wino - 10075 przepisów (strona:479/672)

ŁOSOŚ Z PATELNI GRILLOWEJ 154

Miał być z grilla, a jest z patelni. W końcu to nie moja wina, że pogoda pokrzyżowała mi plany. Niebo płacze, a ja się uśmiecham :) Całkiem smaczny wyszedł mi ten obiad. SKŁADNIKI: filet z łososia przyprawa do ryby  sól pieprz sok z cytryny A jak to zrobić: Filet z łososia pokroić na porcje. Każdy kawałek oprószyć przyprawami

Kuchnia w opałach
NUGGETSY Z SOSEM TYSIĄCA WYSP 345

tartej ok 1/2 szkl rozgniecionych płatków kukurydzianych 1/2 łyżeczki mielonej papryki sól pieprz olej do smażenia sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 łyżeczki octu z białego wina szczypta chilli szczypta cukru szczypta pieprzu A jak to zrobić: Mięso myjemy i kroimy w dość grubą kostkę. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i doprawiamy solą i pieprzem Bułkę tartą

Kuchnia w opałach
TORT BEZOWY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I GRANATEM 167

świętuję urodziny. I tak oto zapraszam, na podwójnie urodzinowy tort bezowy :) SKŁADNIKI:   4 białka szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu z białego wina   na krem 300 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 50 g startej czekolady   dodatkowo 3 łyżki cukru 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu

Kuchnia w opałach
Szaszłyki Yakitori 482

szaszłyki) podwójna pierś z kurczaka 1 papryczka chilli z pestkami 200 ml sosu teriyaki (gotowy lub przygotowany ze składników – 100 ml ciemnego sosu sojowego, 100 ml japońskiego wina mirin, 4 łyżeczki cukru) łyżeczka oleju rzepakowego biały sezam do posypania WYKONANIE Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum

OstryKęs
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 342

gorąca para. Mięso kurczaka jest niesłychanie delikatne i soczyste, pachnie ziołami i cytryną i najważniejsze – ma delikatny smak dymu z ogniska. Prawdziwa uczta do której świetnie pasuje wytrawne wino. Smacznego

OstryKęs
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 360

zwykle przygotowuję ją w ten sam sposób – z cebulą albo truskawkami. Ten przepis to coś zupełnie nowego – wątróbkę szpikuje się kawałkami słoniny, a następnie dusi w białym winie, cytrynie, musztardzie i estragonie. Brzmi niezwykle ciekawie. W książce są przepisy na różne rodzaje mięsa – cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę, baraninę, królika. Każdy mięsożerca znajdzie coś dla siebie. Książkę można

OstryKęs
Krewetki w gorącej oliwie z chilli 405

wyjętego z piekarnika. Dodajemy masło, które szybko się rozpuści. Całość posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą. Krewetki podajemy z bagietką. Do tłuszczu pozostałego na patelni możemy dodać pół kieliszka białego wytrawnego wina i zredukować na dodatkowy sos do krewetek

OstryKęs
Cantuccini czyli ciasteczka z migdałami 132

MicrosoftInternetExplorer4 Pyszne, twarde, podwójnie wypiekane migdałowe ciasteczka rodem z Florencji, a dokładnie z miasteczka Prato. We Włoszech, cantuccini są zwykle podawane po obiedzie, w towarzystwie małego kieliszka mocnego deserowego wina Vin Santo, w którym macza się ciasteczka. Doskonałe są również maczane w aromatycznej kawie. Ciasteczka nie zawierają tłuszczu i można je przechowywać w szczelnym pojemniku nawet kilka tygodni. Polecam

maniapieczenia
Stek z sosem gorgonzola 168

przygotowywany z wyprzedzeniem. Taki sos możemy przechowywać nawet do 3 dni szczelnie zamknięty w lodówce. Składniki: na sos: ¾ szklanki rozdrobnionego sera gorgonzola lub innego sera pleśniowego 2 łyżki białego wina lub octu z jabłek 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki natki pietruszki sól i pieprz do smaku 4 steki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka

naRuszcie
Sos - marynata barbeque (BBQ - na grilla) 476

szklanka pikantnego ketchupu (ja użyłam włocławskiego, ale można wciąć jakikolwiek gęsty ketchup) 190 g koncentratu pomidorowego (tj. 1 słoiczek) 3/4 szklanki białego cukru 3/4 szklanki octu z czerwonego wina 2 łyżki miodu 1 i 1/2 łyżki masła 2 łyżki sosu terijaki 2 łyżeczki czosnku w proszku 2 łyżeczki suszonej cebuli 3-4 łyżeczki chili (pieprzu cayenne) 1 łyżeczka słodkiej

IMPRESJA SMAKU
Kąski z kurczaka z sosem czosnkowym 1179

Przekąska idealna na imprezę, bądz na wieczór przy lampce wina oraz przy filmie:) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka, 2 jajka, płatki kukurydziane, mąka, olej, gyros, pieprz, sól, mleko. 1. Pierś z kurczaka kroimy. Namaczamy w mleku, odstawiamy do lodówki  na ok. 1h., aby mięso było bardziej delikatne. 2. Przygotowujemy 3 miseczki:  - z mąką  - z jajkiem

Kuchnia Pełna Pasji
Poulet Marengo, kurczak Marengo, pule Marengo 498

klasycznie składa się z kurczaka smażonego w oleju z czosnkiem i pomidorami, z jajkiem sadzonym i rakami. Obecnie dwa ostatnie składniki są często pomijane, a w daniu pojawia się wino oraz pieczarki. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Klasyczna marynata do steków 196

mięso powinniśmy marynować od 2-4 godzin a duże kawałki wołowiny takie jak pieczenie 4-6 godzin (lub całą noc). Składniki: ¼ szklanki oleju do smażenia ¼ szklanki octu z czerwonego wina 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku. Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Marynatę wykorzystać

naRuszcie
Karkówka duszona w ciemnym piwie 373

Wprost uwielbiam duszone mięsa! Są soczyste, miękkie, rozpływają się w ustach. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym , karkówkę duszoną w czerwonym winie z suszonymi śliwkami  i schab duszony w śmietanie z pieczarkami . Dzisiaj przedstawiam przepis na karkówkę duszoną w ciemnym piwie, z dodatkiem miodu i przypraw. Najlepiej smakuje z ugniatanymi ziemniakami

My Culinary Art
Pasta z chilli 297

Składniki (na dwa małe słoiczki): ½kg papryczek chilli (lub innych ostrych, np. czereśniowych) 6-10 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka cukru 1 łyżka soli (dodawać stopniowo i próbować) Przygotowanie (30 min): Papryczki oczyszczamy z wewnętrznych żyłek oraz pestek. Celowo możemy dodać do pasty odrobinę pestek, dodadzą one wtedy ostrości

PastelFood