masy. Aby babka z szampanem ładnie się prezentowała można ściąć jej pęknięty wierzch. Lepiej jednak zrobić to przed nakłuwaniem ciasta. Szampana można zastąpić bezalkoholowym winem musującym. Po dodaniu mąki nie mieszamy zbyt długo, aby nie napowietrzyć ciasta. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC
Słodki PomysłOdcedzony makaron mieszamy z posiekaną natką z pietruszki, czarnuszką, solą, posiekanym czosnkiem i oliwą z oliwek. Wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy fasolkę szparagową. Najlepiej smakuje z białym, schłodzonym winem
Moja smaczna kuchniaDzień dobry moi drodzy czytelnicy🙋Powiem Wam, że wczoraj miałam strasznie pechowy dzień 😔 Odebrałam auto od autoryzowanego serwisu gdzie robili blacharkę po kolizji ( nie z mojej winy😀) i okazało się, że spartaczyli robotę..muszę się z nimi teraz wykłócać o pogwarancyjne naprawy..ale to nie wszystko👿 Będąc na treningu ławeczka nagle zaczęła żyć swoim życiem podczas zmiany nachylenia i zaatakowała
Zdrowie i pysznie na talerzutrochę, więc wiecie że lubię dania nieprzefajnowane. To kremowe risotto jest tego idealnym przykładem. Smakuje równie dobrze co wygląda. Doskonale zdaję sobie też sprawę, że risotto przygotowuje się z winem oraz z bulionem, ale gotuję jednocześnie dla 8-latki, więc muszę iść na pewien kompromis, a smak bulionu doskonale zastępuje użycie kozieradki- sprawdzone nie raz! Składniki na 4 porcje: około
greenscarfPosypujemy posiekanymi liśćmi kapusty pak choi. To danie można jeszcze rozwijać, dodając np. dobrej jakości oliwki, ale już w takiej wersji jest bardzo syte. Podajemy najlepiej z ulubionym białym winem
Moja smaczna kuchnianiedawny zakup i powrót do roślin pamiętanych z ogrodu dziadka. Gailardie przetrwały lata niedostatku, nachyłki poddały się i postanowiłam je dokupić. Kwiaty bodziszków podobno można jeść- nie było poczucia winy przy kupowaniu. Przekwitnięte kwiatostany usuwam- to stymuluje wzrost nowych liści. Intensywnie niebieskie kwiaty pszczelnika już przekwitły. Jak polska nazwa wskazuje, przyciąga pszczoły. Jak angielska nazwa (dragonhead) wskazuje, ma bardzo ciekawy
les mirabellesHej! Ten pasztet robi furorę na naszym stole. Jeśli tylko mam domową uroczystość, to go serwuję, bo należy do kategorii wykwintnych ☺ . Jest delikatny, ale nie znaczy
Tylko pyszniechwilowo musimy zadowolić się bagietkami z piekarni. ;) Czy można wyobrazić sobie wędrówkę po paryskich ulicach bez bagietki? Rano z kawą, w południe z wodą, a wieczorem pewnie z winem - zawsze na posterunku! Ważne żeby była świeża, chrupiąca i posmarowana dobrym masłem. :) Propozycje kompozycji: cienko krojona szynka - musztarda Dijon - sałata francuski pasztet - musztarda pełnoziarnista - korniszony camembert - konfitura morelowa - rukola pierś
zadanie-gotowaniesobie i swoich potrzebach. Sobie pozwala na wiele, nie ma zahamowań. Innych ocenia bardzo surowo. To klasyczny przykład człowieka widzącego igłę w oku innego, a niedostrzegającego belki w swoim. Winą obarcza innych. Musi dojść do tragedii, by powoli zaczęła docierać do niej myśl (wypowiedziana wcześniej na głos przez innych, bo w swym egocentryzmie nie jest w stanie tego dostrzec
Weekendy w domu i ogrodziegęstą masę. W razie awarii – sprawny serwis . W innym sprzęcie marki Bosch miałem uszkodzoną uszczelkę. Po oddaniu do sklepu minął tydzień, a otrzymałem NOWY sprzęt. Bez przewlekania, zwalania winy na mnie i moje użytkowania. Po prostu sprawa szybko załatwiona. Koniecznie dopytaj w sklepie jak producent realizuje reklamacje! Jaki blender wybrać? Wszystko zależy od Was. Ja swojego na razie
Blendmanzapuszczać. A stereotypy mają to do siebie, że z prawdą niewiele wspólnego mają. Ale ludzie w nie wierzą. Faktem jest, że w każdej bramie stoją typki z tanim winem. A jak są trochę bogatsi to z najtańszym piwem. Stoją i zaczepiają: "Kierowniku, panie szanowny, a może dołoży pan 50 groszy na wino/piwo?". I człowiek albo dołoży, albo
Marder&Marder Manufactureząbek czosnku 5 suszonych pomidorów spora garść świeżego szpinaku ok 200g pieczonego kurczaka 100ml śmietanki 30% pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego (lub na pół z białym wytrawnym winem) 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 200g makaronu (np. tagliatelle) sól pieprz świeżo mielony szczypta oregano Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Pomidory pokroić w kostkę
Obiad gotowypatelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wyłóż szparagi. Smaż przez kilka minut. Dołóż zielony, zarożony groszek groszek i podlej zawartość patelni 2-3 łyżkami gorącej wody lub białym winem. Przykryj patelnię pokrywką i duś szparagi z groszkiem do miękkości, około 5 minut wyłóż szparagi z groszkiem na półmisek. Posól i dodaj pieprzu do smaku. Na patelni rozpuść teraz masło
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gotowanie, ale z drugiej nie chciałabym, aby przez to danie ucierpiało na jakości i smaku. I wtedy wymyślam nowy typ risotto. Najczęściej królują w nim grzyby z białym winem, ale dziś przedstawiam Wam nieco inny jego charakter. Są w nim kurki i kiełbaska (kabanos) pepperoni. Dla koloru dorzuciłam czerwoną paprykę i zielony groszek. Takie letnie, prawda? Wyszło zaskakująco ciekawe
Raj dla PodniebieniaPoliczki wołowe to od kilku lat kulinarne odkrycie, przebój najlepszych restauracji i gwiazdkowych kucharzy. Przez wiele lat niezauważane, traktowane po macoszemu ponownie stały się modne w
Bernika - moj kulinarny pamietnik