wino - 10075 przepisów (strona:427/672)

Pudding z drożdżówki (lub chałki) 191

słodkie pieczywo) 3 łyżki masła 200g śmietanki 30% 1 kubeczek mleka (tego po śmietance) 3 jajka 1 łyżka cukru wanilinowego (Delecta) 1 garść żurawiny 50 ml rumu (użyłam białego wina wytrawnego) Dodatkowo: 2-3 łyżki cukru Żurawinę zalać odrobiną alkoholu i chwile podgrzać (np. w mikrofalówce), aby szybciej wchłonęła płyn. Drożdżówkę pokroić w kromki (o grubości

Di gotuje
Pieczeń z dzika wg Aleex 177

udziec bardzo smakował. Polecam. Składniki: • udziec z dzika ok. 1 kg • tłuszcz: olej lub smalec • cebula • przyprawy do mięsa: sól, pieprz, czosnek, papryka Marynata: • 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina • 0,10 litra octu winnego • 3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego • 1 łyżeczka cukru • 1 szt. goździk • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru • 1/2 łyżeczki ziaren

W mojej kuchni
Sałatka z wędzonym kurczakiem na bazie sałaty lodowej 360

się kupną sałatą lodową. Bardzo ja lubię, jest idealna do sałatek a także nadaje się na surówkę obiadową. Na jej bazie stworzyłam dzisiejsza sałatkę z cyklu "co się na winie". Więc dodałam to co się znalazło pod ręką a ze dobrze smakuje to przekazuje Wam przepis. składniki: 1 średnia główka sałaty lodowej 350 g wędzonej piersi z kurczaka

Monia miesza i gotuje
Hummus z suszonymi pomidorami 129

już na starcie niespodzianka. Zapach tych ekologicznych z Bio Planet był słodszy, przypominający troszkę rodzynki, natomiast w tych z Targrochu wyczuwalny był bardziej swąd przypominający przypalony cukier. Może to wina akurat tej partii? Nie wiem. Ważniejsze od zapachu jest to jakie będą doznania smakowe. Tutaj dla mnie oczywiście była wyczuwalna różnica, niezbyt znacząca, ale jednak. Dla Natalii natomiast była

Blendman
Królik pieczony w piwie i miodzie oraz "Jeszcze jeden dzień" 191

mięso. Po upieczeniu mięso powinno odchodzić od kości. Podawać gorące mięso z dowolnymi sałatkami i surówkami. Polać sosem z naczynia. ----- Podobne: Golonka w piwie i miodzie Królik pieczony w winie Pieczony królik maślany "Jeszcze jeden dzień" to moja pierwsza przeczytana książka Mitcha Alboma . Na pewno nie ostatnia! Gdybym miała porównać ją do innych znanych książek, zestawiłabym ją do "Weronika

Weekendy w domu i ogrodzie
Tabbouleh z kaszy bulgur. 159

kaszę bulgur  i z pełnym przekonaniem stwierdzam, że można przygotować z niej wiele fajnych połączeń. Składniki podaję tutaj raczej orientacyjnie. Bo to sałatki z gatunku „na winie” (co się nawinie pod rękę, wrzucamy do środka). Albo takie spod hasztagu  #noreciepe. Wcale nie trzeba tutaj przepisu, by przygotować coś smakowitego i uraczyć tym swoje podniebienie

MODA NA BIO
Tarta migdałowa z jabłkami 194

Pyszna tarta migdałowa z jabłkami i cytrynowym akcentem. Niezbyt słodka, na cienkim cieście pod grubą warstwą najlepszych polskich jabłek. Idealna na rodzinne popołudnie przy kawie, herbacie lub lampce wina.  Gwarantujemy Wam, że aromaty wydobywające się podczas pieczenia przyciągną do stołu największych rodzinnych samotników i/lub miłośników nowych technologii przyklejonych do ekranów komputerów, smartfonów lub telewizorów ;)   Porcja: forma

SzczyptaSmaQ
Kanapki na serowe przyjęcie. 177

jest fakt! Gdyby ktoś zaprosił mnie na taki kanapkowy podwieczorek - byłbym w siódmym niebie! Serio - bez fałszywej skromności ;) Gdyby jeszcze podał talerz pumpernikli na jeden kęs i odpowiednie wino... Eh... Propozycje połączeń: Dżem żurawinowy - brie - orzechy włoskie - szczypiorek Mus mirabelkowy - kozi twarożek - figi - gruszka Konfitura cebulowa - cheddar - marynowana czerwona cebula Pasta z suszonych pomidorów - ser z niebieską pleśnią - gruszka

zadanie-gotowanie
Tarta z brukselką - Rosenkohl Quiche 218

bardzo prosty do przygotowania.Tarta jest zwięzła, swobodnie można ja zapakować do lunchboxu. Idealna na ciepło i zimno, na obiad i kolację. Świetnie smakuje z surówką i lampką owocowego, białego wina. Składniki na ciasto: 200 g mąki orkiszowej 80 g masła 1 jajko 3 łyżki lodowatej wody 0,5 łyżeczki soli Składniki na nałożenie: 500 g brukselki 200 ml mleka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bardzo popularne domowe sosy barbecue 205

dobieranie własnych proporcji czy dodawania innych składników. Polecamy go również w innej również niezwykle smacznej wersji: Składniki: 1 szklanka brązowego cukru 1 ½ szklanki ketchupu ¼ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki czerwonego wina ½ szklanki piwa 2 ½ łyżeczki musztardy w proszku 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka cebuli w proszku, czosnku w proszku, soli koszernej i pieprzu Przygotowanie: Wszystkie

naRuszcie
Potrawka z indyka, pyszna 299

straci kolor surowizny. Dodać mięso i smażyć chwilkę, teraz już czas na pieczarki. Smażyć wszystko około 2 minut, mieszając co chwilkę. Obsypać mąką, zamieszać. Dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, wlać wino, zamieszać. Smażyć następne 30 sekund do minuty. Alkohol musi wyparować, a zostanie tylko aromat. Wlać śmietanę, wrzucić ogórki, zamieszać. Podgrzewać kilka minut, mięso musi być przesmażone. Podawać z ryżem

Kuchnia Pokoleń
Crumble z owocami leśnymi 118

wypiek. Warto wybierać owoce słodkie, świetnie sprawdzą się także jabłka czy gruszki, które są przepyszne właśnie na ciepło, pod kruszonką. Zachęcam do wypróbowania przepisu na zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi . Crumble z owocami leśnymi Składniki: 500 g mieszanki owoców leśnych kruszonka, przepis na kruszonkę Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego wsypujemy owoce.  Całość posypujemy równomiernie kruszonką

Moja smaczna kuchnia
Sałatka ze szpinaku i buraka 166

bajka o zajączku, który nie lubił szpinaku, ale musiał go jeść, bo przecież szpinak jest zdrowy... :) Niektórzy z pewnością zgodziliby się z zajączkiem. I wydaje mi się, że to wina rozgotowanej szpinakowej papki serwowanej w przedszkolnych i szkolnych stołówkach. Dziś gdy myślę o szpinaku zastanawiam się jak można go tak traktować. Bo szpinak najsmaczniejszy i najzdrowszy, to dla mnie

Smakuje zdrowo