wino - 10075 przepisów (strona:481/672)

Tarta z gruszką i serem Gorgonzola 168

Dzisiejsza wytrawna tarta to dobry pomysł na kolację we dwoje przy lampce wina. Wykorzystany ser Gorgonzola to źródło białka, ale także tłuszczu (około 35%), dlatego należy jeść go z umiarem. Jest serem pleśniowym miękkim o bardzo kremowej konsystencji oraz ostrym aromacie grzybów. Nie każdemu może przypaść do gustu smak pleśni, ale w połączeniu z gruszką jest mało wyczuwalny. Tarta

Życie na widelcu
Aksamitny krem z buraka z domowym makaronem i śmietaną. 257

marchewką, pietruszką i czosnkiem oraz porem gotujemy około godziny. Przelewamy przez sito. Dodatkowo do zupy: -8 dużych buraków, obranych pokrojonych w kostkę -sól, pieprz -szczypta cukru -łyżka octu z wina musującego -łyżka śmietany 12% Buraki wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Dodajemy sól, pieprz, cukier i ocet. Miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Dodajemy śmietanę i znów

BaRepas
Muffiny marchewkowe - dietetyczne 211

owoce. Dzisiaj przygotowałam pełnoziarnistą, marchewkową wersje muffinów. Są bardzo fajne, pachnące pomarańczą i dość mokre. Muszę przyznać, że ich kształt nieco minął się z tym, którego oczekiwałam, ale to wina formy do pieczenia. Następnym razem nie popełnię tego błędu i upiekę je w papilotkach;) Z podanych składników wyszło mi 6 sztuk. Składniki mokre: 5 fig suszonych 4 średnie marchewki

Powiedz dietom nie
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i truskawkami 184

mąki ziemniaczanej 3-4 jajka szczypta soli Krem: 2szkl śmietany 30% cukier do smaku 1 op. serka homogenizowanego waniliowego(200g) szczypta soli Sos: 250 g truskawek cukier kieliszek czerwonego wina Przygotowanie: składniki na ciasto tj.: wodę, mleko i masło gotujemy. Do płynnej części ciasta przesiewamy mąkę. Gotujemy maksymalnie minutę. Odstawiamy do ostygnięcia i kolejno ciągle ucierając wbijamy jajka

Luźna Kuchnia
Panna cotta, czyli gotowana śmietanka 191

cukier waniliowy 2 szklanki kremówki, czyli słodkiej śmietanki- 30-36% 1,5 szklanki mleka 3,2% cukier do smaku, ale nie za dużo-ok. 1/3 szklanki 1 łyżka białego wina lub malibu owoce w syropie lub świeże Przygotowanie: żelatynę zalewamy dwiema łyżkami chłodnej wody. mleko i śmietankę wlać do rondelka, dosypać cukier oraz wanilię. Podgrzewamy ciągle  mieszając

Luźna Kuchnia
Quesadilla 395

paseczki szerokości ok 1 cm, przekładamy do miseczki oprószamy solą, skrapiamy oliwą z oliwek, dosypujemy po łyżeczce papryki słodkiej, ostrej, bazylii oraz oregano. Do marynaty możemy także dolać odrobinę wina białego najlepiej półwytrawnego. tak przygotowanego kurczaka odstawiamy do lodówki na ok 30 minut. w międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Na patelni podgrzewamy oliwę z odrobiną masła i podsmażamy pieczarki. Dzięki

Luźna Kuchnia
Przekąski-deska serów. 191

pleśniowy, ser półtwardy, ser miękki o intensywnej woni i jakiś ser miękki.ser miękki (dopisze po zakupach jakie sery są dziś u mnie).  ser landle z dodatkiem wina-półtwardy i aromatyczny, camembert- pleśniowy rolada ustrzycka- ser wędzony mozzarella ser Renberler Blue- również  pleśniowy Przygotowując deskę musimy pamiętać, że je się oczami, więc sposób w jaki podamy jest

Kuchnia Beaty
Halloumi w sezamowej panierce na sałatce z rukoli 220

oliwa na sałatkę: 1/2 opakowania rukoli, 2 czerwone papryki, garść zielonych oliwek na dressing: 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano, 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżeczka octu z białego wina, 3-4 łyżki oliwy, sól, pieprz, ewentualnie odrobina zimnej wody do rozrzedzenia sosu Przygotowanie: Zacznij od upieczenia papryki. Możesz zrobić to na przykład dzień wcześniej. Przekrój papryki na pół

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułgarska banica 213

ślimaka, zaczynając porcjowanie od zewnątrz i stopniowo dochodząc do środka. Pokrojone porcje banicy nałożyłem na talerze i podałem z przygotowaną wcześniej sałatką. Do dania doskonale smakuje lekkie czerwone półwytrawne wino

Wyprawy kulinarne
Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem 209

oleju                       łyżka sosu sojowego                 150 ml wytrawnego  czerwonego wina               3-4  ziarenka kolendry/zgniecione                   3 ząbki czosnku/zmiażdżone 2 gałązki rozmarynu

Zakamarki mojej kuchni
9 Małopolski Festiwal Smaku w Nowym Sączu 117

składniki oraz witaminy. Prosta technologia pasteryzacji pozwala zachować charakterystyczną barwę, smak, zapach. Soki posiadają walory zdrowotne, zawierają wiele witamin i mikroelementów. Manufaktura Maurera ma w swojej ofercie także ekologiczne wina m.in. agrestowe, dzika róża, rabarbar, śliwka ulena itp. oraz ekologiczne destylanty: aroniowica, gruszkowica, śliwowica, brzoskwiniowica itp. Mogą pochwalić się różnymi wyróznieniami m.in.: Teraz Polska 03.06.2013 I miejsce w konkursie

noteskulinarnyfiga
Gotuj jak Jamie – Jamie Oliver czyli kupuj mądrze, gotuj z głową, nie wyrzucaj. 167

zdobyć nie tylko wspaniałe przepisy, ale także pogłębić swoją wiedzę kulinarną. Jamie zachęca nas także do poznania swojego sprzedawcy, warzyw, mięsa czy ryb. Dowiemy się też jak wykorzystać resztki wina, tłuszcz z pieczenia mięsa czy świeże zioła. Książkę zdobią profesjonalne zdjęcia potraw oraz samego Jamiego i jego rodziny. Co mogę więcej napisać ? Zdecydowanie polecam każdemu, bo taka pozycja książkowa

noteskulinarnyfiga
świąteczne dekoracje /propozycja nr 1/ 105

fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Potrzebujemy duży kieliszek do wina, garść orzechów włoskich i świeczkę tea-light. Taka dekoracja może być fajną alternatywą dla tradycyjnego świecznika

noteskulinarnyfiga
Świąteczne dekoracje /propozycja nr 4/ 106

Kolejna oryginalna propozycja na dekorację stołu. Potrzebujemy tylko dwa duże kieliszki do wina, małe bańki choinkowe i świeczki. Oryginalnie, nastrojowo i tanim kosztem

noteskulinarnyfiga
Restauracja Kryształowa - Katowice 142

Kryształowa. Niepowtarzalne piękno bijące z   wielkiego kryształowego żyrandola   wiszącego na środku jak i wielkie lustra zwracają uwagę. Ciepło drewna i piękny bar z gablotą rozmaitych słodkości i win przyciąga bliżej. Sala Kryształowa Uwagę przyciągają również lampy z talerzami, które w pierwszej chwili wydają się być wielkimi paterami na słodkości. Z sali tej możemy udać się do Sali

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki