rukola - 6622 przepisów (strona:83/442)

Maccheroni z rukolą i szynką dojrzewającą. 62

robieniu maccheroni pisałem już wcześniej ( tutaj ), dziś zatem zajmiemy się przygotowaniem z nich czegoś pysznego. A więc... Składniki: 350g makaronu (u mnie, rzecz jasna świeże maccheroni własnego wyrobu) pęczek rukoli 150g szynki dojrzewającej (idealnie byłoby gdyby był to oryginalny, włoski Speck ) 250g słodkiej śmietany (12 lub 18%, w zależności od ilości kalorii jaką zamierzamy przyswoić  😁 ) 1-2 ząbki czosnku(...)oliwa sól i pieprz do smaku Wykonanie: szynkę kroimy w cienkie paski, rukolę siekamy (dość grubo); czosnek obieramy, przekrawamy wzdłuż i usuwamy ze środka kiełek; zagotowujemy wodę na makaron, nie zapominając o solidnym jej osoleniu (świeży makaron gotuje się krótko, stąd wymóg większej ilości soli); gotujemy makaron al dente ; w międzyczasie, w głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy i podsmażamy

Pasta Po Polsku
Sałatka z rukolą, szynką hiszpańską i gruszką 76

lekkich sałatek. Przepis na nią mam od koleżanki. Użyłam oryginalnej szynki hiszpańskiej (jamon serrano), ale może być też parmeńska czy szwarcwaldzka. Są do siebie podobne.     Składniki: 40g rukoli (ok 1/3 lub 1/2 opakowania) 2 pomidory 100 g szynki hiszpańskiej (lub innej dojrzewającej) 100 g sera sałatkowego typu feta 3 łyżki orzechów włoskich + łyżka miodu 1 mała gruszka Dressing(...)łyżek oliwy 3 łyżki octu winnego 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu zioła prowansalskie Sposób wykonania: 1. Rukolę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. 2. Szybkę obsmażyć na patelni, lekko rozdrobnić na mniejsze kawałki.  3. Pomidory umyć, pokroić w półplasterki. Ser pokroić w kostkę, Gruszkę obrać i pokroić w kawałki. 4. Składniki dressingu wymieszać.  5. Orzechy i miód umieścić

Kuchnia domowa Ani
Pasty do pieczywa i zimnej płyty 76

czosnek i wędzoną paprykę, smażymy minutę. Usmażoną cebulę dodajemy do fasoli, dodajemy do niej także sos sojowy, majeranek, sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy.  6. Pasta z tuńczykiem, rukolą i suszonymi pomidorami Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 5 suszonych pomidorów z zalewy mała garść rukoli pół łyżeczki soku z cytryny 2-3 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżeczka majonezu  sól pieprz   Z tuńczyka odlewamy zalewę, wrzucamy go do miski. Dodajemy do niego pokrojone w drobną kostkę pomidory, poszatkowaną rukolę, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.  7. Pasta jajeczna z tuńczykiem i kiszonym ogórkiem Składniki: 4 jajka 1 puszka tuńczyka w kawałkach (ja użyłam w oleju) 1 mały

Kardamonovy
Sałatka z kuskusem, papryką i granatem 52

Pycha. Wszystko jakoś tak do siebie spasowało. Słodki granat, kremowa feta, pikantna i wyrazista rukola. Dzisiaj mam jakąś wenę na słuchanie muzyki, więc póki co się ewakuuję, wieczorem wrócę z jeszcze jednym przepisem. Sałatka z kuskusem, papryką i granatem poleca się na każdą porę dnia. Ps. Staś, dzięki za najpiękniejsze na świecie sztućce. Składniki: 150 g suchej kaszy kuskus pół(...)opakowania fety 1 mała czerwona cebula pół granatu pół zielonej papryki pół papryczki chili spora garść rukoli 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól (przepis na 2 porcje)   Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (1 cm ponad kaszę), przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kaszę mieszamy widelcem i przesypujemy

Kardamonovy
Tosty z salami i pesto 52

sprzyjają. Odwaliłam dzisiaj pyszny dżem truskawkowy, ale już mi się nie chciało robić zdjęć, może jutro. Dziś chciałabym natomiast zaproponować Wam ciekawe tosty. Pesto bazyliowe, salami, mozzarella i rukola. Takiego połączenia naprawdę nie trzeba komentować. Zróbcie koniecznie. Składniki: 8 kromek pieczywa tostowego 8 plastrów dużego salami 4 łyżeczki pesto 2 kulki mozzarelli 2 garści rukoli olej rzepakowy Na połowę kromek(...)nakładamy po łyżeczce pesto, 2 sztuki salami, parę plastrów mozzarelli, rukolę i wszystko przykrywamy drugą połową pieczywa. Każdą kanapkę smażymy do zrumienienia, z jednej i z drugiej strony. Artykuł Tosty z salami i pesto pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pasta z fasoli i pieczonej papryki 47

