Naturalny koktajl na bazie owoców z dodatkiem wyrazistej rukoli to świetny zastrzyk witamin, który pozwoli także dostarczyć nam niezbędnej energii. Koktajl bez dodatku cukru Składniki: Warstwa zielona: 50g rukoli 1 pomarańcz 1 banan 250ml soku wyciśniętego z pomarańczy Warstwa żółta: 350g świeżego ananasa 1 pomarańcz 100ml soku wyciśniętego z pomarańczy Wykonanie: 1. Warstwa zielona: Rukolę umyć, osuszyć, pomarańcz i banana
Szalona Kuchnia EwelinySzaszłyki przygotowane na patelni i podane na chrupiącej zielonej sałatce z rukoli to super pomysł na smaczny obiad lub kolację. Szaszłyki SKŁADNIKI Pierś drobiowa Biała kiełbasa Słonina Cebula Wykałaczki Sól, pieprz Rukola SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Umyte i pokrojone kawałki mięsa nadziewać na długie wykałaczki na przemian ze słoniną i cebulą, według wlasnej fantazji. Posypać soląi pieprzem.Tak przygotowane szaszłyki(...)rozgrzanej patelni . Piec przez kilkanaście minut co jakiś czas obracając, aby wszystkie składniki równo się podpiekły. Można na kilka minut przykryć przykrywką. Podawać z sałatką z rukoli , ulubionymi sosami, ryżem lub ziemniakami. SMACZNEGO
zielonacukinkapodwójna pierś z kurczaka 1 biała cebula 2 czerwone cebule 5 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 puszka ciecierzycy 5 liści z kapusty pekińskiej przyprawa do gyrosa majonez ketchup rukola 2 łyżki oleju Przygotowanie; Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, wsypujemy 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy. Odstawiamy(...)wykładamy na ogórki. Smarujemy ketchupem i majonezem. Wykładamy kukurydzę, smarujemy ketchupem. Następnie wykładamy ciecierzycę i delikatnie smarujemy majonezem. Na to pokrojoną kapustę pekińską a na sam wierzch wykładamy rukolę. W zasadzie kolejność warstw jest dowolna, ważne aby mięso było na dole a kapusta z rukolą na górze. Chłodzimy, najlepiej smakuje następnego dnia. S macznego
Radość kipiąca uśmiechem.łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki otartej skórki z cytryny 1/4 szklanki czarnych oliwek 1/4 szklanki soku z cytryny 2 posiekane ząbki czosnku 2 czerwone papryczki chilli pęczek rukoli pół szkalnki startego parmezanu sól pieprz Przygotowanie Makaron ugotowałem al. dente w osolonej wodzie. Odcedziłem. Na rozgrzanej oliwie krótko Makaron Makaron ugotowałem al. dente w osolonej wodzie. Odcedziłem(...)rozgrzanej oliwie krótko podsmażyłem czosnek i oliwki. Dodałem posiekane chilli, skórkę oraz sok z cytryny. Smażyłem 1 minutę. Rukolę umyłem, obciąłem ogonki. Makaron wymieszałem z sosem, rukolą i startym parmezanem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem
R'n'G KitchenSkładniki: 8 jajek 2/3 szklanki ugotowanego groszku spora garść rukoli kostka twarogu ząbek czosnku ew. śmietana sól i pieprz do smaku cukier Groszek ugotować z dodatkiem cukru, odcedzić, ostudzić i zmiksować z rukolą, czosnkiem oraz twarogiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka ugotować na twardo. Natłuc skorupki i zalać bardzo zimną wodą. Po ok. godzinie obrać, przekroić na pół(...)półmisku (np. udekorowanym rukolą) ułożyć połówki jajek, a na wierzch wyłożyć pastę rukolową. Dowolnie udekorować
Czerwień i błękitRzeszów zasypany po kolana, a my na czele z Gosią przywołujemy wiosnę. Moja dzisiejsza zielona propozycja to pasta twarogowa ze zmiksowaną rukolą i zielonym groszkiem. Możecie ją zajadać z pieczywem, w naleśnikach i jeszcze w jeden sposób, o którym napiszę za jakiś czas na swoim blogu... Składniki: 2/3 szklanki ugotowanego groszku spora garść rukoli kostka twarogu ząbek czosnku ew. śmietana(...)sól i pieprz do smaku cukier Groszek ugotować z dodatkiem cukru, odcedzić, ostudzić i zmiksować z rukolą, czosnkiem oraz twarogiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać do pieczywa, placków ziemniaczanych, naleśników lub jajek
