wino - 10075 przepisów (strona:509/672)

Filety z piersi kurczaka z awokado i orzeszkami ziemnymi 207

kurczaka 3 łyżki oleju 100g prażonych, grubo posiekanych orzeszków ziemnych 2 awokado na sos 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki octu z wina 4 łyżki oleju 3 łyżki drobno posiekanych ziół (szczypiorek, koperek) sól i pieprz do smaku Wykonanie:Kurczaka opłukać, polać cytryną, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem i odstawić

Gorący kąsek
Kurczak Generała Tso 709

łyżki sosu sojowego jasnego ·       2 łyżki octu  ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym) ·       1 łyżka białego wina chińskiego lub wódki ·       1 łyżka sosu hoisin Przygotowanie: Pokroić kurczaka w około 2 cm  kostkę. Składniki marynaty połączyć i dodać do kurczaka. Odstawić

Mania Gotowania
Wołowina po azjatycku w pysznym sosie 236

sojowego 1 łyżka mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej ½ szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki octu  ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym) 1 łyżka białego wina chińskiego lub wódki   Przygotowanie: Mięsa najlepiej dzień wcześnie kroimy w cienkie paski i marynujemy. Wkładamy do lodówki na całą noc. Grzyby mun wkładamy do ciepłej wody i moczymy

Mania Gotowania
Chrupiący kurczak słodko kwaśny 6887

łyżka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) Marynata: 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne (opcjonalnie) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) 1 łyżka wódki lub wina ryżowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ łyżeczki pieprzy cytrynowego 1/4 łyżeczki imbiru Panierka: 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 małe

Mania Gotowania
Chrupiąca wołowina po azjatycku 225

łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy 1 limonki 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka skrobi kukurydzianej 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka wina ryżowego lub wódki 1 łyżka sosu chili 2 łyżki wody Przygotowanie: Wołowinę kroimy na cienkie paski, doprawiamy połową chilli, imbirem, kolendrą, solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut

Mania Gotowania
Warsztatach fotograficzne z Olympusem 187

ekspozycji. W każdej chwili można było poradzić się odnoście ustawień aparatu czy samej techniki wykonywania zdjęcia. Największe wrażenia zrobiły na mnie zdjęcia w ruchu, polegająca na fotografowaniu nalewającego się wina, z użyciem stojącej lampy błyskowej. Zdjęcia wychodziły niesamowicie, niestety samej nie udało mi się wykonać takiego, gdyż kolejka była ogromna i spasowałam:)Dzień spędziłam bardzo miło i owocnie

Mania Gotowania
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 349

gorąca para. Mięso kurczaka jest niesłychanie delikatne i soczyste, pachnie ziołami i cytryną i najważniejsze – ma delikatny smak dymu z ogniska. Prawdziwa uczta do której świetnie pasuje wytrawne wino. Smacznego

OstryKęs
Risotto ze szparagami na cydrze lubelskim... 170

kupowanie i przygotowanie szparagów. W tym okresie smakują najlepiej! Dzisiaj bardzo prosty choć dla cierpliwych przepis na risotto ze szparagami przygotowany na cydrze lubelskim a nie na białym winie. Wyszło obłędne! Szczerze polecam! Zapraszam! SKŁADNIKI: - pęczek zielonych szparagów - ryż jaśminowy - sól, pieprz - masło - 150 ml cydru lubelskiego - woda - pęczek natki pietruszki - 3 ząbki czosnku WYKONANIE: - przygotuj dość spory garnek

SMYKWKUCHNI
Pieczony camembert z tymiankiem, marchewką i kurczakiem 211

Post Pieczony camembert z tymiankiem, marchewką i kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Chorwackie przysmaki. 127

jego mama i na pewno będzie lepsze i tańsze niż w restauracji. Dostaliśmy kalmaro-ośmiorniczki z bobem (ichniejsza tradycyjna potrawa), mule na oliwie własnej roboty z cebulą i dzbanuszek wina, również dzieła naszego Mastrińskiego Gospodarza. Mimo tego, że jestem bardzo otwarta na specyficzne smaki i dużo akceptuję (M. trochę mniej) mocny zapach i smak morza wydobywający się z świeżo

Brzuszki Łakomczuszki
wakacyjne śniadanie, wakacyjne wspomnienie 193

wakacje pijemy do tego kawę (ale nie taką jak codziennie przed pracą gorzką i niesamowicie mocną, a właśnie okrutnie słodką, z dużą ilością mleka). Kieliszek białego wina o poranku? W wakacje - czemu nie! POZDROWIENIA OD FILIPA

Brzuszki Łakomczuszki
Szaszłyki Yakitori 480

szaszłyki) podwójna pierś z kurczaka 1 papryczka chilli z pestkami 200 ml sosu teriyaki (gotowy lub przygotowany ze składników – 100 ml ciemnego sosu sojowego, 100 ml japońskiego wina mirin, 4 łyżeczki cukru) łyżeczka oleju rzepakowego biały sezam do posypania WYKONANIE Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum

OstryKęs
Kulinarne podróże 253

Smażone kalmary Chutney mango Ćevapčići Leczo Jagnięcina duszona w winie z figami Dżem z fig i pomarańczy Risotto ze szpinakiem i kurczakiem Morskie robale z makaronem Quesadillas Tortilla z kurczakiem i mango Tiroler Gröstl Sushi Smażone kalmary Mule Sajgonki Zupa orientalna

Gotuj z Misiem
Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami 299

Zjadłem ostatnio tajski makaron z warzywami w siakimś fast foodzie w jednej z warszawskich galerii. Postanowiłem w domku zrobić coś podobnego. Wyszło danie „na winie”, czyli wrzucamy na patelnię, co się pod rękę nawinie:) Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
CIASTO MARCHEWKOWO - BANANOWE 238

będzie to zaletą, dla innych pewnie nie. De gustibus non est disputandum, prawda? :)Co do wyglądu...w niektórych partiach ciasto wygląda na zakalec, ale wydaje mi się, że to wina bananów, a dałam dwa naprawdę duże. W każdym bądź razie nie zmienia to smaku ciasta :).Masa serowa jest przepyszna! Będę ją używać do ciast czekoladowych. Sądzę, że sprawdzi się

Przepisy Aleksandry
CYDROWA GALARETKA Z GRANATEM 214

chcesz, aby owoce znajdowały się nie tylko na spodzie galaretki, musisz zamieszać galaretkę kiedy będzie tężeć (deser będzie mniej stabilny, więc lepiej go wtedy podawać w kieliszku, np. do wina). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło

Przepisy Aleksandry
TARTA ZE SZPARAGAMI I MASCARPONE 172

Uwielbiam szparagi pod każdą postacią. Są dla mnie symbolem zbliżającego się lata.  Dzisiaj na obiad mieliśmy delikatne i lekkie tarty ze szparagami. Zaserwowałam do nich białe wino.  Wypiek można jeść na ciepło i zimno, więc idealny na wszelkie przyjęcia.  Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy

Przepisy Aleksandry
RELACJA Z WARSZTATÓW FOTOGRAFICZNYCH Z KUBĄ KAŹMIERCZYKIEM 133

kulinarnych, tłumaczył tryby i wiele innych rzeczy. Czułam się bombardowana wiedzą i dobrze, że wszystko skrzętnie notowałam :). Część praktyczna podobała mi się najbardziej: mieliśmy okazję robić zdjęcia muffinkom, ślimaczkom, winie i zupie (powyższe zdjęcia), a Kuba pokazywał, jak zrobić ustawić światła, jak różne tła wpływają na fotografie, itd. Atmosfera na warsztatach była przemiła; poznałam wielu wspaniałych ludzi, a dzięki

Przepisy Aleksandry
Szybkie i spontaniczne risotto 241

zalewy) 1/2 pęczka natki pietruszki 6 łyżek mleczka kokosowego 3-4 łyżki soku z ananasa 300 ml domowego bulionu drobiowego (najlepiej byłoby 150 ml bulionu i 150 ml białego wina, ale sam bulion też może być) 2 łyżki oleju do smażenia ok. 10 dag żółtego sera lub parmezanu Kurczaka i cebulkę kroimy w niewielką kostkę. Papryczkę i natkę siekamy

