racuchy - 2384 przepisów

Drożdżowe racuchy 177

Drożdżowe racuchy to nasza propozycja słodkości na karnawał. Racuchy robi się bardzo szybko i ten przepis nie wymaga wyrabiania ciasta. Ciasto wymieszacie przy pomocy łyżki. Szybkie i delikatne, wilgotne w smaku…. Składniki na zaczyn 2 łyżki mąki 50g drożdży 100 ml mleka 1 łyżka cukru Składniki na pączki 3 szklanki mąki 1 jajko 200 ml mleka łyżeczka(...)aromatu waniliowego szczypta soli łyżka cukru Dodatkowo olej do smażenia cukier puder cukier waniliowy Przepis na drożdżowe racuchy Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. Pamiętajmy składniki musza być w temperaturze pokojowej. Po 15 minut mieszamy wszystkie składniki na pączki z zaczynem aż połączą się składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Racuchy z twarogiem 73

Poznaj rozpływające się w ustach racuchy z twarogiem i borówkami. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Są bardzo proste i szybkie w zrobieniu. Moje dzieci i mąż za nimi przepadają. Ja również lubię je smażyć oraz jeść. Smakują na ciepłego oraz na zimno, jako słodka przekąska. Zapraszam po sprawdzony przepis krok po kroku. Na szybki, tani i ciepły posiłek(...)dzieci i dorosłych nie ma nic lepszego jak racuchy. Sprawdzą się także na jarski obiad. Pachną tak nieziemsko podczas smażenia, że domownicy ustawiają się w kolejce i potrafią poprawić humor nawet w najgorszy dzień. Racuchy kojarzą mi się z beztroskim okresem dzieciństwa. Często smażyła je babcia oraz mama . Na Ukrainie oraz Białorusi racuchy z twarogiem nazywane

Ania gotuje
Racuchy na maślance: tradycja w nowoczesnym wydaniu 41

Racuchy na maślance. Racuchy na maślance W dzisiejszym pośpiechu często zapominamy o prostej, ale pełnej smaku kuchni naszych babć. Racuchy na maślance to kwintesencja domowego ciepła i tradycji, którą z radością przywracamy do naszych kuchni. W tym artykule znajdziesz nie tylko klasyczny przepis na te pyszne placuszki, ale także garść wskazówek, jak nadać im nowoczesnego twistu. Składniki(...)sprawia, że racuchy na maślance są tak wyjątkowe Maślanka - źródło smaku i zdrowia Maślanka jest kluczowym składnikiem w przepisie na racuchy. Ten tradycyjny produkt mleczny, często niedoceniany w nowoczesnej kuchni, jest sercem naszego dania. Maślanka jest naturalnym, fermentowanym produktem, co sprawia, że jest lekkostrawna i bogata w probiotyki, korzystnie wpływające na układ pokarmowy. Poza aspektami zdrowotnymi, maślanka wnosi

Moja Książka Kucharska
Rosyjskie Racuchy na Maślance 112

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Racuchy na maślance Racuchy na maślance, zwane także jako racuchy rosyjskie, to bardzo smaczne placuszki, które można przygotować błyskawicznie. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut, a ich smak będziecie wspominać przez długi czas. Domowe racuchy na maślance to idealny pomysł na śniadanie, kolację, obiad czy deser. Te placuszki świetnie smakują w wersji(...)ciepło, a także na zimno. Można je zapakować na wynos i zabrać ze sobą do pracy. Racuchy na maślance to ulubiona przekąska dzieciaków. Moje pociechy je uwielbiają i zawsze się cieszą, kiedy je przygotowuję. Zazwyczaj serwuję je z cukrem pudrem lub konfiturą. Racuchy na maślance są puszyste, wilgotne i bardzo ładnie wyrastają. Składniki na racuchy są ogólnodostępne

