rukola - 6622 przepisów (strona:91/442)

Pizza na cieście orkiszowym 98

pizza #mąkaorkiszowa #orkisz #kuchniawłoska #rukola #sospomidorowy #pieczarki #ciastodrożdżowe #sezam Uwielbiam kuchnię włoską, szczególnie pizzę, ale dzisiaj trochę w innej formie- trochę zdrowszej, bo z dodatkiem mąki orkiszowej. Dla osób, które nie czują jeszcze w rękach wyrabiania ciasta z mąki orkiszowej, można na początek mieszać mąkę orkiszową ze zwykłą mąką. Na pewno to ułatwi sprawę Składniki na ciasto ( 5 porcji(...)gustu pół łyżeczki miodu sól i pieprz Przykładowe dodatki: 2 kulki mozzarelli 100 g pieczarek 2 łyżki sezamu 100 g pomidorków koktajlowych włoska wędlina np. szynka parmeńska 4 garście rukoli sól i pieprz oregano Przygotowanie: Mąkę wsypać do dużej miski lub na stolnicę, dodać sól i wymieszać. Mąkę uformować w kopiec i zrobić w nim wgłębienie. Do mniejszej miski wlać

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Sałatka z truskawkami i szparagami 94

szparagi #truskawki #rukola #ocetbalsamiczny #oliwazoliwek #pestkidyni #kiełki #lunch #dopracy #mozzarella Nieoczywiste, ale bardzo dobre połączenie truskawki i szparagi. Łatwa do zabrania do pracy na lunch. Zaskoczy Was swoim smakiem! Składniki na 1 porcje: 1 garść rukoli 5 szparagów 5 truskawek 3 plastry mozzarelli 1 łyżka pestek dyni kiełki (dowolne) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól(...)Dopiero pod koniec posolić wodę. Wyciągnąć z wody i przelać zimną wodą. Pokroić na 2-3 cm kawałki. Truskawki pokroić na pół, a mozarellę w kostkę. Na talerzu położyć rukolę, dodać szparagi, mozzarellę, truskawki, pestki dyni oraz kiełki. Polać oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Posolić i popieprzyć. 1 porcja zawiera ok.: 475 kcal 26 g białka 28 g tłuszczu

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Makaron ze szparagami i z pesto z rukoli i mięty 103

Dzień dobry :-) Moich domowników naszło na szparagi i pesto, do tego koniecznie makaron. Więc wyszło nam takie połączenie. Jest makaron, są szparagi i pesto z rukoli i mięty. Mięta dodaje super świeżości. Dodaliśmy też śmietankę, kiedyś oglądając Kuchenne Rewolucje Pani Magda dodawała właśnie śmietankę do makaronu, a potem pesto, żeby to pesto lepiej nam się połączyło z makaronem i rzeczywiście(...)jest, tylko mąż tylko dodał do dania za dużo śmietanki, ale i tak wyszło smacznie :-) Miłego poniedziałku :-) Składniki: makaron pęczek szparagów rukola 2- 3 gałązki mięty orzeszki nerkowca 2 ząbki czosnku sól pieprz ser garana padano  50 ml śmietanki 30% oliwa z oliwe extra virgin 1. Makaron gotujemy al'dente, tak samo nasze szparagi, które wcześniej myjemy, odcinamy twarde

kruche babeczki
Przepis na sałatkę z zielonymi szparagami, łososiem wędzonym i mozarellą 195

Lekka sałatka ze szparagami, której bazą jest chrupiąca rukola. Do tego wędzony łosoś i sos cytrynowy oraz stonowana mozarella Tylko 4 składniki, a taka kontaminacja smaków ! *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj szparagi, usuń zdrewniałe końcówki (jeśli je mają). Wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj przez 12 minut. Delikatnie(...)wyjmij i odłóż na ręcznik papierowy. Pokrój na kawałki o długości około 3 centymetrów. Na talerzach rozłóż umytą rukolę. Łososia pokrój na kawałki. zawiń w małe ruloniki i ułóż na talerzach. Możesz go też po prostu rozrzucić. Mozarellę pokrój w słupki. Ułóż na sałatce. Ułóż ugotowane szparagi. Całość skrop sosem cytrynowym. Składniki pęczek zielonych szparagów 200 g rukoli

Eat me! Fit me!
Omlet z rukolą i szynką 104

jajka 50 g szynki garść świeżej rukoli tłuszcz do smażenia 1/4 cebuli sól pieprz Szynkę kroimy w kostkę, cebulę siekamy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodajemy pokrojoną rukolę i smażymy jeszcze ok 2 min. Jajka wybijamy do kubeczka i rozmącamy widelcem, oblewamy równomiernie przysmażoną szynkę i rukolę. Przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień. Kiedy jajka się zetną, omlet gotowy

