wino - 10075 przepisów (strona:436/672)

Mazurek 173

pół, żeby otrzymać dwa cienkie spody. Nakrapiamy pierwszy z nich wodą z sokiem z cytryny (jeśli mazurka nie będą jadły dzieci jako ponczu/do ponczu można użyć białego wytrawnego wina). Nie dosładzam już ponczu, bo biszkopty są bardzo słodki, ale to kwestia gustu. Blaty biszkoptu wygodnie jest ułożyć sobie na czystych kawałkach papieru do pieczenia, wtedy można przesuwać je swobodnie

Ciastkozercy
Rillettes de canard 128

Składniki cała kaczka ok 2 kg 2 cebule 180 ml wody 200 ml białego wytrawnego wina 4-5 listków laurowych 8 goździków sól, pieprz świeży tymianek 4-5 ząbków czosnku 3-5 owoców jałowca Przygotowanie: Kaczkę pokroić na części, włożyć - wlać wszystkie składniki do garnka i gotować na malutkim ogniu ok 3,5 godzin (goździki wbić do cebuli). Miękkie

Gaździnka warzy
Sałatka z mieszanki sałat i sera feta 140

rzymska oraz sera sałatkowo-kanapkowego feta. SKŁADNIKI dwie garści sałat 15 dag sera feta pomidor 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu winnego z czerwonego wina pieprz Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Uczciwa włoska kuchnia w Mercato Bar i Delikatesy - recenzja 125

delikatesy wybór jest oszałamiający. Wspaniałe makarony powstające przy użyciu specjalnych narzędzi z brązu zajmują całą półkę. Mozzarella z mleka bawolic podobno przylatuje specjalnie samolotem z okolic Neaopolu i Pulii. Wina, oliwy i octy basamiczne z Modeny zajmują cały regał pomiędzy częścią barową i restauracyjną. Wnętrze restauracji było bardzo widne. Ogromne okna przyozdobione napisami jak z włoskiej kafejki wpuszczały

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy serek 159

Początkowo miał powstać mascarpone, wyszedł bardzo kremowy serek idealny do smarowania. Może to wina śmietany, bo serek gotowałam o wiele dłużej niż podają przepisy w internecie i dodałam dużo więcej soku z cytryny. Były w nim wyczuwalne bardzo delikatne grudki. Tak czy inaczej taki domowy serek jest bardzo smaczny i z pewnością zrobię go jeszcze wiele razy. Z 400g

Wrzosowa Polana
Sałatka z czerwonym jajem 221

gramów bekonu lub pancetty sól do smaku  oliwa z oliwek Składniki na dressing: 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki stołowe musztardy Dijon 4 łyżki stołowe octu z białego wina 4 łyżki stołowe dobrej jakości oliwy z oliwek cukier do smaku Wykonanie: Jajka ugotuj na twardo, wystudź, następnie włóż do pojemnika z sokiem buraczanym tak, aby płyn pokrył

Garniec Magalie
Szampan z soku brzozy 246

kostek cukru. Przykryć naczynie organtyną. Pozostawić na 3 miesiące do sfermentowania. Gdy płyn się oczyści i przestanie fermentować, zlać do butelek, zakorkować i wstawić do piwnicy. We flaszkach będzie wino ponownie fermentować - nalane do szklaneczki musuje jak szampan. W zimnej piwnicy da się długi czas przechowywać" Myślę, że uda się w tym roku poprosić o sok moje brzozy

AZgotuj!
Przepiórki duszone w warzywach z nutą słodyczy ananasa 153

Jeżeli istnieje taka potrzeba dodatkowo solimy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Dusimy do miękkości mięsa ( nie jest to zbyt długi proces ). I teraz tylko się delektujemy, najlepiej przy lampce wina. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Żeberka w słodkiej marynacie 265

Składniki 0,5 kg żeberek w paskach 2 cebule marynata: 1/2 szklanki słodkiego czerwonego wina 1/2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 4-5 ziaren jałowca ocet winny olej słodka i ostra … Czytaj dalej Żeberka w słodkiej marynacie

czarrna od kuchni
Ciasteczka sezamowo-owsiane bez mąki 181

Były bajgle ..zostało trochę uprażonego sezamu i postanowiłam jeszcze wykorzystać go do ciasteczek...przepis znalazłam  tutaj .Moje nie są takie  urocze i wyszły płaskie..ale to moja wina..za słabo ubiłam białka , a potem z pieczeniem też nie wyszło tak jak trzeba..ale mimo to pokazuję je Wam. 2 białka 2 łyżki brązowego cukru [ u mnie biały

Moje domowe kucharzenie
Kolorowa sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z warzywami. 148

rzodkiewkę? Doprawiamy do smaku dodając oliwę z oliwek i sok z cytryny, a także sól i pieprz. Właściwie można tu dowolnie komponować składniki, coś na zasadzie sałatki na winie, czyli co się nawinie pod rękę. Prosta, smaczna, sycąca, a do tego całkiem fotogeniczna. Prawda? Pozostaje mi tylko życzyć Wam smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata No i jeszcze z mojego INSTAGRAMU

MODA NA BIO
kanapkowa pasta z suszonych pomidorów i oliwek 223

Ulubione w moim domu śródziemnomorskie klimaty:) Smaczna i aromatyczna pasta. Rewelacyjna do kanapek, zwłaszcza z dodatkiem różnych serów. Jako dodatek do krakersów, podanych z kieliszkiem wina jest po prostu świetna! Przepis zmodyfikowany ze starego numeru gazetki "Przyślij Przepis" składniki: 1/3 szkl suszonych pomidorów w oliwie 1/3 szkl czarnych oliwek bez pestek 100 g ziaren słonecznika 2 ząbki czosnku

6niebo
Zupa cebulowa zapiekana z parmezanem. 224

takiej wersji smakuje bardziej :) Zapraszam :) Składniki : 5 dużych cebul  3 łyżki masła  1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 1/2 l bulionu z kurczaka 1 kieliszek białego wina 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 szklanka startego parmezanu 4 kromki chleba   Wykonanie : Cebulę obrać i pokroić w piórka, w rondlu rozpuścić masło dodać cebulę, sól, pieprz

Sama słodycz i szczypta chili
PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze. 204

odrobinę różni się od ciasta 'zwykłego' - mogą pojawiać się malutkie grudki, ale... uwierzcie nam, że smak i tak się obroni! :) W ekstremalnych warunkach robiłyśmy te bezglutenowe pierogi... butelką po winie. Za farsz robiły wtedy m. in owoce, więc zlepianie ich było jeszcze trudniejsze niż zwykle ale... WYSZŁY! I skoro do dziś je wspominamy tzn. że wykonane były wg "naszych

Wypisz Wymaluj
Sałatka ziemniaczana z filecikami anchois i zielonym winegretem 280

taka sama ilość posiekanych kaparów ‘jabłuszek’ 6 filecików anchois ½ pęczka grubego szczypioru sól do gotowania ZIELONY WINEGRET 150ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego /nie oliwy!/ 60ml octu z białego wina 2-3 średnie ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/3 pęczka pietruszki (3-4 pełne łyżki posiekanej natki) 4 fileciki anchois 1 łyżeczka cukru

Karo in the Kitchen