Przepiski.pl
Racuchy drożdżowe ze śliwkami 68

Racuchy czyli smażone placki z ciasta na bazie mleka, mąki, jajka oraz drożdży. W wielu przepisach na ciasto na racuchy zamiast mleka znaleźć można jogurt, kefir lub maślankę. Z ciasta na racuchy można smażyć placki bez dodatków, jednak najczęściej ciasto to łączy się z owocami. Najbardziej popularne i wszystkim zapewne znane są racuchy z jabłkami, lecz(...)równie powszechne są także racuchy ze śliwkami oraz racuchy z truskawkami . Usmażone racuchy podaje są zazwyczaj w bardzo prosty sposób, gdyż oprószone cukrem pudrem. Dobrym dodatkiem do racuchów może być bita śmietana lub kwaśna śmietana, cukier puder z cynamonem lub sos czekoladowy. Drożdżowe racuchy ze śliwkami to placki, które sprawdzą się podane na śniadanie , kolację

MeCooks
Alternatywne racuchy bananowe 80

Zdrową i pyszną alternatywą dla naszych tradycyjnych racuchów z jabłkami mogą być genialne, aromatyczne i słodkie racuchy z bananami. Nie bójmy się eksperymentować i wykorzystywać różnych owoców w naszej kuchni. Często dziwne na pierwszy rzut oka mieszanki okazują się genialnym rozwiązaniem. Tak też jest w tym przypadku, gdzie racuchy bananowe okazują się świetnym pomysłem na bezmięsny obiad(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Alternatywne racuchy bananowe 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Danie główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 5 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 210 kcal Zdrową i pyszną alternatywą dla naszych tradycyjnych racuchów z jabłkami mogą być genialne, aromatyczne i słodkie racuchy z bananami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

ProstePesto.pl
Racuchy na jogurcie z cukrem lawendowym 242

dzisiejsze niedzielne śniadanie, kiedy możemy pozwolić sobie na zwolnienie tempa, proponuję przygotować racuchy na jogurcie. Ale nie są takie zwykłe racuchy – tylko z dodatkiem cukru lawendowego. W cukrze lawendowym zakochałam się w zeszłym roku, gdy pierwszy raz go przygotowałam, jest doskonały by go wykorzystać do ciast, czy własnie do racuchów. Na blogu można znaleźć kilka przepisów(...)stole, porozmawiać, popijać poranną kawę i delektować się śniadaniem i urokiem niedzielnego poranka, bez pośpiechu dnia codziennego. Nic nas nie goni, mamy czas, mamy dobry humor od samego rana. Racuchy na jogurcie z cukrem lawendowym to cudowne odkrycie, tak jak sam cukier lawendowy. SKŁADNIKI na 8 sztuk: 2oo g jogurtu greckiego 1 jajko 3 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej szczypta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Racuchy z cukrem 121

Racuchy z cukrem. Racuchy z twarogu. Macie ochotę na odrobinę zapomnienia? Moje serowe racuchy z cukrem zaspokoją tę potrzebę. Rozsmakujcie się w puszystym cieście racuchów przygotowanych bez drożdży. Idealne na śniadanie, czy kolację! To mój sprawdzony przepis na błyskawiczne racuchy z twarogu lub serka homogenizowanego z dodatkiem proszku do pieczenia. Puchate placki z dodatkiem pasty(...)minut. Idealne na śniadanie, czy też na kolację. Jeśli szukasz błyskawicznego przepisu na słodkie śniadanie, które robi się w mig to dobrze trafiłeś. Oto przepis na racuchy z twarogu. Piekę też czasami racuchy drożdżowe na serkach homogenizowanych, przepis znajdziecie tutaj . Składniki na ok. 27-30 średnich twarogowych racuchów: 350-400 g twarogu, u mnie Speisequark magerstufe (chudy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tradycyjne racuchy drożdżowe 133

