wino - 10075 przepisów (strona:465/672)

Razowy chleb piwny "Italiani" z ziołami 223

codzień, kiedy zmęczona padam na łóżko po treningu, marzę tylko o jednym - orzeźwiającym piwie.  Lubię je w każdej postaci, ciemne, jasne, smakowe, korzenne... Jedynie w grzańcach wygrywa wino. Jest idealnym kompanem w ciągnących się godzinami pogaduchach z przyjaciółką. Na plaży orzeźwia jak nic innego. No i jest idealną parą dla...wypieków. Wiedzieliście o tym? Jeśli nie, to koniecznie

Gotowanie to kochanie
Antica Pasta i sos Bolognese 213

parmezan – jeśli wasz kawałek ma skórkę, odetnijcie i nie wyrzucajcie, przyda się sól, pieprz szczypta cukru i cynamonu oregano bazylia jeden rozgnieciony goździk jeśli lubicie to ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina – u nas się pomija Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, na to dajemy posiekane drobno wszystkie warzywa i lekko rumienimy. Dokładamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia. Dokładamy passatę, koncentrat

ladykitchen
Zupa porowo-jabłkowa z sezamowymi lizakami tofu 248

podsmaż je w dużym garnku. Po chwili dodaj obrane i pokrojone: 4 marchewki, dwie pietruszki, 1 mały seler, por. Podsmaż chwilę razem i podlej odrobiną sosu sojowego i białego wina, dolej 1 litr wody. Dorzuć 2 listki laurowe, 4 jagody jałowca, 4 ziarna ziela angielskiego. Doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut. Na koniec przecedź przez sito i dopraw

Roślinna - blog wegański
Sałatka warstwowa z ciecierzycą i śledziem 225

Wykładam resztę śledzi, buraczki , majonez , posypuję pieprzem. Na wierzch wykładam starte na grubych oczkach tarki jajka. Sałatkę ozdabiam natką , podaję schłodzoną . Życzę smacznego i zapraszam na "Festiwal Słodkich Win

Takie tam pichcenie
Kuchenne ABC – czyli ciasta i ich rodzaje 306

musi być absolutnie czysta i sucha, a białka idealnie oddzielone od żółtek i schłodzone. Nawet odrobina żółtka przeszkadza w ubiciu piany na sztywno. Warto też dodać 2 łyżki białego wina wytrawnego lub 1 octu winnego. Aby blat biszkoptowy był idealnie płaski  należy wysmarować tłuszczem tylko spód formy w której będziemy piekli . Nie smarujemy boków formy, gdyż istnieje prawdopodobieństwo

Pyry na Gaz
Malinowy sernik i owoce leśne 110

Pierwszy raz piekłam ciasto w nocy. Do tego, pierwszy raz robiłam ciasto przy świecach. Nie planowałam „romantycznie, przy świecach i winie”, ale mała awaria światła w kuchni rzuciła mi wyzwanie – trzeba robić sernik przy gromnicy. Z pomocą przyszła mi druga para rąk, dzięki której uwinęłam się jeszcze przed północą. Beż żadnej grudki, z idealnym

Pink Envelope
Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym 185

zarumienienia ciasta) w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyjmujemy Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym z piekarnika i zajadamy z apetytem podając do nich np. czerwone półwytrawne wino. Smacznego! The post Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paccheri z mielonym indykiem i gruszką w tymianku. 209

potrzeba? -400 gram mielonego filetu z idyka -300 gram makaronu paccheri -gruszka, obrana w kostkę pokrojona -suszony tymianek, łyżeczka -sól, pieprz, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi -masło -ocet z wina musującego -cebula biała, posiekana -śmietanka 30% -drobno starty parmezan Cebulę szklimy na maśle klarowanym, solimy i pieprzymy. Dorzucamy gruszkę, dodajemy tymianku, podsmażamy kilka minut z łyżeczką octu. Na osobnej patelni

BaRepas
Krewetki "Back to basics" 187

Czasem im prościej, tym lepiej. Ja nie jestem zagorzałą fanką owoców morza, z morskich "robaczków" toleruję tylko krewetki - najchętniej w curry lub białym winie. Mój mąż woli je bardziej saute... i jak tu pogodzić interesy? ;) Oto wersja którą lubimy oboje - na maśle, z czosnkiem, świeżą chilli i natką pietruszki. Składniki Opakowanie mrożonych krewetek (pewnie, że świeże są lepsze

Kulinarne Inspiracje
Warsztaty Love Beer -Warszawa 26.03.2015 202

Polskie ( klik ).   Przyznam, że jechałam na nie z lekką obawą - piwoszem nigdy nie byłam, zdarza mi się wypić jakieś piwo od czasu do czasu, ale jestem raczej miłośniczką wina, a bez piwa mogę żyć.  A piwo + jedzenie wywołuje u mnie tylko jedno skojarzenie czyli kiełbaski z grilla lub golonka. I z takim nastawieniem udałam się do Warszawy

Stare Gary
Chleb bananowy 194

potrzebne ale zawsze tak robie ze zwykłym chlebem więc zrobiłam i z tym. Chleb ładnie wyrósł, troche popękał na górze mimo że próbowałam ponacinać ale to chyba wina sody (staram się nie używac proszku do pieczenia tam gdzie nie trzeba), konsystencja zwykłego chleba. Następna próba będzie z jabłkami i bananami na parze

Lubczyk i Wanilia
Kora Dębu 230

pieczenia  , wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-30 min.Gotowe  studzę , i wykrawam otwory za  pomocą  kieliszka do  szampana  lub wina.  Galaretki o smaku coli rozpuszczam w dwóch szklankach wrzątku i odstawiam do momentu, aż będzie  można  nabierać galaretkę łyżeczką, ale nie będzie jeszcze zupełnie zastygnięta. Tężejącą galaretkę

Ciasteczkowy Potwór
Pyszności w Domaine La Francoise 168

obok gałka lodów waniliowych na kleksie bitej śmietany. Malinki... piękne i mocno czerwone... podane z odrobiną gorącego sosu waniliowego:) Mniam mniam...:) A do tego były różne pyszne sery, przepyszne wina, likier porzeczkowy i anyżowy i szampan z syropem fiołkowym... I wiele, wiele innych.... Kiedyś dodam więcej zdjęć tutaj, obiecuję

In my kitchen
Chińskie bułeczki z pekińską 183

Doskonałe do piwa czy wina, świetne na piknik albo inną imprezę w plenerze... Bardzo smakowały nie tylko mnie:) Mogą leżeć kilka dni w chłodnym miejscu. Polecam:) Przepis znaleziony w "Przyślij przepis" nr 28 z 03/2010. Autorką przepisu jest Pani D.Szymańska. Składniki na ciasto: 125 g margaryny; 500 g mąki pszennej; 200 ml mleka; szczypta soli; 1 łyżeczka cukru

In my kitchen
W kuchni emigranta... 215

kraju,  który  nie istnieje ,   a Autorkę gorąco prosimy o stworzenie na blogu działu "Kulinaria", bo trudno znaleźć przepisy Na dobranoc proponujemy lampkę dobrego wina lub koniaku (dla mnie bezalkoholowego, bo tutaj za alkohol grozi deportacja) i lekturę bloga, o tym jak się żyje i pracuje w Arabii Saudyjskiej czyli  W  pustyni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata