wino - 10075 przepisów (strona:407/672)

Grzanki z cukinią, camembertem i żurawiną 167

Przyjemnie chrupiące ciepłe grzanki z pszennej bagietki z masłem czosnkowym, cieniutkimi plasterkami cukinii, serem camembert i odrobiną konfitury z żurawiny. Szybkie to przygotowania na jeden kęs, z lampką półwytrawnego wina-poezja! Słoneczny mroźny i leniwy niedzielny poranek aż się prosi o takie grzanki….. Składniki: 1 długa bagietka pszenna lub 2 mniejsze 1 mała cukinia 1 krążek sera camembert

Wanilia i Kardamon
Zupa z soczewicy i pieczonej papryki 225

Czasami los płata nam figle, miałyby ferie, zimowe szaleństwo, grzane wino i śnieg w rękawiczce, a tymczasem....sprawdza się gorąca herbata i to tylko na poprawę nastroju bo dla zdrowotności wszystko już zawiodło. Siedząc w niewielkim pokoju,w pensjonacie gdzieś u podnóża gór, od kilku dni podziwiam jedynie piękny zimowy krajobraz i ogrzewam dłonie przy herbacie. Padający wolno śnieg

Słodki Kompromis
Ciastka czekoladowe z ziarnami kakaowca 188

zawartość ogromnej ilości antyoksydantów. Substancje te chronią komórki organizmu przed wpływem wolnych rodników, które wywołują wiele groźnych dla życia chorób. Ziarna kakaowca mają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i aż trzy razy więcej niż zielona herbata. Surowe kakao zawiera wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, chrom, cynk czy potas. Jednak ziarna kakaowca to przede wszystkim najbogatsze źródło

Słodki Kompromis
Quesadille z musem gruszkowym, gorgonzolą i szpinakiem. Do imprezowego menu 164

kulka mozzarelli w zalewie sól morska, pieprz biały (w oryginale również kolorowy) miód wielokwiatowy - 2 łyżki (u nas lipowy - ale to błąd) sok z 1/2 cytryny przyprawa do wina i piwa Prymat klarowane masło Przygotowanie: Dwie gruszki obieramy,   pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. W rondelku podgrzewamy miód. Polecam wielokwiatowy zgodnie z oryginalną recepturą. Ja użyłam lipowego

Kuchnia po mojemu
Herbata zimowa 173

Herbata zimowa to chyba mój ulubiony sposób na mróz za oknem i poprawienie sobie nastroju. Na blogu znajdziecie także przepis na grzany cydr oraz grzane wino . Kubek takiej aromatycznej herbaty, ciepły koc i dobra książka. To moja zimowa definicja szczęścia ! Składniki (2 porcje): 1 litr wody 2 torebki dobrej czarnej herbaty 1 pomarańcza 1/2 małej cytryny 6 goździków

Moja pasja smaku
Kurczak po Tajsku z orzechami nerkowca w sosie teriyaki 1448

suszona) - wg uznania orzechy nerkowca - 100 gr 3 łyżki soku z cytryny pierś z kurczaka - 500 gr sos sojowy - 1/4 szklanki + 2 łyżka cukier brązowy - 3 łyżeczki czerwone wino wytrawne - 2 łyżki syrop klonowy ( jeżeli nie masz, danie aż tak bardzo nie ucierpi) - 2 łyżeczki woda  olej 10 łyżek ryż * świeże listki kolendry do posypania  Etap

Wylizany Rondel
Mistrzostwa Polski w grilowaniu czyli bardzo pracowity weekend. 160

spód z tłuszczu i mąki, który poszedł na 20 minut do piekarnika. W tym czasie została zblendowana ugotowana czerwona kapusta, podsmażona cebula i czosnek. Doprawione to zostało odrobiną białego wina i kawą, która doskonale komponuje się z czosnkiem. Nie wierzycie? Sprawdźcie :) Dosypaliśmy jeszcze kaszy manny, żeby cała masa była w miarę zbita i kolejne 30 minut w piekarniku

