wino - 10075 przepisów (strona:415/672)

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami ( jarskie) 233

oliwek/masła Karmelizowana cebula:  1 duża cebula 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego  1 łyżeczka suszonej papryki czerwonej pół łyżeczki Vegety 100 ml półsłodkiego białego wina/ wody szczypta chili  Wykonanie:  Przygotowujemy farsz: Kapustę szatkujemy nieco drobniej, wrzucamy liść laurowy,ziele angielskie i gotujemy do miękkości po przykryciem przez ok 30 min. Cebulę siekamy

vaniliowoczekoladowa
Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 191

minut później:) Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 6 buraków 2 marchewki 1 ziemniak 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 szkl. wody 2 łyżki octu jabłkowego, z białego wina lub soku z cytryny 1 łyżeczka masła sól kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki Buraki, marchewkę i ziemniaka obrać. Wszystko pokroić na kawałki, w tym buraki proporcjonalnie na najmniejsze

Posadzone i zjedzone
Gulasz szegedyński 651

ziemniaków, różnego rodzaju klusków, ale można go też podać po prostu z chlebem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smaczne gulasze: Kavarma - bułgarski gulasz wieprzowy na czerwonym winie Gulasz cielęcy z pieczarkami Podkarpacki gulasz z kurczaka z dynią Czulent z kaszą i fasolą

Trzeci talerz
Baked Beans – pieczona fasolka 291

wędzonej (wędzone żeberka) 2 średnie cebule (300g) 3-4 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 200g dobrego koncentratu pomidorowego 6 łyżek sosu Worcestershire 2 łyżki octu z czerwonego wina 4 pełne łyżki musztardy Dijon 8 łyżek melasy 6 łyżek brązowego cukru 2,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu 2 pełne łyżeczki wędzonej słodkiej papryki Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Gremolata. Ziołowa przyprawa 207

bazylikową przygotowaną ze świeżych listków tych ziół, czosnku i cytryny. Gremolata to charakterystyczny dodatek do włoskiego dania ossobuco (kość z dziurą), to gicz cielęca lub wołowa duszona w winie i pomidorach. Skład tej ziołowej mieszanki doskonale podkreśla smak sosu i słodycz mięsa, wnosi odrobinę ostrości, cierpkości i świeżości. Z gremolatą świetnie smakuje też cielęcina, drób, królik czy ryby

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem z marchewki z kuminem, Tartuffo 212

bezproblemowo przygotowana hawajska bez szynki). Trzeba poczekać, ale warto - jedzenie bardzo smaczne. Najlepiej zarezerwować, szczególnie w weekend. Restauracja oferuje również catering i jedzenie na dowóz. W winotece wiele win, również z naszego regionu, np. z sandomierskich winnic. medaliony z cukinii, sałatka z octem balsamicznym,  ryż z groszkiem i szpinakiem pizza hawajska w wersji wegetariańskiej Cream of carrot with

Qlinarnie i Qlinarnie
Raz, dwa, trzy... płacisz Ty :) 147

chyba z rok trwała, jak nie dłużej - no nie miał kiedy chłopak sobie pójść i kupić :D a ja tego nie dopilnowałam! Biję się w piersi, moja bardzo wielka wina ;) Dlatego teraz, jako idealna i najukochańsza żona ;) na swe barki wzięłam wybór nowego portfela  - znalazłam świetny w ofercie My Gift Dna ! Skórzany, brązowy, nie za gruby (żeby czasem

Kolorowy Przepisownik
Karmelizowane gruszki pod kruszonką. 149

wyszedł świetny deser. Ostatnio przygotowywałam przyjęcie urodzinowe mojej córki. Była to dobra okazja do wypróbowania przepisów Maćka :) Pozwolę sobie polecić  kurczaka z pomidorami i estragonem w białym winie  oraz  ziemniaki z kremowym farszem . Pyszne! Wcale nie mamy tak wielu okazji do skorzystania z przepisów drugiej strony. Pochłonięci hasłem danego tygodnia oraz realizacją potrzeb kulinarnych rodzinki, rzadko

zadanie-gotowanie
Rydze marynowane z miodem 218

wiadomo bardzo mnie ucieszyło, bo marynować to ja lubię i to bardzo!, tak więc bardzo dziękuję!. Zrobiłam dzisiaj bardzo zacną wersję z miodem i octem z białego wina, co sprawi, że będą bardzo delikatne, a smak z pewnością zadowoli najbardziej wymagające podniebienia .  Składniki:  - rydze, zdrowe małe i średnie okazy  - 3/4 szklanki octu winnego

Apetyczna babeczka
Pierś kaczki w sosie ze świeżych śliwek 133

Pierś kaczki to wdzięczny produkt. Dobrze przyrządzona jest delikatna i soczysta o bardzo charakterystycznym smaku. Warto wzbogacić ten smak o dodatkowe nuty - jak na przykład świeże śliwki i wytrawne wino. W połączeniu z delikatnie czosnkową kaczką z nutą rozmarynu tworzy się nam pyszna kompozycja

Milion Smaków
Buraczkowe kluski śląskie 214

wersji podaje się tak samo, jak tradycyjne- głównie do sosu, albo jako danie podstawowe i okraszone np. tylko boczkiem czy samą duszoną cebulką (z dodatkiem cydru lub słodkiego wina- mniaaammm!) * ziemniaki- 800 g * buraki- 200 g * mąka ziemniaczana Buraka (jak 1 duży przekroić na ćwiartki, mniejsze na pół) owinąć w folię aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni

Kraina Miodem Płynąca
ROLADKI WIEPRZOWE NA SZPINAKU 218

roladkę i mocujemy wykałaczką.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy roladki z każdej strony.Dodajemy cebulę i wszystko chwilę smażymy.Dolewamy białe wino(to lubię najlepiej hi hi hi:) i bulion warzywny.Mięso przykrywamy pokrywką i dusimy ok.15 min.Teraz przygotowujemy szpinak : na patelni rozgrzewamy odrobinę masła ,dodajemy szpinak i na małym ogniu smażymy,dodajemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału) 179

tłuszczu i nabiału. Kiedyś jeden z nich spisałam i teraz z niewielkimi modyfikacjami, postanowiłam upiec takie ciasto - tym bardziej, że dostałam mnóstwo winogron ogrodowych.  (Z reszty robi się wino...)  Ciasto wyszło rewelacyjne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu.  Chyba nie ma opcji, aby się nie udało! W moim domu zniknęło zaraz po ostygnięciu, więc

Di gotuje
JESIENNA SAŁATKA Z KAPUSTY 187

Marchewka startą na tarce o dużych oczkach 0.5 pora  1 duża cebula czerwona olej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej Szczypta soli i cukru odrobina  octu winnego na białym winie lub sok z cytryny ******************************************************************  Kapustę poszatkowacdrobno.Por pokroić w cienkie krążki.Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki.Marchew zetrzeć. Do miski włożyć kapustę, por i cebulę.Posypać solą , ugnieść

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
18 najlepszych dodatków do makaronów 211

sosy pomidorowe, nietypowe pesto, idealnie pasujące do jesiennej aury, mieszanka aromatycznych dodatków ukrytych pod nazwą gremolaty, to moje dzisiejsze propozycje, niezbędne do makaronowego świętowania, koniecznie z kieliszkiem dobrego, włoskiego wina! Viva la pasta! Alla salute! Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Duszone warzywa

Moja smaczna kuchnia