wykorzystywać do przygotowania przeróżnych dań słodkich i wytrawnych. Posłuży nam w momentach awaryjnych, gdy niespodziewani goście pojawiają się w drzwiach, lub jako element dania "na winie"... Już tłumaczę o co mi chodzi :-). Czasami zostają nam w lodówce niewykorzystane poprzednio składniki w takich ilościach, że nie wiadomo co z nim zrobić..., trochę tego, trochę tego
Kulinarne przygody Gatityosób, wchodzi zupa z owocami morza lub czosnkowa, talerz degustacyjny ( krokieciki z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmary po andaluzyjsku, krewetki, kiełbaski chorizo, tortilla hiszpańska, marynowane oliwki), deser i lampka wina lub napój bezalkoholowy. Drugi zestaw zamiast talerza degustacyjnego zawiera paellę, jedno z typowych dań kuchni hiszpańskiej.Po wejściu do restauracji od razu pojawił się przy nas kelner, który wskazał
Kulinarne przygody Gatitywystarczą 2 główne składniki, innym razem można się bardziej rozwinąć, bo tak na prawdę ryż kocha wszystkie dodatki. Nie może tylko zabraknąć bazy, czyli dobrego bulionu i/lub białego wytrawnego wina, masła i świeżo starego parmezanu. Dziś proste risotto z tym co akurat miałam pod ręką, czuli kurczakiem i marchewką. Risotto z kurczakiem Składniki: 600 g piersi
Kulinarne przygody Gatityzaszyję się sam na sam z książką na pół dnia w parku, ani nie pójdę szaleć przez całą noc na mieście, ani też nie napiję się wina czy drinka... ach ta tęsknota za panieńskim hajlajfem. Teraz jestem perfekcyjną panią domu i piekę francuskie tematy - Pâte Sablée, lub po prostu kruche ciasto. Potrzebujesz: NA SPÓD
Matka Żywicielkaprzygotowania: 2 godz.Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 kg bakłażana 1,5 kg pomidorów lima* 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 2 łyżki octu z czerwonej wina szczypta cukru sól oliwa Przygotowanie: Papryki i bakłażany przekrój na połówki, usuń ogonki i gniazda nasienne, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (górna
Chilli Czosnek i Oliwamąki do ciasta, bo ciasto jest w sumie bardzo tłuste [ takie według Magdy ma być] i pieczenie i wyjmowanie orzeszków obyło się bez problemu..nie wiem czy to wina takiego tłustego ciasta, a może czegoś innego,,ale w sumie orzeszki są pyszne..moje jeszcze nie przełożone..ale jeszcze będą ..tylko za bardzo nie wiem czym
Moje domowe kucharzeniegoździków ) Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem , przykrywamy kocem do dnia następnego . A jeszcze smacznej można przygotować dynię. Polecam przepis na dynię w soku z limonek i białym winie. Palce lizać
Proste PotrawyW sobotę 13 kwietnia uczestniczyłam wraz z moją córką na spotkaniu blogerek kulinarnych.Każda z uczestniczek bierze udział w programie Fabryka Zdrowia, którego inicjatorem jest
Proste PotrawySkładniki : czerwone wino około 1/2 szklanki miód 3 łyżki połowa gwiazdki anyżu Przygotowanie: Wszystkiego składniki połączyć i gotować na małym ogniu Gotujemy do momentu, aż sos będzie spływał z łyżki cieniutką nitką - będzie wtedy wystarczająco gęsty i gotowy do polania gofrów, naleśników czy lodów, oczywiście po jego wystudzeniu :) Uważać, by nie przegotować, bo straci smaczną płynność
Proste Potrawyidealnie czystych słojów, wrzucić po kilka ziaren pieprzu - zalać wrzącą zalewą Słoje przykryć dekielkami zakręcić i pasteryzować przez 10 min. Następnym razem zamiast octu winnego zrobię zalewę z wina, będzie na pewno jeszcze smaczniejsza, a gruszki zyskają na smaku :) Przepis pochodzi ze starych zapisków
Proste Potrawysię dodać jabłka i dokładnie przemieszać, przykryć pokrywką i przesmażyć do połączenia składników, doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Ja podałam do mięsa - Łopatka pieczona w czerwonym winie Sprawdzi się w wersji na ciepło jak i na zimno. Będzie tez świetnym dodatkiem do wątróbki smażonej
Proste Potrawypokrojoną w piórka i lekko posoloną cebulę Zawijamy każdy plaster w rulon i smażymy na tłuszczu Usmażone przekładamy do garnuszka, podlewamy wodą i dodajemy przyprawy do dziczyzny. Można dodać wina czerwonego, wytrawnego, liścia laurowego, 2-3 ziarnka ziela angielskiego. Doprawić do smaku solą , ewentualnie szczyptą cynamonu. Podobno mięso z kaczki może w pewnym sensie zastąpić mięso z dzika
Proste Potrawymieszamy Pora kroimy drobno, posypujemy nim dzwonko ryby z obydwu stron, solimy Masą ziemniaczaną obtaczamy rybę i smażymy na gorącym głębokim tłuszczu Podajemy na grillowanej cukinii. Lampka białego półwytrawnego wina Celebro podana do tego dania będzie
Proste Potrawyprzypomnieć - kakao tradycyjne jest smaczne i pożywne. Instant to nie to samo... Zawarte w kakao i czekoladzie substancje - flawonoidy- mogą chronić przed chorobami serca podobnie jak jabłka, czy czerwone wino :) A jaki jest Wasz ulubiony sposób przyrządzania kakao
Proste Potrawy