Tradycyjne racuchy drożdżowe to mój smak dzieciństwa. Są pulchne i pachnące. Możesz je szybko przygotować każdego dnia na pyszne śniadania, obiad, ciepłą kolację lub podwieczorek. Piękny zapach sprowadzi do kuchni każdego domownika. Zapraszam na chwilę rozpusty. Poznaj mój stary, rodzinny przepis na tradycyjne racuchy drożdżowe . Pamiętam, że robiła je moja babcia oraz mama. Teraz ja także z niego(...)korzystam. Uważam, że są wspaniałe. Jest to najlepszy przepis na racuchy drożdżowe. Uwielbia je cała rodzina, a dzieci wręcz za nimi przepadają. Lubią przede wszystkim racuszki posmarowane dżemem lub czekoladą. Składniki: Szklanka to pojemność 250ml. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przede wszystkim drożdże muszą się ogrzać. Kaloryczność racuchów z jabłkami pieczonymi w piekarniku to około

Ania gotuje
Racuchy dyniowe ze śliwkami 62

Mięciutkie i puszyste racuchy dyniowe ze śliwkami to świetna propozycja na śniadanie bądź na kolację . Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, gdyż najpierw łączymy drożdże z letnim mlekiem, po czym dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Składniki ciasta na racuchy łączę ze sobą za pomocą ręcznego ubijaka lub ręcznego robota kuchennego. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, nabieram(...)łyżką i wykładam na rozgrzany tłuszcz. W cieście układam kawałki śliwek i smażę racuszki na złoty kolor. Usmażone racuchy dyniowe podaję oprószone cukrem pudrem. Polecam Wam poniższy przepis na racuchy dyniowe ze śliwkami i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Racuchy dyniowe Składniki na racuchy dyniowe ze śliwkami

MeCooks
Racuchy z jabłkami – puszyste i chrupiące 55

Szybkie racuchy z jabłkami to pyszny pomysł na śniadanie na słodko , prosty obiad bez mięsa czy lekki i pyszny deser . Z dżemem, karmelizowanymi jabłkami czy tylko posypane cukrem pudrem – w każdej wersji smakują rewelacyjnie! Te puszyste racuchy z jabłkami przygotujecie bez dodatku drożdży, dzięki czemu są gotowe już w 20 minut! Szybkie racuchy z jabłkami(...)prosty przepis bez drożdży Jestem przekonana, że dla wielu z Was racuchy z jabłkami to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa. Zazwyczaj babcie były mistrzyniami takich placków – zawsze wychodziły im bezbłędnie. Jednak przygotowanie takich klasycznych placków wymagało cierpliwości. Najczęściej bowiem były to racuszki przygotowywane na bazie ciasta drożdżowego . A jak wiemy, drożdże potrzebują czasu na wyrośnięcie i osiągnięcie gotowości

Na-talerzu.pl
Tradycyjne swojskie racuchy 87

Racuchy są to nieduże placki, które sporządza się przy użyciu mąki, mleka świeżego lub zsiadłego oraz drożdży lub jaj. Są tradycyjną potrawą kuchni polskiej, w której placki te podawane są z jabłkiem pokrojonym lub startym na tarce, czasami z dodatkiem cynamonu lub goździków albo z rabarbarem albo racuchy z truskawkami i owocami leśnymi lub śliwkami. W niektórych obszarach(...)Polski są bardziej egzotyczne np. racuchy z bananem lub bakaliami. Racuchy podawane są na słodko i posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną a czasem nawet z marmoladą. Na Podlasiu podawane są podczas wieczerzy wigilijnej . Są szybkie do zrobienia oraz są idealną propozycją na pyszny podwieczorek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjne swojskie racuchy 5 z 1 głos Autor

ProstePesto.pl
Drożdżowe racuchy z bananami 382

upałów najlepiej sprawdzają się szybkie obiady, racuchy są zarówno daniem obiadowym, jak i doskonałą przekąską lub propozycją na śniadanie. Jestem wielbicielką bananów, więc zamiast tradycyjnych jabłek przygotowałam dziś racuchy bananowe. Zazwyczaj przyrządzam je z dodatkiem proszku do pieczenia, ale ponieważ miałam w lodówce drożdże, dodałam je w zastępstwie - racuchy wyszły jak zawsze puszyste i delikatne. Drożdżowe racuchy(...)śmietany - banany pokroić w dość grube plasterki, wymieszać z ciastem - smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, nakładając łyżką ciasto tak, by w każdym placku było kilka kawałków banana Racuchy najlepiej smakują na gorąco, ponieważ banan pod wpływem wysokiej temperatury rozpuszcza się tworząc pyszną masę. Z podanych proporcji wychodzi około 15-16 racuchów, w zależności od ilości nakładanego

