wino - 10075 przepisów (strona:456/672)

Garden party w domu – zaczarowany ogród w sercu miasta 166

zaproszenia, powiedzmy, że na zachętę ;) Samo menu nie jest specjalnie skomplikowane ale różnorodne. Dwa napoje idealne na upały – mrożona herbata i mocno owocowa, pomarańczowo-cytrynowa sangria na białym winie Pinot Grigio . Herbata podana w dzbanie, sangria z workiem lodu – w szklanym słoju z kranikiem. Słój poza sezonem letnim służy nam jako dyspenser do wody. Do kompletu truskawkowa wódka

Karo in the Kitchen
Wrocławscy Ulicożercy - Relacja z Festiwalu Food Trucków i Zacnego Piwa 170

Brakowało trochę większej ilości miejsc siedzących i może czegoś, co zaskoczyłoby mnie na tyle, że wyszedłbym zainspirowany nowo-poznaną kuchnią. Niestety tej iskry nie było, ale to już nie wina samych organizatorów, czy wyboru food tracków. Po prostu chyba już za dużo jadłem i widziałem w swoim życiu, a uliczne jedzenie raczej nie jest tym, czego szukam, jadając

Food Square
Roladki z cukinii z pastą ziemniaczano - tuńczykową 184

podjęcia decyzji, że chcę zaprosić gości. Przygotowałam finger food przy pomocy  grilla elektrycznego Russell Hobbs z odłączanymi płytami entertaining ,  które są bardzo wygodne podczas mycia. Schłodziłam wino a potem już było dużo śmiechu :) Nie spodziewałam się, że ten wieczór zakończy się na tańcach nad mariną :) Co prawda nie za bardzo było z kim tańczyć, bo pokolenie dzisiejszych

Bon Appetit Małgorzaty
Wegańskie ciasto z gruszkami 2.0, Praga (1) 229

mało warzyw, a lokalna kuchnia jakoś mnie nie powaliła na kolana, nastawiłam się raczej na próbowanie kuchni wegetariańskiej w różnych wydaniach (o tym w kolejnych postach) na koniec chińskie wino coś na deser: pyszne i pożywne batony owsiane  Flapjack (nieczeskie) Vegan pear cake 2.0 Follow this recipe to prepare the cake but instead of cutting pears into small

Qlinarnie i Qlinarnie
Tosty francuskie z owocami i bitą śmietaną 209

udkami, czyli wyrafinowanymi potrawami w wersji mini. Czy rzeczywiście taka jest? Tak naprawdę jest bardzo różnorodna. Każdy region ma swoje specjały, którymi może się pochwalić. Znane na całym świecie wina, sery, croissanty, desery jak np. crème brûlèe, różnego rodzaju tarty i wiele, wiele… innych. Kuchnia francuska to nie tylko eleganckie potrawy, to także bardzo proste i smaczne dania

Oryginalny smak
Gulasz z sarny na winie 125

ulubionym mięsnym sklepie kupiłam ładny kawałek sarniej karkówki wybór padł na gulasz. Żeby dobrze uwydatnić delikatny smak dziczyzny, dodatków dajemy niewiele - cebula, czosnek, boczek, marchewka. Całość zalewamy wytrawnym, czerwonym winie, zostawiamy na ogniu i dusimy przez 3-4 h aż będzie bardzo miękkie. A potem delektujemy się rozpływającym się w ustach mięsem zagryzając świeżym pieczywem

Milion Smaków
Wątróbka drobiowa z sosem malinowym 183

przypadku niedokładnego osuszenia olej będzie szalał i pryskał na całą kuchnię). Doprawiamy dopiero po usmażeniu. Składniki na sos malinowy: - 750 gram malin (u mnie mrożone) - 100 mililitrów słodkiego wina - 50 mililitrów octu balsamicznego - 2-3 łyżki miodu (w zależności o kwaskowatości malin) - pieprz - sól + natka pietruszki Przygotowanie sosu malinowego: Wszystkie składniki poza przyprawami umieszczamy w płaskim rondlu o dużej

