choć na chwilke uda mi się przenieśc do tego baru na skraju drogi, gdzie siwa i krucha staruszka Gina raczyła wszystkich swoim specjałem z duszą i porcją wyśmienitego domowego wina! Ps. Na razie zapakowałam sałatkę nr 1, bo sałatka nr 2 jeszcze siedzi w zalewie. Więc zdjęcia gotowej sałatki pojawią się jak będzie gotowa i kolorowa zamknieta w słoikach
Z Kuchni Do Kuchnisię, że wszystko jest idealnie popieprzone, i posolone. Nakładaj do indywidualnych, „jednoosobowych naczynek”- mogą być kokilki i obficie posyp ziarnami. Podawaj z grissini i parmeńską szynką, nie zapomnij o winie. Podczas gdy goście będą zajęci taką przystawką Ty możesz wymknąć się do kuchni i zająć daniem głownym... Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnitakie śniadanko zaserwujemy. -parówki śniadaniowe + tofu Polsoja -ulubiona sałatka- ja do mojej dałam – papryki, dynię surową, oliwki, śliwki, sałatę, ogórka, bazylię- całość wymieszałam z octem winnym 6% z czerwonego wina... Na koniec całe danie zsypujemy ziarnami Słoneczne Pola od Ziarenkowo. Dlaczego Ziarenkowo? Gdyż jest to doskonale wyważona mieszanka świeżych i aromatycznych prażonych ziaren. Sciąg osłonke z parówki
Z Kuchni Do Kuchnidałam ogórek,sałatę lodową,pomidora,suszone pomidory,koperek,czerwoną i żółtą paprykę, zielone i czarne oliwki, ser tofu -sól morska, oliwa z oliwek,ocet winny 6% z czerwonego wina Wrzuć na wodę kiełbaski,międzyczasie przygotuj sałatkę.Pokrojone sładniki wymieszaj razem delikatnie i dodaj soli,oliwy i octu. Wyłóż na talerz. Zaparz ulubionej herbaty. Dołóż kiełbaski do calości i posyp
Z Kuchni Do Kuchnimożna zapasteryzować, zamrozić i posłuży do ..dalszych eksperymentów w przyszłości. Następnie dodaj pół łyżeczki oliwy z czosnkiem i peperoncino. Zamieszaj. Dodaj okolo łyżeczki, nie więcej octu winnego z czerwonego wina 6%... ...wymieszaj, przykryj pokrywą i duś jeszcze pod przykryciem około 15 minut, nie mieszaj aby nic się nie rozleciało. I baza gotowa. Możesz z nią robić co zechcesz. Już
Z Kuchni Do Kuchnigości niezapowiedzianych. Albo takich , którzy wpadną za godzinkę. U mnie była taka akcja... Składniki na mega pyszne i zdrowe danie, sycące, nienudne, po prostu dobre!Z kieliszkiem dobrego piemonckiego wina... Pierwszym składnikiem jest oczywiście BAZA Dodatkowo -ziemniaki pokrojone w talarki -groszek z puszki -tarty parmezan -bazylia -oliwa z oliwek -kuchmistrz od Skworcu zamiast soli + przyprawa suszone pomidory z czarnuszką
Z Kuchni Do Kuchnigęsta zupa z warzyw z kluseczkami kładzionymi. Taka jesienna, rozgrzewająca i bardzo pyszna. W chłodny, ponury dzień będzie bardzo pożywnym i słonecznym posiłkiem. Spróbuj koniecznie Łaciatej zupy kremowej na winie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaświatka wydaje się, że bloger kulinarny to ktoś, kto jada tylko bliny z kawiorem,szlachetne sery z żurawiną, trufle, a wszystko zagryza deserami z płatkami złota i zapija drogimi winami czy szampanem. Nic bardziej mylnego!Bloger kulinarny to człowiek jak każdy inny - chodzi do pracy lub jak ja, studiuje, żyje codziennym rytmem. Co prawda, w grafiku musi wygospodarować czas
W kuchni Karmel-itkimnie łopatka) dajemy: 350 g słoniny 20 g soli (dałam pół na pół z peklosolą) 28 g pimenton de la Vera (wędzona papryka hiszpańska) 200 g wody lub białego wina 2 ząbki czosnku pieprz jelita wieprzowe 28-30 mm Wykonanie: Mięso i słonina muszą być porządnie schłodzone prze mieleniem ! Mięso mielimy używając sitka 13, dodajemy zmiażdżony czosnek i resztę
Kulinarne przygody GatityDzisiejszy przepis to klasyczne danie... na winie :-), czyli wrzucamy na patelnię, to co nam się nawinie pod rękę. U mnie to danie zmienia składniki w zależności od tego co akurat mam w lodówce. Ryż z kurczakiem i warzywami Składniki: 2 piersi kurczaka 1 cebula 1 marchewka 5 pieczarek 5 suszonych pomidorków w zalewie olejowej 1 szklanka długoziarnistego ryżu
Kulinarne przygody Gatitywykorzystywać do przygotowania przeróżnych dań słodkich i wytrawnych. Posłuży nam w momentach awaryjnych, gdy niespodziewani goście pojawiają się w drzwiach, lub jako element dania "na winie"... Już tłumaczę o co mi chodzi :-). Czasami zostają nam w lodówce niewykorzystane poprzednio składniki w takich ilościach, że nie wiadomo co z nim zrobić..., trochę tego, trochę tego
Kulinarne przygody Gatityosób, wchodzi zupa z owocami morza lub czosnkowa, talerz degustacyjny ( krokieciki z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmary po andaluzyjsku, krewetki, kiełbaski chorizo, tortilla hiszpańska, marynowane oliwki), deser i lampka wina lub napój bezalkoholowy. Drugi zestaw zamiast talerza degustacyjnego zawiera paellę, jedno z typowych dań kuchni hiszpańskiej.Po wejściu do restauracji od razu pojawił się przy nas kelner, który wskazał
Kulinarne przygody Gatitywystarczą 2 główne składniki, innym razem można się bardziej rozwinąć, bo tak na prawdę ryż kocha wszystkie dodatki. Nie może tylko zabraknąć bazy, czyli dobrego bulionu i/lub białego wytrawnego wina, masła i świeżo starego parmezanu. Dziś proste risotto z tym co akurat miałam pod ręką, czuli kurczakiem i marchewką. Risotto z kurczakiem Składniki: 600 g piersi
Kulinarne przygody Gatityzaszyję się sam na sam z książką na pół dnia w parku, ani nie pójdę szaleć przez całą noc na mieście, ani też nie napiję się wina czy drinka... ach ta tęsknota za panieńskim hajlajfem. Teraz jestem perfekcyjną panią domu i piekę francuskie tematy - Pâte Sablée, lub po prostu kruche ciasto. Potrzebujesz: NA SPÓD
Matka Żywicielkaprzygotowania: 2 godz.Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 kg bakłażana 1,5 kg pomidorów lima* 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 2 łyżki octu z czerwonej wina szczypta cukru sól oliwa Przygotowanie: Papryki i bakłażany przekrój na połówki, usuń ogonki i gniazda nasienne, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (górna
Chilli Czosnek i Oliwa