Sałatka jest naprawdę wyśmienita, jeśli oczywiście kochacie wyrazistą w smaku rukolę. Świetnie komponuje się z miodowo-winnym winegretem. Składniki: 2 filety z kurczaka ok. 70 g rukoli pół kostki twardej fety 1 mała czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 płaska łyżka miodu 3 łyżki octu jabłkowego lub winnego 2 łyżki oleju o neutralnym smaku sól i pieprz, słodka papryka, tymianek(...)olej do smażenia Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem oraz słodką papryką. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, ostudzić. Rukolę umyć i osuszyć. Pomidorki pokroić w grubsze plastry, fetę w kostkę, a obraną cebulę w piórka. W kubku dobrze połączyć ze sobą miód, ocet i olej, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać składniki
Czerwień i błękitsię bardziej sycąca. Pamiętajcie, żeby je namoczyć, dzięki czemu pozbędziemy się dużej części kwasu fitowego. Dla zainteresowanych na końcu przepisu znajduje się tabelka z wartościami odżywczymi. Składniki 50 g rukoli (2 duże garści) 30 g orzechów włoskich (łuskanych) 1/2 pomarańczy 1/2 granatu Przygotowanie Dzień wcześniej namocz orzechy. Umytą rukolę ułóż na talerzu. Dodaj obrane, drobne kawałki pomarańczy oraz nasiona granatu
Programista w kuchniCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na bardzo sycącą sałatkę na bazie szpinaku i rukoli z grillowanym serem halloumi oraz grillowaną cukinią. Do przygotowania porcji dla 2-3 osób potrzebujemy: - 2 duże garście szpinaku oraz rukoli - 250 g sera halloumi - 2 żółte pomidory - 1 małą cukinię - 4 łyżki mieszanki nasion (u mnie słonecznik, migdały, pestki dyni) Do przygotowania marynaty do cukinii potrzebujemy(...)dodajemy do pokrojonego w 1 cm plastry sera. 4. Tak przygotowany ser oraz cukinię marynujemy przez min. 30 min w lodówce. 5. W tym czasie płuczemy i osuszamy szpinak, rukolę oraz pomidory, które później kroimy np. w plasterki. 6. Do miski przekładamy warzywa i całość mieszamy z wcześniej przygotowaną marynatą składającą się z musztardy, oliwy, miodu oraz chili
Bez Cebuliłyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit – ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 średni kalafior 1/2 szklanki startego sera typu bursztyn lub parmezan 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (ja użyłam wędzonej(...)łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit - ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola'; document.write(" "); Surowy kalafior dzielimy na różyczki i szatkujemy w malakserze na drobne części. Jeśli nie mamy malaksera, możemy zetrzeć go na tarce jarzynowej. Do kalafiora dodajemy starty ser (najlepiej drobno), surowe
Poezja smakuWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 2 garście rukoli, 10 niedużych truskawek, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, pieprz, 6 czarnych oliwek, 60 g fety, łyżka posiekanego szczypiorku, sos winegret z miętą: 2 łyżki oliwy, łyżka miodu płynnego, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka posiekanej świeżej mięty, pieprz świeżo mielony, sól(...)Przygotowanie: Rukolę myję, dokładnie osuszam, układam na talerzu. Oliwki kroję w krążki, truskawki w ćwiartki, fetę w kostkę. Każdy kawałek sera obtaczam w posiekanej mięcie i pieprzu. Na rukoli układam pozostałe składniki, posypuję posiekanym szczypiorkiem. Z podanych składników przygotowuję sos, gotowym polewam sałatkę
JejKuchniaciasto: 250 ml ciepłego mleka 30g świeżych drożdży 3 szkl. mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki masła miękkiego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: około 15 plasterków salami rukola 10 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku starta mozzarella olej rzepakowy do posmarowania bułeczek 1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym) mleku. Odstawiamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól(...)mnie nie było potrzeby, ciasto bardzo fajnie i sprawnie się zagniotło. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 2. Teraz możemy przygotować sobie składniki na farsz: rukolę myjemy, salami kroimy w paseczki, czosnek przepuszczamy przez praskę. 3. Po godzinie stolnicę oprószamy mąką, ciasto dzielimy na dwie części (chyba, że bułeczki chcemy małe to na więcej), pierwszą
