wino - 10075 przepisów (strona:398/672)

Szparagi, krewetki, cytryna, maślany sos – jedna blacha 268

pozostały w blaszce sos. Na przystawkę lub lunch to 4 małe porcje – na obiad czy kolację ta ilość składników (kurczę, same afrodyzjaki!) zaspokoi głód dwóch dorosłych osób. Schłodzone białe wino do popicia jak najbardziej wskazane! SKŁADNIKI 1 pęczek młodych zielonych szparagów 300-350g mrożonych krewetek (średnich obranych lub dużych w pancerzach) ½ pęczka natki pietruszki 80g masła 82% tłuszczu

Karo in the Kitchen
Focaccia z rozmarynem 281

można użyć termoobiegu) – do czasu, aż focaccia ładnie się zarumieni. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, maczana w dobrej jakości oliwie z oliwek. Do tego świetnie komponuje się lampka ulubionego wina i dobre towarzystwo – nic więcej nie trzeba! * Można zastąpić 25 g świeżych Post Focaccia z rozmarynem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tłusty Czwartek 115

wziął się zwyczaj obchodzenia Tłustego Czwartku? Geneza tego święta sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i przyjście wiosny. Ucztowanie polegało na jedzeniu tłustych mięs, piciu wina, a na zagryzkę były pączki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną. Tak świętowali Rzymianie (za Wikipedią). A my teraz zrobimy pączki na słodko. Potrzebujemy na ciasto : Czytaj więcej

Tylko pysznie
GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! 215

rozpoznać dobrą szynką, od tej średniej jakości. Wiem, z czego i jak robione są bardzo popularne paszteciki w małych aluminiowych opakowaniach. Byłam również w kilku zakładach wytwarzania piwa i wina. W olbrzymim zakładzie, produkującym jogurty i produkty mleczne, w cukrowni i wielu innych, odwiedziłam kilka laboratoriów w tych zakładach. Wiedza zdobyta podczas dziesięciu lat nauki, spowodowała, że jestem bardzo

SMYKWKUCHNI
Owoce morza w sosie śmietanowym 214

patelnię wlać olej i dodać posiekaną drobno cebulkę, posiekane papryczki chilli i czosnek. Smażyć na małym ogniu aż wszystko zmięknie i lekko się ze złoci. Następnie wlać wino i gotować aż winno prawie wyparuje. Wlać śmietanę, wymieszać. Wrzucić owoce morza, połowę natki pietruszki. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować od 1-2 minut. Zdjąć z ognia i polać

Kuchnia Pokoleń
Quiche ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 227

temperatury piekarnika i pieczemy w 180⁰C przez 60 minut. Po wyjęciu dajemy tarcie chwilę ostygnąć, kroimy na trójkątne kawałki i podajemy. Białe czy różowe, lekko owocowe i świeże wino bardzo do popicia wskazane! Quiche naprawdę robi się szybko. Najdłużej jak sami widzicie schodzi ze zrobieniem i schłodzeniem ciasta – dlatego zawsze warto zrobić na raz kilka porcji kruchego ciasta

Karo in the Kitchen
Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale 275

Ramsaya “World Kitchen”, która jest kopalnią doskonałych przepisów na każdą okazję! To nie jest moja pierwsza propozycja z tej książki, kiedyś wypróbowałam przepis na mule w białym winie , które także okazały się wręcz obłędne, polecam. W oryginalnej wersji przepisu na steki z tuńczyka Gordon użył do ich przełożenia cytryny, które ja zamieniłam na pomarańcze tylko dlatego

karmelowy
Sałatka z czarną quinoą, czosnkiem niedźwiedzim i hiszpańskim kozim serem Curado z dodatkiem czerwonego wina 122

zeszłym miesiącu na urlopie w Madrycie i przy okazji odwiedziliśmy urokliwe Toledo. Kupiliśmy tam lokalne sery, między innym ser kozi Curado dojrzewający pół roku, wytwarzany z dodatkiem czerwonego wina, również regionalnego, stąd bardzo ciekawy kolor. Ponieważ ser jest wyrazisty w smaku (takie lubię najbardziej), świetnie nadaje się do sałatek. Wystarczy trochę zieleniny, kilka dobrych składników i sałatka gotowa

Quinoa Raz!
Deser kawowy z serkiem ricotta 154

Należę do miłośników włoskich smaków. Uwielbiam włoskie desery, dobrą kawę i wino. Makarony, sery i oliwki staram się zawsze mieć w domowej szafce. Dzisiejszy deser to połączenie dwóch prodktów: przepyszna ricotta i pachnąca, rozpuszczalna kawa. To zdecydowanie jeden z najlepszych i najprostszych deserów, jakie kiedykolwiek przygotowałam! I dealny na każdą porę roku, gdy tylko zatęsknimy za słoneczną Italią, zróbmy

Moja smaczna kuchnia
Wielkanocne potrawy z Marco Ghia - warsztaty kulinarne 197

efekt doskonały. Niezwykłe były też wołowe ogony uduszone w obłędnym zawiesistym sosie przygotowanym na bazie selera naciowego, cebuli, marchewki, pulpy z pomidora i oczywiście dużej ilości czerwonego wytrawnego wina.  Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie również deser, czyli smażone ryżowe placuszki. Były bardzo delikatne i aksamitne w środku, a z zewnątrz chrupiące. Cudnie pachniały cytryną, a jedzone na gorąco

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami 170

był to awaryjny wykon Miał powstać blok, który robiłam setki razy. Jednak tym razem, właśnie teraz, kiedy był naprawdę potrzebny (mąż zmieniał pracę), nie wyszedł. Nie wiem czy to wina tłuszczu czy czegoś innego. Nie wyszedł i kropka. Była już niemal 22, ja zostałam z talerzem pokruszonych herbatników, bakaliami i problemem, co zrobić… Przypomniały mi się trufle

Mieszam w Garnku
Sos żurawinowo imbirowy do mięsa i serów 173

użyć świeżego imbiru bądź mielonego.  Na słoiczek sosu potrzebujemy 200 g żurawiny mrożonej 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (można dodać mniej lub więcej) 1/3 szklanki wytrawnego białego wina 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu (można dodać mniej lub więcej) 2 ziarenka kardamonu lub szczypta mielonego ( jeśli macie ziarna kardamonu, wyłuskajcie z niego drobniutkie ziarenka) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pieczony udziec z dzika 420

prawda zdjęcia nie są najlepsze, to wina tego że były robione na szybko tuż przed podaniem obiadu i konsumpcją tego mięsa. Ale jako że moja pierwsza dziczyzna wyszła mi wybornie postanowiłam się nią z wami podzielić. Mięso było robione na poprzednie święta ale na Wielkanoc też się przyda. Udziec wyszedł kruchy, delikatny i bardzo soczysty. Mimo pierwszego szoku

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Restaurant Week w Novocaina: emocje na talerzach 162

punktem potrawy jest roladka z perliczki, skrywająca w sobie świeżą śliwkę, która nie dominuje nad łagodnym smakiem mięsa, co śliwka suszona mogłaby uczynić. Smak wspaniale dopełnia sos z czerwonego wina. Jednak moim ulubionym fragmentem układanki była komosa podana z granatem. Uwielbiam użycie tych owoców w wytrawnych daniach — ich słodko-cierpki smak zdecydowanie pobudza zmysły. Przyjemnym dodatkiem na talerzu była

Food Square
Biała kiełbasa zapiekana w cydrze z jabłkami i żurawiną 210

kiełbas 2 cebule (u mnie 1 biała i 1 czerwona) 2 jabłka 3 liski laurowe 3 ziela angielskie 3 goździki 50 g suszonej żurawiny 100 ml cydru lub białego wina 1 łyżeczka klarowanego masła * PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzej masło i przysmaż białą kiełbasę, aż się ładnie zarumieni. Następnie wrzuć pokrojone w piórka cebule i przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie

Food Square