łyżce przyprawy korma i garam masala 16 pomidorków koktajlowych ½ pęczka pietruszki ½ pęczka szczypioru kilka gałązek mięty i kolendry ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI SOSU 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka drobnego cukru sól pieprz Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenkapuścianym smaczkiem. Podałam je ze świeżym jogurtem greckim, posypane szczypiorem. Gołąbki pachniały apetycznie, były bardzo sycące, ale jak dla mnie nieco zbyt mdłe i mało wyraziste (a może to wina użytych przeze mnie, jeszcze zeszłorocznych ziemniaków??) Mój A. wysunął myśl, żeby do farszu dodać podsmażonego boczku - jeżeli jeszcze kiedyś będę robić takie gołąbki, z pewnością właśnie tak postąpię:) składniki
6niebospód - ciasto czekoladowe, potem śmietana z serkiem mascarpone i galaretką, do tego powrzucane borówki, a góra galaretki i owoce. prosty, szybki, kaloryczny he he, ale smaczny :)). Do torcika wypiliśmy wino Monte Santi Blackberry, które idealnie pasuje do deserów i dań na słodko :-))). Miłego dzionka :-)) Składniki na tortownicę 23 cm: 50 g gorzkiej czekolady 2 duże jaja
kruche babeczkiBędąc na Maderze koniecznie trzeba spróbować tego słynnego drinka. Bardziej przypomina deser, a nie typowego drinka alkoholowego. Składniki 250 ml białego, wytrawnego wina 250 ml jasnego piwa 3 łyżki lodów waniliowych 100 ml soku ananasowego 2 plastry ananasa (najlepiej świeżego) cukier trzcinowy ( opcjonalnie ) Przygotowanie Wszystkie składniki poza piwem zmiksowałem. Wlałem mieszaninę do dzbanka, a następnie dodałem
R'n'G Kitchennadzienie. Dawno ich nie jadłam, ponieważ od jakiegoś czasu nie jem cukierków. Ale... ten smak pozostał. A skąd pomysł na likier z kukułek? Otóż, moja znajoma robi nalewki, likiery, wina... Ja ją podziwiam za to, że z taką pieczołowitością do tego podchodzi. Zna się na tym jak mało kto (nie chcę nikogo obrazić) i robi to doskonale. Czasami, kiedy
Kuchnia u Krysiduży, nie za mały- taki właśnie jest deser przygotowany w kieliszkach do wina. Smak jagód pod postacią galaretki i delikatnej pianki jagodowej doskonale łączy się z warstwą bananową i pokruszonymi herbatnikami. Składniki: Na 6 sztuk: 1 galaretka jagodowa lub owoce leśne 350ml słodkiej 30% śmietanki 100g jagód leśnych 2 łyżeczki cukru pudru 100g herbatników kakaowych 150ml jogurtu naturalnego
Kuchnia w czekoladzietakże wykorzystać ten sos dodając sos beszamelowy i zrobić lasagne. Sposobów na spaghetti bolognese jest wiele. Niektórzy dodają śmietankę, samo mięso mielonego, inni dodają do mięsa kiełbasę, seler naciowy, wino, itp. Ja także lekko urozmaiciłam to klasyczne danie pochodzące z włoskiej Bolonii. No cóż, myślę że każdy pomysł w kuchni jest dobry gdy dobrze połączymy składniki. A wiadomo
Zasmakuj Kuchniwieku we francuskim Dijon rozpoczęto produkcję musztardy na dużą skalę. Do dzisiaj Dijon jest uważane za jej kolebkę. Musztarda dijon, charakteryzująca się obecnie bardzo ostrym smakiem i zawartością białego wina zamiast octu, powstała później, bo w XVIII wieku. Wtedy zastąpiono ocet moszczem winnym (kwaśnym sokiem z niedojrzałych winogron). Co ciekawe, ani miejsce pochodzenia, ani receptura nie są chronione prawnie
Codogaraszczególną uwagę zwróciłam na truskawki połączone z balsamico oraz świeże, smaczne warzywa. Wszystkie te składniki były doskonałe. Mięso jednak między nimi zniknęło, a przecież powinno być królem? Może to wina zbyt wielu dodatków? Sama nie potrafię ocenić. Kurczak zapiekany w musztardzie z pieczonymi warzywami – 35zł To danie było smaczną, tradycyjną propozycją obiadu. Mięciutki kurczak, delikatne puree i porcja
Kuchnia Bazyliiprzygotować także na grillu elektrycznym. Kurczak yakitori można podawać w wersjach z porem (lub grubym szczypiorem), grzybami, z kawałkami wątróbki bądź w postaci czystej (sam kurczak). Sake można zastąpić winem mirin. Najdłużej trwa przygotowanie marynaty do kurczaka yakitori, ale uwierzcie, że warto. Składniki: ok. 1 kg filetów z kurczaka pęczek młodego szczypioru albo por (opcjonalnie) 100 ml bulionu drobiowego(...)sake albo mirin (można ewentualnie zastąpić białym winem, ale wtedy warto dodać gorczycę, skórkę mandarynki, sezam i odrobinę pieprzu cayenne oraz cukru) 200 ml sosu sojowego jasnego brązowy cukier – tu wg upodobań smakowych – od 1 do 6 łyżek (im więcej, tym marynata będzie słodsza i gęstsza) 2-3 ząbki czosnku olej, może być każdy roślinny patyczki do szaszłyków
Pociąg Do Kuchnizjedzeniu peperoncino, nauczyła robić Limoncello. Pokazała najpiękniejsze tereny tamtejszego Regionu, który słynie z najsłodszych mandarynek i pysznego likieru Mandarino. Tamtejsza kuchnia jest niesamowicie aromatyczna, niejednorodna i bardzo bogata. Salami, wino, sery, soczyste pomidory, mozzarella i oliwa, to tylko niektóre z podstawowych produktów. Mieszkając w domu u pewnego znanego chirurga z Cosenza zauważyłam ,że codziennie pan domu miał na stole
Z Kuchni Do KuchniDesery z alkoholem to smakołyki, na widok których robimy się głodni. Zanim się za nie zabierzemy, warto wiedzieć, jak przygotować je we właściwy sposób. Artykuł DESERY
COOKMAGAZINEszalotką. Oczywiście nie byłabym sobą gdyby bazy nadzienia nie stanowiła quinoa, tym razem czarna, w moim odczuciu najbardziej świąteczna. Pieczeń podałam w towarzystwie kluseczek śląskich i sosu na winie z czarnej porzeczki i wędzonej śliwki z dodatkiem miodu. Smacznego! Składniki: polędwica wieprzowa około 400 - 500 gram 5 - 6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 1 garść suszonych borowików 1 szalotka
Quinoa Raz!Ciasto makowe choć proste było tak smaczne, że zanim zdążyło wystygnąć to połowa blaszki była już zjedzona. A jako dodatek do ciasta czy deseru polecam Monte Santi- wspaniałe wino o świeżym, owocowym bukiecie. *foremka 25*34 cm Składniki: 250 g masy makowej 250 g mąki pszennej 1 szklanka cukru 150 g masła 3 jajka skórka z cytryny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiejsce na moim stole. Najczęściej preferuje steki, które nie są marynowane, żeby lepiej czuć smak mięsa, ale odpowiednia marynata potrafi ten smak wzmocnić i uzupełnić. W tym przypadku białe wino, rozmaryn i czerwona porzeczka doskonale spełniają to zadanie ;) Uwaga: stek powinien się marynować dobę, ale jeśli wam się spieszy to 30 minut wystarczy jako minimum
Milion Smaków