oliwek/masła Karmelizowana cebula: 1 duża cebula 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego 1 łyżeczka suszonej papryki czerwonej pół łyżeczki Vegety 100 ml półsłodkiego białego wina/ wody szczypta chili Wykonanie: Przygotowujemy farsz: Kapustę szatkujemy nieco drobniej, wrzucamy liść laurowy,ziele angielskie i gotujemy do miękkości po przykryciem przez ok 30 min. Cebulę siekamy
vaniliowoczekoladowaminut później:) Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 6 buraków 2 marchewki 1 ziemniak 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 szkl. wody 2 łyżki octu jabłkowego, z białego wina lub soku z cytryny 1 łyżeczka masła sól kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki Buraki, marchewkę i ziemniaka obrać. Wszystko pokroić na kawałki, w tym buraki proporcjonalnie na najmniejsze
Posadzone i zjedzoneziemniaków, różnego rodzaju klusków, ale można go też podać po prostu z chlebem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smaczne gulasze: Kavarma - bułgarski gulasz wieprzowy na czerwonym winie Gulasz cielęcy z pieczarkami Podkarpacki gulasz z kurczaka z dynią Czulent z kaszą i fasolą
Trzeci talerzwędzonej (wędzone żeberka) 2 średnie cebule (300g) 3-4 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 200g dobrego koncentratu pomidorowego 6 łyżek sosu Worcestershire 2 łyżki octu z czerwonego wina 4 pełne łyżki musztardy Dijon 8 łyżek melasy 6 łyżek brązowego cukru 2,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu 2 pełne łyżeczki wędzonej słodkiej papryki Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenbazylikową przygotowaną ze świeżych listków tych ziół, czosnku i cytryny. Gremolata to charakterystyczny dodatek do włoskiego dania ossobuco (kość z dziurą), to gicz cielęca lub wołowa duszona w winie i pomidorach. Skład tej ziołowej mieszanki doskonale podkreśla smak sosu i słodycz mięsa, wnosi odrobinę ostrości, cierpkości i świeżości. Z gremolatą świetnie smakuje też cielęcina, drób, królik czy ryby
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębezproblemowo przygotowana hawajska bez szynki). Trzeba poczekać, ale warto - jedzenie bardzo smaczne. Najlepiej zarezerwować, szczególnie w weekend. Restauracja oferuje również catering i jedzenie na dowóz. W winotece wiele win, również z naszego regionu, np. z sandomierskich winnic. medaliony z cukinii, sałatka z octem balsamicznym, ryż z groszkiem i szpinakiem pizza hawajska w wersji wegetariańskiej Cream of carrot with
Qlinarnie i Qlinarniechyba z rok trwała, jak nie dłużej - no nie miał kiedy chłopak sobie pójść i kupić :D a ja tego nie dopilnowałam! Biję się w piersi, moja bardzo wielka wina ;) Dlatego teraz, jako idealna i najukochańsza żona ;) na swe barki wzięłam wybór nowego portfela - znalazłam świetny w ofercie My Gift Dna ! Skórzany, brązowy, nie za gruby (żeby czasem
Kolorowy Przepisownikwyszedł świetny deser. Ostatnio przygotowywałam przyjęcie urodzinowe mojej córki. Była to dobra okazja do wypróbowania przepisów Maćka :) Pozwolę sobie polecić kurczaka z pomidorami i estragonem w białym winie oraz ziemniaki z kremowym farszem . Pyszne! Wcale nie mamy tak wielu okazji do skorzystania z przepisów drugiej strony. Pochłonięci hasłem danego tygodnia oraz realizacją potrzeb kulinarnych rodzinki, rzadko
zadanie-gotowaniewiadomo bardzo mnie ucieszyło, bo marynować to ja lubię i to bardzo!, tak więc bardzo dziękuję!. Zrobiłam dzisiaj bardzo zacną wersję z miodem i octem z białego wina, co sprawi, że będą bardzo delikatne, a smak z pewnością zadowoli najbardziej wymagające podniebienia . Składniki: - rydze, zdrowe małe i średnie okazy - 3/4 szklanki octu winnego
Apetyczna babeczkaPierś kaczki to wdzięczny produkt. Dobrze przyrządzona jest delikatna i soczysta o bardzo charakterystycznym smaku. Warto wzbogacić ten smak o dodatkowe nuty - jak na przykład świeże śliwki i wytrawne wino. W połączeniu z delikatnie czosnkową kaczką z nutą rozmarynu tworzy się nam pyszna kompozycja
Milion Smakówwersji podaje się tak samo, jak tradycyjne- głównie do sosu, albo jako danie podstawowe i okraszone np. tylko boczkiem czy samą duszoną cebulką (z dodatkiem cydru lub słodkiego wina- mniaaammm!) * ziemniaki- 800 g * buraki- 200 g * mąka ziemniaczana Buraka (jak 1 duży przekroić na ćwiartki, mniejsze na pół) owinąć w folię aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni
Kraina Miodem Płynącaroladkę i mocujemy wykałaczką.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy roladki z każdej strony.Dodajemy cebulę i wszystko chwilę smażymy.Dolewamy białe wino(to lubię najlepiej hi hi hi:) i bulion warzywny.Mięso przykrywamy pokrywką i dusimy ok.15 min.Teraz przygotowujemy szpinak : na patelni rozgrzewamy odrobinę masła ,dodajemy szpinak i na małym ogniu smażymy,dodajemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitłuszczu i nabiału. Kiedyś jeden z nich spisałam i teraz z niewielkimi modyfikacjami, postanowiłam upiec takie ciasto - tym bardziej, że dostałam mnóstwo winogron ogrodowych. (Z reszty robi się wino...) Ciasto wyszło rewelacyjne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu. Chyba nie ma opcji, aby się nie udało! W moim domu zniknęło zaraz po ostygnięciu, więc
Di gotujeMarchewka startą na tarce o dużych oczkach 0.5 pora 1 duża cebula czerwona olej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej Szczypta soli i cukru odrobina octu winnego na białym winie lub sok z cytryny ****************************************************************** Kapustę poszatkowacdrobno.Por pokroić w cienkie krążki.Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki.Marchew zetrzeć. Do miski włożyć kapustę, por i cebulę.Posypać solą , ugnieść
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisosy pomidorowe, nietypowe pesto, idealnie pasujące do jesiennej aury, mieszanka aromatycznych dodatków ukrytych pod nazwą gremolaty, to moje dzisiejsze propozycje, niezbędne do makaronowego świętowania, koniecznie z kieliszkiem dobrego, włoskiego wina! Viva la pasta! Alla salute! Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Duszone warzywa
Moja smaczna kuchnia