Kryzysowa Książka Kucharska
Pasta bianco 158

temu odwiedziłem Kolegium Języków Obcych Politechniki Śląskiej w ramach Nocy Naukowców aby uczestniczyć w wykładzie o tytule "Dwadzieścia odcieni kuchni włoskiej". Coś tam się dowiedziałem, coś popróbowałem, napiłem się wina, ale jeden przepis urzekł mnie wybitnie swoim kryzysowym charakterem i minimalizmem. Pasta bianco czyli biały makaron to po prostu makaron z masłem. Gdyby w Polsce ktoś w restauracji podał

Kryzysowa Książka Kucharska
Tikil gomen i trendy kulinarne 2016 162

sezonie będą królowały przetwory octow e, ale nie chodzi o taki ocet jaki, starsi czytelnicy pamiętają ze sklepowych półek. Ocet będziemy przygotowywać samodzielnie. Nie ma nić prostszego wystarczy zepsuć wino :)  Fast food znowu wróci do łask, ale musi się postarać. Fast food, który teraz chcemy jeść to dania z budek podane w restauracjach, przygotowane w bardziej przystępny

Kryzysowa Książka Kucharska
Bulwa z groszkowym pesto 171

Oczywiście ziemniaki możecie sobie zrobić również w piekarniku, mikrofali (musicie tylko porobić dziurki, zeby nie wybuchło;) ), a także w kominku, zakładając, że w Waszym nie została na Was zwalona wina za zanieczyszczenie powietrza i kominki są dozwolone :) Taki ziemniak możecie wzbogacić jakimś farszem. Ja sobie przygotowałem pesto z zielonego groszku. Co prawda groch tradycyjny lepiej pasuje do ziemniaka

Kryzysowa Książka Kucharska
Koreczki z sera pleśniowego 183

bazują na sprawdzonym, klasycznym połączeniu. Ser, orzechy i winogrona pysznie ze sobą współgrają – nie potrzeba nic więcej. Taka przekąska jest szczególnie polecana na przyjęcia, gdzie do picia podajemy wino. Nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych i jest gotowa błyskawicznie – możemy przygotować ją na ostatnią chwilę. Postawmy tylko na ser pleśniowy jak najwyższej jakości, ponieważ gra pierwsze skrzypce. Koreczki

Poezja smaku
Domowa musztarda z suszonymi pomidorami 172

lubię :) Dodam, że musztarda najlepiej smakuje po kilku dniach, gdy smaki dobrze się przegryzą. na 2 słoiczki ok. 200 ml 9 łyżek białej gorczycy 8 łyżek octu z białego wina 6 łyżek wody (przegotowanej) na następny dzień: ok. 8 łyżek wody kopiasta łyżeczka miodu szczypta soli łyżka pasty z suszonych pomidorów Gorczycę zalewamy octem i wodą i odstawiamy

Mienta blog
Grissini z szynką parmeńską i rukolą 261

zadaniem „ kupcie coś do przekąszenia „, to miejcie na uwadze ten pomysł Idealna na Sylwestra czy parapetówki. Przystawka ta szczególnie sprawdzi się, gdy na przyjęciu jest podawane wino. Grissini z szynką parmeńską i rukolą: paluchy grissini kremowy serek śmietankowy do smarowania lub pesto np. z bazylii , pietruszki , rukoli (ewentualnie majonez) świeża rukola szynka dojrzewająca, np. parmeńska, serrano listonic

Poezja smaku
Bakłażan z soczewicą i orzechami włoskimi 144

pomidorów koktajlowych (im słodsze tym lepiej) łyżeczka wędzonej papryki 30-50 g orzechów najlepiej włoskich/pekan 100 g suchej czerwonej soczewicy 2-3 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina (można zastąpić cytryną z dodatkiem np. syropu z agawy, ryżu, klonowym) 3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Bakłażany pokrój w półplasterki/kostkę wielkości nie większej niż

greenscarf
LEKKA SAŁATKA NA SYLWESTRA 190

kromeczkami chleba. Mówiłam, że sałatkę zrobisz w przerwie między piosenkami! Tak szybko, tak łatwo i tak smacznie! Oliwki, w tej formie sprawdzą się też idealnie jako małe przekąski do wina. Wystarczy, że na desce obok pokroisz kilka gatunków sera i automatycznie wyczarujesz kolejne pyszne danie prosto z kuchni francuskiej. Życzę ogromnie smacznego

SMYKWKUCHNI