wino - 10075 przepisów (strona:463/672)

Między Cezarem a Mussolinim, czyli kuchnia renesansu 360

się zmarnować i nie zostało wykorzystane do innych potraw, nie pomijając w tym zwierzęcych mózgów i wątrób. Tak jak i dzisiaj, uwielbiano makarony, a na stołach jako popitek królowało wino

Bon Ton Italia
Pajata – rzymski przysmak przyprawiający o dreszcze 407

pajata . Dla jego sporządzenia jelita są cięte na ok. 20-30 cm kawałki i łączone nicią, tworząc koła. Następnie gotuje się je razem z przysmażoną cebulą i dusi w winie. Ostatnim etapem jest dodanie przecieru pomidorowego, peperoncino, soli i pieprzu. Wymieszać z ugotowanym makaronem rigatoni oraz posypać startym pecorino. Smacznego

Bon Ton Italia
Restauracja Artkitchen – recenzja 174

tylko piękne i niezbędne sprzęty, klasyczne dekoracje i delikatna muzyka w tle. Całość urządzona z ogromnym smakiem. Jednak chyba najbardziej reprezentacyjnym miejscem w tej restauracji jest wydzielona salka z winami, które zgodnie z informacją managera lokalu pochodzą także z winnicy właściciela. Przechodząc do sedna, zaraz po wejściu do lokalu przywitał nas miły kelner i w związku

karmelowy
Mizeria według mirabelek 138

podniebieniem:) Nie cierpiałam bardzo, ale jeśli chcecie oszczędzić sobie tej atrakcji po prostu pokrójcie pokrzywę drobniej. Pokrzywa ma piękny aromat, który świetnie pasuje do ogórków.  Użycie tulipanów to 'wina' Małgorzaty Kalemby-Dróżdż i jej "Kwiatowej uczty"- książki, która jest moją skarbnicą jeśli chodzi o jadalne kwiaty. Jeśli macie w ogrodzie wyhodowane przez siebie tulipany, koniecznie spróbujcie ich płatków

les mirabelles
Dorsz smażony 136

Rappenhof. Wytrawny Riesling o orzeźwiającym cytrusowym aromacie, jasnej, klarownej barwie i łagodnie limonkowym rześkim smaku. Ze słynnej nadreńskiej parceli Alsheimer Frühmesse. 49,00 brutto poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne w restauracji roku 2013 według czytelników dodatku GW - Gazety Stołecznej, wine bar Jung&Lecker .      zastawa

królestwo garów
Chipsy ziemniaczane z serem 167

plasterku ułożyć trochę startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut. Dobre są na ciepło jak również zimno. Idealne do piwa i do czerwonego wina :) zastawa

królestwo garów
Galantyna z kurczaka 276

niej deskę (przyciskając kurczaka) i obciążyć. Zostawić tak do ostudzenia. Galantynę wyjąć, schłodzić i podawać krojoną w plastry. Ja podałam z galaretkami z żurawiny i z tymianku na białym winie. Resztę bulionu zużyć do przygotowania zupy. Jeżeli zostanie nam nadmiar farszu, należy włożyć go do naczynka do zapiekania i piec podobnie jak galantynę.  zastawa

królestwo garów
Racuchy z jabłkami 180

półmisek i posypywać cukrem pudrem. Do racuchów polecam Rapennhof Riesling Kabinett. Półwytrawny, reński Riesling o owocowym aromacie i idealnie zrównoważonej kwasowości. Cena 49 zł Poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne w restauracji roku 2013 według czytelników dodatku GW - Gazety Stołecznej, wine bar Jung&Lecker .      zastawa

królestwo garów
Comber z jelenia na sianie 175

około 30 minut, aż mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 62 stopni.    Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na 5 minut aby odpoczęło. Podałam z sosem z czerwonego wytrawnego wina. Comber jelenia ze sklepu dziki trop.   zastawa

królestwo garów
Stek z rekina II 159

racuchów polecam Rapennhof Riesling Kabinett.   Półwytrawny, reński Riesling o owocowym aromacie i idealnie zrównoważonej kwasowości. Cena 49 zł   Poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta    Wino dostępne w restauracji roku 2013 według czytelników dodatku GW - Gazety Stołecznej, wine bar Jung&Lecker .     zastawa

królestwo garów
Lunch w Tamce 43 150

również jej wygląd. No ale przejdźmy do deseru, czyli do rabarbaru z lodami z wędzonego miodu, z cukrem fiołkowym i galaretką z czarnego bzu. Poproszę dokładkę.... Do całości kieliszek wina.... Jeszcze słowo o obsłudze -  szybko, sprawnie, z uśmiechem i wielka wiedza na temat serwowanych dań. Warto wpaść na smaczny lunch do Tamki

królestwo garów
Kaszubska Koza i jej sery. Z wizytą u Kaszubskiej Kozy. 185

drewna olchowego .Jest lekko kwaskowy i leciutko słony. Wędzona skórka dodaje mu ciekawej tekstury i wędzonego posmaku. Nic tylko kroić i jeść sam lub jako towarzysza do kieliszka wina. Można też podawać go na ciepło lub jako dodatek do sałatek. Knopek to z kolei delikatny świeży serek kwasowo -podpuszczkowy. Taki twarożek. Kozia Rura ser kwasowo - podpuszczkowy. Do wyboru

królestwo garów
Krewetki w kwiatach cukinii - tapas 156

surowych ogonów krewetek, 50 g szynki serrano, 4 łyżki octu z wina riesling, 1 papryczka chilli, 1 łyżka siekanej kolendry, 250 g serka ricotta, 12 kwiatów cukinii, 150 ml maki pszennej, 150 ml skrobi kukurydzianej, sól, zimna gazowana woda Krewetki pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Chilli posiekać, włożyć do miseczki, dodać kolendrę i ocet z rieslinga

królestwo garów
Festiwal smaku w Grucznie 132

ściętym ściernisku - parkingu tuż koło zabytkowego młyna. Wokół zabytkowego młyna na dość dużym terenie od samego rana rozstawia się kilkaset stoisk.  Aleja wędlin, aleja miodów, aleja serów i win mówią same za siebie. Prócz tego plac centralny, ośla łączka i aleja slow food. Samo zwiedzanie, rozmawianie, degustowanie, kupowanie zajmuje kilka godzin.    Największym miłym zaskoczeniem jest ilość

królestwo garów
Nogi gęsi w winie, w kadarce 89

się zrumienią. Gdy będziemy smażyć lekko zmrożone, tłuszcz będzie się pięknie wytapiał, skórka się ładnie zrumieni a mięso nie będzie przegotowane. Nogi przełożyć do garnka z grubym dnem, wlać wino, dodać rozmaryn, 1/2 łyżeczki soli i gotować, pod przykryciem, na małym ogniu. Gotować aż mięso będzie miękkie a sos się zagęści. Powinniśmy otrzymać niecałe 100 ml sosu. Mięso

królestwo garów