wino - 10075 przepisów (strona:473/672)

Udka a'la żabie, czyli kurczak po francusku ;) 196

pyszne. Doskonale smakują zarówno z surówką z kapusty pekińskiej jak i ziemniaczkami przypiekanymi ze szczypiorem na maśle oraz pieczonymi warzywami. Następnym razem dodam do pieczenia mięsa odrobinę białego wina. Polecam. Receptura jest prosta a obiad wychodzi smakowity i nie wymagający zbyt wiele pracy

Kuchnia po mojemu
Część druga jesiennej dygresji - ciepłe barwy w obiektywie 186

huśtawkę i gołębie Jakoś przy ganianiu gołębi liście fajniej szeleszczą Na koniec wycieczki dzięcioł w akcji podejrzany ukradkiem  A zamiast grzybów - moje imieninowe bukiety z liści i pyszne wino na pocieszenie ;)   W takim wydaniu jesień to piękna pora roku i oby nie miała okazji pokazać swego drugiego oblicza - tego mniej wdzięcznego do fotografowania i opisywania

Kuchnia po mojemu
Drożdżowe bułeczki z jabłkiem na jesienną chandrę 154

dołączy się problemy życia codziennego to obraz rysuje się niewesoło. Przynajmniej chwilami. Dlatego warto poprawiać sobie humor jak tylko się da. Czasem to ciuch, czasem kosmetyk czy lampka dobrego wina. A czasem po prostu coś słodkiego najlepiej zadziała. Ja tym razem postawiłam właśnie na coś słodkiego. Konkretnie domowe drożdżówki z jabłkiem. Zapewniam, że działają, ale najlepiej sprawdźcie sami . Składniki

Kuchnia po mojemu
włoskie ciasteczka z migdałami, czyli cantuccini 189

Wyborne! Nie są ani delikatnie, ani miękkie! Twarde, chrupiące, idealnie komponują moczone w winie, kawie, czy herbacie. Smak!!! Koniecznie spróbujcie. Są proste w przygotowaniu, jedyna trudność, to podwójne wypiekanie. SKŁADNIKI 300 g migdałów ze skórką 2,5-3 szkl. mąki pszennej (zależy od wielkości jajek) 1 szkl. cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta

zabawa smakiem
Makaronowa Zapiekanka z Bakłażanem 193

kiedy nam to pasuje.  Tym razem bakłażan występuje w zapiekance makaronowej.  To pyszne danie nadające się zarówno na obiad jak i na kolację. Świetnie smakuje z lampką wina. Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g mielonego mięsa 1 papryka 1 puszka pomidorów 1 papryczka chilli 1 bakłażan sól pieprz kurkuma kolendra w liściach suszone oregano suszona

Mama Gotuje
Razowy chleb piwny "Italiani" z ziołami 212

codzień, kiedy zmęczona padam na łóżko po treningu, marzę tylko o jednym - orzeźwiającym piwie.  Lubię je w każdej postaci, ciemne, jasne, smakowe, korzenne... Jedynie w grzańcach wygrywa wino. Jest idealnym kompanem w ciągnących się godzinami pogaduchach z przyjaciółką. Na plaży orzeźwia jak nic innego. No i jest idealną parą dla...wypieków. Wiedzieliście o tym? Jeśli nie, to koniecznie

Gotowanie to kochanie
Antica Pasta i sos Bolognese 200

parmezan – jeśli wasz kawałek ma skórkę, odetnijcie i nie wyrzucajcie, przyda się sól, pieprz szczypta cukru i cynamonu oregano bazylia jeden rozgnieciony goździk jeśli lubicie to ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina – u nas się pomija Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, na to dajemy posiekane drobno wszystkie warzywa i lekko rumienimy. Dokładamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia. Dokładamy passatę, koncentrat

ladykitchen
Zupa porowo-jabłkowa z sezamowymi lizakami tofu 239

podsmaż je w dużym garnku. Po chwili dodaj obrane i pokrojone: 4 marchewki, dwie pietruszki, 1 mały seler, por. Podsmaż chwilę razem i podlej odrobiną sosu sojowego i białego wina, dolej 1 litr wody. Dorzuć 2 listki laurowe, 4 jagody jałowca, 4 ziarna ziela angielskiego. Doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut. Na koniec przecedź przez sito i dopraw

Roślinna - blog wegański
Sałatka warstwowa z ciecierzycą i śledziem 217

Wykładam resztę śledzi, buraczki , majonez , posypuję pieprzem. Na wierzch wykładam starte na grubych oczkach tarki jajka. Sałatkę ozdabiam natką , podaję schłodzoną . Życzę smacznego i zapraszam na "Festiwal Słodkich Win

Takie tam pichcenie
Kuchenne ABC – czyli ciasta i ich rodzaje 300

musi być absolutnie czysta i sucha, a białka idealnie oddzielone od żółtek i schłodzone. Nawet odrobina żółtka przeszkadza w ubiciu piany na sztywno. Warto też dodać 2 łyżki białego wina wytrawnego lub 1 octu winnego. Aby blat biszkoptowy był idealnie płaski  należy wysmarować tłuszczem tylko spód formy w której będziemy piekli . Nie smarujemy boków formy, gdyż istnieje prawdopodobieństwo

Pyry na Gaz
Malinowy sernik i owoce leśne 106

Pierwszy raz piekłam ciasto w nocy. Do tego, pierwszy raz robiłam ciasto przy świecach. Nie planowałam „romantycznie, przy świecach i winie”, ale mała awaria światła w kuchni rzuciła mi wyzwanie – trzeba robić sernik przy gromnicy. Z pomocą przyszła mi druga para rąk, dzięki której uwinęłam się jeszcze przed północą. Beż żadnej grudki, z idealnym

Pink Envelope
Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym 177

zarumienienia ciasta) w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyjmujemy Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym z piekarnika i zajadamy z apetytem podając do nich np. czerwone półwytrawne wino. Smacznego! The post Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paccheri z mielonym indykiem i gruszką w tymianku. 203

potrzeba? -400 gram mielonego filetu z idyka -300 gram makaronu paccheri -gruszka, obrana w kostkę pokrojona -suszony tymianek, łyżeczka -sól, pieprz, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi -masło -ocet z wina musującego -cebula biała, posiekana -śmietanka 30% -drobno starty parmezan Cebulę szklimy na maśle klarowanym, solimy i pieprzymy. Dorzucamy gruszkę, dodajemy tymianku, podsmażamy kilka minut z łyżeczką octu. Na osobnej patelni

BaRepas
Krewetki "Back to basics" 182

Czasem im prościej, tym lepiej. Ja nie jestem zagorzałą fanką owoców morza, z morskich "robaczków" toleruję tylko krewetki - najchętniej w curry lub białym winie. Mój mąż woli je bardziej saute... i jak tu pogodzić interesy? ;) Oto wersja którą lubimy oboje - na maśle, z czosnkiem, świeżą chilli i natką pietruszki. Składniki Opakowanie mrożonych krewetek (pewnie, że świeże są lepsze

Kulinarne Inspiracje
Warsztaty Love Beer -Warszawa 26.03.2015 193

Polskie ( klik ).   Przyznam, że jechałam na nie z lekką obawą - piwoszem nigdy nie byłam, zdarza mi się wypić jakieś piwo od czasu do czasu, ale jestem raczej miłośniczką wina, a bez piwa mogę żyć.  A piwo + jedzenie wywołuje u mnie tylko jedno skojarzenie czyli kiełbaski z grilla lub golonka. I z takim nastawieniem udałam się do Warszawy

Stare Gary