaty dębowej czerwonej 3 garście rukoli 5-6 śliwek węgierek 150 gram sera maziowego 2 łyżki orzeszków piniowych 2 łyżki octu winnego z Jerez 4 łyżki oliwy z oliwek czarny pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę i rukolę myjemy osuszamy i wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone na ćwiartki śliwki i czarną
Quinoa Raz!