kruche babeczkiBardzo lubię świeże ananasy. Najczęściej robię z nich koktajle, ale zdarzyło mi się przygotować z nimi sałatki, np. z kaczką. Dziś sałatka z kurczakiem na rukoli. Składniki: 1 filet z kurczaka pół woreczka rukoli kilka pomidorków koktajlowych ok. ćwiartki świeżego ananasa opakowanie kuleczek mozzarelli 2 łyżki pestek dyni Sos: 1 płaska łyżeczka miodu 4 łyżki octu jabłkowego lub winnego(...)pieprz, zioła do sałatek, curry i słodka papryka olej do smażenia Kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem, curry i słodką papryką. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, ostudzić. Rukolę umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół, mozzarellę odsączyć, a ananasa pokroić na kawałki (bez twardego środka). W kubku dobrze połączyć ze sobą miód, ocet i olej, doprawić solą i pieprzem
Czerwień i błękitkromki pieczywa tostowego z ziarnami, garść rukoli, 2 grube plastry sera wędzonego, 1/2 cebuli, pokrojonej na cieniutkie plasterki, 1 łyżeczka konfitury z żurawiny do mięs. Dzisiaj zaproponuję świetną przekąskę dla wszystkich miłośników serów wędzonych. Kanapka z serem wędzonym i żurawiną, to forma grillowanego tosta, podawanego na ciepło z dodatkiem lekko roztopionego sera, rukoli, cebuli i żurawiny. Wcześniej pokrojony(...)zacznie lekko się rozpuszczać. W międzyczasie, przygotować 2 kromki chleba tostowego. Włożyć do opiekacza grillowego i podgrzać do uzyskania złotego koloru. Na ciepłej kromce pieczywa tostowego, ułożyć trochę rukoli, 2-3 plasterki cebuli, wędzony ser i konfiturę z żurawiny. Całość przykryć drugą kromką pieczywa tostowego. Podawać od razu. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniWitajcie kochani. Dziś mam dla Was propozycję na obiad, który możemy zjeść w domu, zabrać do pracy lub na piknik. Indyk do tego cukinia, rukola, suszone pomidory i do tego kupiłam niedawno mix kasza orkiszowa z makaronem vermicelli i suszonymi pomidorami. Wyszło bardzo smacznie :-). Miłego wtorku Wam życzę :-) Składniki: 300 - 400 g filetu z indyka rukola 7 suszonych pomidorów(...)patelni rozgrzewamy 2 łyżki margaryny optima omega 3, na rozgrzany tłuszcz dajemy cukinię, oprószamy solą i podsmażamy, następnie dodajemy zamarynowanego indyka. Smażymy, pod koniec dodajemy suszone pomidory, oraz umytą rukolę. Mieszamy i dodajemy kaszę. Jeszcze raz mieszamy i gotowe :-). Smacznego
kruche babeczkiŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 7-14 Składniki: 2 placki tortilli, opakowanie serka śmietankowego, 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, dwie większe garście rukoli, dwie większe garście kiełków rzodkiewki, 1/4 małej papryki czerwonej, mała marchewka. Dodatkowo: 14 wykałaczek, 7 małych rzodkiewek. Przygotowanie: Z rzodkiewek wycinam kwiatki małym nożykiem z czubkiem (zygzakiem naokoło). Rukolę myję(...)dokładnie osuszam. Paprykę kroję w cienkie paseczki, marchewkę obieram, a następnie tworzę cienkie paseczki obieraczką. Placki tortilli smaruję serkiem śmietankowym, na każdym układam po dwa plastry szynki, garść rukoli i kiełków oraz paprykę i marchewkę. Całość ściśle zwijam, kroję na mniejsze kawałki. Każdy kawałek nabijam na wykałaczkę, dekoruję kwiatkami z rzodkiewki
