minuty. Dodać posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.Sos mleczny:150 ml mleka,2 jajka,3 łyżki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina,sól i pieprz do smaku, opcjonalnie łyżka posiekanej zielonej pietruszki.Wszystko razem roztrzepać dokładnie.Ciasto filo pociąć na szerokie paski. Wyższą formę do zapiekania wyłożyć papierem
Codzienna kuchnia niecodziennafilecików anchois i oliwkami (w oryginale są to małe czarno-brązowe oliwki nicejskie). Na obiad w stylu francuskim z dodatkiem zielonej sałaty, lub na imprezę/przyjęcie do lampki wina. A wygląda tak:Cebule w czasie długiego duszenia stają się brązowe, miękkie i słodkie, ponieważ zawarte w nich cukry ulegają karmelizacji. Kto kiedyś robił francuską zupę cebulową
Chilli Czosnek i Oliwazbliża się ku końcowi można pójść do restauracji lub spotkać się z przyjaciółmi. To wszystko Paul Child utrwala aparatem Graflex i opisuje w listach do swojego brata. Inaczej smakuje wino, inaczej smakuje ówczesna kura. Inaczej wygląda Paryż, inaczej toczy się życie. Dla tej inności, tak atrakcyjnej w zderzeniu z dzisiejszymi czasami warto sięgnąć po tę książkę. Julia Child
W kuchni wieczoremPiękne krajobrazy, sielskie miasteczka, wszechobecne jedzenie i wino - inny świat
W kuchni wieczoremsama Rachel i jej kulinarna ojczyzna - wydawałoby się wroga Brytyjczykom Francja. Otwarta, przebojowa trzydziestolatka, z uśmiechem pomalowanym karminową szminką i grzywką zalotnie opadającą na podkreślone czarną kreską oczy, sączy wino w kameralnych bistrach i wyszukuje najpiękniejsze warzywa na targu. Jej historia zdaje się dodawać otuchy i mówić "Wszystko jest możliwe","Realizujcie swoje marzenia". Poniżej zwiastun programu Rachel emitowanego przez
W kuchni wieczoremrzymski).Przez ten czas dodać do garnka z mięsem czerwoną paprykę, a kiedy cebula z przyprawami się usmaży, również zawartość patelni. Dolać do garnka dwie łyżki octu z czerwonego wina i uzupełnić wodą garnek, żeby prawie zakrywała wieprzowinę.Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 3 godziny. Po 2 godzinach możecie obrócić mięso, żeby część
W kuchni wieczoremzachwyca. Potem z siatką zakupów wrócimy do kuchni, gdzie przyjrzymy się jego sprzętom i znów poplotkujemy o gotowaniu.Po krótkiej, ale przyjemnej wycieczce nadchodzi czas, żeby napełnić kieliszek wina, usiąść na krzesełku w kuchni i przyjrzeć się jak David gotuje. Przepisy podzielone są ze względu na typy dań: przekąski, przystawki, dania główne, dodatki i desery. Najwięcej miejsca poświęcone zostało daniom
W kuchni wieczoremłososia ze skórą 300gwłoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, por, ćwiartka selera)cebula z wbitym goździkiem1 listek laurowy4 ziarna ziela angielskiego4 ziarna pieprzu4 gałązki suszonego tymiankuskórka z 1 cytryny200ml wina portoplasterki z cytryny1,5l wodyłyżka masłaSposób przygotowania:Filet z łososia oddzielić od skóry, posolić i odstawić na bok.Skórę z łososia włożyć do 3l garnka lub większego. Dodać liść skórkę
W kuchni wieczoremtakie połączenie Julii Child i Nigelli Lawson. Łączy zamiłowanie do francuskiej kuchni, poparte solidną wiedzą i dyplomem z nonszalanckim i lekkim podejściem do gotowania. Coq au vin (kurczak w winie) w roli szaszłyków? Rachel przekornie puszcza do nas oko i podkreśla, że jej francuskie dania muszą mieć "a little twist" (być podrasowane, trochę szalone). Już widzę mdlejących Francuzów
W kuchni wieczorembędziecie czekać :) Jak tylko znajdę chwilę między zajęciami, a weekendową pracą od razu zabieram się za szykowanie nowych wpisów. Wiem, że ostatnio mniej się dzieje, ale to wszystko wina mojej złej organizacji pracy. Kalendarz zapełniony po brzegi, a ja dalej biorę na swoje barki coś nowego. Wspominałam Wam już chyba, że jestem pracoholiczką, prawda? Wiecie
Słodkie Przyjemnościdomu, przy kominku, z pełnym brzuchem i chęcią zrobienia NIC. Też tak macie? Mam dla Was kolejną propozycję ciasteczek idealnych na ten właśnie okres. Idealne do odprężenia się przy winie, gdyż idealnie smakują nasączane właśnie tym trunkiem. Ja lubię jeszcze połączenie z nalewką wiśniową, polecam, wypróbujcie może Wam również przypadnie do gustu :) Dziś przepis na Biscotti pomarańczowo-żurawinowe
Słodkie Przyjemnościpewno macie już plany na tegorocznego Sylwestra. Ja miałam spędzać go w domowym zaciszu, z lampką wina, z ukochanym u boku, ale plany się pozmieniały i jedziemy na domówkę pod Warszawę, właściwie Bal Maskowy - 3 godziny robiłam Maski - Hand Made. Przynajmniej będę mogła pochwalić się blogiem, nowo poznanym osobom :) Co roku zanim cała rodzina rozjedzie się po mieście, naszą
Słodkie Przyjemnoścityle mówię o wiośnie, dziś mam dla Was coś uniwersalnego. Włoskie paluszki chlebowe dziś zaprezentuje z sezamem, makiem albo solą morską - zwane inaczej grissini, idealne jako przekąska, dobre do wina, fajne ze smakową oliwą. Świetnie sprawdzą się na imprezie. Jedliście kiedyś? Które lubicie najbardziej? Ja zdecydowanie z makiem :)"Składniki:400 g mąki pszennej25 g drożdży1,5 łyżeczki cukru1 szklanka
Słodkie Przyjemności