tajemnic tej kuchni są właśnie te ostatnie. Nie tylko sprawiają, że przygotowane dania kuchni włoskiej smakują ponadprzeciętnie, ale także czynią je lekkostrawnymi – szczególnie w połączeniu z lekkim, niskoprocentowym winem. W powyższym paragrafie poruszyliśmy przede wszystkim potrawy obiadowe…nie są one jednakże jedyną kategorią jaka może nas zainteresować. W kuchni włoskiej występują też desery, wyborne i pobudzające wyobraźnię, wśród wielu należy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!koniec. Krewetkom, kalmarom i innym owocom morza wiele nie potrzeba. Tapasy: sery, oliwki, jamon, chorizo, queso fresco z marmoladą z pigwy - wystarczy podać i jeść..... i popijać wyśmienitym winem :) Robiłyśmy też dania jednogarnkowe z cieciorką, rybą albo mięsem. No i ja się prawie utopiłam w moim ukochanym tomate frito Orlando - nawet udało mi się przemycić w podręcznym ;) na Mercado Central
Cytryna&Co.Fantastyczna przygoda z profesjonalną i smaczną kuchnią i tak ja lubię poznawać czyli od kuchni. Ale od początku jak do tego doszło. Szukając pomysłu na
Mechanik w kuchniprzecież do Lipowa rzadko zaglądają obcy. ____________________ BAZAR ZŁYCH SNÓW - STEPHEN KING Teksty zawarte w tym zbiorze mają wspólne motywy: zagadnienia moralności, życia pozagrobowego, winy i kary, pytanie, co zrobilibyśmy inaczej, gdybyśmy mogli zajrzeć w przyszłość lub naprawić błędy popełnione w przeszłości. imponujące, mrożące krew w żyłach, wciągające bez reszty opowiadania z „Bazaru złych snów
Wypisz WymalujBolo rei to tradycyjne, portugalskie ciasto przygotowywane w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz 6 stycznia na Trzech Mędrców (Trzech Króli). Bolo-rei pochodzi od francuskiego ciasta
Bernika - moj kulinarny pamietnikstarcza), bo zagrażające naszej wolności (budżet równa się ograniczeniom i zakazom – a tymczasem nic bardziej mylnego! – daje nam pozwolenie na dokonywanie zaplanowanych wcześniej zakupów bez poczucia winy i bez marnotrawienia ciężko zapracowanych pieniędzy – ale to już temat na inny wpis ) co kupuję -czy to naprawdę jest mi potrzebne, pożyteczne, czy to poprawi moje życie czy jest tylko
Lamarida.plJak leczyć skutki kaca? Każdemu z nas zdarzyło się „zabalować’, wiadomo ludzka rzecz. Niestety często skutki są opłakane: ból głowy, wymioty, nadwrażliwość na
kuron.com.plTym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Okres Świąt Bożego Narodzenia to czas sprawiania sobie i bliskim nam osobom wielu przyjemności. Jedną z nich jest wspólna wigilijna kolacja, składająca się z przepysznych tradycyjnych
Na moim stoledodatkami, jak anyż, duża ilość czosnku oraz innych przypraw. Nas to jakoś nie przekonuje. Co roku na Wigilię oprócz barszczu z uszkami robimy barszcz gotowany z korzennymi przyprawami i winem . Lubimy więc dobrze doprawić barszczyk, ale później, już w trakcie gotowania. Zakwas traktujemy tylko jako jeden ze składników. Z tego względu nie solimy wody do zakwasu – jeśli robimy
Niedzielny kucharzGrudzień jest dla mnie wyjątkowym miesiącem. W domu pachnie pomarańczami, migdałami i przyprawą do piernika. Wieczorem lubię posiedzieć pod kocem z grzanym winem lub zimową herbatą, a także pójść na długi spacer, gdy ulice rozświetlają już świąteczne iluminacje. Wtedy robi się tak magicznie, a tę magię przenoszę do swojej kuchni. I tak ostatnio powstało proste czekoladowo-pomarańczowe ciasto z migdałami
Fabryka pomysłówRekordowo ciepłe lato, którego cudownym zwieńczeniem były piękne cudowne jesienne dni, ostatecznie odeszło w dal, ustępując miejsca pochmurnym szarościom. Patrząc na ogołocone z liści drzewa i
Na moim stole