dzień, i cieszę się, że Wy, moi czytelnicy, spędziliście go w pewnym sensie ze mną :) A teraz zapraszam do stołu na kawałeczek kolorowego torcika i lampkę domowego białego wina :)Składniki biszkoptu:4 jajka,pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej,3/4 szklanki cukru,szczypta soli,2 łyżki wody,1 łyżeczka proszku do pieczenia,barwnik spożywczy.Białka
Codzienna kuchnia niecodziennabigos jest klasycznym przykładem potrawy "na-winie" - co się nawinie, to do bigosu ;) Pewnie każdy z nas zna takie potrawy. Najczęściej powstają po świętach, uroczystościach rodzinnych czy sprzątaniu lodówki i zamrażarki. Znajdujemy wtedy końcówki wędlin, mięs, z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić. Oprócz zapiekanek to własnie bigos jest najwdzięczniejszą potrawą przygotowaną z tzw. resztek. Mój powstał z resztek
Codzienna kuchnia niecodziennaświęta. Prostą sałatkę można podać w wielkiej plastikowej misce ustawionej na środku stołu. Można, ale czy koniecznie trzeba? Nie trzeba. Wystarczy szklanka, pucharek, czy duży kieliszek od wina :) każda oddzielnie, ustawiona z boku, przy nakryciu. Inaczej, piękniej, apetyczniej :)Składniki sałatki podałam przykładowe. Takie, jakie ostatnio miałam pod ręką. Możecie skomponować swoją sałatkę. Może to nawet być najzwyklejsza jarzynowa
Codzienna kuchnia niecodziennaprogramy Jamiego możecie oglądać na antenie telewizji Kuchnia+.W książce znajdziesz m.in. porady:jak poporcjować kurczaka,jak mądrze kupować owoce i warzywa na targu czy supermarkecie,jak wykorzystać niedopite wino,jak kupować mięso w sklepie,jak przygotować tańszy, niestandardowy typ steka,jak wykorzystać pozostałość z pieczenia mięsa (sos i tłuszcz),jak wykorzystać resztki warzyw,jak wykorzystać nadmiar papryczek chilli
WojnaNaSmaki.plbyć też konfitury z żurawiny itd.,a może ktoś wykombinuje malutki omlecik, tutaj wyobraźnia nie ma granic…Te wszystkie "wymyślne" urządzenia pozwalają na wspaniałe wspólne spędzanie czasu przy stole ... wino się leje , najlepiej czerwone, wytrawne, rozmowy się toczę , a na środku stołu dochodzi danie główne wieczoru ... i apetyty rosną i każdy może mieć swój mały udział w tym wspólnym
Kulinarny karnet ChristopheraŚwięta tuż, tuż a śledzie są wręcz niezbędnym dodatkiem na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Proponuję je w troszkę innej formie niż tradycyjne marynowane, bo z
karmelowywybrać ryż przeznaczony tylko do tego dania. Ryż zakwasza się specjalną zaprawą awasezu, którą przygotowuje się z octu ryżowego, soli i cukru, a czasem również z dodatkiem sake, czy wina mirin. Ryż musi być ugotowany, tak, aby był miękki, jednak nie zatracił swojej struktury, a ziarna mogły być rozróżnialne.Składniki na zakwaszany ryż:500 g klejącego ryżu krótkoziarnistego gatunku
Food SquareSmażyć 2-3 minuty, aż staną się złociste.Wyjąć, odsączyć na ręczniku papierowym i pokroić na 1-1,5 cm kawałki.Domowy sos teriyaki:100 ml sosu sojowego80 ml wina mirin (można zastąpić 30 ml octu ryżowego z 50 ml wody)1 łyżka miodusok z połówki cytryny1 łyżeczka czosnku w proszku5 łyżek cukru trzcinowegokawałek startego kłącza imbiru
Food Squarejajku. Jednakże w przypadku torrijas najważniejsze jest to, by chleb został wpierw porządnie namoczony w mleku aromatyzowanym cynamonem, a często także cytryną czy pomarańczą. Częstymi dodatkami bywają również białe wino i goździki. Po upieczeniu, chleb obtacza się w cukrze lub polewa miodem. Obecnie torrijas spożywane są podczas Wielkiego Tygodnia i stanowią podstawę wielkanocnego śniadania. Składniki
Food SquareZ jednej strony cytryna stanowi doskonały, niemal obowiązkowy, dodatek do łososia, a z drugiej czasami wydaje mi się, że zbyt mocno ingeruje w jego delikatny smak
Food Squaremiski.Papryczkę chili pozbawiamy pestek, kroimy drobniutko i j.w.Dodajemy marchewkę.Przyprawiamy do smaku warzywkiem i solidnie mieszamy. Co jeszcze do tego można dodać?Dobry nastrój i białe wino. Efekt murowany. Smacznego
Maminek kulinarnypuszki) kilka czarnych oliwek filety anchois w oliwie cebula pokrojona w krążki, skropiona sokiem z cytryna Sos winegret czosnkowy: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka cukru lub miodu ząbek czosnku, przetarty sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowanie sałatki jest banalnie proste. Zaczynamy od przygotowania sosu. Kroimy i układamy składniki
Smakowity Blog KulinarnyEmpanadillas czyli hiszpańskie pierożki z wytrawnym nadzieniem to moja kolejna propozycja na hiszpańską przekąskę. Tradycyjnie ciasto do tych pierożków wyrabia się z masła, smalcu, wina i mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs
Smakowity Blog Kulinarny