Risotto dyniowo-pieczarkowe 144sezonie na dynię można zrobić też risotto. Wyszło pyszne - nie zabrakło w nim niczego z klasycznego risotto: ryżu arborio, bulionu, wina i parmezanu. Pojawiły się też składniki nietypowe jak dynia
Milion Smaków
Lato smakuje poziomkami 221też już, że na podróż zabrałam ze sobą ciasta. Drożdżówkę, która była przeznaczona do konsumpcji po drodze (a że nic z tego nie wyszło, to już nie moja wina), oraz sernik, który miał uradować moją Rodzinkę. Tak naprawdę powstał z lodówkowych resztek, które koniecznie musiałam zużyć przed wyjazdem. W sobotę rano udałam się w moje tajemne, poziomkowe miejsce
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Liebster Blog 216kuchni Moje pytania 1. Pierwsze danie ugotowane ? 2. Gotowanie czy sprzątanie ? 3. Ulubione danie mięsne ? 4. Kruche czy utarte ? 5. Kuchnia polska czy śródziemnomorska ? 6. Piwo czy wino ? 7. Ryż czy makaron ? 8. Duże psy czy małe ? 9. Miasto czy wieś ? 10.Morze czy góry ? 11.Urlop w Polsce czy za granicą
Eli Gotowanie
Deser na jeden 'chaps' 172się smucić, bo zarówno parzona w kawiarce, jak i nawet zalana zwyczajnie wrzątkiem (choć oczywiście to świętokradztwo Kochanie!) będzie dobra. Przygotować dwie salaterki, bądź kieliszki do czerwonego wina. Do przestudzonej nieco kawki dolać kieliszek amaretto, po czym zamoczyć w nim biszkopty, nie za długo, żeby zupełnie nie rozmiękły, ale też nie za krótko, żeby zdążyły łyknąć trochę kofeiny. Nasączone
Przepysznik - BLW i nie tylko
Deser truskawkowy 204Bardzo lubię romantyczne, lekkie desery. Takie na jeden kęs w towarzystwie lampki wina i dobrego filmu. W związku z tym postanowiłam zrobić coś z zawartością zamrażarki, czyli truskawkami i wykombinować jakiś pyszny deserek. Ostatecznie uzyskałam coś niezwykle prostego i przesmacznego. Najlepiej smakuje po godzinnej sesji na basenie, taki wysiłek bardzo zaostrza apetyt na smakołyki. Dodam jeszcze, że taki deser
Przepysznik - BLW i nie tylko
Włochy: Bruschetta 208zawitała u nas kuchnia włoska, jedna z najbardziej inspirujących jaki znam, otwarta na wszelkie wariacje i szaleństwa kulinarne, pachnąca letnim deszczem, pełna toskańskiego słońca i tonąca w aromacie wytrawnego wina. Tym co charakteryzuje włoskie dania jest ogromna wręcz ilość warzyw i przypraw, przede wszystkim bazylii, ale także pieprzu, oregano, tymianku i estragonu. Przy niemalże każdej okazji włosi używają serów
Przepysznik - BLW i nie tylko
Włochy: Spaghetti alla bolognese 202jest mielone mięso (najczęściej wieprzowe albo wołowe) oraz pomidory i bazylia. Można też zgodnie z własnym upodobaniem dodać do niego kiełbasę (tradycyjnie mortadelę), boczek, rozmaite warzywa, oliwki bądź czerwone wino. Największym sekretem tego sosu jest długie gotowanie, najlepiej przez 2-3 godziny i jak to zwykle bywa z sosami, najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy sos przejdzie smakiem wszystkich
Przepysznik - BLW i nie tylko
Pietruszkowe pesto i kilka słów o żelazie 233dobre źródła żelaza kakao oraz szpinak, okazują się zwodnicze, ponieważ obok żelaza zawierają niestety substancje utrudniające jego wchłanianie – polifenole, które znajdują się także w herbacie, kawie i czerwonym winie. Wchłanianie żelaza zaburza także nadmiar błonnika w diecie oraz kazeina zawarta w krowim mleku. Wspomaga zaś wchłanianie głównie witamina C, dlatego źródła żelaza warto łączyć z owocami cytrusowymi, jagodami, kiwi
Przepysznik - BLW i nie tylko
Cukier różany. 149wygląda bardzo ładnie i aż chcę się go użyć. Jednak po kilku dniach niestety zapach ulatuje. Ale sama przekonałam się jak to z tym cukrem jest ;-) Hmmm... może to wina mojej róży albo po prostu pogody ;-) A Wy jakie macie uwagi i sugestie dotyczące cukru różanego? chętnie je poznam. Składniki; 3 garści płatków róży 3 szklanki cukru kryształu Przygotowanie
Radość kipiąca uśmiechem.
Pomidory marynowane 226zamykamy w słoiki dary natury, tym razem pomidory malinowe. Składniki Składniki na 2 słoiki o pojemności 750 ml każdy : 1 kg twardych pomidorów malinowych 2 szklanki octu z białego wina 5 ząbków czosnku 1 pęczek bazylii 4 świeże listki laurowe 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli Przygotowanie Pomidory odszypułkowałem i umyłem. Obrałem czosnek. Do rondelka wlałem ocet winny, zagotowałem
R'n'G Kitchen
Calzone z mięsem i warzywami 196pieczenia . Na talerzu roztrzepać jajko, posmarować ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i p iec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Do calzone podajemy sos pomidorowy i wino. Smacznego. Podoba Ci się ten przepis? Pokaż go innym kliknij,, Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawy
Kolacja 193Darek dziś są w pracy. Dzisiejszy post dedykuję wszystkim, którzy dziś są w pracy, a także ich ukochanym którzy cierpliwie na nich czekają. Zjedzcie wieczorną kolacje, zapalcie świece, wypijcie wino. Życzę Wam miłego wieczoru pierwszego maja
Smaki Przyprawy i Kolory
Makaron Puttanesca 169dodajemy pomidory i oliwki. Dusimy do momentu ugotowania makaronu. Sos się trochę zredukuje. Makaron polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Kolacja/obiad w 15 minut. Można się zrelaksować, napić kieliszek wina (polecam do tego dania włoskie Chianti) i miły wieczór gwarantowany. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolory
Domowy ser twardy – „Caciotta” 356smak jest po prostu genialny .. Namawiam wszystkich , którzy lubią wyzwania , spróbujcie , warto ! Caciotta , jest delikatna , lekko mokra , aromatyczna i po prostu pyszna. Tym razem nie doczekała degustacji z kieliszkiem wina , bo dzieciaki wszamały ją na poczekaniu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróży