pecorino ( owczy) ale jak nie mamy to zwykly parmezan wystarczy. Dekorujemy bazyli ą . I zasypujemy słodkimi migdałami całą naszą potrawę ... Migdały te złagodzą ostry temperament potrawy … Czerwone wino... i ż ycz ę wszystkim SMACZNEGO
Z Kuchni Do Kuchnichcemy aby było pikantniejsze dodajemy czosnek oraz oliwę z oliwek Goccia d'Oro czosnek i peperoncino .Posypujemy łyżką świeżej papryki czerwonej dla koloru i smaczku ! Nie zapomnijmy podać wytrawnego wina! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnitych bardziej wytrawnych. Po połączeniu ich smaki się delikatnie łamią..a efekt końcowy zadowoli nie tylko dziecko ale i smakosza. Zmodyfikowałam przepis z książki kucharskiej. Nie dodałam wytrawnego wina . Tylko tyle. Składniki na krem -marchewka dowolna ilość -seler – selera ma być mniej niż marchewki. Zaznaczam, że chodzi o korzeń, bulwę a nie selera naciowego. Na 6 dużych marchewek, pół
Z Kuchni Do KuchniLekarze jednak najczęściej zwracają uwagę na zbawienny dla naszego zdrowia wpływ flawonoidów, naturalnych roślinnych przeciwutleniaczy z rodziny polifenoli, których najbogatszym źródłem jest właśnie czekolada oraz herbata, kawa i czerwone wino. Uważa się, że mają one działanie antynowotworowe, usprawniają też pracę naczyń krwionośnych, opóźniają zmiany miażdżycowe, zapobiegając chorobom niedokrwiennym serca. Zbadano, że już kilka kostek czekolady dziennie sprawia, że płytki
Z Kuchni Do Kuchniwłoskiej sałatki zrobić i zamknąć ją w słoikach ! Od rana latam w marynatach i .. zgłodniałam na coś porządnego. A jak coś porządnego i jedno danie, to wiadomo co... kluchy. Wina do tego nie łyknę niestety, bo się octu nawąchałam ,to mi wystarczy. Jeść trzeba. Weszłam na sekundkę na neta ,a tam w oczy rzuca mi się INSPIRACJA DNIA-klik
Z Kuchni Do Kuchnichoć na chwilke uda mi się przenieśc do tego baru na skraju drogi, gdzie siwa i krucha staruszka Gina raczyła wszystkich swoim specjałem z duszą i porcją wyśmienitego domowego wina! Ps. Na razie zapakowałam sałatkę nr 1, bo sałatka nr 2 jeszcze siedzi w zalewie. Więc zdjęcia gotowej sałatki pojawią się jak będzie gotowa i kolorowa zamknieta w słoikach
Z Kuchni Do Kuchnisię, że wszystko jest idealnie popieprzone, i posolone. Nakładaj do indywidualnych, „jednoosobowych naczynek”- mogą być kokilki i obficie posyp ziarnami. Podawaj z grissini i parmeńską szynką, nie zapomnij o winie. Podczas gdy goście będą zajęci taką przystawką Ty możesz wymknąć się do kuchni i zająć daniem głownym... Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnitakie śniadanko zaserwujemy. -parówki śniadaniowe + tofu Polsoja -ulubiona sałatka- ja do mojej dałam – papryki, dynię surową, oliwki, śliwki, sałatę, ogórka, bazylię- całość wymieszałam z octem winnym 6% z czerwonego wina... Na koniec całe danie zsypujemy ziarnami Słoneczne Pola od Ziarenkowo. Dlaczego Ziarenkowo? Gdyż jest to doskonale wyważona mieszanka świeżych i aromatycznych prażonych ziaren. Sciąg osłonke z parówki
Z Kuchni Do Kuchnidałam ogórek,sałatę lodową,pomidora,suszone pomidory,koperek,czerwoną i żółtą paprykę, zielone i czarne oliwki, ser tofu -sól morska, oliwa z oliwek,ocet winny 6% z czerwonego wina Wrzuć na wodę kiełbaski,międzyczasie przygotuj sałatkę.Pokrojone sładniki wymieszaj razem delikatnie i dodaj soli,oliwy i octu. Wyłóż na talerz. Zaparz ulubionej herbaty. Dołóż kiełbaski do calości i posyp
Z Kuchni Do Kuchnimożna zapasteryzować, zamrozić i posłuży do ..dalszych eksperymentów w przyszłości. Następnie dodaj pół łyżeczki oliwy z czosnkiem i peperoncino. Zamieszaj. Dodaj okolo łyżeczki, nie więcej octu winnego z czerwonego wina 6%... ...wymieszaj, przykryj pokrywą i duś jeszcze pod przykryciem około 15 minut, nie mieszaj aby nic się nie rozleciało. I baza gotowa. Możesz z nią robić co zechcesz. Już
Z Kuchni Do Kuchnigości niezapowiedzianych. Albo takich , którzy wpadną za godzinkę. U mnie była taka akcja... Składniki na mega pyszne i zdrowe danie, sycące, nienudne, po prostu dobre!Z kieliszkiem dobrego piemonckiego wina... Pierwszym składnikiem jest oczywiście BAZA Dodatkowo -ziemniaki pokrojone w talarki -groszek z puszki -tarty parmezan -bazylia -oliwa z oliwek -kuchmistrz od Skworcu zamiast soli + przyprawa suszone pomidory z czarnuszką
Z Kuchni Do Kuchnigęsta zupa z warzyw z kluseczkami kładzionymi. Taka jesienna, rozgrzewająca i bardzo pyszna. W chłodny, ponury dzień będzie bardzo pożywnym i słonecznym posiłkiem. Spróbuj koniecznie Łaciatej zupy kremowej na winie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaświatka wydaje się, że bloger kulinarny to ktoś, kto jada tylko bliny z kawiorem,szlachetne sery z żurawiną, trufle, a wszystko zagryza deserami z płatkami złota i zapija drogimi winami czy szampanem. Nic bardziej mylnego!Bloger kulinarny to człowiek jak każdy inny - chodzi do pracy lub jak ja, studiuje, żyje codziennym rytmem. Co prawda, w grafiku musi wygospodarować czas
W kuchni Karmel-itkimnie łopatka) dajemy: 350 g słoniny 20 g soli (dałam pół na pół z peklosolą) 28 g pimenton de la Vera (wędzona papryka hiszpańska) 200 g wody lub białego wina 2 ząbki czosnku pieprz jelita wieprzowe 28-30 mm Wykonanie: Mięso i słonina muszą być porządnie schłodzone prze mieleniem ! Mięso mielimy używając sitka 13, dodajemy zmiażdżony czosnek i resztę
Kulinarne przygody GatityDzisiejszy przepis to klasyczne danie... na winie :-), czyli wrzucamy na patelnię, to co nam się nawinie pod rękę. U mnie to danie zmienia składniki w zależności od tego co akurat mam w lodówce. Ryż z kurczakiem i warzywami Składniki: 2 piersi kurczaka 1 cebula 1 marchewka 5 pieczarek 5 suszonych pomidorków w zalewie olejowej 1 szklanka długoziarnistego ryżu
Kulinarne przygody Gatity