Czerwień i błękitWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: opakowanie rukoli, opakowanie pomidorków koktajlowych, opakowanie sera feta, średniej wielkości cebula czerwona, 1,5 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Przygotowanie: Rukolę myję, osuszam, układam na talerzu. Pomidorki kroję w ćwiartki, ser w kostkę, cebulę siekam. Na rukoli układam pomidorki i ser, posypuję
JejKuchniapietruszki(listki zużyłam do kaszotto z piątku) i łodyga brokuła (z różyczek robiłam wcześniej nadzienie do naleśników). Poniższy przepis potraktujcie więc jak inspirację. Lubię podawać ją z sałatką z rukoli z oliwą i octem balsamicznym. Frittata jest dobra na ciepło i zimno i po pokrojeniu w trójkąty możecie ją zapakować do lunchboxa. Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki oliwy(...)cebula 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 150 g pieczarek 1 żółta papryka garść ziół, np. natka pietruszki, szczypiorek, bazylia (co akurat macie) 7 jajek sól, pieprz 3 garście rukoli 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulę oraz opcjonalnie papryczkę chilli. Pieczarki pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę
Chilli Czosnek i OliwaPrzyjemna sałatka z buraka z dodatkiem soczystej pomarańczy i wyrazistego w smaku sera pleśniowego. Do tego orzechowa rukola i prażone nasiona słonecznika. Miodowy dressing dopełnia całości. Polecam :-) składniki: rukola 1 duży burak ugotowany lub upieczony 1 pomarańcza 100 g sera pleśniowego 3 łyżki prażonych nasion słonecznika 2 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1 łyżka płynnego miodu wykonanie(...)półmisku układam rukolę, a na niej, niezbyt grube, kawałki buraka i, obrane z białej skórki, cząstki pomarańczy oraz kostki sera pleśniowego. Całość posypuję uprażonymi nasionami słonecznika. Wszystkie składniki sosu łączę energicznie mieszając. Polewam sosem sałatkę tuż przed podaniem
babka w formiedodajecie. Pizzę przeważnie z ciągnącym serem zjadamy, a tu całkiem inną wersję mamy. Sos, serem długodojrzewającym posypujemy, dzieki temu fajny smak uzuskujemy. Świeże zioła, radicchio i rukola, nie tylko kolorów pizzy dodają, ale wyrazistego skaku nadają. Składniki: ciasto : 20 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej wody, ½ łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki soli(...)smaku, 1 płaska łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej, ponadto: 1 polędwiczka z indyka (można zastąpić polędwiczkami z kurczaka), oliwki zielone, rukola i radicchio (odmiana cykorii o fioletowych liściach), ok. 50 g sera twardego długodojrzewającego np. bursztyn, świeży szczypiorek, świeży tymianek, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: sos: W rondelku rozgrzewamy oliwę
Moniki Smakołykiprezentuję Wam moje ulubione przepisy na domowe dressingi, a także garść porad, jak przygotowywać sosy i łączyć je z sałatami. Powiem Wam, że lubię sałatę, szczególnie rzymską, dębolistną, rukolę oraz szpinak. Dodaję sobie grubą warstwę do kanapek i oczywiście stanowią one bazę dla moich sałatek. Liście sałaty same w sobie są gorzkawe i zdaję sobie sprawę, że wiele osób(...)sosy sałatkowe tworzę oczywiście na bazie oliwy extra vergine. Kiedy mam mało czasu, to polewam warzywa czy sałatkę po prostu samą oliwą, ewentualnie jeszcze glassą balsamiczną (super do sałatki rukola + pomidorki koktajlowe). Jednak dużo ciekawszy efekt osiągam robiąc sałatkowe dressingi, dlatego poniżej podrzucam Wam moje 3 sprawdzone przepisy . Do wszystkich sosów wykorzystałam oliwę Nettare d'Oliva Monini o łagodnym