przyszło do głowy, to zmiksowanie jej z pieczoną papryką. A jak pieczona papryka, to czosnek, kumin i kolendra. Było pysznie. W lodówce znalazłam jeszcze trochę zieleniny w postaci rukoli. I wyszło, to co wyszło. Ekstra. Składniki: 1 szklanka ugotowanej fasoli (ja użyłam pięknego Jasia karłowatego) pół czerwonej papryki 1 duży ząbek czosnku 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki mielonej(...)kolendry 2 łyżki oliwy extra virgin parę liści rukoli (opcjonalnie) olej rzepakowy sól pieprz Paprykę oczyszczamy, lekko skrapiamy olejem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach – musi być lekko przypalona i miękka. Po upieczeniu, wkładamy ją na 15 minut do woreczka foliowego, to pozwoli nam łatwiej zdjąć z niej skórkę. Obraną paprykę, fasolę, czosnek, oliwę i przyprawy miksujemy

Kardamonovy
Sałatka z kaszą jaglaną i pieczonymi marchewkami 56

znowu zrobię coś z kaszy, może nawet z kaszanki – jeszcze się miotam. Nie ma właściwie o czym mówić, jeżeli chodzi o sałatkę. Wymieszałam w niej kaszę, upieczone marchewki, rukolę, uprażony słonecznik i odrobinę sera długodojrzewającego. Młynek do pieprzu mnie trochę zaskoczył, okazało się, że skubany jest pusty. Kurcze, nawet nie wiedziałam, że jestem uzależniona od świeżo mielonego pieprzu(...)rąsi normalnie. Wy jak chcecie, popieprzcie sobie, pieprzcie na zdrowie. Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej duża garść rukoli 2 średnie marchewki 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika garść sera bursztyn (lub innego długodojrzewającego) 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Marchewki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze i cieńsze „frytki”, skrapiamy

Kardamonovy
Frittata z białą kiełbasą i rukolą 53

jeszcze do tej wersji ser z niebieską pleśnią. My dodaliśmy go dopiero na talerzu. Serio pycha. Składniki: 6 jajek 1 surowa biała kiełbasa 1 mała czerwona cebula mała garść rukoli 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku sól pieprz (przepis na 3 porcje) Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni – grzanie góra. Z kiełbasy wyciskamy kawałki surowej kiełbasy (każdy wielkości mniej więcej orzecha(...)włożyć do piekarnika, więc po tych 3 minutach, wkładam patelnię i piekę całość do upieczenia się górnej części frittaty. Trwa to około 10 minut. Przed podaniem wszystko posypujemy szczypiorkiem, rukolą i dodajemy świeżo mielony pieprz. Artykuł Frittata z białą kiełbasą i rukolą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Makaron z ricottą i suszonymi pomidorami 57

jestem jednak na chodzie, więc postanowiłam napisać zaległy post. Makaron jak makaron, ricotta jak ricotta… wiadomo, że to się nie mogło nie udać. Do tego dorzuciłam dychającą ledwo rukolę, żmigrodzkie suszone pomidory, słoneczki i inne tam takie. Pyyyyszne! Na zimno również. Składniki: 300 g makaronu (ja użyłam castellane) 250 g ricotty pół szklanki mleka 8 suszonych pomidorów z zalewy(...)cebula 2 ząbki czosnku garść rukoli 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika garść startego sera długodojrzewającego (ja użyłam sera bursztyn) sól pieprz 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów (przepis na 3 porcje) Cebulę kroimy w kostkę, cebulę w plasterki, obsmażamy do zrumienia na oleju z pomidorów. Dorzucamy do tego pokrojone w paski pomidory, dodajemy ricottę i mleko, sól, świeżo zmielony pieprz

Kardamonovy
Ziemniaki z rukolą i fasolką szparagową 48

konserwowym, ale w mojej czarodziejskiej szafie znalazłam fasolkę szparagową w puszce. Nigdy wcześniej jej nie jadłam, jest super. Zróbcie z czym chcecie.  Składniki: 10 młodych ziemniaków duża garść rukoli pół puszki fasolki szparagowej  1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku pół łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz   Ziemniaki(...)czosnek, sól i i pieprz, energicznie mieszamy (najlepiej trzepaczką). Dorzucamy do tego gorące odcedzone ziemniaki, fasolkę i pokrojoną w piórka cebulę, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy rukolę, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Artykuł Ziemniaki z rukolą i fasolką szparagową pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Sałatka z pieczoną papryką i fetą 53