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z burakiem i fetą 212

śniadanie, lunch, lekki obiad czy kolację :)  SKŁADNIKI (1 porcja - 348 kcal) 1 burak upieczony (lub ugotowany w wodzie) - 120 g - można kupić już gotowe gotowane :)  2 garście rukoli 50 g sera feta kawałek czerwonej cebuli (20 g) 1 łyżka pestek dyni 1 łyżeczka nasion słonecznika dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka(...)wody szczypta słodzidła (u mnie erytrol, może być  cukier lub ksylitol) PRZYGOTOWANIE Rukolę myjemy i osuszamy. Buraka (bez skórki) kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka a fetę w kostkę. Nasiona i pestki prażymy na suchej patelni. Łączymy składniki i polewamy całość przygotowanym dressingiem :) Smacznego! Porcja sałatki z podanych składników to 348 kcal: - białko - 15.5 g - tłuszcze

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka ze szparagmi, jajkiem i szynką parmeńską 112

Sezon na szparagi jeszcze trwa, więc proponuję Wam dzisiaj lekką, ale jednocześnie pożywną sałatkę. Oprócz szparagów znajdziecie w niej rukolę, jajka, szynkę parmeńską, ciecierzycę. Dodatek miodowo-musztardowego winegretu świetnie podkreśla smak warzyw, szynki i jajek... Składniki na 2 porcje: 4 jajka garść rukoli opakowanie szynki parmeńskiej 1/3 pęczka zielonych szparagów 1/3 puszki ciecierzycy (4 łyżki gotowanej) Sos: 1 łyżeczka płynnego(...)przekroić na pół. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić na pół lub na ćwiartki. Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Na dwóch dużych talerzach rozłożyć umytą i osuszoną rukolę. szparagi, jajka, cieciorkę i przekrojoną na pół szynkę parmeńską. Przygotować sos: w kubku wymieszać miód z octem, olejem i musztardą. Dodać sól i pieprz. Sosem polać sałatkę na talerzach

Czerwień i błękit
Frittata z tuńczykiem i szparagami w wiosennych ziołach 157

wiosennych ziołach 4 duże jajka 1 łyżka oleju   1 puszka tuńczyka w oleju rzepakowym  Princes 1 pęczek białych szparagów sól, pieprz cytrynowy i pieprz czarny do smaku rukola  i kwiaty jadalne (np rukoli) do dekoracji garść ulubionych ziół(pietruszka, koperek, szczypiorek, estragon...) Obierz szparagi, ugotuj je  al'dente  w wodzie z dodatkiem soli, cukru(...)małym ogniu smaż frittatę. Gdy masa się zetnie prawie cała, przewróć placek na talerz po czym zsuń na patelnię, by dopiec ją do końca. Na talerzu ułóż rukolę razem z kwiatami na brzegu. Zsuń Frittatę na talerz. Udekoruj szparagami, posyp dominującymi ziołami np. koperkiem. I gotowe! Pyszne i zdrowe danie obiadowe lub kolacyjne (a nawet możesz podać je na śniadanie

Gotuj Sam!
Panini z tuńczykiem, jajkiem, mango i awokado 179

przecież pomalutku trzeba się przygotować na przywitanie lata 😜 Gorące i chrupiące z zewnątrz tosty, wypełnione fit tuńczykiem, zdrowym awokado, pożywnym jajkiem, słodkim mango i orzechową i lekko pikantną rukolą to pyszna i zdrowa propozycja, która sprawdzi się nie tylko jako 'całodobowa' potrawa, ale i piknikowa, solidna przekąska. 3 bułki panini: * bułka typu panini- 3 szt. * tuńczyk w kawałkach w sosie(...)własnym Princes- 1 puszka, 185 g * jajka- 3 duże szt. * awokado- 2 szt. * mango- 1 mniejsze * sok z cytryny- 1/2 łyżeczki * rukola- 2 garści Ugotować jaja na twardo. Bułkę przekroić na pół, włożyć do opiekacza i podgrzać do momentu, aż wierzch się ładnie zarumieni i będzie chrupiący. W międzyczasie odcedzić tuńczyka, obrać awokado i rozgnieść na gładko z dodatkiem soku

Kraina Miodem Płynąca
Grzanki z gruszką i gorgonzolą 196

Chrupiące kanapki na ciepło z grillowaną gruszką, serem gorgonzola, rukolą i prażonymi orzechami włoskimi w miodzie to cudowne połączenie, które może być efektowną przekąską. Ja przygotowuję je również, gdy mam ochotę na kolorowe śniadanie z serem gorgonzola. Składniki: kilka kromek pieczywa oliwa rukola gruszka ser gorgonzola garść orzechów włoskich 2 łyżki miodu Kromki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)Gruszkę pokroić na plastry, które zgrillować na patelni grillowej.   Orzechy uprażyć na suchej patelni, pokroić i wymieszać z miodem.  Zrumienione kromki skropić oliwą, na nich ułożyć kolejno rukolę, plastry gruszki, pokruszony ser gorgonzola i orzechy