Chilli Czosnek i OliwaProsto, szybko, smacznie. Składniki pół melona miodowego 4 garście rukoli 2 dojrzałe awokado 100 g sera feta 100 g pistacji sok z połowy cytryny Sos : 4 łyżki oleju z winogron 2 łyżeczki musztardy miodowej 2 łyżki wody sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru sól świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie Sos : dokładne wymieszałem wszystkie składniki, tak aby powstała emulsja. Pistacje(...)boku około 2 cm. Obrane awokado pokroiłem na długie paski, spryskaj je sokiem z połowy cytryny. Ser pokroiłem na kostkę o boku około 1 cm. Do salaterki włożyłem rukolę, wlałem połowę sosu, wymieszałem. Rukolę rozłożyłem, na niej ułożyłem kawałki melona, awokado i ser. Polałem pozostałym sosem, posypałem orzeszkami
R'n'G Kitchenblogu przedstawiam tę drugą opcję. Pamiętajcie, że zielonego i owoców czy warzyw nigdy za wiele. Możecie odnaleźć idealne dla siebie proporcje. Składniki na naleśniki z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i rukolą (2 porcje): Ciasto naleśnikowe (4 sztuki): jajko szklanka mąki pełnoziarnistej szklanka wody szczypta soli Farsz do czterech naleśników (jedna z opcji): filet z kurczaka 80 g pomidorki koktajlowe 10 sztuk(...)mozzarella 60 g garść rukoli sól pieprz zioła prowansalskie Wymieszać składniki na ciasto i smażyć na odrobinie oleju na rozgrzanej patelni. Podsmażyć pokrojonego w średnią kostkę kurczaka z dodatkiem przypraw. Wrzucić na patelnię pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe oraz mozzarellę. Rukolę także można porwać i podsmażyć, ale można też nałożyć świeżą w zależności jak kto woli. Nam bardziej smakowała podsmażona
Karola gotujelubicie carpaccio z pieczonych buraków?? Jak jadłam kiedyś w restauracji, bardzo mi smakowało, tym razem zrobiłam w domu. Powiem Wam, że jest rewelacyjne. Z buraczkami idealnie łączy się rukola, prażony słonecznik, ser feta i do tego pyszny sos na bazie miodu, oliwy, sosu balsamicznego i soku z cytryny. Mniam :-) Sos zrobiłam na oko, dodawałam składniki i próbowałam, czy smakowo(...)odpowiada. Polecam Wam bardzo i życzę miłego i słonecznego dzionka :-) Składniki na 4 porcje: 4 średnie buraki 1 opakowanie sera fety opakowanie rukoli 4 garście słonecznika Sos: oliwa z oliwek miód sok z cytryny kilka kropel sosu balsamicznego 1. Buraki dobrze myjemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, buraczki kroimy na pół i układamy na papierze (możemy je owinąć folią aluminiową
kruche babeczkipolędwicy wołowej Krewetki tygrysie 250 g Dwa wędzone pstrągi Rolada z sera koziego 100 g Opakowanie jogurtu greckiego 250 ml Jajko Pół szklanki komosy 0,5 kg bobu Opakowanie rukoli Dojrzałe małe mango 1 duże deserowe jabłko lub dwa mniejsze 1 gruszka Cytryna Kilka moreli (poza sezonem mogą być suszone) Kolorowe pomidorki koktajlowe 400 g Duża cukinia Kalarepka Kilka rzodkiewek(...)ilości soku z cytryny, dzięki której sałatka zachowała kolor i jędrność. Dodatkowo kwaśna cytryna bardzo ładnie idzie w parze ze słodyczą jabłka i kalarepki. Całość dopełniły komosa czerwona i rukola . I jedno i drugie ma delikatny, orzechowy smak co koresponduje z orzechowym pesto do steka. Przepis na stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą. Poniedziałek – Spaghetti z cukinii
Niedzielny kucharz