wino - 10075 przepisów (strona:417/672)

Bigos z dziczyzny 140

mięso z boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy ugotowany bigos na noc. Rano jeszcze raz dusimy przez 0,5 godz.  Na koniec dodajemy szklankę czerwonego wytrawnego wina i jeszcze dusimy przez

Z notatnika
11 grzechów zdrowej diety 114

każdy potrafi zapewne uzupełnić dalszymi przykładami. A uświadomienie sobie nieprawidłowości uważane jest za pierwszy krok w kierunku zmiany postępowania. Warto jednak zwrócić uwagę, że nie za wszystkie błędy żywieniowe wina spada na nas . "Pomaga" nam w popełnianiu ich dzielnie... przemysł spożywczy! W tej sytuacji tym większego znaczenia nabiera indywidualna umiejętność zdrowego, racjonalnego żywienia. fot. Pixabay Inspirowana dokumentem źródłowym

Z notatnika
Ciasto marchewkowe z kremem kawowym na bazie mascarpone 181

znajdziecie ananas w drugim nie. No i pierwsze ciacho totalnie mi nie wyszło. Było ciężkie, mimo długiego pieczenia, niedopieczone. Robiłam je ze świeżym ananasem i to chyba była jego wina. Ponieważ jednak było potrzebne mi ciacho, kolejnego dnia zakasałam rękawy i powstała wersja ciacha bez ananasa. W sumie przypadkiem, bo byłam skłonna zrezygnować z tego wypieku. Założyłam, że ciasto

Mieszam w Garnku
Galaretka z ciemnych winogron 206

Stałam się posiadaczką wiadra pięknych winogron i żal że nie można było ich wszystkich zjeść ale nie dalibyśmy rady a były wyjątkowo słodkie i apetyczne. Zrobiłam z części wino, część zjedliśmy ze smakiem a część przerobiłam na galaretkę. Cały problem polega na wyciśnięciu soku z winogron na zimno. Ja użyłam sokowirówki a sok był klarowny i pachniał w całym

Moje Małe Czarowanie
Bezglutenowe krakersy z amarantusa 177

Walka ze zbędnymi kilogramami lub utrzymanie naszej nowej wagi są czasami trudne. U niektórych osób dochodzi nietolerancja, np. glutenu i przez to ciężko o fajną przekąskę do filmu czy wina, od której dupa nam za dużo nie urośnie i zdrowie nie ucierpi. Z ratunkiem przychodzi nowy i bardzo prosty przepis na bezglutenowe krakersy . Dlaczego takie to dobre dla naszego

Blendman
Otwarcie Taverny Akropolis 174

dzięki zaproszeniu na otwarcie Taverny Akropolis . Grecką gościnność można było poczuć już od wejścia - stoły uginały się pod ciężarem mezedez (μεζέδες), czyli przekąsek tradycyjne podawanych do ouzo oraz helleńskich win, którymi częstowali kelnerzy. W kulinarną podróż po Helladzie zabrał nas szef kuchni - Servet Kovaci. Z mezedes do gustu przypadły mi najbardziej moje ulubione oliwki kalamata i kalamon, których było

Food Square
Bezglutenowe ciastka z serem gorgonzola 137

Biscotti al gorgonzola – przepis znaleziony  na blogu Giallo Zafferano postanowiłam zrobić w wersji bezglutenowej. Od razu wiedziałam, że muszę je zrobić! Ciastka są idealną jako przystawka,przekąska do wina czy piwa czy aperitif. Są kruche, lecz wilgotne z wyczuwalnym posmakiem gorgonzoli. Ciężko się nimi ‚tylko poczęstować’, a to niestety bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu czemu

Kuchnia bezglutenowa
Francuskie romby z pastą paprykową i serem 172

rombów możecie zawsze dowolnie modyfikować. Czy to nie jest fajne?:) Dziś wersja z farszem z pasty paprykowej z dodatkiem sera. Łatwo i smacznie;D Przekąska pasuje także do wieczornego wina czy piwa w towarzystwie kogoś bliskiego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek pasty paprykowej ajwar (opcjonalnie passata lub ketchup) 8-10 plastrów żółtego sera 1 jajko świeżo zmielony pieprz

Zasmakuj Kuchni
Tawa Tawas 115

Bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne Tawa Tawas. Najlepsze są ciepłe, chrupiące z wierchu a mięciutkie wewnątrz. Tawa Tawas to potrawa kuchni boliwijskiej. Nieźle do nich smakuje lampka wina Monte Santi Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Sok z malin 142

Wszystkie owoce które dojrzewają w ogrodzie oprócz bieżącej konsumpcji przerabiam na soki,kompoty nalewki i nawet wina. Spiżarnia zapełnia się słoikami i butelkami,które opisuję by ułatwić sobie i domownikom późniejsze szukanie odpowiedniego specyfiku. Dziś podaję przepis na sok z malin,który jest niezwykle cenny i pomocny w przeziębieniach. W tym przepisie nie podam Wam dokładnych proporcji tylko sposób

Kolorowa kuchnia Elki
Hasło tygodnia - kuchnia francuska. 171

sprawiają, że zwykły domowy kucharz spogląda w stronę Francji z pewną nieśmiałością. Szefowie w wysokich czapach dyrygujący kuchnią za pomocą całego słownika dziwnych wyrażeń. Sommelierzy  dumający nad doborem wina do talerza żab, albo innych ślimaków. No i przerażający smakosze-recenzenci kryjący się w cieniu przy stoliku w rogu sali - taki obrazek może mieć w głowie przeciętny nie-Francuz

zadanie-gotowanie
Rustykalna tarta z gruszkami 149

kruche. Taką tartę możecie zrobić z jabłkami lub innymi owocami, ale z gruszkami jest pyszna. Najlepsza jeszcze ciepła ale jak wystygnie też jest dobra. Do takiej tarty świetnie pasuje wino Monte Santi . Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Perska zupa z czerwonej soczewicy i "Zupa z granatów" 201

mają przyjść, i minionych czasów, zachowanych w czułej pamięci.  Owoc granatu pokazał (...), że najlepsze receptury to te niespisane – te, które ujawniają się, kiedy z kieliszkiem wina Sziraz w dłoni nastawiamy kojące nagranie Billie Holiday i poddajemy się działaniu ich bogatych składników. Bo życie – czy tego chcemy, czy nie – potoczy się dalej

Weekendy w domu i ogrodzie
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 223

słodkiej zalewie curry autorka: babka w formie | blog: babka w formie Ogórki kanapkowe z curry autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Ogórki marynowane z dodatkiem wina autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia Ogórki po warszawsku autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia Ogórki w pikantnej zalewie autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Sałatka ogórkowa na zimę autorka: czarrna

Weekendy w domu i ogrodzie
Po co mi ten blog… 172

inny sposób zmienia właściwości dania. Komentarze na moim blogu zawsze były, są i będą moderowane. Czemu? Na przykład dlatego (cytat z ostatniego):   „Zamiast piwa z przyprawami korzennymi użyłam wina, zamiast 24h marynowania było 36h. Reszta jak w opisie. I kaczka była bardzo przesolona i niedobra.”   Przyznam szczerze, że mną lekko zatelepało. Komentarza nie zatwierdziłam, więc na stronie

Karo in the Kitchen