talerza. Lekko skropiłem go sosem cytrynowym, a na jego wierzch podałem salsę z truskawek. Danie świetnie komponuje się z grzankami czosnkowymi. Proponuję również podać je w towarzystwie białego lekkiego wina
Wyprawy kulinarnesałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Semifreddo jagodowo-truskawkowe Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniaśniadania jada się boczek, jajka na twardo lub miękko, miód, konfitury, warzywa, owoce, owsiankę, pasztet, a przede wszystkim ciemny chleb. Pija się, wedle uznania, herbatę miętową, kompoty, piwo, wino lub inne napary. U mnie na śniadaniu: ciemny chleb, smażony boczek, sadzone jajka, jajka ugotowane na twardo, pasztet, pomidory, ogórek i śliwki. Zapraszam również na kawałek cytrynowego placka Aryi
Passions hobbies lifeJakie pamiątki przywozić z wakacji? Każda rzecz jest wyjątkowa, a zrobienie prezentu wakacyjnego osobie takiej jak bloger kulinarny nie jest trudne. Zobaczcie kilkainspiracji, na zdjęciach przedmioty, od makaronów, bo wina i inne cuda, które dostałam od najbliższych, są i pamiątki z Alzacji, Krety, Turcji, Egiptu... Francja: Alzacja Grecja Turcja, Egipt... miseczki, talerzyki, ręcznie zdobione Belgia: Brugia, Bruksela
Moja smaczna kuchniaTaki keks doskonale sprawdza się na imprezach jako alternatywa dla pizzy czy tostów. Jego przygotowanie jest banalne a do środka możesz wrzucić każdy ulubiony dodatek. Świetnie smakuje z lampką wina podczas romantycznej kolacji we dwoje lub jako przekąska zabrana w piknikowym koszu. Polecam zwłaszcza tym leniwym i lubiącym dobre jedzonko. Spróbuj- na pewno się nie zawiedziesz. Wytrawny keks położony
Wielki apetytkopnie w kalendarz… Wypowiedzieć życzenie przy Fontannie di Trevi Wysłuchać opery Verdiego w Parmie Zjeść lody w Mediolanie, patrząc na katedrę spod pomnika Wiktora Emanuela Wypić wino patrząc na morze z werandy własnego domu w Amalfi Zjeść pizzę w Neapolu Ugotować obiad z włoską mammą Przejść Sentiero degli dei, spoglądając w dół i delektując
Bon Ton Italiapodaniem dodajemy posiekaną bardzo drobno bazylię i mieszamy. Na talerzu posypujemy serem i bazylią oraz pozostałymi kurkami. Podajemy ze smażonym schabem. Smacznego, Klaudia. *zazwyczaj do risotto dodaję lampkę białego wina, tuż przed wlaniem pierwszej porcji bulionu. Nie jest to konieczne ale myślę, że wtedy danie nabiera większego charakteru
Mango Papajaopinia: japoński sernik to nic innego jak seflet serowy (pyszny suflet) lub sernik minimalistyczny piecze sie go w 170 stopniach nie 15 minut a 35 minut ( chyba, ze to wina mojego piekarnika) Czy dobry? bardzo dobry. Jednak porcja musi być wielkosci sushi. Więc jeśli ktoś robi przyjęcie w japońskim stylu - będzie idelany. Zostanę przy serniku wieldeńskim lub królewskim
AZgotuj!pasuje każdy rodzaj mięsa, jak i każdy dodatek w postaci ryżu, klusek, kopytek, ziemniaków czy zwyczajnego tosta- ot, taki to wyjątkowy sos! :) Można go również wzbogacić o dodatek białego wina, które należy dolać po pierwszym przesmażeniu kurek, a następnie całość odparować i dopiero wlać śmietankę. Ja do sosu dodałam mięso z piersi z indyka, młodą marchewką, świeży koperek
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: na 4 osoby 500 gr czarnego makaronu pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła czosnkowego Lurpak pół szklanki białego wina pół cytryny słoiczek małży lub świeżych sól pieprz Czarny makaron z małżami P rzygotowanie: Akcja rozgrywa się w garnku i na patelni ala rondel. W połowie czasu gotowania makaronu
AZgotuj!Risotto ze smardzami Składniki: Takie same jak w risotto z kurkami, jednak zamiast kurek garść suszonych smardzy oraz bez białego wina, bo zbyt natrętnie odbiera smak smardzy! Kilka pręcików szafranu. Przygotowanie: Sposób przygotowania podobny jak w risotto z kurkami. Suszone smardze namocz w wodzie
AZgotuj!więcej mąki gdyby ciasto wyszło za rzadkie) Sos pomidorowy: koncentrat pomidorowy pół szklanki wody szczypta cynamonu roztarty goździk sól pieprz szczypta cukru łyżeczka octy czerwonego z czerwonego wina Farsz: pieczarki ząbek czosnku natka pietruszki cebula sól i ziołowy pieprz Przygotowanie: Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, cebulę w kostkę. Uduś pieczarki z cebulą
AZgotuj!Smith zaskakują! Nie wiesz jaki smak skrywa się w tej białej delikatności. Składniki: pół opakowania ryżu arborio łyżka masła kieliszek musującego wina woda ok szklanki łyżeczka czubata cukru trzcinowego łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 250 ml mleczka kokosowego szczypta soli dla zrównoważenia smaków rodzynki Golden Jumbo jabłko Granny Smith szczypta
AZgotuj!pozbyć się poczucia winy, zyskać zdrowie i smukłą figurę? Po prostu „Jedz to co kochasz kochaj to co jesz” . Autorką tej pozycji jest Dr. Michelle May, która zmagała się z problemem jo-jo . Któż więc lepiej może zrozumieć ten problem. Jest propagatorką jedzenia bez poczucia winy. Wraz z mężem - szefem kuchni – tworzy nowe przepisy na pyszne i zdrowe
AZgotuj!Mój tort upiekłam w kwadratowej formie tortowej. Nasączyłam herbatą z cynamonem Dilmah . Pachniało korzennie i rozgrzewająco . Z lampką czerwonego wina. Ciasto: 8 jajek 150 gr cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 gram mąki 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka startego świeżego imbiru Oddziel białka
AZgotuj!