wino - 10075 przepisów (strona:528/672)

.1127. kakaowa powtórka 145

dodałam kakao, a zamiast marchewki użyłam cukinii, która świetnie pasuje do kakao :) Niestety nie miałam zbyt dużo czasu rano i omlet nie do końca się dosmażył (co jest też winą cukinii bo ma ona więcej wody niż marchewka), ale mimo tego i tak był pyszny ♥ Kochaaaam tofu-omlety :D Oby ten tydzień był dobry :) A szczególnie jutrzejszy dzień

breakfast of dreams
Gnocchi z serem ricotta, cukinią i pecorino 244

dorzucamy posiekana bazylię. Od razu nakładamy na talerz i posypujmy pecorino (może być też parmezan, o mocniejszym i bardziej wyrazistym smaku i zapachu). Podawać z ulubionym, półwytrawnym białym winem. Obowiązkowo.  Szkoda tylko, że w tak niewielu restauracjach serwują świeże gnocchi. Onegdaj takie rarytasy bodajże ze smażonymi kurkami można było dostać w lubelskiej Czarciej Łapie. Eh, już tej pozycji

Right Behind The Kitchen
WINKO CZOSNKOWE NA PRZEZIĘBIENIA 337

Winko, które z typowym winem nie ma nic wspólnego. W sumie nie ma w nim nawet alkoholu. Za to znajdziemy zbawienny dla naszego organizmu czosnek, który ma   właściwości bakteriobójcze. Zapobiega nadmiarowi cholesterolu, obniza ciśnienie, leczy przeziębienia, wzmacnia odporność.  Idealne do przyjmowania przez cały okres wzmozonych zachorowań.   Składniki: 26 ząbków czosnku 3 cytryny 1 l przegotowanej wody

Z Majeczką w kuchni
OWSIANE CIASTECZKA Z JAGODAMI GOJI 203

odstępy. Wstawiłam ciasteczka do rozgrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.   Wyszły kruche, cudownie pachnące i smaczne;-) Takie ciasteczka je się nie mając poczucia winy... bo przecież są zdrowe i mało kaloryczne prawda? ;-) Można je przechowywać w szczelnym pudełeczku przez tydzień. Ale kto by je chował? My zjedliśmy je w ciągu dwóch dni;-) Smacznego! Polecam

potrawyregionalne
Adżarskie chaczapuri z adżapsandali 184

czyli rodzajem leczo z bakłażanów, pomidorów, papryki i ziemniaków. Wersji jest mnóstwo i pewnie w każdym gruzińskim domostwie przyrządza je się inaczej. Danie gorąco polecam podać wraz z gruzińskim winem i już prawdziwa uczta będzie gotowa. * SKŁADNIKI na 4 porcje Chaczapuri adżarskie: 600 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody 4 łyżki oliwy z oliwek

Food Square
Filet z kurczaka w sosie cebulowo-śmietanowym z natką pietruszki 158

dodatków stanowi syty, doskonały i pełen smaku posiłek. Mięso wolno dusi się w śmietance, dzięki czemu jest soczyste i delikatne. Świetnie komponuje się z białym, lekko schłodzonym półwytrawnym winem. Do dania proponuję Wam: kluski śląskie szybką i lekką surówkę Proporcja na dwie osoby: - 2 pojedyncze filety - 1 duża cebula lub dwie mniejsze - pęczek natki pietruszki -200 ml śmietanki kremówki

kawawszklance
Kotlet z mizerią inaczej, 20 rozgrzewających zup na jesień 233

fasolowa / Mexican bean soup 8. Wegańska zupa pieczarkowa mojej mamy / My mum's vegan mushroom soup 9. Zupa paprykowa / Red bell pepper soup 10. Kremowa zupa dyniowa z winem / Cream of pumpkin with wine 11. Zupa z żółtego grochu / Yellow split pea soup 12. Zupa pietruszkowo-jabłkowa / Parsley and apple soup 13. Bulion wegetariański / Vegetarian broth  lub/or

