sposób on dostaje rykoszetem. Decyzje podejmujemy wspólnie, konQbek radzi, walczy, ogarnia. A ja na to, że nie wyjdzie. I choć w życiu nie mam na myśli, że to jego wina- po prostu świat taki jest, to konQbek uświadomił mi, że ciężko nie brać tego do siebie. Oczywiście pogrążona w kolejnej otchłani rozpaczy, nawet nie wpadłam na to, że mój
les mirabellesości, nadaje się do przyrządzania na wiele sposobów. Najlepiej smakuje sandacz smażony. Dobrze łączy się z wieloma dodatkami. Do wykwintnego sandacza powinno podawać się szampana lub przynajmniej wytrawne białe wino. Tak szlachetna ryba broni się sama wyrafinowanym smakiem i nie potrzebuje żadnych udziwnionych dodatków. Wystarczy skropić ją sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Smakuje wyśmienicie! Szkoda też obtaczać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!więc postanowiłam go podać z porcją sałaty. Danie to nadaje się na obiad uzupełnione np. młodymi ziemniakami z koperkiem ale też będzie świetne na kolację podane z lampką białego wina. Kurczak jest bardzo soczysty, ma złotą skórkę i jest bardzo aromatyczny. Składniki: świeży kurczak 1,5 kg mieszanka przypraw - po płaskiej łyżeczce: czerwonej ostrej i słodkiej papryki, curry
Poezja Smaków - blog kulinarnypogryziona od tych dziurek:) Bo tyle serduch narobiłam: A teraz dekoracja ścienna - lampki z serduszkami A to moje serduszka na piku. W końcu wazon z korkami od wina do czegoś się przydał:) Dekoracja walentynkowa zawieszona na lampie. To serduszka zamówione. Zdjęcie dzięki uprzejmości obecnej właścicielki serduszek z motywem pomarańczowym, który jak widać, doskonale pasuje do wystroju
dobra gospodyni dom wesołym czyniZapowiadałam skrzynki po winie już kilka razy - od czasu do czasu pojawiło się zdjęcie z okresu "produkcji"... W zasadzie to nie "produkcja", ja dałam tylko tym skrzynkom drugie życie ... Skrzynie robiłam długo, w wolnych chwilach - chyba dlatego, że dopiero podczas prac miałam pomysł na następny krok i bałam się, że coś popsuję - bo one już takie "surowe" były
dobra gospodyni dom wesołym czynimożemy znaleźć wiele cennych porad autora np. przedstawia nam proste metody ułatwiające gotowanie, doradza jak gotować szybciej i z większą pewnością (tu rada numer jeden to - nalej sobie kieliszek wina, rada numer dwa - włącz ulubioną muzykę ;)). Przepisy są fajne, bardzo dobrze i dokładnie opisane, no i opatrzone pięknym zdjęciami, które jeszcze bardziej zachęcają do wypróbowania przepisu. Każdy przepis
kruche babeczkiDzisiaj pyszne ciasto z truskawkami . Robiłam, go już po raz drugi, bo niestety za pierwszym razem nie bardzo mi wyszło. Coś musiałam zrobić źle. Mogła to tez być wina jogurtu, bo niestety w przepisie było, że ma być gęsty, a nie miałam takiego i dałam taki lejący. Tym razem jogurt był już bardzo gęsty. Ciasto super, bardzo smaczne, szybkie
kruche babeczkisię nad jego kupnem, może to oznaczać, że leży u sprzedawcy już jakiś czas. Mity na temat bobu : 1. Zimny bób gorzej się obiera - moim zdaniem jest to raczej wina rozgotowania bobu, a nie jego temperatury. Do potraw używam zimnego bobu, który wyciągam z lodówki. Z obieraniem nie mam problemów. Gorzej z podjadaniem w trakcie obierania :P 2. Bób
Ale Prostełyżki oliwy z oliwek sól pieprz SKŁADNIKI - SOS WINEGRET 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy Dijon – użyłam pełnoziarnistej musztardy dijon Maille 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1/3 łyżeczki cukru kilka gałązek szczypioru kilka gałązek kopru sól pieprz
Karo in the Kitchenznamy z supermarketów w Polsce. Zupełnie inny smak, inny zapach, herbatę natomiast Grecy piją tylko w ekstremalnych przypadkach, czyli jak ich choroba dopadnie. Zazwyczaj spożywana jest woda i wino :-) Oj bardzo mi się to spodobało i tak na dobrą sprawę przydałaby się i w Polsce tak na dzień dobry w restauracji butla wody za free i karafka winka
pieprzny smaczekblogu. Trzeba więc to naprawić. Dzisiaj prosty łosoś z piekarnika. ładny kawałek łososia marynata : 2 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mirinu lub innego japońskiego wina do gotowania 1 łyżka octu winnego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka cukru 2 ząbki czosnku dodatkowo : sezam
Polska ZupaPodstawy dania mamy zrobione i zabieramy się za sos. Sos holenderski to połączenie żółtek, masła, złamane kwasowością. Trzeba ubijać żółtka, pilnować, żeby się nie ścięło, dodawać octu lub białego wina i ogólnie można dostać apopleksji. Jak mam czas to robię ortodoksyjny sos, jak sztuka nakazuje. Jednak są momenty, że chciałabym na szybko i wtedy zadek. Jednak wspomniana już Delia
ladykitchenBłyskawiczna Piątkowa Kuchnia - kolejna odsłona! Dziś w cotygodniowym, błyskawicznym kucharzeniu odcinek pt. Makaron na winie! Czyli co się nawinie to do makaronu ;) A nawinęła mi się zapodziana w czeluściach szafki puszka tuńczyka , zdeczko obita i odkształcona, ale nadal bogata pyszną, rybną zawartością. Do tego czosnek, cebula, pomidor i seler naciowy - potrawa nabiera powoli kształtu. Całość zaserwowana w towarzystwie
Grunt to przepis!jeden na 3-4 osoby) Sos: 4 łyżki słodkiego sosu chilli 5 łyżek sosu sojowego 4 łyżki ketchupu 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu Hoisin 2 łyżki wina białego lub ryżowego (lub octu ryżowego) 1 łyżka oleju smakowego (czosnkowy, arachidowy) lub zwykłego 1 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Inne
Kocham Czekoladęklimat budowała muzyka na żywo: kapela starszych Panów, grająca polską muzykę z lat 20-30. Wracając do menu, na uwagę zasługuje połączenie wódki Ostoya starzonej w dębowej beczce, wzmocnionego wina Lillet Blanc, wody miodowej z bittersem cytrynowym i tynkturą z suszonej śliwki. Koktajl był podany w towarzystwie konserwy z gęsi z popcornem z kaszy gryczanej i ogórkiem kiszonym. Szczególnie
Kuchnia Bazylii