Przepis na : śniadanie
2 jajka 50 g szynki garść świeżej rukoli tłuszcz do smażenia 1/4 cebuli sól pieprz Szynkę kroimy w kostkę, cebulę siekamy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodajemy pokrojoną rukolę i smażymy jeszcze ok 2 min. Jajka wybijamy do kubeczka i rozmącamy widelcem, oblewamy równomiernie przysmażoną szynkę i rukolę. Przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień. Kiedy jajka się zetną, omlet gotowy. Przed podaniem solimy i pieprzymy do smaku. czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...