wraz z Le Bistro Rozbrat zorganizowała Julita z Wrzącej kuchni . Oprócz tatara podczas warsztatów nauczyliśmy się przygotowywać ślimaki, podawać ostrygi oraz robić polskie pralinki. Do wszystkich dań zostały dobrane wina. Do tatara Alain Budzyk zaproponował Beaujolais Village Nouveau 2014 od Karima Vionneta, o którym Tomasz Prange Barczyński pisze: Nie chcę pisać, że było to „najlepsze nouveau” jakie w życiu
królestwo garównosie zdecydowanie cytrusowe z wiodącą nutą żółtego grejpfruta. W ustach rześkie, o orzeźwiającej kwasowości i z delikatnie pikantną nutą na finiszu. 49,00 brutto poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne w restauracji roku 2013 według czytelników dodatku GW - Gazety Stołecznej, wine bar Jung&Lecker . * oczywiście może być zwykły kurczak zastawa
królestwo garówwołowej podwędzany wiśnią, suszonymi pomidorami, rukolą, siemieniem lnianym i granitą z oliwy truflowej 3) sorbet na ciekłym azocie z grysem owocowym. W spotkaniu uczestniczyli Katarzyna Piecychna z Magazynu Wino , Sylwia z Kuchnia w formie, Patrycja z Powinowaci , Tomek z magiczny skladnik , oraz ja z królestwa garów. Zdjęcia robił Olaf Kuziemka. Przepisy i opisy wkrótce
królestwo garówmiodzie pitnym indyk pieczony indyk z lawendą indyk pieczony z pomarańczami kapłon na dziko kuropatwa pieczona perliczka faszerowana pęczakiem perliczka nadziewana kaszą gryczaną perliczka pieczona perliczka w winie pierś perliczki z grzybami pierogi z perliczką rosół z perliczki vol- au-vent z perliczką przepiórki faszerowane przepiórki pieczone przepiórki w ziołach przepiórki z foie gras
królestwo garówpieczywo własnego wypieku z masłem domowym, które pełni tu rolę czekadełka. Wracając do kaszanki... W skrócie można by powiedzieć -galaretka z nóżek z pęczakiem...do tego sos z czerwonego wina z rodzynkami, świeżo tarty chrzan, podwędzane migdały. Biała kaszanka, espuma ziemniaczana, rodzynki Proste a jakie smaczne i ładnie podane... Druga przystawką była panna cotta z... z czosnku niedźwiedziego. Panna
królestwo garówtrakcie gotowania woda bardzo odparuje, uzupełnić zimną wodą, tak aby mniej więcej 3/4 kości było przykryte płynem. Wyjąć kości, przecedzić, odstawić do przestudzenia. Zdjąć tłuszcz (można dodać butelkę czerwonego wina)i gotować około 3 - 4 godzin aż otrzymamy bardzo gęsty płyn. Po ostudzeniu powinniśmy otrzymać bardzo gęstą „galaretę”. Można ja pokroić na kawałki, zawinąć w folię i schować
królestwo garówteż może się zdarzyć), to wystarczy przebadać dziecko i porozmawiać z mądrym lekarzem. Najpierw jednak zapytajmy sami siebie, czy to nie jest trochę nasza wina, że dziecko ucieka przed jedzeniem. A jakie są Wasze doświadczenia jako dzieci? Jeśli jesteście rodzicami to jak podchodzicie do tego tematu? Myślę, że temat jest ważny i wart
Codzienna kuchnia niecodziennaoliwa z oliwek- 4 łyżki -ocet jabłkowy- 1 łyżka -tymianek świeży- mała łyżeczka -przetarty czosnek- 1 ząbek -sól -pieprz Jajko marynowane: -jajko -szafran -sól -czerwony pieprz Przyjemność -białe wytrawne wino, u mnie dwie butelki :) WYKONANIE Zacznij od zamarynowania jajka, dość duży kieliszek wyłóż folią spożywczą, wbij jajko, przypraw szafranem, solą i pieprzem, szczelnie zawiąż, tak zapakowane jajko włóż
Kuchnia bezglutenowa Loliprzyrządzana w zależności do regionu Włoch. Najczęściej używa się podzielonego na kawałki kurczaka, ale ja dzisiaj zrobiłam z samych piersi. Do sosu dodaje się pomidory, oliwki, cebule, pieczarki i wino. I powiem wam, że obiad dawno nie był taki pyszny. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżka oleju płaska łyżeczka soli szczypta ziół prowansalskich i pieprzu letnia woda do wyrobienia - farsz: Do przygotowania nadzienia użyliśmy wszelkich nadających się produktów znalezionych w lodówce oprócz tytułowego wina, które woleliśmy wypić ;) 20 dag sera żółtego 1 pieczarka 1/2 żółtej papryki 1 niewielka cebula kawałek szynki wiejskiej (ok 10 -15 dag) 3-4 suszone pomidory Przygotowanie ciasta
Kuchnia po mojemupyszne. Doskonale smakują zarówno z surówką z kapusty pekińskiej jak i ziemniaczkami przypiekanymi ze szczypiorem na maśle oraz pieczonymi warzywami. Następnym razem dodam do pieczenia mięsa odrobinę białego wina. Polecam. Receptura jest prosta a obiad wychodzi smakowity i nie wymagający zbyt wiele pracy
Kuchnia po mojemuhuśtawkę i gołębie Jakoś przy ganianiu gołębi liście fajniej szeleszczą Na koniec wycieczki dzięcioł w akcji podejrzany ukradkiem A zamiast grzybów - moje imieninowe bukiety z liści i pyszne wino na pocieszenie ;) W takim wydaniu jesień to piękna pora roku i oby nie miała okazji pokazać swego drugiego oblicza - tego mniej wdzięcznego do fotografowania i opisywania
Kuchnia po mojemudołączy się problemy życia codziennego to obraz rysuje się niewesoło. Przynajmniej chwilami. Dlatego warto poprawiać sobie humor jak tylko się da. Czasem to ciuch, czasem kosmetyk czy lampka dobrego wina. A czasem po prostu coś słodkiego najlepiej zadziała. Ja tym razem postawiłam właśnie na coś słodkiego. Konkretnie domowe drożdżówki z jabłkiem. Zapewniam, że działają, ale najlepiej sprawdźcie sami . Składniki
Kuchnia po mojemuWyborne! Nie są ani delikatnie, ani miękkie! Twarde, chrupiące, idealnie komponują moczone w winie, kawie, czy herbacie. Smak!!! Koniecznie spróbujcie. Są proste w przygotowaniu, jedyna trudność, to podwójne wypiekanie. SKŁADNIKI 300 g migdałów ze skórką 2,5-3 szkl. mąki pszennej (zależy od wielkości jajek) 1 szkl. cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta
zabawa smakiemkiedy nam to pasuje. Tym razem bakłażan występuje w zapiekance makaronowej. To pyszne danie nadające się zarówno na obiad jak i na kolację. Świetnie smakuje z lampką wina. Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g mielonego mięsa 1 papryka 1 puszka pomidorów 1 papryczka chilli 1 bakłażan sól pieprz kurkuma kolendra w liściach suszone oregano suszona
Mama Gotuje