Cześć Bardzo lubię marchewkę, ale tylko taką poddaną obróbce termicznej. Za surową nie przepadam. W lutowym wydaniu Gotuj krok po kroku (a dokładniej na stronie 12) znalazłam ciekawy przepis na placki z marchewki. Placki z marchewki Przygotuj nóż i deskę do krojenia, tarkę o dużych oczkach, łyżkę, wagę kuchenną, widelec, większą miskę, miseczki, patelnię, łopatki do obracania placków, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki (3-4 porcje): 4 marchewki, 1 czerwoną cebulę, 200 g sera feta, 3 jajka, 4 łyżki...
Można rzec, że jest to najpopularniejsze danie polskiej kuchni, lecz nie każdy potrafi go przyrządzić tak by zapierał dech w piersiach.
Czytaj dalej...Jestem zwyczajną kobietką jakich wiele na polskich ulicach. Urodziłam się w 1984 r. i mieszkam w Bydgoszczy. Tak jak wiele Polek czytam, zajmuję się robótkami ręcznymi, gotuję. I można powiedzieć, że kolekcjonuję przepisy kulinarne. :) Receptury zbieram wśród znajomych, w sieci, w książkach i gazetach.
Do moich ulubionych autorów należą Magdalena Kozak, Marion Chesney jako M. C. Beaton, Dean Ray Koontz, Terry Pratchett i Andrzej Sapkowski.
W chwilach wolnych od kucharzenia i czytania lubię zająć "czymś pożytecznym" ręce. Najczęściej jest to haft krzyżykowy lub druty. Zawsze mnie jednak ciągnęło do innych rodzajów robótek ręcznych.