Ratunku obiad
Pikantne grillowane kiełbaski/mięso 162

ostro przez co były jeszcze bardziej soczyste i wyraziste w smaku. Polecam taki sposób przyrządzania :) 4 kiełbaski śląskie łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina łyżeczka tabasco do potraw grillowanych 0/5 łyżeczki cayenne łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta pieprzu 0/5 łyżeczki czosnku 0/5łyżeczki kminu Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. Nacieramy

Mienta blog
Brak tytułu 157

Premium Rosa Syrop z czarnej porzeczki jest gęsty, o ciemnej barwie i mocno wyrazistym smaku. Wspaniale nadaje się do przyrządzania napojów, jak również aperitifów ( po dodaniu do białego schłodzonego wina ). Znane są też jego prozdrowotne właściwości: - obniża ciśnienie - podnosi odporność ZASTOSOWANIE: do pryrządzania napojów jako dodatek do herbaty do jogurtów, deserów, sałaek owocowych SKŁAD: cukier, sok z czarnej porzeczki

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 178

kawa? - czemu nie !!!     Popołudniowa? Hmmm... a może południowa? Oj nie wazne - dziś pora na Brazyli ę :D       To kolejna pyszna kawa pochodząca z palarni Winami Brazil Santos Guaxupe Dulce 17/18    Napary charakteryzują się doskonałym wyrazistym miękkim aromatem i pełnym, cielistym, dobrze zharmonizowanym o bardzo lekkiej kwaskowatości smakiem. Jest wielu wręcz fanatycznych wielbicieli

kolorowotorcikowo
Migdałowe cappuccino 189

Już prawie południe a ja kawę dopiero wypiłam.Dziś polecam Wam migdałowe cappuccino. Do przygotowania potrzebujemy:- kawę - ja użyłam kawę świeżo paloną Winami - Costa Rica Tarrazu- napój migdałowy Alpro- mleko2 łyżeczki kawy zaparzyć w małej ilości wody.100 ml napoju migdałowego, zagotować ze 100 ml mleka . Gorące dolać do kawy - odcedzonej od fusów.Ubić przy pomocy  spieniacza. Jeśli

kolorowotorcikowo
Sałatka z czerwonych owoców 289

Polać miodem lub... sosem. SOS 1/2 szkl. napoju sojowego ALPRO , ja użyłam naturalny - ale z pewnością waniliowy też był by super  1 żółtko 2 łyżki cukru 30 ml wina typu wermut 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Mleko wymieszać z jajkiem i cukrem - zagotować, ciągle mieszając. Sałatkę przełożyć - tuż przed podaniem - do lodowej misy, polać sosem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Chlebowe paluszki z oliwkami i parmezanem 206

rozmarynu. Zwijać w spiralkę, układać na blasze. Piec w 170 stopniach C do zrumienienia. Paluszki to doskonały dodatek do sałatek, sosów, zup,. a także jako przegryzka do piwa lub wina. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tartaletki z warzywami sezonowymi 184

selera, po chwili dodajemy ziemniaki. Potem cebulka pokrojona w pióra. Pod koniec pieczarki i kabaczek oraz orzechy. Całość doprawiamy do smaku. Danie najlepiej smakuje w kieliszkiem białego, półwytrawnego wina Celebro Smacznego

kolorowotorcikowo
Risotto z kurkami 179

Uwielbiam risotto, ale takiego z kurkami jeszcze nie jadłam. Przepis wypatrzyłam pewnego dnia na Durszlaku oczywiście i musiałam zrobić. Wersja uproszczona - bez wina. Jest pyszne! [Przepis stąd.] Składniki: 250 g kurek 6 łyżek masła 1 średnia cebula 200 g ryżu arborio 1 l bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: 1. Kurki oczyszczamy i kroimy. 2. Na patelni roztapiamy

Pasja Smaku
Karkówka pieczona barbecue 165

jeszcze wypróbuję grillowaną. Składniki: 5-6 plastrów karkówki 100 g koncentratu pomidorowego cebula 4 ząbki czosnku łyżka miodu łyżka musztardy 1/2 łyżeczki bazyli 1/2 łyżeczki tymianku 50 ml białego wina sól, pieprz Wykonanie: Mięso lekko rozbić i przyprawić solą i pieprzem.  Marynatę przygotować z drobno pokrojonej cebuli i posiekanego czosnku, które należy połączyć z koncentratem pomidorowym, miodem, musztardą

Pasja Smaku
Sałatka ryżowa po węgiersku 3129

konserwowa 6 niewielkich ogórków kiszonych 300 ml bulionu olej do smażenia Sos: 100 g śmietany 18%  3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 3 łyżki octu winnego z białego wina sól, pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy ryż, chwilę smażymy a następnie zalewamy bulionem. Dusimy aż ryż będzie miękki ( ale też

Czerwona Porzeczka
Mięso. Sos. Grzyby. Wieprzowina duszona w sosie winno-paprykowym, z borowikami 235

pieczonych potraw bardzo podnosi smak dania. Mięsa lubią dodatek czegoś mocniejszego. Udka duszone z pieczarkami i żubrówką były bardzo delikatne i pyszne. A jeśli zostanie Wam po imprezie trochę wina w butelce możecie je zamrozić i potem wykorzystać właśnie do sosu. Zobacz też przepis na Gulasz z indyka z kurkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Czerwone kokardki :) 349

lubicie wołowinę w połączeniu z pomidorami i całą gamą aromatycznych przypraw, koniecznie wypróbujcie moją dzisiejszą propozycję. Idealnie sprawdzi się na romantyczną kolację z lampką wytrawnego czerwonego wina!Każdy przecież dobrze wie, że przez żołądek do serca najkrótsza droga :)   Farfalle z sosem mięsno pomidorowymSkładniki na 4 porcje: pół kilograma wołowiny 3 puszki pomidorów krojonych cebula 2 ząbki

Sajkofanka smaku
Sałatka z serkiem wiejskim, owocami i długo dojrzewającą szynką wołową 286

nawet lekko fioletowy. Dojrzewanie odbywa się w optymalnych warunkach temperatury i wilgoci. Podczas dojrzewania zazwyczaj naciera się ją ziołami, kminkiem czy też kolendrą. Idealna do zamaczania w czerwonym wytrawnym winie np. Chianti - po zanurzeniu staje się krucha i miękka. Szynka ta ma delikatny smak, lekko słony. Jest wędliną chudą i lekkostrawną. Pokrojona na bardzo cienkie plasterki idealnie nadaje się

Sajkofanka smaku
Wołowina słodko-ostra z warzywami i świeżą bazylią 271

wielkości cukinia - 1 duża cebula - 4 pieczarki  - 1 zielona papryka jalapeno z zalewy  - 1 żółta papryka  Mięso: - 400g antrykotu wołowego bez kości  Marynata: - 100ml czerwonego wina półwytrawnego - 2 listki laurowe - świeżo mielony pieprz - 2 ziarenka ziela angielskiego  - łyżeczka sosu sojowego  - świeży rozmaryn gałązka  - 2 ząbki czosnku w plasterki pokrojonego Dodatkowo: - biały sezam

Sajkofanka smaku
Szynka wieprzowa w marynacie na oleju rzepakowym 272

soli do peklowania 6 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu czarnego 8 ziarenek pieprzu czerwonego 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych 5 łyżek oleju rzepakowego  pikantna wołowina w winie - zestaw przypraw Kamis Przygotowanie: Mięso oczyścić i umyć. Wodę razem z czosnkiem i wszystkimi przyprawami zagotować do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Odłożyć do wystudzenia

Ala piecze i gotuje
Muszle nadziewane twarogiem 335

faszerowania nieskończoną ilością farszy i sosów. Wspaniała przekąska i w dodatku łatwa do zrobienia, świetnie sprawdza się jak i na przyjęciach tak i na spotkaniach ze znajomymi przy lampce wina. Farsz który ja Wam proponuję jest treściwy, smaczny i wyrazisty.Składniki :  12 muszki makaronu  conchiglioni 250 dag twarogu półtłustego 10 - 12 czarnych oliwek 6 - 7  suszonych