JejKuchniapomidorki koktajlowe z groszkiem grillowałam i jako całość na obiad 🍴 "po gołym niebem" ☁ ☼ podałam. Składniki: rolada: 4 duże filety z kurczaka, 4 łyżki sosu-marynata teriyaki, 100 g świeżej rukoli, pęczek szczypiorku, ok. 100 g mrożonego groszku zielonego BONDUELLE „Przygotowane na parze”, pieprz czarny świeżo mielony, suszona chili świeżo mielona, 100 g sera miękkiego solankowego o masie ok. 45% tłuszczu(...)papryk kolorowych, ok. 200 g kolorowych pomidorków koktajlowych, olej rzepakowy, liście świeżego lubczyku, sól, pieprz, 200g – 250g mrożonego groszku zielonego BONDUELLE „Przygotowane na parze”. Przygotowanie: Farsz: Opłukaną i osuszoną rukolę miksujemy drobno za pomocą blendera. Szczypiorek drobno siekamy, a serek dzielimy na mniejsze kawałki. W misce za pomocą widelca łączymy rukolę, szczypiorek i serek. Następnie dodajemy wydrążony i rozdrobniony
Moniki Smakołykioleju rzepakowego i sera camembert przygotowujemy, do której prażony słonecznik dodajemy. Bagietkę 🍞 z jednej strony olejem skrapiamy, na drugiej zaś pastę nakładamy. Pod przykrywą grillujemy 🍴, a na wierzch świeżą rukolę dodajemy. Smaczne, chrupiące jako przekąska podane lub do mięsa 🍡🍗🍢, kiełbasek, jako dodatek dodane. Można też je w piekarniku przygotować i smakiem się rozkoszować. Składniki: 100 g zielonych oliwek(...)pieprz czarny mielony do smaku, 1 łyżka posiekanej naci pietruszki, 3 łyżki słonecznika, 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso, 100 g sera camembert, bagietka, ponadto: olej do posmarowania bagietki, świeża rukola. Przygotowanie: Pasta oliwkowa: Za pomocą blendera miksujemy, oliwki z kaparami, nacią pietruszki, dolewamy oleju i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser camembert, miksujemy i doprawiamy pieprzem
Moniki Smakołykiprzekrojeniu prosiły o to, bym nadziała je kotletem i zieleniną. Moja głowa zaczęła działać i szybciutko w niej powstał obraz pysznego, chrupiącego, pełnego różnorodnych smaków burgera. Mocno koperkowy falafel, rukola, awokado, grillowana cukinia, kiełki i suszone pomidory umieszczone w orkiszowo-gryczanej chrupiącej bułce stworzyły niebo dla podniebienia. Polecam! Składniki: Bułeczki (6 sztuk) z TEGO przepisu. Falafele (8 sztuk(...)ciecierzycy, 2 cebule, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżeczki kminku mielonego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, szczypta pieprzu, olej kokosowy do smażenia. Dodatkowo: rukola (4-5 liści na 1 burgera), grillowana cukinia (2 słupki na 1 burgera), kiełki lucerny (1 łyżka na 1 burgera), awokado (1 łyżka na burgera), suszone pomidory (3 kawałki
Jeść, by żyć w zdrowiuLekka i smaczna sałatka z jajkami i awokado, ogórkiem i rukolą, można się nią porządnie najeść. Letnią porą zamiast tradycyjnego obiadu wolę takie sałatki z różnymi dodatkami. Uwielbiam sałatki z dodatkiem awokado, są bardzo pożywne. Składniki: 50 gram rukoli Pół awokado 1 ogórek zielony 2 jajka ugotowane na twardo Mała cebula Pieprz kolorowy Sól himalajska 2 łyżki oleju lnianego Sposób(...)przygotowania: Rukolę myjemy, osuszamy z nadmiaru wody, awokado obieramy ze skórki kroimy w plasterki. Ogórka myjemy, kroimy w plasterki, jajka obieramy, kroimy w ćwiartki, cebulę kroimy w pół plastry. Na talerzu układamy osuszoną ukolę, układamy jajka oraz pozostałe składniki. Polewamy olejem lnianym i oprószamy solą oraz pieprzem
Bajeczna KuchniaKluseczki gnocchi to doskonała baza do wszelkich wyrazistych sosów takich jak ten z dodatkiem sera pleśniowego, orzechy włoskie i rukola tylko podkręcają smak, aromatyczne danie z włoskim akcentem, sycące w sam raz na smaczny obiad. Do dania użyłam gotowych kluseczków z firmy Hilcona powiem szczerze unikam takich półproduktów bo zazwyczaj składniki mnie przerażają a tu było miłe zaskoczenie(...)wspaniałych dań. Polecam! Składniki: 25 dag kluseczków gnocchi Hilcona 120 g serka twarogowego 150 ml śmietany 12% 30 g pokruszonego sera pleśniowego 2 łyżki orzechów włoskich Kilka listków rukoli Szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Sól do smaku Pieprz biały do smaku Sposób przygotowania: Sos: Serek twarogowy przełożyć do rondelka wlać słodką śmietankę, wsypać pokruszony ser pleśniowy, podgrzewać na małym
Wanilia i Kardamon