wyzwania kuchenne
TARTA FRANCUSKA Z PIECZARKAMI I POMIDORKAMI 134

Tarta- szybki pomysł na obiad , kolację czy przekąskę :)  Dziś zapraszam na tartę z ciasta francuskiego z koktajlowymi pomidorkami , pieczarkami, masą serowo-śmietanowo- jajeczną , podawaną z rukolą. Smakuje wyśmienicie na pewno przypadnie nie jednemu smakoszowi :)  SKŁADNIKI NA 6 PORCJI: 🍴 Ciasto francuskie ok 350 g 🍴 20 dag pieczarek 🍴 1 cebula 🍴2 łyżki drobno posiekanej natki i koperku 🍴10 pomidorków(...)żółtego tartego np. cheedar  Masa: 🍴 200 ml śmietany 18 % 🍴1 jajko 🍴15 dar sera żółtego tartego 🍴sól i pieprz do smaku 🍴 1łyżka ketchupu i majonezu 🍴 dodatkowo: 2 garście rukoli  PRZYGOTOWANIE: 1. Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia a następnie wykładam ciasto . 2. Pieczatki myję a następnie smażę na maśle na rumiano , dodaję obraną cebulkę i pokrojon

Gotowanie Patki
Sałatka z dzikiego ryżu, buraka i rukoli z dressingiem wiśniowym 178

głów sałatka! tym razem to połączenie ryżu, buraków, zielonego i serowego. Zobaczcie sami czy nie mielibyście na taką mieszankę kolorów i smaków ochoty! Sałatka z dzikiego ryżu, buraka i rukoli z dressingiem wiśniowym 1 torebka (125 g) mieszanki ryżu białego i dzikiego 2 duże buraki (upieczone) 50 g suszonych wiśni 50 g fety garść rukoli oliwa ocet balsamiczny Ryż gotujemy(...)słupki. Wiśnie kroimy w paseczki i zlewamy octem i oliwą a także łyżka wody z gotującego się ryżu. Odcedzony ryż łączymy w misce z dressingiem. Dodajemy buraki, umyta rukolę oraz pokruszona fetę. Ewentualnie dosalamy i pieprzymy wg uznania

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i parmezanem 114

Prosecco. Sprawdziłam i smak jest idealny! Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką i truskawkami / 2 porcje Składniki : 6 łodyg zielonych szparagów 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 garście rukoli 8 kuleczek mozzarelli lub 1 duża kula 2 pomidory rzymskie 2 łyżki posiekanej dymki (zielona cześć) 2 truskawki 2 łyżki wiórków parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz(...)minut. Odcedzamy. Wkładamy do wody z lodem, aby zachowały piękny kolor. Ten proces to hartowanie. Odsączamy. Szparagi kroimy wzdłuż na cienkie paski. Na talerzach rozkładamy po 1 garści rukoli. Układamy na wierzchu każdej porcji 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej. Pomidora rzymskiego kroimy w kostkę. Układamy na środku każdej porcji. Na wierzchu układamy paski zielonych szparagów. Mozzarellę rozrywamy i układamy

Moja smaczna kuchnia
Pizza na spodzie z kaszy quinoa 108

apetytem cały kawałek, powiedziała, że pyszna.. i odmówiła kolejnego:) Na wierzch możecie położyć swoje ulubione dodatki- u mnie było klasycznie – sos pomidorowy, mozzarella, suszone pomidory i rukola. 5.0 from 1 reviews Pizza na spodzie z kaszy quinoa   Drukuj Prep time 10 min Cook time 20 min Total time 30 min   Bezglutenowa pizza na spodzie z kaszy(...)pieczenia 1 łyżka oliwy Dodatki sos pomidorowy (można użyć gotowego - ja podsmażyłam czosnek na oliwie, dodałam passaty pomidorowej z oregano i trochę odparowałam) mozzarella suszone pomidory pesto bazyliowe rukola Instructions Kaszę umieścić na gęstym sitku i kilkukrotnie przepłukać wodą. Następnie przełożyć do miski i zalać wodą - zostawić tak na noc. Następnego dnia odlać wodę, kaszę ponownie przepłukać kila razy

Cooking for Emily
Sałata z dressingiem cytrynowym. Sałata do obiadu. 196

sałat. Wybierając sałaty zwracam  uwagę, aby był chrupkie, miękkie, łagodne, ostre, różnokolorowe. Chrupiące liście - sałata rzymska, sałata lodowa, radicchio, cykoria, endywia, gorzki, orzechowy lub ostry smak liści: rukola, radicchio, cykoria, rukiew wodna, endywia, lollo rosso, łagodny smak: sałata masłowa, sałata rzymska, sałata lodowa, batawia, sałata dębolistna, kolorowe lub nietypowe liście: radicchio, rukiew wodna, lollo rosso, rukola, endywia, sałata dębolistna(...)rzodkiewki, małe listki kalafiora, brokuła. Do mieszanki sałat można dodać pieczone mięso, ser, orzechy, kiełki, pestki słonecznika lub dyni i mamy samodzielne danie na lunch. Składniki: Garść liści: rukoli, młodego szpinaku, sałaty rzymskiej i sałaty dębolistnej Dressing cytrynowy: sok wyciśnięty z 1 cytryny 6 łyżek oliwy z oliwek 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu duża

Codziennik Kuchenny