Mechanik w kuchni
Pâté z drobiowych wątróbek 206

Francji smarowidło, przepis na szybki pasztecik drobiowy – pâté z kurzych wątróbek, przepis banalnie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. W 30 minut można przygotować elegancką przekąskę do wina i podać np. na Sylwestra, bardzo będzie też pasować jako przekąska na wytworną kolację dla gości, podana w formie tartinek czy tylko na bagietce. Często przygotowuję ten pasztecik w różnej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim 227

smak szynki i parmezanu, oraz chrupiące ciasto francuskie z naturalnym sezamem.  Przepis zaczerpnęłam z tej  strony. Serdecznie polecam jako przystawkę lub gorącą kolacje. Do tego obowiązkowo białe wino, bo zapiekana szynka jest słonawa.  Tym przepisem dołączam do akcji na Durszkalu” sezon na szparagi”. Polecam. Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim Składniki na 4 osoby

Mia Cucina Sofieta
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 197

Czekolada: mleczna, biała, gorzka, bakaliowa, orzechowa, nadziewana… zawsze i wszędzie)) v   Notuje brak jakichkolwiek napojów gazowanych. Jest tylko mineralna woda gazowana. v   Wytrawne białe /czerwone wino-jest, trochę piwa też, poza tym soki owocowe, te z 30% owoców, sprawdziłam). Napoje wysokoprocentowe są, przeważnie: “damskie likiery”, wódek nie pijam, jest włoska grappa i limoncello- na dobre trawienie

Mia Cucina Sofieta
Jesienna włoska sagra 180

każdy mógł wziąć udział w uroczystościach, a potem w festynie. Na równi z uroczystościami religijnymi, obchodzone są sagry, czyli święta smakoszy, organizowane na cześć jakiegoś produktu żywnościowego, np. wina, trufli, kasztanów, dyni czy sera. Dzięki tego typu jarmarkom, można lepiej poznać dany region i włoskie specjały. Według mnie, im mniejsze miasteczko i mniejsza skala danego święta, tym lepiej, gdyż

Mia Cucina Sofieta
Różowiutka nalewka z granatu 226

znajdą zwolenników.     Uwaga nr.1 Owoce powinny puszczać sok na słońcu, a gotowe nalewki stać w ciemnym miejscu. Uwaga nr.2 Ważna jest cierpliwość. Tak jak w przypadku win, dłuższy czas leżakowania zapewni nalewce bardziej wyrafinowany smak. Prawdziwie dobra nalewka będzie gotowa po 3 latach. Tylko kto tyle wytrzyma? he he Tym wpisem dołączam się

Mia Cucina Sofieta
Wytrawna babka rozmarynowa 157

Zapraszam na wytrawną babkę, która może być rewelacyjną przystawką, podaną z lampką białego wina, doskonale smakuje solo lub z zieloną salatą i koktajlowymi pomidorkami, świetnie sprawdza się na pikniku za miastem. Jest aromatyczna, wilgotna i łatwa w przygotowaniu. Dodałam sporo świeżego rozmarynu, który nadał babce przyjemnego balsamiczno-leśnego zapachu i lekko orzechowego smaku. Wytrawna babka rozmarynowa Składniki

Mia Cucina Sofieta
Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli 189

Moja lodówka pełna jest wszelakich sosów, jest sos sojowy, majonez, ketchup, musztarda, chrzan .... niektóre sama przygotowuję, inne kupuję. Jednego mi brakuje, to chutney. Nic więc dziwnego

Mia Cucina Sofieta
Tyrolski srudel z gruszkami i ricottą 210

rozwałkowalam jak najcieniej umiałam i zaciskałam kciuki, aby nie rozerwało się przy nadziewaniu i zawijaniu.   Jak widzicie na zdjeciu, moj strudel trochę się rozklapał. Nie wiem , czy to “wina” dość rzadkiego nadzienia, czy zdbyt luźnego zawijania. Zapewniam, że w smaku wyszedl przepyszny. Już wiem, że następnym razem zrobię z jabłkami.    Pomysł ( troszkę zmieniony) z książki

Mia Cucina Sofieta
Straszne Tiramisu 266

formy na prostokatną.   Nowoczesne wersje tiramisu często zawierają bitą śmietanę lub ubite białka, co procentuje w piankowej konsystencji i lekkości kremu. W wersji alkoholowej, do naparu kawowego dodajemy wino Marsala, Brandy, Rum czy kieliszek dobrej polskiej wódki. Napar kawowy musi być dość mocny, najlepsze jest espresso zrobione w kawiarce moka  lub w domowym ekspresie ciśnieniowym. Tiramisu Składniki

Mia Cucina Sofieta
Włoski Nowy Rok 227

wieprzowej nożce, towarzyszy puree z ziemniaków. Po posiłku, w oczekiwaniu na Nowy Rok, Włosi często graja w Tombolę, włoską loterię świąteczną z nagrodami. Nowy Rok wita się toastem z wina musujacego: spumante lub prosecco i kawałkiem tradycyjnej babki drożdżowej: pandoro lub panettone. Pamiętajmy, aby posiłek zakończyć winogronami, bowiem: kto je winogrona w sylwestra, ten liczy pieniądze przez cały

Mia Cucina Sofieta
Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem 216

mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny eko 3 łyżki soku z cytryny Składniki na karmel: 80 g cukru 1 łyżeczka wody, soku z cytryny(u mnie wino Celebro  Semi Sweet Rose) Wszystkie składniki na kruchy spód wyrbiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek

Mia Cucina Sofieta
Pianka truskawkowa 194

napęcznienia na 10 mniut. Truskawki myjemy, odrywamy ogonki i miksujemy na mus. Płatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo rozpuszczamy w 20 ml gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy.   Piankę przekładamy

Mia Cucina Sofieta
24.Deser na poniedziałek - czyli domowe i proste cytrusowe "lody" bezowe! 245

piękny biały widok za oknem zimę jednak da się lubić! Ludzie w taką zimową pogodę miewają przeróżne zachcianki. Większość preferuje gorącą czekoladę, aromatyczną herbatę, grzane piwo lub wino, ale są i tacy, którzy w zimę miewają ochotę na.. lody! Czyli tak jak my dziś. Nasza propozycja to wersja lodów trochę oszukanych. Ale bardzo smakowitych, lekko kwaskowatych, które idealnie

Symfonia Smaków
29.Niedzielny obiad z symfonią smaków: czyli pieczone piersi kaczki z pomidorkami koktajlowymi! 217

łyżki octu balsamicznego 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 2,5 łyżki oliwy z oliwek 2/5 szkl zimnej wody zimnej wody 4 łyżki białego, wytrawnego wina 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki suszonego oregano pół garści świeżych gałązek cząbru lub innych ulubionych świeżych ziół sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie:  Piersi dokładnie myjemy i osuszamy

Symfonia Smaków
Warsztaty fotograficzne z Kubą Kaźmierczykiem i marką Olympus 149

Mieliśmy też wspaniałą sesję zdjęciową "wina", która podobała mi się najbardziej:) Do dyspozycji mieliśmy aparaty Olympus, które świetnie sprawdzają się do fotografii kulinarnej. Najbardziej podobało mi się to, że miały dotykowy ekran.Na sam koniec Kuba pokazał nam jak można fajnie i szybko "polepszyć" nasze zdjęcie w programie Photoshop Lightroom.A takie oto rarytasy (swoją drogą niezwykle fotogeniczne i smaczne;)) przygotował

Z miłości do słodkości
Placuszki serowe z ziolami 184

To danie dla milosnikow sera i wszelakich placuszkow. Coz moze byc lepszego jak nie polaczenie tych dwoch rzeczy razem.Placuszki maja wyrazisty smak camemberta, sa tez lekko

Przysmaki Karolki
Ryba z reklama w tle 167

bardzo jak Jemu. Ryba z kremem fasolowym z pomidorami i bazylia skladniki: 2 puszki bialej fasoli (2x250g) 10 lyzek sosu sojowego 4 lyzki oliwy 2 lyzki occtu z bialego wina 4 pomidory peczek bazylii czarny pieprz swiezo mielony dodatkowo smazone filety z bialej ryby wykonanie: Fasolke odsaczyc na sicie, a nastepnie dwie trzecie zmiksowac z sosem sojowym, oliwa

