wino - 10075 przepisów (strona:419/672)

Escalivada na toście z grillowanym pstrągiem i sosem picada + KONKURS 160

kromkach chleba ułóż kawałki bakłażana, papryki i cebuli, posmaruj sosem picada, a na wierzchu ułóż grillowaną rybę. Kanapeczki możesz podawać na ciepło oraz na zimno jako tapas do szklaneczki wina.  Modyfikacje przepisu: Escalivada z grillowaną rybą to również świetna propozycja na obiad. Przygotuj wtedy dwa raz więcej warzyw i podaj je na ciepło raz z gotowanymi ziemniakami (możesz

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone figi z kozim serem 158

Sezon na figi w pełni. Chociaż pomysłów mam mnóstwo, czasu niestety mniej, dlatego stawiam na prostotę. Na chłodne jesienne wieczory polecam pieczone figi z kozim serem i lampkę wina. Lub od razu całą butelkę. Nie dajcie się jesiennej depresji!     Składniki: 4 figi 20 g koziego sera płatki migdałów ocet balsamiczny, winegret lub sok z cytryny rukola

Pasja Smaku
Chleb z ostropestem i siemieniem oraz "Wino z Malwiną" 168

odłożyć chleb do ostudzenia. ----- Podobne: Tartine bread Ch. Robertsona Chleb wileński Chleb buraczany Tegoroczna jesień rozpoczęła się ładną pogodą i skojarzyła mi się z okładką książki Magdaleny Kordel pt. "Wino z Malwiną" . To dalsza część historii Majki, mieszkanki Malowniczego, właścicielki pensjonatu Uroczysko i nauczycielki języka polskiego w miejscowym liceum. Maja jest w okresie wypowiedzenia warunków umowy w szkole

Weekendy w domu i ogrodzie
Miseczka letniej zieleni o włoskich korzeniach 209

oraz wędzony boczek. Drugi włoski smak to GREMOLATA- charakterystyczny dodatek składający się z natki pietruszki, czosnku i cytrynowej skórki. Jest dodawany głównie do cielęciny duszonej w pomidorach i białym winie ( ossobuco ), ale można go dodawać niemal do wszystkiego! Warzywa i mięsa uwielbiają zgrywać z nim swoje smaki :) Włoskie danie po polsku, a może polskie po włosku? Sami zdecydujcie, próbując

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Winny sos śliwkowy 97

doskonały sos do mięs, który powstał na bazie klasycznego połączenia bulionu i wina z dodatkiem świeżych śliwek. Bardzo dobrze podkreśla smak mięsa nie przyćmiewając jego aromatu. Dobrze pasuje do wyraźnego drobiu - takiego jak np kaczka oraz do wieprzowiny w różnych postaciach

Milion Smaków
“Sceny kuchenne” – recenzja 130

Jedzenie to życie, więc ważny jest przekazany przez rodziców szacunek do jedzenia, ważne jest robienie zapasów i przetworów. Kuchnia pachnie papryką, gorgonzolą, parmezanem, łososiem i tatarem. Nigdy nie brakuje wina i domowych nalewek. Jest mimetyczna, tatar z papryki czerwonej i żółtej jest podawany tak, by czerwona papryka udawała mięso, a żółta żółtko jajka. Ten mis en place nie jest

Ugotowane pozamiatane
Risotto z papryką i suszonymi grzybami 152

Italii miesiąc poznawając kulturę i kuchnię tego kraju. Risotto zalicza się do jednych z moich ulubionych dań. Postanowiłam przygotować je z papryką i suszonymi grzybami, niestety nie posiadałam wina. Świetny smak i aromat. Polecam dla osób, którzy uwielbiają kuchnię włoską! Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio 1 l bulionu z rosołu 1 cebula 2 średnie papryki garść suszonych grzybów

Truskawkowa Fiesta
Gulasz z nutką orientu 248

Składniki ½ kg karkówki wieprzowej 1 kieliszek białego wina lub wody 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka curry 1 liść laurowy szczypta imbiru szczypta mielonego kuminu 3-4 pomidory sól pieprz 2 … Czytaj dalej Gulasz z nutką orientu

czarrna od kuchni
Najzdrowsza dieta – śródziemnomorska , babcia Basia 131

lekkich zup warzywnych -wybieraj pieczywo pełnoziarniste, np. z soją, słonecznikiem, sezamem, płatkami owsianymi -zastępuj słodycze owocami, przyrządzaj z nich sałatki, -pij wodę mineralną, świeże soki i czasem … lampkę wina. Treść zaczerpnęłam z gazety – -wypowiedź eksperta, specjalisty, dietetyka , doktorantki SGGW

Pysznosci Babci Basi
Paryż – wspomnienia z naszych podróży – babci Basi 216

kamieniu. Surowe wnętrze katedry wypełniają barwami piękne witraże, a dwupoziomowa kaplica jest świadectwem kunsztu średniowiecznych mistrzów. Bazylika Sacre-Coeur, no i słynny Luwr. Można przysiądź na chodniku, sączyć wino i obserwować przechodniów albo zgubić się w labiryncie wysadzanych kocimi łbami uliczek. Możliwości jest nieskończenie wiele. Widok z wieży Eiffla na Sekwanę . Wersal

Pysznosci Babci Basi
Dżem z domowych winogron 159

Lubię chadzać między nimi i podziwiać ich kształtne brzuszki. W ogóle fajnie jest mieć własne owoce i warzywa, doglądać jak dojrzewają, smakować, cieszyć się nimi;D Robią z nich wino, zajadają się na codzień. W tym roku jest ich znów tyle, że postanowiłam zabrać im co nieco (2,5 kg) ciemnych winogron i zrobić domowy dżem. Wyszedł bardzo pyszny

Zasmakuj Kuchni
Penne z ciecierzycą i guanciale 141

następnie w słupki. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy chili, podgrzewamy i wkładamy pokrojone guanciale/pancette. Na małym ogniu podgrzewamy zwartość patelni do momentu, aż "boczek" ładnie się wytopi. Wlewamy wino, ciecierzycę odcedzamy, dodajemy na patelnię razem z gałązką rozmarynu, smażymy na małym ogniu przez 15 minut aż powstały sos się zredukuje. Makaron gotujemy, mieszamy z zawartością patelni. Kolendrę siekamy, łączymy

Gotowanie i blogowanie
Ślimaczki z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami 228

mnie ślimaczki z ciasta francuskiego na stół – a raczej stolik – wleciały na miły wieczór przy serialu. Zdecydowanie uszczęśliwiły nie tylko mnie. Btw. nie żebym zachęcał do wina, ale ślimaczki świetnie do niego pasują Ślimaczki z ciasta francuskiego Wydrukuj przepis Porcji: 14 ślimaczków Czas przygotowania: 20 minut Potrzebujesz: 1 rolka ciasta fransukiego 200g pasty z suszonych pomidorów

Blendman