składu i logiki w tym poście, ale zdenerwowałam się tymi zdjęciami, tym, że mi przepadły i tym, że mi się nie chcą normalnie zgrywać, nie wiem, czy to wina aparatu czy komputera. A, że straszenie przeżywam takie banalnie wręcz rzeczy, mam ochotę się jeszcze za to trafić
More food, love and dreamsjabłkiem i migdałami, ciepłe mlekoMiała być lekko kakaowa, a wyszła obłędnie kakaowa, noo.. .tak xdI chyba domyślam się, czemu poje muffiny ostatnio mutują xd jest to najprawdopodobniej "wina" sody "{Wieczór, noc...i poranek, jak najbardziej udane ;) Dużo tańca, śmiechu.. i w ogóle, było genialnie. I pierwszy raz nie musiałam po imprezie tłuc się pół przytomna
More food, love and dreamssprzed kilku lat. Przypominasz sobie wtedy rzeczy o których prawie zapomniałaś i mimo, że minęło tyle lat nadal Cię to śmieszy...ale nie miałam się rozpisywać, ale może to wina pory o której pisze(3), może muzyki w głośnikach, może mojej własnej głowy, a może dlatego, że wbrew pozorom jestem szczęśliwa, ale zabrało mnie na przemyślenia, na pieczenie sernika
More food, love and dreamsCiągłe odwracanie mięsa podczas grillowania sprawia, że naturalne soki lepiej się wchłaniają co skutkuje jego wyjątkową soczystością i miękkością. Najlepsze mięsa do grillowania na rożnie (z
naRuszciepatelnię przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy, dodajemy pokrojony w niedużą kostkę ser mozzarella i pokrojone w plasterki oliwki (opcjonalnie).Spaghetti podajemy z kieliszkiem dobrego czerwonego wytrawnego wina. Można posypać odrobiną startego parmezanu (opcjonalnie).Smacznego
W kuchni Katiemule dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, aby wypłukać je z piasku.Co dalej?Tak przygotowane mule można przyrządzić na wiele sposobów: upiec w piekarniku, ugotować na parze, udusić w winie lub innym sosie :) Do tego obowiązkowo ciepła, chrupiąca bagietka i kawałek cytryny :)Jak zasiąść z małżem do stołu?W restauracjach małże zwykle są podawane w głębokich talerzach na zupę
W kuchni Katiektóre działają jak antyutleniacze. Jest także bardzo bogaty w minerały, aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B, żelazo i białko. Czarnuszka to dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina i olejku eterycznego używanego w cukiernictwie. Mielone nasiona czarnuszki stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka. W starożytności używano jej jako panaceum, wymienia
Grahamka, weka i kajzerkadala od ostrego światła. Stosujemy wg gustu ok. 2 łyżek przyprawy na 1 kg mąki użytej do piernika. Przyprawę możemy również użyć do zrobienia szarlotki lub do grzanego wina, piwa czy kawy.Składniki : 50 g cynamonu mielonego, lub kory cynamonu 2 płaskie łyżki mielonego imbiru2 gałki muszkatołowe (ok. 10 g)15 ziaren ziela angielskiego2 łyżki goździków2 łyżeczki ziaren kolendry
Grahamka, weka i kajzerkanazwę Petticoat Tails. Nazwa ta pochodzi od podobieństwa kaształtu ciasta do elżbietańskiej kiecki Petticoat Skirt, chociaż obfitują opowieści o pochodzeniu nazwy od francuskiego petits cotés, spiczastych biskwitów jedzonych przy winie, lub od petites gastelles, starofrancuskiej nazwy małych ciasteczek.Petticoat Tails są wałkowane znacznie cieniej niż klasyczne shortbready o kształcie plauszków. Ciasto ma grubość około 4 - 5 mm, przez
Grahamka, weka i kajzerkatężeć. To rodzaj dania , które musi sobie po prostu poleżeć i nie jest serowane szybko i na bardzo gorąco. Nadzienie szpinakowe potrafi poparzyć.Do naszych cannelloni pasuje idelanie białe wino Chardonnay lub Verdicchio dei colli di Jesi.Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSałatkę Cezara chyba każdy zna. Jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych sałatek. Głównymi jej składnikami są grzanki, sałata rzymska i parmezan. W wersji z kurczakiem
Oryginalny smakOstatnio zrobiłam pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina. Tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z cukinią i kozim serem. Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie fig, na które sezon niestety już się kończy. Zapiekanka nie jest skomplikowana i stanowi bardzo smaczny dodatek do obiadu.Składniki:1 większa cukinia2 figi120 g koziego sera100 g śmietanki
Oryginalny smakPizza to danie, o którym można śmiało powiedzieć, że sprawdza się na każdej imprezie. Chciałabym Wam zaprezentować jej nieco inny wariant - małe przekąski do pogryzania przy piwie lub winie (lub jakimkolwiek innym trunku sylwestrowym, który preferujecie). Składniki:2 szklanki mąki50 g drożdży5 łyżek oliwy z oliwek1 łyżeczka cukru1 ząbek czosnku0,5 szklanki ciepłej wodysóloreganozioła prowansalskiesalamioliwkimozzarellapomidory z puszki1 mała
Ciastkozercymięsa zaczerpnęłam w mojej ukochanej kuchni greckiej). Pierogi zawinęłam w ciasto wypróbowane w przepisie na empanadas z tuńczykiem, jednak tym razem zrobiłam je "w wersji light" - bez smalcu i wina. Przygotowanie empanadas jest o wiele mniej kłopotliwe niż się wydaje. Ja poszczególne etapy wplotłam w moje aktywności i nawet nie zauważam kiedy je zrobiłam :) Ciasto zagniotłam dzień wcześniej
Chilli Czosnek i OliwaZa oknem plucha, szaro, buro i nieprzyjemnie. Zaczęło się - smutna jesień opanowała miasto. Złoto, miedziana czerwienie, ognisty pomarańcz zniknęły wraz z opadnięciem liści, pozostały jedynie pojedyncze
W kuchni Karmel-itki