Przysmaki Karolki
Szybki kurczak z jablkami 167

pewnie dopiero wieczorem. Kurczak z jablkami skladniki: 3 winne jablka 2 cebule 1 zabek czosnku 4 piersi kurczaka 2 lyzki rodzynek sol, pieprz, curry 100ml bulionu drobiowego 100ml bialego wina sok z cytryny 3 lyzki masla maka do zageszczenia sosu wykonanie: Jablka umyc, pokroic na cwiarkti, usunac gniazda nasienne i nastepnie pokroic na mniejsze kawalki. Skropic sokiem z cytryny(...)pozostalego ze smazenia kurczaka dodajemy jeszcze 1 lyzke masla i podsmazamy posiekana w kostke cebule i czosnek. Dodajemy jablka, rodzynki i curry i dusimy pare minut, dolewamy bulion i wino. Calosc dusimy okolo 10 minut. Do sosu dodajemy podsmazonego wczesniej kurczaka. Doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy jeszcze 5 minut. Pdajemy np z ryzem. Smacznego

Przysmaki Karolki
Sałatka z ziemniaków i zielonej fasolki 214

sałatkę sporządzoną na szybko. Sałatka z ziemniaków i zielonej fasolki składniki: 300g zielonej fasolki 100g boczku wędzonego 500g ziemniaków 50g suszonych pomidorów sol, pieprz 1 łyżka octu z białego wina 3 łyżki oliwy wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie by pozostały jędrne, kroimy w ćwiartki. Fasolkę kroimy na kawałki i tez gotujemy w osolonej wodzie pamiętając

Przysmaki Karolki
Na spotkanie z jesienią 136

nasze głowy. Jest zabawnie. A po powrocie do domu czeka na nas zupa. Ciepła, jesienna, cebulowa.  Francuska zupa cebulowa składniki: 500g cebuli 1 ząbek czosnku 200ml białego wina 750ml bulionu warzywnego sol, pieprz tymianek 3 łyżki oleju grzanka czosnkowa tarty ser zółty - użyłam sera Gouda wykonanie: Cebule kroimy w piórka. Wrzucamy ja na rozgrzany olej do garnka(...)Smażymy często mieszając, by się nie przypaliła przez około 25 minut. Cebula w tym czasie powinna się ładnie skartelizować. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy wino i dusimy aż płyn odparuje. Zalewamy zupę bulionem i gotujemy na wolnym ogniu aż cebula całkiem zmięknie. Doprawiamy tymiankiem, sola i pieprzem. W miedzy czasie przygotowujemy grzankę. Ja użyłam

Przysmaki Karolki
Czekoladowy tort z wiśniami 297

mojej Mamy. Z tej właśnie okazji tort, który przygotowałam dla Mamy był mocno czekoladowy. Mimo postanowienia, że ograniczę słodycze jakoś nie mogłam mu się oprzeć. Może to po prostu wina czekolady, którą kocham, a może najzwyczajniej w świecie ja nie potrafię żyć bez słodyczy ;-) Z czystym sercem polecam więc ten tort wszystkim łasuchom. Czekoladowy tort z wiśniami biszkopt tradycyjnie

Przysmaki Karolki
Domowa kiszona kapusta, ubijana noga 232

obecnie od lat 10 jest to moja córka... a właściwie jej noga, bo to nogą od x lat ubijamy kapustę tak jak kobiety w wielkich kadziach ubijały winogrona na wino tak u nas kisi się kapustę. Gdy dzieci były małe wystarczyło im porządnie wyparzyć i wyszorować nogi, bo nic lepiej nie ubija, nie wyciska soku jak siła zawarta

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Winna zupa chrzanowa z białą kiełbasą 248

chrzanowa, bo chrzan jest obok jajek symbolem tych świąt. Każda z gospodyń pewnie ma na nią swój ulubiony sprawdzony sposób. Ja dzisiaj przedstawiam swoja wersje zupy zrobionej na białym winie, z ziemniakami i białą kiełbasą. Może was do niej zachce. Porcja na 4 osoby. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śródziemnomorskie kieszonki z kurczaka faszerowane kuskusem 200

kurczaka. Kuskus posłużył mi nie tylko jako dodatek do dania, ale jako główny składnik farszu.  A połączenie go z fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i pysznym sosem na bazie wina i cytryny dało efekt idealny. Jak ocenił je jeden z domowników, który nie jada oliwek a na kuskus miał do tej pory "długie zęby" danie dostało od niego

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Żeberka w kapuście i winie 206

Jesień nadeszła pełną parą a z nią na nasze stoły wędrują bardziej treściwe jesienne obiady. Jednym z naszych ulubionych w tym okresie są żeberka zapiekane razem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierś gęsia wędzona w woku z placuszkami rosti, kapustą i olejem rzepakowym 230

tapetę wzięłam piersi z gęsi i uwędziłam je chińską metodą w woku na herbacie. Podałam z placuszkami ziemniaczanymi smażonymi na oleju rzepakowym oraz kapustą czerwoną wzbogaconą o smak czerwonego wina i ziarna granatu. Te samą metodą wypróbowałam już wędzenie schabu oraz piersi z kurczaka i zawsze się sprawdzała. I tym razem mięso wyszło delikatne, soczyste i różowe. Do wszystkich

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Spaghetti bolognese 235

jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony, a potem długo duszony sos składający się z cebuli, selera i marchwi, mięsa mielonego wołowego, wina i niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego. Ale ragu bolognese ze spaghetti? To połączenie nie pochodzi z Włoch, bo Włosi ragù nie jadają ze spaghetti, tak jada cała reszta świata

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Risotto z kurczakiem 306

Takie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od skomplikowanego gotowania. Prosta kuchnia włoska to dobry początek pysznego dnia. Ryż, kurczak, wino, 20 minut i obiad gotowy, szybciej niż w niejednej restauracji. Zapraszam . Porcja na 3 osoby. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wolowina w sosie winno-smietanowym :) 161

Zapraszam na wolowine w sosie winno-smietanowym Najpierw przygotowujemy sos z cebuli, wina czerwonego, koncentratu pomidorowego I oliwki. W drugim garnku smazymy wolowine I dodajemy pieczarki Laczymy wolowine z sosem winnym dodajemy smietane. Smacznego

Smaki Edyty
Wolowina po burgundzku- Boeuf bourguignon-Beef Bourguignon 205

miedzyczasie kroimy 6-8 marchewekok 150-200 bekonu.2 cebule- skrajamy w kostkeWszystko wrzucamy do podsmazonej wolowiny. Doprawiamy tymiankiem. Smazymy ok 5-10 min. Dolewamy dwie szklanki- dobrego czerwonego wytrawnego wina. Na patelni obsmazamy na lyzce masla I 2 -3 zabkach czosnku ok 200-250 gr pieczarek pokrojonych w cwiartki.Szykujemy szklanke bulionu wolowego z 2 kostek.Podsmazone pieczarki wrzucamy do garnka

Smaki Edyty
Risotto trochę inaczej z poskim akcentem 161

risotto troszkę inaczej. A dlaczego? Bo juz na początek złamalam pierwszą zasadę- Ryż powiennien byc Arborio- niestety okazało się że nie mam :) Druga złamana zasada- to dodatek wina, trzecia to parmesan z torebki, a powinnien być świeżo stary :)Dlatego dzisiaj mamy risotto troche inaczej  Składniki:150-200 gr pieczarek1 cebula2 ząbki czosnkuszklanka ryzuz 3 szklanek zrobiony bulion kurczakowymała

Smaki Edyty
Risotto z kurczakiem 256

 Risotto było już nie jeden raz :) Dzisiaj odsłona z kurczakiem. Jako ciekawostka powiem Wam, że risotto zostało przywiezione do Włoch  przez

