Lubuskie potrawy regionalne, czyli czym się zajadamy w lubuskiem
Lubuskie potrawy regionalne, czyli czym się zajadamy w lubuskiem
Gorzów Wielkopolski leży na ziemi lubuskiej, a nie, jak wielu sądzi, w Wielkopolsce. Za te pomyłkę odpowiedzialny jest drugi człon nazwy miasta, dość nieszczęśliwy zresztą. Ani to geograficznie uzasadnione, ani historycznie, gdyż Gorzów nigdy w szczególny sposób nie był związany z Wielkopolską poza dość krótkim czasem, kiedy znalazł się w granicach województwa poznańskiego. Kiedyś, przed II wojną światową było to miasto niemieckie i nazywało się Landsberg an der Warthe, czyli Landsberg nad Wartą. Nazw... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Codzienna kuchnia niecodzienna
Autor
Małgorzata K
Proste przepisy na proste i smaczne potrawy.
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
jabłka, grzyby, ryby, pieczarki, kapustą, przepisy na święta, gołąbki, ogórki, z jagodami, ser, ryba, pierogi przepis, racuchy, pierogi, zupa, schabowe, makarony, zupa grzybowa, kotlet, rosół, mak, jabłecznik, kotlety, makaron, piernik, dodatki do mięs, ryby w zalewie, kapusta z grochem, pierogi z kapusta i grzybami, kotlet z kapusty
Inne przepisy z Codzienna kuchnia niecodzienna
Dodaj komentarz