Qlinarnie i Qlinarnie
Risotto z grzybami leśnymi 173

minut dodaj z dwie łyżki parmezanu i łyżkę masła, dobrze wymieszaj, i w razie konieczności dodaj odrobinę wody, riso nie może być suche. Podawaj posypane parmezanem i dla dorosłych winem czerwonym Merlot. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
WŁOSKI CHLEB OLIWKOWY 178

Pieczywa z chrupiącą skórką...delikatnym ale bogatym wnętrzem? Chleba do włoskich przystawek? Zapraszam na włoska ucztę z szynka parmeńską w tle, oliwkami...i kto wie, kto wie dobrym czerwonym winem? Składniki -500 g mąki chlebowej -2 łyżeczki miodu spadziowego  -1 łyżeczka soli -20 g drożdży -3 łyżki oliwy z oliwek -40 g suszonych pomidorów -130 g oliwek bez pestek

Z Kuchni Do Kuchni
ocet jabłkowy 232

się nasuwa, kiedy mowa o occie z jabłek jest zdanie: "cudze chwalicie, swego nie znacie". Wielu z nas zachwala zalety octu balsamicznego ( i ja sam przyznaje, nie jestem bez winy), nie patrząc ze podobne właściwości ( a niekiedy nawet przewyższające, swego południowego kuzyna) ma produkt z naszego, własnego podwórka. Dodatkową zaletą naszego rodzimego octu, niech będzie fakt, że możemy

Miód i pieprz
Tagliatelle z prosciutto, w kremowym sosie pomarańczowym 245

już widocznie zgęstnieć i oblepić makaron — jak carbonara . Rozkładamy porcje na talerze, posypujemy pozostałą skórką pomarańczową i ewentualnie jeszcze odrobiną parmezanu. Podajemy od razu. Najlepiej ze schłodzonym, lekkim białym winem. SKŁADNIKI 70g Prosciutto 3 łyżki masła, najlepiej klarowanego sok wyciśnięty ze średniej pomarańczy (uwaga-musi być słodka!) skórka z całej średniej pomarańczy 150ml śmietanki 30% świeżo mielony pieprz 1/3 szklanki

Karo in the Kitchen
Wytrawna tarta z kaczką 298

Pyszna tarta o lekko korzennym smaku. Mięso z kaczki doskonale komponuję się ze śliwkami i jabłkiem. Do ciasta dodałam odrobinę dyni dla podkreślenia koloru. Składniki Ciasto

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Łazanki z kiszoną kapustą i kiełbaską 211

Mimo, że przepis jest bardzo prosty, składniki tanie i dostępne w każdym sklepie, a sama potrawa wyglądem nie zachwyca, to smak jest po prostu zachwycający- p odana z czerwonym winem stanowić może nawet i bardzo wyszukane danie... ... danie, które warto odkryć na nowo! :) Porcja dla 4 dorosłych osób: * kapusta kiszona- 500 g* * ulubiona kiełbasa- 200 g * makaron typu łazanki

Kraina Miodem Płynąca
Mus z mrożonych jeżyn 139

Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Sorbet jeżynowy z białym winem Mus z mrożonych jeżyn Składniki: mrożone jeżyny cukier woda Przygotowanie: Do blendera wrzucamy jeżyny, dodajemy cukier i wlewamy wodę. Miksujemy na gładką, aksamitną masę. Podajemy udekorowane mrożonymi jeżynami

Moja smaczna kuchnia
Makaron z boczkiem w sosie szpinakowo- serowym 184

Wiem, że nie każdy lubi szpinak. W tej wersji na bank przypadnie Ci do gustu. Zaufaj mi i do dzieła. Danie możesz podać z czerwonym pół wytrawnym lub wytrawnym winem i ugościć swoją druga połówkę podczas romantycznej kolacji we dwoje. Ekspresowe danie, świetnie smakujące z genialnym zapachem. Gdy je przygotowywałam nagle w pustym domu pojawił się cały, wygłodniały tłum pytający

Wielki apetyt