Smaki Edyty
Kiełbasa w kiszonej kapuście 232

podejście do kiełbasy duszonej w kapuście .To taka moja wariacja na temat alzacko-francuskiego Choucroute garnie czyli po naszemu ,, ubranej kapusty ( garnirowanej). W oryginale kapusta jest duszona w białym winie a nawet w niektórych regionach w szampanie . Ponieważ nie przewidywałam,, bąbelków " - zmodyfikowałam po swojemu tworząc bardziej codzienną potrawę. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem 174

galaretka z królika .Tyle że była to buraczkowa galaretka ( tzn. było tam mięso z królika , paski gotowanych buraczków i cos tam jeszcze - a wszystko zalane bulionem o kolorze czerwonego wina z żelatyną ). Postanowiłam , że spróbuję co by było gdyby tzn. jeśli zrobię galaretkę o smaku czerwonego barszczu. Tyle , że ja robię tak małe ilości , że musiałam iść na skróty

Buniabaje w kuchni
Zielona Góra Winobranie 7-15 września 147

pędzelki do ciast. Za dosłownie parę złotych.  Dla dzieci było mnóstwo atrakcji w postaci balonów, kolorowych makijaży czy karuzeli oraz waty cukrowej. Oczywiście można było spróbować przeróżnych win - także z lubuskich winnic. Z jedzeniowych budek zauważyłam gofry , mini pączki , naleśniki francuskie czy pierogi wileńskie. Oczywiście pajda chleba ze smalcem czy masłem czosnkowym z mięsem , cebulą i kiszonym ogórkiem

Magiczne Życie Marty
Tydzień w moim telefonie III 117

Mija nam kolejny tydzień. To był już przed ostatni weekend września. Jesień za oknami, choć u nas dzisiaj było ciepło. Dzień spędziliśmy w mieście na Jarmarku Miodu i Wina . Na pewno będzie na blogu kilka słów o tym. Zapraszam do oglądania. * biorę udział w konkursie Candle Room  * pyszne ciacho WZ-ka  * herbatka od Sandry  * spokojny sobotni(...)letnie kwiaty z ogrodu * mój nowy zakup - wrzos z lidla  * nektarynki , granaty i figi  * czerwone winogrona * kominek z woskami Yankee Candle * orzechy włoskie * scena Jarmarku Miodu i Wina  Czekam na Wasze wspomnienia minionego tygodnia

Magiczne Życie Marty
*** Zapachy w moim domu , w mojej kuchni *** Piątki z Yankee Candle PINK DRAGON FRUIT 101

soczysty i słodki zapach owoców czerwonej pitaji, której kwiaty rozkwitają jedynie nocą, przekonywał mnie bardzo. Niestety po dłuższym paleniu aż zabolała mnie głowa. Teraz nie wiem czy to wina wosku czy kominek się przypala? Mimo, że posiadam oryginalny kominek Yankee Candle. Też tak macie? Nie pierwszy wosk mnie tak rozczarował i pewnie nie ostatni.  Do usłyszenia więc

Magiczne Życie Marty
Ryż prowansalski z warzywami i sezamem 191

ziół włoskich,prowansalskich * warzywa mrożone * kieliszek białego wina * bulion drobiowy * sól, pieprz  Przygotowanie : Na rozgrzaną oliwę wrzucam zioła i warzywa, przesmażam. Wsypuję surowy ryż, dolewam kieliszek białego wina. Co jakiś czas podlewam bulionem, aż do miękkości ryżu. Dodaję sól i pieprz do smaku i na gotową porcji ryżu z warzywami posypuję sezamem

Magiczne Życie Marty
Roladki z kurczaka faszerowane kaszą gryczaną, bryndzą i borówką brusznicą 147

Dzień dobry!Dzisiaj mam dla Was przepis inspirowany kuchnią małopolską, a dokładnie kurczakiem po krakowsku, który to jest faszerowany kaszą krakowską (która swoją drogą, również jest

Pora coś zjeść
Zabajone (zabaglione) z cydrem i karmelizowanymi jabłkami 237

przed nami Karnawał! A jak Karnawał, to i karnawałowe imprezy :-). Dlatego też pierwszym przepisem będzie pyszny włoski deser zabajone w nieco innej odsłonie. Zabajone klasycznie przygotowuje się na winie Marsala, ja zdecydowałam się wykorzystać cydr. Dzięki temu ta delikatna pianka uzyskuje niezwykle miły aromat jabłek, a karmelizowane jabłka pod tą słodką pierzynką dopełniają smak.  Zapraszam! Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Cytrynowe risotto z krewetkami 143

Dzień dobry!Była już zupa na Walentynki, to teraz pora na danie główne. Doskonale sprawdzi się risotto z dodatkiem białego wina i krewetek.Kremowa i delikatna potrawa, podkreślona kwaśnością cytryny, która idealnie pasuje do krewetek. Dodatkowo banalna w przygotowaniu, chociaż może wydać się czasochłonna. Inspirowałam się przepisem znalezionym w lutowym numerze Moich Smaków Życia.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej

Pora coś zjeść
Makaron z cukinią i boczkiem alla carbonara 183

Dzień dobry!Najlepsze obiady są na winie, czyli z tego co się nawinie :-). Taki też jest ten obiad. Czasem trzeba opróżnić lodówkę przed wyjazdem i tak też było w tym przypadku. W lodówce były żółtka, śmietana, parmezan... coś Wam przychodzi na myśl? Mnie tak i jest to carbonara. Ale skoro przepis na carbonarę na blogu już jest to postanowiłam

Pora coś zjeść
Sos boloński (ragù alla bolognese) 162

sprawdzają, sos boloński to nie tylko mięso i pomidory, bazylia i oregano (to nie są główne przyprawy jakie używa się we Włoszech!), podstawą tego sosu jest warzywne ragout, czerwone wino i mleko, które sprawi, że mięso będzie delikatniejsze, sos boloński gotujemy powoli i długo, wtedy uzyska się rewelacyjny aromat, pełnię smaku, aby dokończyć dzieło, danie posypujemy obficie parmezanem. Mój

Pora coś zjeść
Cantucci. Biscotti. Włoskie ciasteczka podwójnie pieczone. 323

wypiek przypominające bardziej nasze suchary niż kruche ciasteczka. Piecze się je 2 razy żeby były odpowiednio wysuszone i chrupiące. Zjada się je na deser maczając w kawie albo słodkim winie. Kiedy byłam w Toskanii miałam okazję jeść cantucci w Casa al Vento. Upieczone przez szefa Antonio, prosto z blachy, były pyszne, nie za słodkie, z dodatkiem migdałów, po prostu

Smaczna Pyza
Pocieszajka. 216

wzrokiem wbitym w chodnik. W ciszy, atmosfera napięta niczym gitarowa struna. Nie tak było do tej pory.   Co się stało? Co się zmieniło? Czy to my, nasza wina? Czy w ciągu tylu wspólnych godzin można zmienić się nie do poznania?   Widocznie można. Opustoszałe ulice. Latarnie mgliście oświetlają alejkę. Ulicę. Jedną z tych wąskich, uroczych uliczek. Stanęliśmy

W kuchni Karmel-itki
Kochanej Mamie... Bukiet DROŻDŻOWYCH RÓŻ. 223

wręczam jej..Bukiet. Z drożdżowych róż.  DROŻDŻOWE RÓŻYCZKI. 100g świeżych drożdży 250g mąki pszennej 100g stopionej margaryny 3 jajka 1/2 szklanki letniego mleka garść rodzynek namoczonych w czerwonym winie szklanka cukru + 1 łyżka szczypta soli kilka kropel waniliowego ekstraktu Drożdże roztarłam z łyżką cukru, letnim mlekiem i łyżką mąki. Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte płócienną ściereczką

W kuchni Karmel-itki
OFDS - ciąg dalszy / 10.08.12. Jedzenie i Grzegorz Łapanowski. 203

Mnóstwo atrakcji, wspaniała atmosfera, rewelacyjne jedzenie. Czegóż chcieć więcej? Dziś, kontynuując cykl postów o OFDS, wracam do 10. Sierpnia, czyli do piątku. Po udanym wieczorze w Trattori Castellana, pysznym winie i rewelacyjnej hiszpańskiej atmosferze, czas skupić się na Polsce.  feta w oliwie i papryce . ser krowi w zalewie - oliwa z przyprawami i papryką.  muffinki z ulicy sezamkowej

