Taki czas, zamykamy w słoiki dary natury, tym razem pomidory malinowe. Składniki Składniki na 2 słoiki o pojemności 750 ml każdy : 1 kg twardych pomidorów malinowych 2 szklanki octu z białego wina 5 ząbków czosnku 1 pęczek bazylii 4 świeże listki laurowe 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli Przygotowanie Pomidory odszypułkowałem i umyłem. Obrałem czosnek. Do rondelka wlałem ocet winny, zagotowałem ze szklanką wody, cukrem, czosnkiem, solą i listkami laurowymi. Bazylię opłukałem, osuszyłem, oderwałem listki od łodyżek.... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...