Smakołyki Bereniki
Jak zrobić puszyste racuchy drożdżowe: tradycyjne przepisy i tajniki 28

Jeżeli jesteś miłośnikiem tradycyjnych smaków i aromatów, racuchy drożdżowe są idealną propozycją na pyszne śniadanie lub podwieczorek. W naszym artykule dowiecie się, jak przygotować puszyste racuchy drożdżowe, które z pewnością zachwycą wasze podniebienia. Jak zrobić racuchy drożdżowe krok po kroku? Przygotowanie puszystych racuchów drożdżowych nie jest trudne, wymaga jednak cierpliwości i dokładności. Poniżej znajdziecie nasz sprawdzony(...)mokrymi, mieszając całość do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta na patelnię i smaż racuchy z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy odłóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Puszyste racuchy drożdżowe – dlaczego nasz przepis jest wyjątkowy? Nasz przepis

Ania i Marcin gotują
Racuchy drożdżowe 128

Prawdziwe racuchy drożdżowe z cukrem pudrem . Racuchy z serkiem homogenizowanym. Trochę wyglądają jak drożdżowe pączki, bez wyrastania, to racuchy smażone na patelni, które tak ładnie wyrosły . A przepis na prawdziwe pączki znajdziecie tutaj. Polecam przepisy na racuchy: – na jogurcie i serku kozim – Crumpets, czyli angielskie racuchyRacuchy na jogurcie z cukrem(...)lawendowym – Racuchy drożdżowe z jabłkami – Racuchy drożdżowe na kefirze – Racuchy (z brzoskwiniami) Składniki na ok. 10 drożdżowych racuchów z serkiem homogenizowanym 300 g mąki pszennej 150 g waniliowego serka homogenizowanego 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 50 g rozpuszczonego masła szczypta soli cukier puder do posypania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami 118

Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami prosty przepis na rosyjskie placki z jabłkami Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami jadałam jeszcze jako dziecko. Uwielbiałam te chwile, kiedy babcia podawała mi na talerzyku puszyste placki z jabłkami posypane cukrem pudrem. Do dzisiaj pomiatam ten cudowny smak i zapach karmelizowanych z miodem jabłek. Lekkie, delikatne placuszki z jabłkami to smak(...)mojego dzieciństwa, ale także danie awaryjnym, kiedy mamy niespodziewanych gości, albo brak nam pomysłu na posiłek. Racuchy na maślance bez drożdży, racuchy na zsiadłym mleku albo na  kefirze wywodzą się z kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Nie wiem, kiedy trafiły do Polski, ale cieszę się z tego, że mogę się z Wami podzielić przepisem na wyjątkowo pyszne

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Racuchy drożdżowe 355

parze?). Pamiętam, że jak byłam mała, gdy w jednym mieszkaniu zebrało się dużo dzieciaków (mieszkałam w bloku – rotacja była spora) to mamy zmieniały plany obiadowe i spontanicznie smażyły racuchy, aby wyżywić całą sąsiedzką gromadkę w niezbyt drogi sposób. Idealne z cukrem pudrem, powidłami lub z owocami. Racuchy drożdżowe (ok. 30 sztuk): 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)dodajemy pianę z białek. Ponownie odstawiamy i po okołu 20-25 minutach rozgrzewamy na dużej patelni 3-4 łyżki oleju. Nakładamy łyżką maczaną w tłuszczu porcje ciasta i smażymy racuchy na rumiano z obu stron. Usmażone układamy na ręczniku papierowym rzędami, opierając jeden o drugi. Racuchy drożdżowe podajemy posypane cukrem pudrem, owocami, konfiturami lub z powidłami śliwkowymi

Poezja smaku