W kuchni Karmel-itki
Sezon ogórkowy #2. OGÓRKI MIODOWE. 178

Witam, witam! Ostatnio moja pisanina na blogu prezentuje się bardzo chaotycznie. To wina wielu zajęć, czyli kursów językowych codziennie do południa, pracy po południu i do tego wszystkiego zaprawy. Ach, urwanie głowy! Słoiki pukają w bawełnianej torbie, jeden odbija się od drugiego. Woda na zalewę bulgocze w garnku, słoiki już przygotowane. Uf, pot cieknie po skroniach, ale już, jeszcze

W kuchni Karmel-itki
LIKIER TRUSKAWKOWY. DŻEM Z TRUSKAWEK Z WÓDKĄ. 642

wpadłam na pomysł, by uwiecznić smak ten także w mieszance z alkoholem.. Normalni e nie pijam. Zapach piwa mnie odrzuca, wódka jest nie dla mnie, zostaje tylko dobre wino, jakiś likier albo lekka nalewka. Mam niestety słabą głowę, upijam się już jednym piwem. Alkohol i ja to niezbyt zgrany duet. Na szczęście! Jednak.. Skusiłam się na zrobienie

W kuchni Karmel-itki
Innowacyjna kuchnia molekularna - warsztaty, Łódź, 30.11.2012 182

okazję wziąć udział w intrygujących warsztatach organizowanych przez PepsiCo , dotyczące kuchni właśnie molekularnej. Odbyły się one w Łodzi, a dokładniej w hotelu NoBo. Warsztaty prowadził szef kuchni restauracji "Kolory wina", Jarosław Bieńkowski. W sumie było nas 10 "kulinarek. Na początek zaczęliśmy od części teoretycznej, ale pokazowej. Zobaczyłam jak się robi tajemnicze ravioli z soku porzeczkowego, smakowałam mięsa z kwiatami

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty z Kurtem Schellerem - 15.12.2012, Warszawa 236

degustacją.  Przygotowaliśmy:  SUFLET GRZYBOWY RISOTTO Z SZAFRANEM ZE SMAŻONYM PSTRĄGIEM PIECZONY SCHAB Z CEBULĄ PODANY Z PUREE ZIEMNIACZANYM,  I GRUSZKĄ CYNAMONOWĄ POMARAŃCZOWA GALARETKA Z BIAŁEGO WINA Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI I KREMEM JAJECZNYM Każdy zjadał to, co sobie sam przyrządził. Jak spaliłeś, nie jadłeś ;P Na szczęście nic takiego nie miało miejsca. I każdy mógł samodzielnie zaaranżować

W kuchni Karmel-itki
Bułgaria na talerzu. GULASZ JAGNIĘCY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ. 183

gulasz jagnięcy z dynią i papryką. Dodatek powideł śliwkowych wzbogaca smak i dodaje niepowtarzalnego charakteru potrawie. Idealnie pasuje na szybki obiad, jak i wykwintną kolację, podany z lampką dobrego wina. BUŁGARSKI GULASZ JAGNIĘCY Z DYNIA I PAPRYKĄ ORAZ DODATKIEM POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH /przepis autorski;/ - 500g jagnięciny - 500g obranej dyni - 4 duże czerwone papryki - 4 duże cebule - 2 ząbki czosnku - sól

W kuchni Karmel-itki
Damska wódka. NALEWKA PIGWOWA. 218

maści. Reasumując, każdy alkohol inny niż czysta wódka. Nie piję alkoholu. Paradoks, nie? Niepijąca, co robi nalewki i likiery. Tak, właśnie tak. Nie piję żadnego alkoholu prócz czerwonego, wytrawnego wina i to jeszcze muszę mieć naprawdę ochotę.  Jednak lubię bawić się w eksperymentu nalewkowe, których efekty sprawdzam  na bliskich - rodzinie, znajomych, przyjaciołach.  Dziś przedstawiam Wam... Jeden

W kuchni Karmel-itki
Koniec przynosi nowy początek. PUDDING CYTRYNOWO Z KOKOSEM. 203

bańka mydlana. I czujesz tylko pustkę tak wielką, tak głęboką jak niezmierzona czarna otchłań. Czas zwalnia, a Ty zapadasz się we wspomnienia.Obwiniasz siebie, szczególnie kiedy nie Twoja była wina. Gdy wyszło to tak niespodziewanie, znienacka.  Myślisz, że właśnie coś przegrałeś/łaś. Największym zwycięstwem jest ten dzień, kiedy uzmysłowimy sobie, że tak musi być. Że koniec przynosi nowy początek

W kuchni Karmel-itki
KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI. 169

Pozbawiona całkowicie smaku. Importuje się ją aż z Jawy, Singapuru czy Gujany. W Indiach - podawana jako przystawka do ryb, kiedy zmiesza się ją z curry. W Brazylii - gotowana w winie, z dodatkiem cynamonu i kardamonu - przemienia się w wyborny deser. A ja, Karmel-itka... Zrobiłam z niej pudding. Lecz nie byle jaki! Niesamowicie lekki, kokosowy - na kokosowym mleczku, podany

W kuchni Karmel-itki
PIZZERINKI Z PATELNI. 196

patelni, roznosi się zapach ciepłej kolacji. Na stole złoty obrus i nakrycia dwa.Płomienie świec drgają delikatnie, blask ognia delikatnie rozświetla zmrok. Sączy się z głośników przyjemna muzyka.Czerwone wina czeka w butelce. Czy przyjdziesz?Czekam już od wielu tygodni. Co wieczór. PIZZERINKI Z PATELNI. / od Mamy; /  dla 2 - 3 osób 13 - 15 łyżek mąki pszennej 2 jajka

W kuchni Karmel-itki
ŻYCZENIA NOWOROCZNE 2013/2014. 171

rytmie walca. Paczka najlepszych przyjaciół bawi się na domówce przy ulubionej muzyce. Starsze małżeństwo, kochające się tak samo, jak kiedyś, spędzają spokojne chwile we dwoje, pijąc dobre, stare wino. Nieznajomi sobie ludzie tańczą ze sobą na ulicach miast, pod gołym gwieździstym niebie.Słychać wybuchy petard, pięknie mienią się kolorami petardy. Z kieliszkiem szampana w dłoni niecierpliwie oczekują. Wszyscy

W kuchni Karmel-itki
CAMEMBERT Z PIECA. 235

romantyczna nuta, pośród głuchej ciszy wieczoru. Stół zastawiony elegancko i wykwintnie, acz skromnie nieco. Wystarczy. Dla dwojga w zupełności. Szampan do wznoszenia toastów się chłodzi, a czerwone wino czeka na otwarcie. Celebracja bycia razem, bez okazji, tak po prostu. Czeka on niecierpliwie, aż przyjdzie, by zaskoczyć go kolacją. Możliwe, że zostanie do śniadania.   Uważam, że randki nie muszą

W kuchni Karmel-itki
CAMEMBERT PANIEROWANY. 232

lampce mieni się czerwone wino. Patrzy na nią swoim przenikliwym wzrokiem i czeka, czeka co zrobi. Czy wypije? Czy spojrzy w oczy? Czy coś powie? Zaskoczyły ją czerwone róże i płonące świecie. Zaskoczyła muzyka w tle i jego nowy, czerwony krawat. Karminowe usta śmiały się tak radośnie, jakby nigdy wcześniej tego nie doświadczyła. A teraz myśli. Degustuje, kęs

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA ZE SZPINAKU Z GRUSZKĄ, SŁONECZNIKIEM I SEREM CAMEMBERT. 256

połówki. Na talerzu układam połowę szpinaku, pokrojoną jedną gruszkę, pokrojoną połowę sera camembert. Posypuję połową prażonego słonecznika. Wszystko polewam odrobiną oleju lnianego. Świetnie pasuje tu białe, półwytrawne wino i świeże pieczywo. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
WALENTYNKOWE PRZEPISY. 199