Życie zamknięte w smaku
Smażony pstrąg 154

Wybaczcie długą nieobecność. To wszystko wina zębów mylnie nazywanych zębami mądrości. Ich poprawną nomenklaturą, powinno być: bólu i nienawiści. Żywię się kaszkami, kleikami i lodami. Większość dnia i tak przesypiam. Tęsknię za normalnym posiłkiem. Takim, jak ten poniżej na przykład. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Życie zamknięte w smaku
Rissotto „ na winie” 131

powstał  sporo lat temu, tak dawno że już  nie pamiętam dokładnie kiedy.  Jak to często bywa sprawił to zwykły przypadek. Od tego czasu risotto "na winie" robiłam już setki razy. Nazwa tego dania pochodzi od tego, że do potrawy dodajemy produkty, które  się nam „ nawiną” po przeszukaniu lodówki i szafek. Kilka składników się powtarza

Smaki Ewy
Ciasto z agrestem 199

Agrest właśnie dojrzewa na krzakach a więc czas zacząć korzystać z tego smacznego owocu. Jak co roku z części zrobimy wino, część trafi do kompotu i również część do ciast. Dzisiaj przepis na ciasto z agrestem. Składniki: Ciasto: 5 żółtek ½ szklanki cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 proszek do pieczenia ( mały ) Owoce: Ok. 800 gram agrestu ( tyle

Smaki Ewy
Drink w owocowym chruśniaku 118

kolejną propozycję. Jak zwykle dodane do smaku i dekoracji owoce są dowolne. W moim wykonaniu to truskawki i kulki wycięte z arbuza. Składniki: 50 ml. wódki -dowolnej 30 ml wina owocowego - Totino Peach (lub innego brzoskwiniowego) Frugo czarne - do dopełnienia w-g smaku. Wykonanie: Do wysokiej szklanki wkładamy garść lodu. Dolewamy alkohole i mieszamy. Dodajemy owoce - rodzaj i ilość

Smaki Ewy
Restauracja na Zamku w Gniewie – w Hotelu Rycerskim 209

zawiła nazwa to nie nasza wina. Największą wadą tego miejsca jest brak czytelnej, widocznej i wyeksponowanej nazwy. A szkoda! Zamek w Gniewie to instytucja sama w sobie. Przez lata stał się popularnym miejscem imprez rycerskich i wielu atrakcji przenoszących nas w atmosferę dawnych czasów. Posiada też dobre zaplecze gastronomiczne – w tym restaurację hotelową, którą to ostatnio odwiedziliśmy. Trochę rozczarowuje

Smaki Ewy
Krewetki gotowane i podane ze stoutem 134

czegoś dobrego do jedzenia. Tym razem na "to coś" wybrałam krewetki. Jednak nie chodziło mi tylko o podanie, ale o ugotowanie krewetek w tym piwie. Jeżeli można w winie, to dlaczego nie w piwie? Jak możecie się domyślić okazało się, że można. Co więcej, bardzo mi takie połączenie smakowało. Nie obyło się oczywiście także od (wszechobecnych o tej porze

Pełny talerz
Ciasto czekoladowe z solą morską 280

gorzkiej czekolady z solą morską, zakochałam się w nim na zabój. Cudowne, chrzęszczące grudki podkreślają głęboki smak czekolady, a w zestawieniu z lampką (albo butelką, hyhy) białego, dobrze schłodzonego wina będą kojącym oddechem w letni wieczór. Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru szklanka mąki 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 4 łyżki kakao płaska łyżeczka soli pół łyżeczki

sama złodycz
Ryba zapiekana z porami pod sosem jogurtowo-koperkowym i placki z cukinii 141

jogurt. Odchudziło to trochę danie i dodało lekkości. Świeży koperek, świeża ryba, a do tego przepyszne placuszki z cukinii.  Czy można chcieć czegoś więcej? Tak, wystarczy lampka białego wina i mamy komplet! Zapraszam zatem po przepis i dajcie znać jak Wam smakowało. Potrzebujemy: ok. 300 g ryby (u nas pstrąg łososiowy) 1 por 2 małe szalotki

Marder&Marder Manufacture