pyszne. Doskonale smakują zarówno z surówką z kapusty pekińskiej jak i ziemniaczkami przypiekanymi ze szczypiorem na maśle oraz pieczonymi warzywami. Następnym razem dodam do pieczenia mięsa odrobinę białego wina. Polecam. Receptura jest prosta a obiad wychodzi smakowity i nie wymagający zbyt wiele pracy
Kuchnia po mojemuhuśtawkę i gołębie Jakoś przy ganianiu gołębi liście fajniej szeleszczą Na koniec wycieczki dzięcioł w akcji podejrzany ukradkiem A zamiast grzybów - moje imieninowe bukiety z liści i pyszne wino na pocieszenie ;) W takim wydaniu jesień to piękna pora roku i oby nie miała okazji pokazać swego drugiego oblicza - tego mniej wdzięcznego do fotografowania i opisywania
Kuchnia po mojemudołączy się problemy życia codziennego to obraz rysuje się niewesoło. Przynajmniej chwilami. Dlatego warto poprawiać sobie humor jak tylko się da. Czasem to ciuch, czasem kosmetyk czy lampka dobrego wina. A czasem po prostu coś słodkiego najlepiej zadziała. Ja tym razem postawiłam właśnie na coś słodkiego. Konkretnie domowe drożdżówki z jabłkiem. Zapewniam, że działają, ale najlepiej sprawdźcie sami . Składniki
Kuchnia po mojemuWyborne! Nie są ani delikatnie, ani miękkie! Twarde, chrupiące, idealnie komponują moczone w winie, kawie, czy herbacie. Smak!!! Koniecznie spróbujcie. Są proste w przygotowaniu, jedyna trudność, to podwójne wypiekanie. SKŁADNIKI 300 g migdałów ze skórką 2,5-3 szkl. mąki pszennej (zależy od wielkości jajek) 1 szkl. cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta
zabawa smakiemkiedy nam to pasuje. Tym razem bakłażan występuje w zapiekance makaronowej. To pyszne danie nadające się zarówno na obiad jak i na kolację. Świetnie smakuje z lampką wina. Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g mielonego mięsa 1 papryka 1 puszka pomidorów 1 papryczka chilli 1 bakłażan sól pieprz kurkuma kolendra w liściach suszone oregano suszona
Mama Gotujecodzień, kiedy zmęczona padam na łóżko po treningu, marzę tylko o jednym - orzeźwiającym piwie. Lubię je w każdej postaci, ciemne, jasne, smakowe, korzenne... Jedynie w grzańcach wygrywa wino. Jest idealnym kompanem w ciągnących się godzinami pogaduchach z przyjaciółką. Na plaży orzeźwia jak nic innego. No i jest idealną parą dla...wypieków. Wiedzieliście o tym? Jeśli nie, to koniecznie
Gotowanie to kochanieparmezan – jeśli wasz kawałek ma skórkę, odetnijcie i nie wyrzucajcie, przyda się sól, pieprz szczypta cukru i cynamonu oregano bazylia jeden rozgnieciony goździk jeśli lubicie to ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina – u nas się pomija Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, na to dajemy posiekane drobno wszystkie warzywa i lekko rumienimy. Dokładamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia. Dokładamy passatę, koncentrat
ladykitchenpodsmaż je w dużym garnku. Po chwili dodaj obrane i pokrojone: 4 marchewki, dwie pietruszki, 1 mały seler, por. Podsmaż chwilę razem i podlej odrobiną sosu sojowego i białego wina, dolej 1 litr wody. Dorzuć 2 listki laurowe, 4 jagody jałowca, 4 ziarna ziela angielskiego. Doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut. Na koniec przecedź przez sito i dopraw
Roślinna - blog wegańskiWykładam resztę śledzi, buraczki , majonez , posypuję pieprzem. Na wierzch wykładam starte na grubych oczkach tarki jajka. Sałatkę ozdabiam natką , podaję schłodzoną . Życzę smacznego i zapraszam na "Festiwal Słodkich Win
Takie tam pichceniemusi być absolutnie czysta i sucha, a białka idealnie oddzielone od żółtek i schłodzone. Nawet odrobina żółtka przeszkadza w ubiciu piany na sztywno. Warto też dodać 2 łyżki białego wina wytrawnego lub 1 octu winnego. Aby blat biszkoptowy był idealnie płaski należy wysmarować tłuszczem tylko spód formy w której będziemy piekli . Nie smarujemy boków formy, gdyż istnieje prawdopodobieństwo
Pyry na GazPierwszy raz piekłam ciasto w nocy. Do tego, pierwszy raz robiłam ciasto przy świecach. Nie planowałam „romantycznie, przy świecach i winie”, ale mała awaria światła w kuchni rzuciła mi wyzwanie – trzeba robić sernik przy gromnicy. Z pomocą przyszła mi druga para rąk, dzięki której uwinęłam się jeszcze przed północą. Beż żadnej grudki, z idealnym
Pink Envelopezarumienienia ciasta) w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyjmujemy Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym z piekarnika i zajadamy z apetytem podając do nich np. czerwone półwytrawne wino. Smacznego! The post Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotrzeba? -400 gram mielonego filetu z idyka -300 gram makaronu paccheri -gruszka, obrana w kostkę pokrojona -suszony tymianek, łyżeczka -sól, pieprz, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi -masło -ocet z wina musującego -cebula biała, posiekana -śmietanka 30% -drobno starty parmezan Cebulę szklimy na maśle klarowanym, solimy i pieprzymy. Dorzucamy gruszkę, dodajemy tymianku, podsmażamy kilka minut z łyżeczką octu. Na osobnej patelni
BaRepasCzasem im prościej, tym lepiej. Ja nie jestem zagorzałą fanką owoców morza, z morskich "robaczków" toleruję tylko krewetki - najchętniej w curry lub białym winie. Mój mąż woli je bardziej saute... i jak tu pogodzić interesy? ;) Oto wersja którą lubimy oboje - na maśle, z czosnkiem, świeżą chilli i natką pietruszki. Składniki Opakowanie mrożonych krewetek (pewnie, że świeże są lepsze
Kulinarne InspiracjePolskie ( klik ). Przyznam, że jechałam na nie z lekką obawą - piwoszem nigdy nie byłam, zdarza mi się wypić jakieś piwo od czasu do czasu, ale jestem raczej miłośniczką wina, a bez piwa mogę żyć. A piwo + jedzenie wywołuje u mnie tylko jedno skojarzenie czyli kiełbaski z grilla lub golonka. I z takim nastawieniem udałam się do Warszawy
Stare Gary