Świat utonął w czerwonych serduszkach. Lizaki, pluszaki, bombonierki, szampany, walentynkowe wina... Kwiaciarki przygotowane z zapasem czerwonych róż czekają, aż  mężczyźni wracając do domów, jak młodzi chłopacy zakochani po uszy, aż umówienia faceci na wieczorną randkę przyjdą, aby kupić jedną dla swej ukochanej.Nie przepadam za Walentynkami. Nigdy ich nie lubiłam, to całe skomercjalizowane przedstawienie mnie odstrasza. Jednak każda okazja

W kuchni Karmel-itki
ŻYCIE BLOGERA OD KUCHNI. 167

dwie strony jak i kij ma dwa końce. Niestety jest nadal wiele firm, które uważają blogerów za "tanią siłę opiniotwórczą i reklamodawczą". Myślą, że za paczkę makaronu, butelkę wina czy magnes na lodówkę można z nas wycisnąć dobry tekst, ładne zdjęcia i jeszcze na dodatek same "ochy" i "achy". Po pierwsze - to nasz czas. Poświęcony na naprawdę ciężkie zadanie

W kuchni Karmel-itki
SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. 212

dodaję sok z cytryny. Podgrzewam.  Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam, mieszam z sosem orzechowym i podaję.  Świetnie pasuje lampka białego,  półwytrawnego bądź półsłodkiego białego wina. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY. CIASTECZKA. 244

zaprosiła nas, blogerów, do wspólnego pieczenia ciasteczek z przepisu Sigrid Verbert.Oczywiście, również się przyłączyłam, ale co mnie zadziwiło, ciastka nie wyszły mi taie, jak powinny :( Podejrzewam, że to wina czekolady. Wyjątkowo użyłam nieznanej mi marki, bo z lenistwa nie chciało mi się pędzić dalej niż do osiedlowego sklepu. I teraz mam, lenistwo zostało mi wypomniane.Ale, ale, nie zmienia

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA Z TOFU. 180

wykonanie.Sałatka jest naprawdę szybka, łatwa, a przede wszystkim rewelacyjna. Idealna dla wegan i wegetarian, z samych dobrej jakości produktów. Pasuje do niej idealnie białe półsłodkie lub półwytrawne wino. Dobra pozycja na lekki, wakacyjny lunch lub kolację we dwoje, jako przystawka.Złaziłam cały mój "zaścianek", a tofu ani śladu. W końcu dostałam... w mieście czterdzieści kilometrów ode mnie

W kuchni Karmel-itki
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym 266

Zaczynam się zastanawiać czy moje przepisy nie robią się nudne, ciągle tylko kurczak i kurczak. Ale to nie moja wina, że bardzo go lubię! Jest łatwy i szybki w przygotowaniu a do tego w przystępnej cenie. Postaram się następnym razem przygotować danie rybne, uwielbiam ryby i owoce morza a na blogu zdecydowanie brakuje tego typu potraw. Tymczasem dzisiaj znowu

Zgrabne Gotowanie
Francuski tort Malakoff 205

Świetnym pomysłem , na uroczystości rodzinne jest właśnie tort Malakoff. Jest to propozycja dla dorosłych, gdyż jest on z dodatkiem wina i rumu ;) Smak jest dośc ciekawy , dżem malinowy sprawia , że nie jest bardzo słodki i mo żna zjeśc nawet dwa kawałki naraz ;) Tortownica : średnica(...)proponuję mniejszą , kremu nie wychodzi za dużo i trzeba sie troszkę pomęczyc z rozłożeniem kremu na biszkoptach , aby starczyło ) Składniki: 25 dag podłużnych biszkoptów Poncz: 1/2 szkl. białego wina 50 ml rumu 2 łyżeczki cukru Do przełożenia 2-3 łyżki dżemu maloniwoego lub przeczkowego ( ja zwiększyłam ilośc do 5 łyżek ) 1 i 1/2 szkl. mleka 1 torebka budyniu waniliowego

Słodkości i nie tylko
Pączki serowe na drożdżach 292

przemianować na "pączki Hani", prawda ?Od razu też zaznaczam, że użyłam więcej mąki niż jest w oryginalnym przepisie gdzie widnieje tylko 1,5 szkl. krupczatki. Może to wina tego, że dałam tortową bo zapomniałam kupić krupczatkę ? Może, ale trzeba też pamiętać, że każda mąka jest inna, inaczej chłonie wilgoć i chociaż mój ser był suchy a jajka

Smaczna Pyza
Indyjski kurczak w sosie curry - Chicken vindaloo 352

całym świecie danie indyjskie, ale właściwie to pochodzi z Portugalii i do Indii, wieki temu,  przywieźli je właśnie Portugalczycy. Pierwotnie było przygotowywane wedle europejczyków z wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością czosnku. Mieszkańcy regionu Goa dopasowali je jednak do własnych smaków i gustu dodając mnóstwo aromatycznych przypraw. Czasami razem z mięsem dusi się także ziemniaki

Smaczna Pyza
Ciasteczka z parmezanem 137

Lubicie siedzieć sobie w ciepłe popołudnie na tarasie, wygrzewać się w promieniach zachodzącego słońca i popijać wino albo piwo ? Jestem pewna, że tak. Ale przydałoby się jeszcze coś do przegryzania, prawda ? I właśnie takie ciasteczka są świetnym pomysłem i pyszną przekąską na taką okazję.  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Konfitura z czerwonej cebuli 189

grzankę. Jeśli jakimś cudem jeszcze jej nie znacie to polecam zrobić i spróbować. Sposobów przygotowania tego specjału jest wiele. Część osób  najpierw smaży cebulę na tłuszczu, część nie dodaje wina. Każdy kroi po swojemu - w kosteczkę, pół plastry, pióra. Wersję jaką Wam przedstawiam, bez oliwy, pokazali nam szefowie kuchni na warsztatach w Makro. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Burnarj - pomarańczowe bąbelki 132

Nazwa Burnarj to zlepek dwóch hiszpańskich słów, BURbujas i NARanjas, a znaczy dosłownie tyle co bąbelki i pomarańcze. To hiszpańskie, naturalne wino musujące wyrabiane z pomarańczy dojrzewających w Dolinie Gwadalkiwir, w Andaluzji. Sok poddaje się  dwustopniowej fermentacji wedle metody szampańskiej i nie wstrzykuje dodatkowego dwutlenku węgla. Drobne bąbelki w złocistym płynie są więc efektem naturalnego procesu. ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Pizza z kaniami, prosciutto i serem 229

Pizza "na winie" czyli z tym co mi się nawinęło pod rękę. I taką lubię najbardziej chociaż zwykle jest nie do powtórzenia. Tym razem było trochę sera, grzyby, włoska szynka i odrobina warzyw - całość wyszła ciekawie i smakowicie. Warto czasami poeksperymentować.Zagniecenie ciasta zajmuje niewiele czasu a potem dodajemy co mamy. Tak właśnie powstała np. pizza

Smaczna Pyza
Gulasz z zacierkami i ziemniakami czyli znowu obiad w jednym garnku 321

dania są pełniejsze smaku - nie odlewa się żadnej wody z gotowania np. ziemniaków, klusek czy warzyw i wszystkie smaki zostają w środku.Są to często dania tzw. "na winie" czyli z tego co akurat mamy w domu i co się pod rękę nawinie. Trochę mięsa, warzywa, aromatyczne przyprawy i niezbyt długim czasie mamy garnek pełen pysznego jedzenia

Smaczna Pyza
Tuńczyk. Sałata. Szparagi. Jajka. Sałatka z tuńczykiem i sosem jogurtowo-musztardowym 425

Takie sałatki jak dzisiejsza lubię za to, że robi się je szybko i z tego co nam wpadnie w ręce. Określam je roboczym tytułem - sałatki "na winie" bo bierzemy to co nam się pod ręce nawinie. Wystarczą świeże liście sałaty, jakieś warzywa, ryba lub wędlina czy jajka i coś do polania. Pomysłów na kombinacje jest nieskończenie wiele

Smaczna Pyza
Aromatyczny grzaniec 190

rozpieszcza, zimno, ciemno i ciągle pada :( W związku z tym dzisiaj marzę jedynie o dobrej książce i czymś rozgrzewającym i bardzo aromatycznym... :)Składniki:- 2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina- 1 łyżka miodu- 1 łyżka konfitury malinowej- 1 laska wanili- 1 laska cynamonuPrzygotowanie:Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku ( laskę wanili przekrawamy na pół ), mieszamy i podgrzewamy ale nie gotujemy

