wino - 10075 przepisów (strona:522/672)

Klasyczna tapenada i "Blizny" 137

się skupić na emocjach. A są one silne i dla osoby przeżywającej takie zdarzenia w swoim życiu, jak również dla czytelnika. Niezależnie od tego, co spotyka Mirę w życiu, winą za to, co się dzieje, obarcza swoich bliskich. Nawet w życiu dorosłym nie widzi własnych błędów. Można tu ją bronić, bo nie została nauczona odróżniania tego, co właściwe od tego

Weekendy w domu i ogrodzie
Prawdziwie czereśniowe ciasto z patelni 181

oryginalnej występuje śmietana, którą zastąpiliśmy maślanką. W składnikach brakowało też niektórych ingrediencji (jajek) oraz miar (proszek do pieczenia). Nie piszemy tego po to, żeby wytykać błędy, bo samiśmy pełni winy w tym zakresie. Niedawno jeden z czytelników zwrócił nam uwagę, że w przepisie na sałatkę z arbuzem i serem feta brakuje składników dressingu… Cóż jeśli redakcji „Polityki” zdarzają się

Niedzielny kucharz
Tatar z łososia i sałatka ze szparagów 220

W zeszłym tygodniu byłam na warsztatach Michała Grzywacza i Deutsches Kustenland (niemieckiego wybrzeża). Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale coraz więcej słyszy się o północnych Niemczech

Ugotowane pozamiatane
Placki z młodych ziemniaków, selera naciowego i cukinii 175

kuchni Cóż nawet u osób , zaganianych , żołądek dopomina się o swoje i nie odpuści , tak więc dajmy mu placka , niech nie burczy i bulgocze , jak balon z pracującym winem.. Składniki : 6 młodych ziemniaków 1/2 małej cukinii 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ogrodnik w podróży
Domowe lody truskawkowe. Przepis krok po kroku 184

bardzo light bo nie zawiera śmietany ani żółtek, a cukier śmiało można zamienić innym słodziwem. Takie domowe lody truskawkowe to prawdziwy smak orzeźwienia bez poczucia winy, że opędzlowało się coś bardzo kalorycznego. Myślę, że więcej słów zachęty nie potrzeba. Zabierajcie się do roboty, sezon nie będzie trwał wiecznie   Zapraszam

kuron.com.pl
Bezowe tartaletki z owocami wg Aleex 127

się taka niedostępna. Dopiero w domu zamieniała się znów w moją mamę. Była bardzo wymagająca. Nauczyła mnie odpowiedzialności i dokładności. Zawsze rozbudzała moje ambicje, a czasami wywoływała poczucie winy. Do dziś nasze relacje są wielopłaszczyznowe i zupełnie niesztampowe. Od czasów mojego dzieciństwa minęło wieeeele lat. Dziś to my z siostrą pomagamy mamie. I cieszymy się z każdego wspólnego tygodnia, miesiąca

W mojej kuchni
Królewskie śniadanie: Racuchy królowej Elżbiety II 197

się wdzięcznie cream of tartar, co można przetłumaczyć jako diabelska śmietanka. Nazwa bierze się stąd, że kamień winny jest substancją chemiczną (wodorowinian potasu), która osadza się na butelkach z winem, w postaci białego nalotu, co bogobojni chrześcijanie odczytywali jako widomy znak, że diabeł macza palce przy wyrobie alkoholu. Tartar to w mitologii greckiej najciemniejsza część podziemia, przez chrześcijan uważana

Niedzielny kucharz
Bifana, czyli Lizbony od kuchni ciąg dalszy (część II) 208

Od naszego powrotu z Lizbony minął już całkiem długi okres czasu. Czasami to już nawet nie pamiętam, że byliśmy z Kawą na wakacjach 😉 W najbliższym czasie

gotować!
Omlet ze szparagami z piekarnika (bez glutenu) 181

jajka 50 g creme fraiche zioła/ szczypiorek, rukola Wykonanie: szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Posmażyć na rozgrzanym maśle prze 1-2 minuty. Oprószyć solą i pieprzem, następnie podlać winem i dusić przez około 5 minut do odparowania alkoholu jajka roztrzepać ze śmietaną, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami, jeśli je dodajesz. Zalać szparagi przygotowaną masą jajeczną, potrzymać przez chwilę na płycie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort lawendowy 524

Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych jak to zrobić można zobaczyć w tym wpisie . Biszkopty układamy na paterze zaczynając od najciemniejszego. Każdy nasączamy wodą z cytryną lub wodą z białym winem jeśli tortu nie będą jadły dzieci. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając po trochu cukier, dodajemy zimny serek mascarpone i miksujemy aż połączy się zupełnie ze śmietaną

Ciastkozercy
Lody waniliowe 219

mleka i owoców. Lody znano też w starożytnej Grecji i Rzymie, ale dostępne były dla najbogatszych – cesarzy i królów. Na rozkaz władców bryły lodu sprowadzano z gór, skrapiano je winem, polewano miodem i przechowywano głęboko pod ziemią. Historyczne przekazy wskazują, że w średniowieczu, że do Europy, a ściślej do włoskiej Wenecji lody trafiły za sprawą weneckiego kupca i podróżnika Marco

mojewypiekiinietylko
Podróże i zielone smoothie z kiwi wg Aleex 205

knajpeczkami, w których się je, siedząc na chodniku. Skhiatos to kwintesencja greckiego klimatu. Nigdzie tak nie smakowała mi jagnięcina podana z tradycyjną sałatką grecką, oliwkami, sosem tzatziki i białym winem. Zwieńczeniem rejsu na Skhiatos był krótki przystanek na złotej plaży i kąpiel w Morzu Egejskim. Woda była dla mnie zbyt zimna, ale młodzież nie przepuściła takiej okazji. Za to piasek

W mojej kuchni
Paccheri z tuńczykiem botwinką i cukinią zapiekane w sosie śmietanowo-serowym 206

pokrojoną cukinię, posypujemy resztą sera, zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 20 minut, podajemy od razu po wyjęciu z pieca . Najlepiej smakuje z białym dobrze schłodzonym półwytrawnym winem. Pyszny obiad w stylu polsko włoskim z wiosennym tuńczykiem w roli głównej  J Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy

Wanilia i Kardamon
Lody waniliowe 153

mleka i owoców. Lody znano też w starożytnej Grecji i Rzymie, ale dostępne były dla najbogatszych – cesarzy i królów. Na rozkaz władców bryły lodu sprowadzano z gór, skrapiano je winem, polewano miodem i przechowywano głęboko pod ziemią. Historyczne przekazy wskazują, że w średniowieczu, że do Europy, a ściślej do włoskiej Wenecji lody trafiły za sprawą weneckiego kupca i podróżnika Marco

mojewypiekiinietylko
Ośmiornica z ziemniakami i kaparami 178

pietruszki (ja po zrobieniu zdjęć dosypałam jej znacznie więcej). Podajemy z cząstkmi cytryny, z której można wyciskać sok bezpośrednio na danie. Sałatka galicyjska świetnie pasuje podana ze schłodzonym białym winem. * oczyszczoną ośmiornicę należy zbić tłuczkiem (uprzednio mrożonej nie trzeba), trzy razy zanurzyć macki we wrzątku i wyjąć, a następnie wrzucić i ugotować w całości z dodatkiem kilku liści laurowych

Poezja smaku