Chicken Masala Skworcu -suszone oregano- moje pochodzi z Sycylii. Sama suszyłam, sama kruszyłam -pomidorki koktajlowe -czerwona cebula -mozzarella -oliwki – moje przywędrowały z Monfalcone -świeża bazylia -chleb pieczony w domu -wino opcjonalnie A po obiedzie? Kawa, u mnie Magnifico -Gusto italiano, ze sklepu PRZYJACIELE KAWY , ale o niej innym razem Zabieramy się za szybki obiad. Pierś z kurczaka myjemy
Z Kuchni Do Kuchnipowrocie z migreną (tak, wiem winny się tłumaczy hihi) nie byłam wstanie ruszyć palcem u nogi. Dnia następnego też nie byłam w dobrej formie, ale to pewnie wina dziwnej, dżdżystej pogody, nie takiego ciśnienia i braku słońca, ale postanowiłam upiec Małżowi coś „słodkiego”. Piszę słodkiego w cudzysłowie, gdyż wypiek nie jest słodki i nie dodawałam do niego
Szybko Tanio Smacznieparze i warzywa z ogródka – pycha. Składniki: 1 filet z kurczaka 4 pomidory świeże lub 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała czerwona papryka 50 ml białego wina wytrawnego 1 cebula 1 mała żółta cukinia sól, pieprz świeży tymianek świeża bazylia 1 opakowanie makaronu oliwa Czytaj dalej... Artykuł Lekki makaron z kurczakiem i cukinią pochodzi z serwisu
Pasja Smakudoprawiamy risotto solą i pieprzem. Dodajemy starty ser oraz masło. Dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy posiekaną bardzo drobno natkę pietruszki. Smacznego, Klaudia. *zazwyczaj do risotto dodaję lampkę białego wina, tuż przed wlaniem pierwszej porcji bulionu. Nie jest to konieczne ale myślę, że wtedy danie nabiera większego charakteru
Mango PapajaŁososiowe szaszłyki w japońskim wydaniu. Składniki 300 g fileta z łososia 150 ml sosu sojowego jasnego 6 łyżek cukru 250 ml sake ( może być białe wino ) sezam olej do smażenia Przygotowanie Filet z łososia po opłukaniu i osuszeniu, pokroiłem na długie ,wąskie paski. Namoczyłem w zimnej wodzie 4 długie szpadki do szaszłyków. Przygotowałem sos, mieszając wszystkie składniki. Łososia
R'n'G Kitchenpomidorami i ziołami Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Ratatuja z bobem Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą
Moja smaczna kuchniaGruzińskie jedzenie smakuje mi bardzo. Zakochałam się w pysznym Chaczapuri, niezwykle smaczne są gołąbki z liści winogron, do tego pyszne piwo z granatem lub gruzińskie wino. Do tej pory tymi smacznymi daniami raczyłam się jedynie w restauracji- dziś postanowiłam spróbować zrobić to sama w domu, mając na uwadze dodatkową głowę w domu do wyżywienia i to, jak bardzo
Mango Papajadodajemy nieco pokruszonego sera typu greckiego chlebki podajemy ciepłe, posypujemy nieco czarnuszką i możemy podać do nich rukolę i/lub oprószyć posiekaną kolendrą idealnie pasuje do nich schłodzone białe wytrawne wino
zobacz ich smakpotrzeba trzymać go w lodówce, ponieważ ocet, jak wiadomo sam w sobie jest konserwantem. Należy jednak trzymać go z dala od bezpośredniego źródła światła. I cóż, ocet jak wino - im starszy - tym lepszy, co widać po kolorze i klarowności rocznego specyfiku. Tak więc póki nie otworzymy kolejnych butelek od razu po zlaniu - warto dać mu nieco odpocząć. ;) Piąty dzień
Kuchenna Kontrrewolucyafilmie poniżej znajdziesz przepis na wino z ciemnych winogron. Ma ono wiele właściwości zdrowotnych, chroni między innymi nasz organizm przed chorobami cywilizacyjnymi. Zapraszam na film po przepis
Przepisy i porady kulinarneKolejny obiad z piersiami w roli głównej :) Nie moja wina, że tak je lubię :D Tym razem pierś indyka podana na plastrze ziemniaka, z dodatkiem papryczek ostrych. Papryka, papryce nierówna, tym razem trafiłem na tak pikantne, że ledwo zjadłem :D Lubię bardzo ostre jedzenie, ale te akurat były aż za bardzo i nie było żadnej informacji na opakowaniu
Parowar Facetaśmiechu), potem zadzwoniłyśmy do mojej Cioci z Ukrainy (były łzy wzruszenia), zrobiłyśmy kluski śląskie, harynki. zjadłyśmy kolację z moimi rodzicami (było przerażająco, opowiadała nam o wojnie). Po kilku lampkach wina poszłyśmy spać. Następnego dnia udało się nam znaleźć jej pracę w upragnionej gastronomii i nowe mieszkanie! Przyszły pracodawca od razu ją polubił. Moja nowa ukraińska przyjaciółka zacznie nowe samodzielne
Bon Appetit Małgorzatyłyżce masła podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy kapustę i smażymy. Na patelni, na drugiej łyżce masła, przesmażamy jabłka. Dodajemy je do kapusty. Doprawiamy łyżką octu z czerwonego wina, łyżeczka cukru, sola i pieprzem. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok 40 minut. Żurawiny zasypujemy w garnuszku cukrem. Zostawiamy na 15 minut a następnie podgrzewamy na małym ogniu aż owoce
Dzieje kuchennej Wiewiórycharakterze bazy do innej zupy. Podobnie jak w przypadku kurczaka można się spodziewać, że nogi z kaczki wymagać będą dłuższego pieczenia czy duszenia niż piersi. Podobnież takie składniki jak wino czy dodatek w potrawie cytryny lub octu przyspieszają mięknięcie mięsa. Do góry Smalec z kaczki Swoistym „efektem ubocznym” pieczenia czy smażenia kaczki jest często spora ilość wytopionego tłuszczu
Kulinarna Pokusa