Zainspirowana w kuchni
Śnieżno-zielony deser 165

śnieżną Palmową Niedzielę przywołujemy wiosnę....Przepis znaleziony w sieci, wino do nasączenia biszkoptów, za względu na nieletnich konsumentów zastąpiłam mocną herbatą owocową:) Śnieżno-zielony deser Składniki na 5 porcji: 10 biszkoptów 1/3 szklanki mocnej herbaty owocowej 200 ml śmietanki 36% łyżka cukru waniliowego 8 kiwi łyżka soku z cytryny nieduża kiść winogron Winogrona pozbawić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Buraczki na zimno z jabłkiem 188

mogę się cieszyć własnymi zbiorami z pewnością częściej będą gościć na naszym stole. Poza walorami smakowymi mają przecież szereg zalet - zawierają antocyjany - te same barwniki, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów.Wiecej na temat zdrowotnych właściwości buraków znajdziecie TUTAJ a póki co zapraszam na pyszne buraczki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Liebster Blog Award 167

podniebieniu?  Lubię odkrywać nowe smaki, niemniej niepodzielną pozycję w moim sercu zajmuje pyszna, polska kuchnia. 2.  Jakie smakołyki są Twoim daniem popisowym?  Aktualnie gruszka w grzanym winie ze śliwką i czekoladą, serwowana z lodami. 3.  Jaka jest Twoja ulubiona przyprawa, bez której nie wyobrażasz sobie gotowania?  Uwielbiam curry i imbir. 4.  Jaki jest

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z szynką parmeńską i awokado 285

octy :)składniki:3 garście mieszanki sałat8 plastrów szynki parmeńskiej1 awokado2-3 łyżki słonecznika Kresto5 łyżek oleju Rapso1/2 łyżeczki oregano do smaku sól ziołowado smaku ocet winny z białego wina JamarSkładniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę. Awokado obrać, przekroić na pół i usunąć pestkę, pokroić w paski i ułożyć na sałacie razem z kawałkami szynki. Słonecznik

Monia miesza i gotuje
Syrop z mniszka lekarskiego 184

rośliną stosowaną w ziołolecznictwie jak również często ląduje na naszych talerzach. Młode listki wykorzystywane są do sałatek i farszów natomiast z kwiatów można zrobić syrop (miodek) czy też wino. Choć lubię sałatki to z mniszkiem mi jednak nie smakują, jest dla mnie za gorzki, być może za późno zerwany. Udało mi się natomiast w tym roku po raz pierwszy

Monia miesza i gotuje
Niespodzianka - nominacja! 140

przeze mnie Szczęśliwcy: marta-gotuje  poezja smaku  Kruszynka domi w kuchni  moje pasje  słodkie fantazje Eat me Miłość w brzuchu mam jadalne pijalne Hania - Kasia Wino i oliwki Nie podaję całej 15, bo sama regularnie odwiedzam mniej więcej tyle blogów i te zasługują wg mnie na wyróżnienie:) Kilka słów o mnie: zakochana w hula

Fabryka pomysłów
Chłopski garnek 251

Przez ostatnie dni nie miałam za bardzo czasu, by śledzić Wasze wpisy, ale obiecuję wszystko nadrobić. Niestety, jest to wina mojej ilości zajęć. Okres przed sesyjny, zaliczenia, multum innych obowiązków spowodowały, że wracałam wieczorami do domu, musiałam wziąć się za naukę do kolokwiów, a blog czekał. Jednak dzisiaj nadrabiam i przedstawiam Wam pyszne oraz proste danie

Fabryka pomysłów
Ryba w sosie serowym 210

serka topionego 200 ml śmietany 18% 50g startego żółtego sera + ser żółty do posypania po wierzchu 2 łyżki masła sok z cytryny 3 łyżki octu z białego wina przyprawa do ryb po jednej łyżeczce bazylii i oregano 0.5 łyżeczki papryki ostrej Wykonanie:Jeżeli mamy mrożoną rybkę to rozmrażamy i odsączamy. Pora obieramy i kroimy na talarki. W rondelku roztapiamy

Czerwona Porzeczka
Praliny z ganaszem z Porto 137

instynkt samozachowawczy :) Najpierw przygotowujemy ganasz: śmietankę zagotować na bardzo małym ogniu, dodać rozdrobnioną  czekoladę (1,5 tabliczki słodkiej, 1 gorzkiej) cały czas mieszając, aż się rozpuści. Następnie dodajemy wino dalej mieszając. Po wymieszaniu gotujemy jeszcze chwilę, a następnie odstawiamy, żeby wystygło i zgęstniało. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzelka nanosimy ścianki formy. Wstawiamy

Delicious Titbits
Świętujemy trzy mięsiące bloga :) 204

zapiekane w kokilkach (352). 5. Moim faworytem jest Tort bezowy z kremem cytrynowy, a mój mąż jest najbardziej dumny ze swojego Steka z rostbefu wołowego z szalotkami w czerwonym winie. 7. Największa improwizacja i zarazem najsmaczniejsza sałatka to Sałatka z rukoli i pieczonego łososia w pomarańczowym dresingu. 8. Byliśmy żartobliwi (Śniadanie misiów), romantyczni (Truskawki na patyku) i sentymentalni (Pyry

Delicious Titbits
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym 689

Post Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Zupa z soczewicy 166

W ostatni weekend postanowiłem udać się do sklepu z biologiczną żywnością.  W moim mieście jest ona bardzo dobrze urządzony, wręcz czuć w nim rodzinną atmosferę

cookpl
Pierś z kurczaka z sosem porowo-śmietanowym 154

Czas przygotowania: ok.40 minut Składniki: 4 filety z piersi kurczaka 2 pory średniej wielkości 1 szalotka 250ml białego wina (ewentualnie bulion) 250ml śmietanki 30% 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku sól świeżo zmielony pieprz 100g masła Wykonanie:    Umyte piersi z kurczaka oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pory i szalotkę pokroić cieniutko i blanszować około 2 minut(...)roztopić, przysmażyć filety z kurczaka razem z szalotką i porami na kolor złotobrązowy. Mięso wyjąć wraz z porami i trzymać w cieple. Pozostały sos ze smażenia rozprowadzić z białym winem lub bulionem,dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać pory i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać szczypiorek. Uwagi:   Polecam podawać filety te z ryżem

Gorący kąsek
Pappardelle z indykiem w sosie kaparowo-musztardowym 306

Składniki: 1 opakowanie makaronu Pappardelle Lubella 600 g filetu z indyka 200 ml śmietanki słodkiej 18% 100 ml wina białego wytrawnego 3 łyżeczki kaparów 2 łyżki oliwy z oliwek 3 pełne łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 łyżka startego sera(...)dojrzewającego 1 łyżka posiekanej kolendry sól pieprz Wykonanie: Mięso z indyka umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony filet - usmażyć na złoto. Mięso zalać winem - poczekać aż alkohol odparuje. Wlać śmietankę, dodać musztardę, miód i ser - wszystkie składniki dobrze rozprowadzić. Na koniec dodać kapary i kolendrę - doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą. Makaron ugotować

kolorowotorcikowo
Dorsz po azjatycku 188

tego po syczuańsku także jak najszybciej muszę wypróbować, bo wygląda nieziemsko. Składniki: dorsz: 550 g filetu z dorsza 2 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki wytrawnego białego wina 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego olej do smażenia 2 łyżeczki chili sól, pieprz sok z połowy cytryny sos: 3 ząbki czosnku 1/2 łyżki mielonego imbiru 1 cebula 2 łodygi selera(...)ryżu Wykonanie: Filet pokrój na kawałki ok. 2 cm. Ułożyć w misce, doprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny do lodówki. Jajka z mąką, winem, chili i sosem sojowym wymieszać na gładkie ciasto. Wrzucić do niego rybę i starannie w nim obtoczyć. Olej rozgrzać w woku lub małym garnku i smażyć rybę porcjami przez

Pasja Smaku