wino - 10075 przepisów (strona:441/672)

Polecane blogowanie - październik 2015 175

smaków. Czasami mam wrażenie, że czuję zapach wydobywający się z kuchni Gin ;) Patrycja Pieguska to ktoś, z kim chętnie umówiłabym się na wielką kawę, najlepiej z (dużą) lampką dobrego wina. Bardzo żałuję, ze nie udało się nam spotkać podczas mojego pobytu w Londynie. Patrycja należy do tego wyjątkowego grona blogerek, które zawsze są sobą. Nie udaje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tosty francuskie z serem 212

tostów Frencha” wyszły mu „tosty Francuskie”. I tak już zostało ;) W Indiach te tosty podaje się z zielonym chili, cebulą i ketchupem, w Hiszpanii najpierw macza się pieczywo w winie, następnie w mleku i jajkach, podaje z miodem i cynamonem. Włosi składają dwa tosty i wkładają w środek plaster sera mozarella. Francuzi dzisiaj tą potrawę jedzą jako deser – mleko

Karo in the Kitchen
Przepis na… – cantucci, biszkopciki z Prato 326

Pamiętajmy, że najlepszą zaletą cantucci jest ich długi okres przydatności do spożycia. Przechowywane w szczelnym pudełku zachowają chrupkość i świeżość. Przed zjedzeniem, tradycyjnie, cantucci macza się w kawie lub winie. Smacznego! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy

Bon Ton Italia
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 223

polvo, hiszpańska Galicja ma pyszną pulpo á feira. Grecy najbardziej lubią ohtapodaki ksidato – ośmiornice marynowane w occie winnym. Włosi chętnie jedzą ją w sosie pomidorowym, z dodatkiem białego wina i świeżych ziół. Przygotowanie ośmiornicy naprawdę nie jest trudne. Nie bez znaczenia jest to, że możemy kupić ośmiornice zamrożone – są już oczyszczone i wypatroszone. W przypadku tego mięsa mrożenie jest

Karo in the Kitchen
tarta ze szpinakiem i serem korycińskim 196

kolorowym i czosnkiem. Doskonale nadaje się do kanapek, zapiekanek i wszelkich potraw na ciepło, bo dobrze się topi a smakuje trochę jak mozzarella. Sprawdza się też jako dodatek do wina. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że nie psuje się szybko, tylko dojrzewa- w chłodniczych warunkach możemy go przechowywać nawet do dwóch miesięcy. Moim zdaniem im straszy tym lepszy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kosze okolicznościowe – pyszny prezent na każdą okazję 192

podarować ważnym dla nas osobom. Najczęściej są to delikatesowe produkty spożywcze, alkohole, niekiedy także inne drobne upominki, którymi chcemy wyrazić wdzięczność, szacunek i pamięć. Ciasteczka, czekolady, cukierki, likiery czy wina, herbaty i kawy, regionalne specjały, także pyszności z domowej spiżarni, a do tego ciepły koc, kubek, kieliszki czy świeczka zapachowa. Możliwości kompozycji koszy upominkowych jest mnóstwo i każdy może

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pomidory po włosku 190

chilli, które są dość słone i pikantne przez co podkreślają smak. Takie pomidory podaję z chlebkiem natartym masłem z czosnkiem i upieczonym w piekarniku. Do tego kieliszek dobrego wina i lekka kolacja gotowa.  Składniki: 2 duże pomidory kilka małych żółtych pomidorków czerwona cebula oliwki z chilli 2 duże kulki mozzarelli 3-4 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Brownie z dyni dwukolorowe! Najsmaczniejsze! 212

szklanka puree z pieczonej dyni Green - 1 tabliczka czekolady - 6 jajek ekologicznych lub wiejskich - 4 łyżki miodu - 1 tabliczka czekolady gorzkiej - chili w proszku - 1 łyżeczka przyprawy do grzanego wina  - 3 łyżki masła - 1 duży budyń waniliowy WYKONANIE: - puree z dyni robimy w standardowy sposób, dynię myjemy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na pergaminie i pieczemy

SMYKWKUCHNI
Kurczak z grilla 149

kurczak 3 łyżki oliwy 3 łyżki wina białego sól pieprz 2 łyżeczki miodu pieprz ziołowy szczypta lubczyku szczypta mięty  szczypta oregano Kurczaka poporcjować, umyć, osuszyć . Składniki marynaty wymieszać, oblać porcje kurczaka, umieścić w misce i pozostawić na ok 3-4 godziny.  Grillować na złoty kolor

Gotowanie jest łatwe
Pierś z kurczaka gotowana na parze, marchewki glazurowane i surówka z białej kapusty. 188

sól pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta mięty  szczypta bazylii pół łyżeczki słodkiej papryczki 300 g marchewki (drobnej) 2 łyżki miodu 2 łyżki nalewki lub wina na surówkę biała kapusta marchewka cebula cukier sól sok z cytryny  oliwa Piersi z kurczaka zamarynować w roztworze przygotowanym z oliwy, octu balsamicznego i przypraw.  Marchewki oczyścić

Gotowanie jest łatwe
Spaghetti ai funghi e mascarpone 164

oliwą z oliwek, wyjątkową, gęstą i aromatyczną. Posól, dosmacz pieprzem. Wymieszaj z ugotowanym spaghetti. Wyłóż na talerze. Przed podaniem posyp tartym parmezanem, obficie i od serca. Szczypta siekanej pietruszki. Wino! I buon appetito

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczone żeberka z dzika. 207

przez około 80 min. w temp. 180 -190 *C- mięso musi odchodzić od kości.                           Lampka dobrego wina będzie tu wskazana, smacznego

Proste Potrawy
Gryczane naleśniki. Kurczak z cukinią w sosie dyniowym! 198

się bardzo dobrze również do wszystkiego rodzaju klusek typu kładzione czy knedle dyniowe. Smakuje bardzo dobrze jako pieczona, tylko z dodatkiem przypraw korzennych (takich jak używacie np. do grzanego wina czy piernika). Zazwyczaj kupuję ją w większej ilości kroje na ósemki, usuwam gniazda nasienne i piekę w piekarniku przez 30 minut. Potem za pomocą łyżki oddzielam miąższ od skórki

SMYKWKUCHNI
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 191

zbyt dużej zmianie. Choć coraz częściej w naszych sklepach można znaleźć ziemniaki z oznaczeniem typu kulinarnego sprzedawcy nadal niewiele wiedzą o odmianach, które sprzedają. Poniekąd to także nasza - konsumentów wina, bo nie domagamy się tych informacji od nich kupując to co jest, "na chybił trafił", w efekcie czego nie zawsze wiemy co wyjmiemy z garnka :) Dla ułatwienia ściągawka oraz

SzczyptaSmaQ
Tarta serkowo-gruszkowa 153

Jabłuszko" nie miał ostatnio śliwek do sprzedania, ale ma cudowne gruszki konferencje (kiedy zaczną owocować moje drzewka posadzone wiosną?), na które się oczywiście skusiłam. Część chyba zrobię w winie. Dwie poszły na wierzch tarty planowanej na jutro, ale z konieczności zrobionej dziś ;) Tarta miała wyglądać elegancko, w odróżnieniu od tej sprzed tygodnia. Czy się udało? Oceńcie sami.   Składniki

Weekendy w domu i ogrodzie