potężnej dawce witamin i soli mineralnych,które ma w sobie świetnie poradzi sobie z każdą infekcją.Najsilniejsze działanie lecznicze mają kwiety i owoce bzu czarnego.Można robić z niego wino, syropy ,soki i odwary.Jednak owoce nie nadają się do jedzenia na surowo gdyż są trujące.Jednak warto mieć w spiżarce zapas syropu na zimę ,ze względu na ich lecznicze
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijuż zrobita z truskawków nalewkę, wino i inne niezbędne do życia ludzkiego produkty, to wtedy możeta zrobić ciasto. Ale tylko wtedy. Składniki: Ciasto: 2 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1 szklanka maślanki truskawkowej ½ szklanki oleju 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag truskawek, pokrojonych w cząstki cukier puder do posypania Kruszonka: 4 łyżki mąki
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaAlkohol nie jest mi absolutnie do życia niezbędny. Rzadko piję, kieliszek wina zdarza mi się wypić raz na kilka tygodni, a piwo raz na miesiąc. Ale są takie desery, którym alkohol tylko pomaga. Tak jest z tą granitą – truskawki w połączeniu z bazylią i ciemnym, aromatyzowanym rumem to świetny letni team. I rewelacyjnie zastępuje drinka. Granita to włoski deser
Karo in the Kitchenłyżki oliwy 500 g udek kurczaka bez kości i skóry 50 g surowego boczku 300 g małych pieczarek 1 duża cebula 250 ml bulionu 1 łyżeczka octu z białego wina 50 g mrożonego groszku mąka do posypania natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki obrać, cebulę i boczek pokroić w kostkę, mięso przyprawić solą i pieprzem a następnie oprószyć mąką
Mama Gotujeletnim numerze znajdziecie m.in.: przepisy na letnie obiady pomysły z pysznościami dla dzieci przepisy na lubelskie przysmaki – inspiracją była premiera lubelskiej wersji przewodnika nieMAPA informacje jakie wino najlepiej pasuje do Czytaj dalej... Artykuł 5. numer Magazynu Aromat pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakumięta puściły soki. Dodajemy kilka kostek lodu. Dolewamy troszkę soku z czarnego bzu i wody mineralnej (najlepiej lekko gazowanej). Całość wieńczymy odrobiną Prosecco!* www.steak-company-berlin.de Dolce Vita! * białe włoskie wino musujące
Kuchnia smakówTarta nie tylko smakuje, ale przyprószona posiekanym koperkiem pięknie wygląda! Efekt: uczta dla oka, uczta dla kubków językowych, uczta w gronie przyjaciół! :) Do tego kompozycja sałat i kieliszek dobrego wina. Chwilo trwaj....! Trata z Łososiem fot. Iza/ wykonanie: Agnieszka Prus Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 gram wędzonego łososia w plastrach 4-5 jajek śmietana 18 % sól, pieprz, koperek
Kuchnia smakówPimientos de Padrón, czyli zielone papryczki z Galicji, to jedne z najprostszych hiszpańskich tapas. Najlepiej smakują z kieliszkiem schłodzonego wytrawnego białego wina. Podajemy je w całości, jemy razem z pestkami trzymając za ogonek. Pimientos de Padrón, zielone papryczki z Galicji Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250 g papryczek
Kulinarne przygody Gatityjeść - oto jest pytanie... Na półkach sklepowych coraz częściej można spotkać różnorodne soki czy dżemy z czarnego bzu. Brać blogowa wszem i wobec zachęca przepisami na nalewki i wina z tej roślinki. Czarny bez robi się kulinarnie mocno popularny! Ale jak tu nie słuchać ojcowskich rad, który w dzieciństwie podczas leśnych przechadzek pokazywał palcem na krzak i ostrzegał
Grunt to przepis!Manoush to restauracja w warszawskim Śródmieściu Północnym, przy ulicy Jasnej. Specjalizuje się w kuchni międzynarodowej, posiada dużą ofertę win, a wystrój zachwyca i przyciąga każdego, kto lubi przebywać w pięknych wnętrzach i rozsmakowywać się w wyjątkowych daniach. Artykuł MANOUSH – PYSZNA ELEGANCJA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEsmażenia około 200 g ugotowanego makaronu (waga makaronu suchego) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka około 200 g kukurydzy (puszka) 1 czerwona cebula łyżka octu balsamicznego z czerwonego wina łyżeczka soli łyżeczka kuminu łyżka płatków drożdżowych 2 pomidory (lub pół puszki pomidorów/soku/pulpy) Przygotowanie: Cebulę podsmaż przez 3 minuty pod koniec smażenia dodaj przyprawy i smaż razem kilka sekund
greenscarfjest pyszny, ale i kaloryczny. Wykorzystaj sezon na truskawki i choć raz zrób ten deser! Inne przepisy z kruszonką i owocami: Crumble z owocami leśnymi Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Crumble z truskawkami i jogurtem cytrynowym Składniki: 150 g truskawek 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka skórki otartej z cytryny kruszonka: zasada jest prosta, przy
Moja smaczna kuchniaśrednio interesowałam się tym zajęciem. Doskonale pamiętam jednak jak co weekend, właściel domu w którym wynajmowałam pokój, urządzał na patio grilla. Poza wszelkiego rodzaju mięsem marynowanym całą noc w winie, jednym z głównych dań były grillowane papryczki Padrón. Podane tylko z dodatkiem soli smakowały wyśmienicie. Na blogu Facet i kuchnia przeczytałam kiedyś, że podobno 1 na 100 papryczek może
Mienta blogdaniu nie dodałam, a smak i tak uzyskałam. Składniki: marynata: 1 mała papryka czerwona, 1 łyżeczka sosu chili, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 łyżki octu winnego z białego wina, 2 łyżki wody niegazowanej, ponadto: 10 szt. podudzi z kurczaka, ziemniaki, młoda cukinia, 1 łyżeczka rozmaryny suszonego, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka cukru trzcinowego
Moniki SmakołykiSAŁATKA Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM, RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM to idealny pomysł na letnią przekąskę lub kolację przy kieliszku schłodzonego białego wina. Artykuł SAŁATKA Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM, RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE