Przyjemnie chrupiące ciepłe grzanki z pszennej bagietki z masłem czosnkowym, cieniutkimi plasterkami cukinii, serem camembert i odrobiną konfitury z żurawiny. Szybkie to przygotowania na jeden kęs, z lampką półwytrawnego wina-poezja! Słoneczny mroźny i leniwy niedzielny poranek aż się prosi o takie grzanki….. Składniki: 1 długa bagietka pszenna lub 2 mniejsze 1 mała cukinia 1 krążek sera camembert
Wanilia i KardamonCzasami los płata nam figle, miałyby ferie, zimowe szaleństwo, grzane wino i śnieg w rękawiczce, a tymczasem....sprawdza się gorąca herbata i to tylko na poprawę nastroju bo dla zdrowotności wszystko już zawiodło. Siedząc w niewielkim pokoju,w pensjonacie gdzieś u podnóża gór, od kilku dni podziwiam jedynie piękny zimowy krajobraz i ogrzewam dłonie przy herbacie. Padający wolno śnieg
Słodki Kompromiszawartość ogromnej ilości antyoksydantów. Substancje te chronią komórki organizmu przed wpływem wolnych rodników, które wywołują wiele groźnych dla życia chorób. Ziarna kakaowca mają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i aż trzy razy więcej niż zielona herbata. Surowe kakao zawiera wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, chrom, cynk czy potas. Jednak ziarna kakaowca to przede wszystkim najbogatsze źródło
Słodki Kompromiskulka mozzarelli w zalewie sól morska, pieprz biały (w oryginale również kolorowy) miód wielokwiatowy - 2 łyżki (u nas lipowy - ale to błąd) sok z 1/2 cytryny przyprawa do wina i piwa Prymat klarowane masło Przygotowanie: Dwie gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. W rondelku podgrzewamy miód. Polecam wielokwiatowy zgodnie z oryginalną recepturą. Ja użyłam lipowego
Kuchnia po mojemuHerbata zimowa to chyba mój ulubiony sposób na mróz za oknem i poprawienie sobie nastroju. Na blogu znajdziecie także przepis na grzany cydr oraz grzane wino . Kubek takiej aromatycznej herbaty, ciepły koc i dobra książka. To moja zimowa definicja szczęścia ! Składniki (2 porcje): 1 litr wody 2 torebki dobrej czarnej herbaty 1 pomarańcza 1/2 małej cytryny 6 goździków
Moja pasja smakususzona) - wg uznania orzechy nerkowca - 100 gr 3 łyżki soku z cytryny pierś z kurczaka - 500 gr sos sojowy - 1/4 szklanki + 2 łyżka cukier brązowy - 3 łyżeczki czerwone wino wytrawne - 2 łyżki syrop klonowy ( jeżeli nie masz, danie aż tak bardzo nie ucierpi) - 2 łyżeczki woda olej 10 łyżek ryż * świeże listki kolendry do posypania Etap
Wylizany Rondelspód z tłuszczu i mąki, który poszedł na 20 minut do piekarnika. W tym czasie została zblendowana ugotowana czerwona kapusta, podsmażona cebula i czosnek. Doprawione to zostało odrobiną białego wina i kawą, która doskonale komponuje się z czosnkiem. Nie wierzycie? Sprawdźcie :) Dosypaliśmy jeszcze kaszy manny, żeby cała masa była w miarę zbita i kolejne 30 minut w piekarniku
Kryzysowa Książka Kucharskatemu odwiedziłem Kolegium Języków Obcych Politechniki Śląskiej w ramach Nocy Naukowców aby uczestniczyć w wykładzie o tytule "Dwadzieścia odcieni kuchni włoskiej". Coś tam się dowiedziałem, coś popróbowałem, napiłem się wina, ale jeden przepis urzekł mnie wybitnie swoim kryzysowym charakterem i minimalizmem. Pasta bianco czyli biały makaron to po prostu makaron z masłem. Gdyby w Polsce ktoś w restauracji podał
Kryzysowa Książka Kucharskasezonie będą królowały przetwory octow e, ale nie chodzi o taki ocet jaki, starsi czytelnicy pamiętają ze sklepowych półek. Ocet będziemy przygotowywać samodzielnie. Nie ma nić prostszego wystarczy zepsuć wino :) Fast food znowu wróci do łask, ale musi się postarać. Fast food, który teraz chcemy jeść to dania z budek podane w restauracjach, przygotowane w bardziej przystępny
Kryzysowa Książka KucharskaOczywiście ziemniaki możecie sobie zrobić również w piekarniku, mikrofali (musicie tylko porobić dziurki, zeby nie wybuchło;) ), a także w kominku, zakładając, że w Waszym nie została na Was zwalona wina za zanieczyszczenie powietrza i kominki są dozwolone :) Taki ziemniak możecie wzbogacić jakimś farszem. Ja sobie przygotowałem pesto z zielonego groszku. Co prawda groch tradycyjny lepiej pasuje do ziemniaka
Kryzysowa Książka Kucharskabazują na sprawdzonym, klasycznym połączeniu. Ser, orzechy i winogrona pysznie ze sobą współgrają – nie potrzeba nic więcej. Taka przekąska jest szczególnie polecana na przyjęcia, gdzie do picia podajemy wino. Nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych i jest gotowa błyskawicznie – możemy przygotować ją na ostatnią chwilę. Postawmy tylko na ser pleśniowy jak najwyższej jakości, ponieważ gra pierwsze skrzypce. Koreczki
Poezja smakulubię :) Dodam, że musztarda najlepiej smakuje po kilku dniach, gdy smaki dobrze się przegryzą. na 2 słoiczki ok. 200 ml 9 łyżek białej gorczycy 8 łyżek octu z białego wina 6 łyżek wody (przegotowanej) na następny dzień: ok. 8 łyżek wody kopiasta łyżeczka miodu szczypta soli łyżka pasty z suszonych pomidorów Gorczycę zalewamy octem i wodą i odstawiamy
Mienta blogzadaniem „ kupcie coś do przekąszenia „, to miejcie na uwadze ten pomysł Idealna na Sylwestra czy parapetówki. Przystawka ta szczególnie sprawdzi się, gdy na przyjęciu jest podawane wino. Grissini z szynką parmeńską i rukolą: paluchy grissini kremowy serek śmietankowy do smarowania lub pesto np. z bazylii , pietruszki , rukoli (ewentualnie majonez) świeża rukola szynka dojrzewająca, np. parmeńska, serrano listonic
Poezja smakupomidorów koktajlowych (im słodsze tym lepiej) łyżeczka wędzonej papryki 30-50 g orzechów najlepiej włoskich/pekan 100 g suchej czerwonej soczewicy 2-3 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina (można zastąpić cytryną z dodatkiem np. syropu z agawy, ryżu, klonowym) 3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Bakłażany pokrój w półplasterki/kostkę wielkości nie większej niż
greenscarfkromeczkami chleba. Mówiłam, że sałatkę zrobisz w przerwie między piosenkami! Tak szybko, tak łatwo i tak smacznie! Oliwki, w tej formie sprawdzą się też idealnie jako małe przekąski do wina. Wystarczy, że na desce obok pokroisz kilka gatunków sera i automatycznie wyczarujesz kolejne pyszne danie prosto z kuchni francuskiej. Życzę ogromnie smacznego
SMYKWKUCHNI