brat przywiózł mi wędzoną fetę, o której już kiedyś Wam wspominałam. To jest jedna z lepszych rzeczy jakie jadłam w życiu. Tym razem postanowiłam ją wykorzystać do sałatki z rukolą i pieczonymi paprykami. Było pysznie. Zresztą, z tą fetą wszystko smakuje idealnie. Składniki: 2 czerwone papryki 50 g rukoli pęczek szczypiorku 1 kostka sera feta (ja użyłam wędzonej) 2 łyżki(...)lekko skropić olejem rzepakowym. Po upieczeniu wkładamy je do plastikowego pojemnika i szczelnie zamykamy, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obieramy je ze skóry, powinna bardzo łatwo odchodzić. Rukolę myjemy, osuszamy, rwiemy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w paski paprykę, poszatkowany szczypiorek, pokrojoną w kostkę fetę i słonecznik. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy

Kardamonovy
Sałatka z rukolą, burakami, granatem i fetą 51

dużo buraków, więc jeden z nich wylądował w sałatce. I dogorywający granat. I orzechy ze świąt. I oliwa, którą zawsze mam w domu… Itd. Składniki: 2 garści rukoli 1 upieczony lub ugotowany burak pół czerwonej cebuli garść orzechów włoskich pół kostki sera feta paręnaście ziaren granata sok z połowy cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy extra virgin(...)sól pieprz (przepis na 2 porcje) Umytą rukolę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojonego w kostkę buraka, pokrojoną w półplasterki cebulę, poszatkowane orzechy, pokruszoną fetę i granat. Wszystko zalewamy oliwą, octem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Artykuł Sałatka z rukolą, burakami, granatem i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Makaron z tapenadą, rukolą i pomidorkami koktajlowymi 68

problemu. Pomidorki sympatycznie urozmaiciły potrawę, nie mówiąc o parmezanie, z którym wszystko smakuje lepiej. Składniki: 300 g pełnoziarnistego makaronu (ja użyłam tagliatelle) porcja tapenady 10-15 pomidorków koktajlowych garść rukoli parmezan sól pieprz (przepis na 3 porcje) Makaron gotujemy, w osolonej wodzie, al dente (pamiętajcie o pozostawieniu gdzieś 1/4 szklanki wody z gotowania). Po ugotowaniu odcedzamy go (nie za dokładnie(...)wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy do tego tapenadę, połowę z odlanej wody, przekrojone na pół pomidorki i rukolę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. W razie potrzeby dolewamy drugą część wody. Podajemy ze startym parmezanem. Artykuł Makaron z tapenadą, rukolą i pomidorkami koktajlowymi pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Grzanki z gruszką, z serem pleśniowym i orzechami 67

Grzanki z gruszką, pastą z suszonych pomidorów, przełamujący smak rukoli. Ser pleśniowy, szynka parmeńska do tego słodka gruszka zatopiona miodem i orzechami – niebo w gębie! Uwielbiam te grzanki są idealne na przekąskę, sprawdzą się świetnie jako przystawka, mają jednak jedną wadę, znikają bardzo szybko Dzięki uprzejmości marki Helio Stovit oraz Ole! często goszczą u mnie takie pyszności. Składniki(...)bagietka zbożową 5 plastry szynki parmeńskiej 5 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów z camamberem OLe! masło 3 łyżki orzechów włoskich Helio 3 łyżki miodu Stovit 1 gruszka dwie garści rukoli pieprz Sposób przygotowania: Bagietkę kroimy w skos, smarujemy masłem, podpiekamy w piekarniku lub podsmażamy na złoto. Smarujemy pastą z suszonych pomidorów. Orzechy zarumieniamy na suchej patelni i mieszamy z miodem

Podróż w kulinaria
CARPACCIO Z BURAKA Z SALSĄ VERDE 76

KOSTKA RUBIKA – MELON, ARBUZ I FETA Z MIĘTĄ     SAŁATKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI     SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ     FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI     CARPACCIO Z ARBUZA Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ   Carpaccio z buraka z salsą verde: – Eksperyment który się świetnie udał – Słodki pieczony burak – W towarzystwie słonego niczym wody(...)oceanu anchovies – Pyszne i zniewalające – Wyborne danie ILOŚĆ PORCJI: 1 CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Burak ugotowany lub upieczony – Mix młodych listków: Rukola, botwina, lodowa baby – Anchovies – 4 sztuki / wcześniej odsączone z zalewy / – Kapary – 1 czubata łyżeczka / wcześniej odsączone z zalewy / – Mięta – 20 dużych listków – Szalotka – Czosnek – 1 ząbek / nie za duży / – Pieprz czarny świeżo mielony – Sok z limonki

globuskulinarny