BIAŁA BÛCHE Z KREMEM KASZTANOWYM 199Wigilię ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Szynka staropolska 427Hej! Szynka w staropolskim wydaniu będzie niewątpliwie ozdobą świątecznego stołu. Zapach jałowcowych nasion i liści laurowych roztacza się przy pieczeniu mięsa. Szyneczka po staropolsku znakomicie smakuje
Tylko pysznie
Kotlety ziemniaczane 188czosnkiem) w osolonej wodzie i szczyptą kminku, przestudzone przecisnąć przez praskę ( razem z nim) . Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć z posiekaną cebulą, a na końcu podlać białym półwytrawnym winem i dusić jeszcze do odparowania. Dodać do ziemniaków - nie zapomnieć szpinaku , jajku i mące - wymieszać, doprawić. Ukulane kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć po kilka minut z każdej
Gaździnka warzy
Dymfoki.. 216dole położyć skórę z boczku i następnie warstwami.. ziemniaki, marchew, mięso i tak do samej góry, plus na końcu znów liście kapusty.. ja podlałam jeszcze nieco białym winem bo piwa było szkoda :-) Dusić w żarze przez około dwie godziny
Gaździnka warzy
Hiszpańska życzliwość 151Hiszpanii to słońce, fiesta i siesta, no i kuchnia hiszpańska. Fakt, dzięki klimatowi na pewno jest łatwiej odczuć radość życia, podsycać ją doskonałej jakości lokalną kuchnią oraz wyśmienitym winem. Wstaje się później, kładzie się później, a słynna hiszpańska natura to nie mit. Afirmacja życia przez Hiszpanów przejawia się praktycznie w każdej dziedzinie, dla mnie najbardziej zauważalna jest jednak szeroko pojęta
Gotuj po hiszpańsku
Listopadowe wariacje winno-czekoladowe 204Słodki listopad zaczął się nadzwyczajnie. W ogrodzie klimaty iście południowe. Kolorowe pąki róż, jak gdyby nigdy nic, wyglądają słońca, truskawka zakwitła (!), na krzaczkach czerwoniutkie maliny, jedynie
Na moim stole
Czerwone curry i "Odzyskać utracone" 228potrafi się pogodzić z tym, co jej rodzina utraciła. Do tego przez te wszystkie lata żyła w przeświadczeniu, że ona, jej siostra i bliscy zostali wywiezieni z Polski z winy matki, której nie może tego wybaczyć i często odnosi się do niej z nienawiścią. Czytelnik poznaje wcześniej prawdziwą wersję, rażąco inną od zdania Mirandy. Podczas jednej z kłótni matka uświadamia
Weekendy w domu i ogrodzie
Listopadowe wariacje winno-czekoladowe 203Słodki listopad zaczął się nadzwyczajnie. W ogrodzie klimaty iście południowe. Kolorowe pąki róż, jak gdyby nigdy nic, wyglądają słońca, truskawka zakwitła (!), na krzaczkach czerwoniutkie maliny, jedynie
Na moim stole
Amerykańskie ciasteczka czekoladowo-orzechowe 238Kruche i miękkie zarazem, apetycznie ciągnące się w środku, najeżone czekoladą i orzechami Efekt moich dzisiejszych wyczynów kulinarnych zaistniał zupełnym przypadkiem , z winy szwankującego piekarnika , którego dolna grzałka odmówiła nagle posłuszeństwa. Typowe Ciasteczka Pieguski , które robię regularnie i w przeróżnych wariantach smakowych, tym razem nie upiekły mi się na idealnie chrupko. Wyszły kruche i mi ękkie zarazem , lekko ciągnące się
Grunt to przepis!
Jesienny torcik jabłkowy z kremem cynamonowym… 239Wiem, że wiele osób narzeka na jesień, na paskudną pogodę, na zimno, krótkie dni i nieznośnie długie wieczory; sama nie jestem bez winy i niejednokrotnie, parząc kolejną herbatkę na rozgrzanie, mruczę pod nosem inwektywy wszelakie na temat kapryśnej irlandzkiej pogody. W końcu brak słońca dokucza wszystkim i czasami trudno tryskać optymizmem, gdy za oknem szaro,… Continue reading Jesienny torcik
brunetkawkuchni
Warzywne koreczki – szybka przystawka 404Wiele osób przeszukuje internet w poszukiwaniu sprawdzonego przepisu na szybką i prostą przystawkę. Chciałbym Wam pokazać jak przygotować warzywne koreczki – idealnie będą pasowały na każde
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciekawostki kulinarne: dynia 210wielkim przysmakiem królewskich uczt. Lukullus - wódz, polityk i wielbiciel dobrej kuchni, znany z organizowania bogatych wieczerzy, podawał dynię smażoną w miodzie. W starożytnej Grecji jedzono świeżo utartą dynię zalaną winem, która działała przeciw zaparciom. W XV wieku statki Krzysztofa Kolumba przywiozły dynie do nowożytnej Europy. Podróżnik zapisał nawet w swoim pamiętniku, kiedy pierwszy raz ją zobaczył. Na początku dynia
My Chcemy Jeść
Czekoladowy torcik z owocami 157Dłużą chwilę zastanawiałam się, czy post z poniższym przepisem na ciasto czekoladowe publikować czy też nie. Po pierwsze dla tego, że ciasto nie do końca mi wyszło (z mojej winy, ponieważ użyłam trochę większą tortownicę). Po drugie, to ciasto nie przypadło do gustu mojej rodzince. U mnie w domu wszyscy są przyzwyczajeni do "tradycyjnych" ciast (z mąką, cukrem
blog.moje-pasje.info
Czarniak na porowej pierzynce i książki Krystyny Mirek 224potwora znajdzie swego amatora . To był cudowny czas z mądrymi, miłymi i ciepłymi lekturami, która na kilka godzin zabrały mnie z deszczowej i wietrznej Polski do słonecznej Grecji i winem płynącej Francji. jesień długość ma znaczenie znowu miasta
Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka penne z salsiccia i wódką 184danie dla całej rodziny. Wódka to alkohol, który podczas gotowania wyparowuje zostawiając jedynie po sobie smak. I o to właśnie chodzi! Jeśli gotujemy z jakimś alkoholem np. risotto z winem to zależy nam na smaku, a nie na procentach. Ale wracając do penne …Lubię zapiekane makarony , ciągnący ser. Robię sosy na bazie mielonego mięsa ale często eksperymentuję z surową
codojedzenia