wino - 10075 przepisów (strona:421/672)

Makaron z pesto bazyliowo- dyniowym i jajkiem w koszulce 135

kilka łyżek posiekanych orzechów włoskich do posypania Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. W tym czasie na oliwie z oliwek smażę posiekaną cebulę i czosnek do momentu zeszklenia. Wlewam wino i redukuję  W moździerzu ucieram bazylię z podsmażoną cebulką i czosnkiem, olejem z pestek dyni, parmezanem, pestkami dyni, solą i pieprzem do uzyskania gładkiej masy. Można

Mango Papaja
Herbaty i inne produkty od Natjun! 141

zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości pestek granatu. Zawiera dużą liczbę łatwo przyswajalnych polifenoli (przeciwutleniaczy), których jest w nim trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie czy czerwonym winie. Nie zawiera konserwantów, barwników, dodatków smakowych ani aromatów. Nie jest też sztucznie dosładzany. Można go rozcieńczać z wodą albo dodać do sosu sałatkowego, marynaty do mięs czy herbaty.  Bardzo

Poranek na słodko
Ekologiczne produkty Danival. 143

zimno. Często używam go jako dressingu do sałatek, ale też jako dodatku do grillowanych warzyw. W składzie oczywiście zero zbędnych dodatków, jest za to śmietanka i białe wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający, dobry do potraw o mało wyczuwalnym smaku, tj. np. schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni

Poranek na słodko
Pieczony camembert. 158

sposób staje się półpłynnym delikatnym kremem, który wprost prosi by coś w nim zanurzyć. Siądźmy więc wokół camembertowego stołu i uzbrójmy się w bagietki. I niech ktoś przyniesie wino! Składniki: 1 camembert 1 mały ząbek czosnku kilka listków rozmarynu garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny 1 łyżeczka oliwy szczypta pieprzu bagietka Wykonanie: Z serka odciąć górną powierzchnię skórki

zadanie-gotowanie
Serniko-szarlotka 5359

uzyskuje się małym nakładem pracy. Przygotowanie tego ciasta zajmie kilka chwil.  Tak lubię.  Warto umieścić ten przepis na liście także świątecznych wypieków. Do ciasta polecam lampkę słodkiego wina Monte Santi  Idealny duet na jesienne popołudnia. Składniki: Ciasto kruche: 1 ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki  cukru pudru 3 żółtka ½ kostki masła ½ łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa

Wanilia i Kardamon
Łosoś w cieście francuskim 128

pieczenia, smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 20 minut, do zrumienienia. Można odgrzewać w piekarniku. Smacznego. Do ryby proponuję lekkie białe wino. I ciasteczka dziecka

Z notatnika
Bigos z dziczyzny 127

mięso z boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy ugotowany bigos na noc. Rano jeszcze raz dusimy przez 0,5 godz.  Na koniec dodajemy szklankę czerwonego wytrawnego wina i jeszcze dusimy przez

Z notatnika
11 grzechów zdrowej diety 100

każdy potrafi zapewne uzupełnić dalszymi przykładami. A uświadomienie sobie nieprawidłowości uważane jest za pierwszy krok w kierunku zmiany postępowania. Warto jednak zwrócić uwagę, że nie za wszystkie błędy żywieniowe wina spada na nas . "Pomaga" nam w popełnianiu ich dzielnie... przemysł spożywczy! W tej sytuacji tym większego znaczenia nabiera indywidualna umiejętność zdrowego, racjonalnego żywienia. fot. Pixabay Inspirowana dokumentem źródłowym

Z notatnika
Ciasto marchewkowe z kremem kawowym na bazie mascarpone 165

znajdziecie ananas w drugim nie. No i pierwsze ciacho totalnie mi nie wyszło. Było ciężkie, mimo długiego pieczenia, niedopieczone. Robiłam je ze świeżym ananasem i to chyba była jego wina. Ponieważ jednak było potrzebne mi ciacho, kolejnego dnia zakasałam rękawy i powstała wersja ciacha bez ananasa. W sumie przypadkiem, bo byłam skłonna zrezygnować z tego wypieku. Założyłam, że ciasto

Mieszam w Garnku
Galaretka z ciemnych winogron 187

Stałam się posiadaczką wiadra pięknych winogron i żal że nie można było ich wszystkich zjeść ale nie dalibyśmy rady a były wyjątkowo słodkie i apetyczne. Zrobiłam z części wino, część zjedliśmy ze smakiem a część przerobiłam na galaretkę. Cały problem polega na wyciśnięciu soku z winogron na zimno. Ja użyłam sokowirówki a sok był klarowny i pachniał w całym

Moje Małe Czarowanie
Bezglutenowe krakersy z amarantusa 158

Walka ze zbędnymi kilogramami lub utrzymanie naszej nowej wagi są czasami trudne. U niektórych osób dochodzi nietolerancja, np. glutenu i przez to ciężko o fajną przekąskę do filmu czy wina, od której dupa nam za dużo nie urośnie i zdrowie nie ucierpi. Z ratunkiem przychodzi nowy i bardzo prosty przepis na bezglutenowe krakersy . Dlaczego takie to dobre dla naszego

Blendman
Otwarcie Taverny Akropolis 158

dzięki zaproszeniu na otwarcie Taverny Akropolis . Grecką gościnność można było poczuć już od wejścia - stoły uginały się pod ciężarem mezedez (μεζέδες), czyli przekąsek tradycyjne podawanych do ouzo oraz helleńskich win, którymi częstowali kelnerzy. W kulinarną podróż po Helladzie zabrał nas szef kuchni - Servet Kovaci. Z mezedes do gustu przypadły mi najbardziej moje ulubione oliwki kalamata i kalamon, których było

Food Square
Bezglutenowe ciastka z serem gorgonzola 119

Biscotti al gorgonzola – przepis znaleziony  na blogu Giallo Zafferano postanowiłam zrobić w wersji bezglutenowej. Od razu wiedziałam, że muszę je zrobić! Ciastka są idealną jako przystawka,przekąska do wina czy piwa czy aperitif. Są kruche, lecz wilgotne z wyczuwalnym posmakiem gorgonzoli. Ciężko się nimi ‚tylko poczęstować’, a to niestety bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu czemu

Kuchnia bezglutenowa
Francuskie romby z pastą paprykową i serem 148

rombów możecie zawsze dowolnie modyfikować. Czy to nie jest fajne?:) Dziś wersja z farszem z pasty paprykowej z dodatkiem sera. Łatwo i smacznie;D Przekąska pasuje także do wieczornego wina czy piwa w towarzystwie kogoś bliskiego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek pasty paprykowej ajwar (opcjonalnie passata lub ketchup) 8-10 plastrów żółtego sera 1 jajko świeżo zmielony pieprz

Zasmakuj Kuchni
Tawa Tawas 94

Bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne Tawa Tawas. Najlepsze są ciepłe, chrupiące z wierchu a mięciutkie wewnątrz. Tawa Tawas to potrawa kuchni boliwijskiej. Nieźle do nich smakuje lampka wina Monte Santi Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję