wino - 10075 przepisów (strona:395/672)

Gruszki zapiekane z serem z niebieską pleśnią 158

Przekąska idealna do wina i nie tylko.... Szybka i łatwa w przygotowaniu. Ma tylko jedną wadę, trzeba na nią chwilę poczekać i czasu oczekiwania nie da się skrócić. 1 gruszka, 50 g sera z niebieską pleśnią, kilka orzechów włoskich, sos: 3 kostki gorzkiej czekolady, 1 kostka mlecznej czekolady, 30-50 ml mleka Gruszkę przekroić wzdłuż na pół, wyjąć gniazda

królestwo garów
KLUB KOLACYJNY BARILLA, RELACJA Z WYDARZENIA 139

mogliśmy zasiąść do kolacji, o której wspominałam na samym początku.  Było pysznie, gwarnie i sympatycznie. Kolacja w iście włoskim stylu, dużo rozmów, dużo tematów, dużo dobrego jedzenia i wina! A na mojej liście TOP króluje ten deser!  Brawo Szef! P Y C H A !  Ogromnie się cieszę, że mogłam dołączyć do KLUBU KOLACYJNEGO BARILLA

SMYKWKUCHNI
Ciasto z galaretką 559

blaty. Pierwszy z blatów wkładamy do foremki i nasączamy ponczem z wody i cytryny. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci dodatkowo można dodać alkohol – nalewkę lub białe wino. Zdecydowanie nie polecam już jednak dosładzać ponczu – biszkopty są dosyć słodkie. Na pierwszy blat wykładamy ok. połowę kremu i rozprowadzamy. Posypujemy pokrojonymi na kawałki truskawkami. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy

Ciastkozercy
Błyskawiczny piątek - Panierowane kosteczki mozzarelli 157

Kolejny tydzień i kolejny błyskawiczny piątek. Tym razem szybka przekąska. Uwielbiam przygotować sobie takie kosteczki, podawać je z sosem i oglądać swój ulubiony serial z lampką wina. Składniki : * 200g sera mozzarella  * jajko * bułka tarta  * mąka pszenna  * olej do smażenia Przygotowanie : Ser pokroić w kostkę. Panierować w jajku, mące, jeszcze raz w jajku i bułce tartej. Smażyć

Magiczne Życie Marty
A jak aronia! 247

składniki mineralne takie jak molibden , mangan , miedź i kobalt oraz witaminy: C , B2 , B6 , E , PP i karotenoidy . Sposób wykorzystania Owoce aronii można wykorzystać do przygotowania soku, syropu, nalewki, wina czy dżemu, można je również wysuszyć aby później zastosować je w postaci herbaty czy odwaru. Działanie i zastosowanie Owoce aronii wykazują właściwości zmniejszające ryzyko powstawania chorób układu sercowo

Book of spells
Magazyn Aromat - wiosna 2017 186

czytelników ciekawymi pomysłami na szpinak i kaszę jaglaną, wielkanocnymi wypiekami i daniami dla dzieci. Razem wyruszymy w kulinarną podróż dookoła świata z jajkiem i nauczymy się dobierać kieliszki do wina. Zapraszam do czytania! (klik w zdjęcie

Obiad gotowy
Warsztaty kulinarne z Darią Ładochą- Bez laktozy? Bez glutenu? W LIDLU bez kłopotu! 176

zdjęciu): 1. Pasta z zielonego groszku i awokado z prażonym słonecznikiem, chili i kolendrą 2. Krem z białej rzodkiewki z oliwą truflową i suszonymi pomidorami 3. Krewetki duszone na winie z dodatkiem pietruszki z ryżem cytrynowo- miętowym 4. Sorbet z mango z ciepłą śmietanką kokosową To zaczynamy! Wraz z dziewczynami porozumiałyśmy się w kilka chwil i rozpoczęłyśmy wspólne gotowanie

SMYKWKUCHNI
Tort czekoladowo-truskawkowy 195

wykonywania: Biszkopt z tylu jajek w tak małej blaszce powinien być wysoki i dać się przekroić na 3 blaty, a wyszedł za niski, musiałam dopiec jeszcze jeden cienki (moja wina - wiem, że w moim piekarniku biszkopty nie wychodzą, a nie chciało mi się pójść z tą blaszką do Mamy) Mikser trzasnął w trakcie ubijania śmietany, zawył i w środku

Kolorowy Przepisownik
Makaron z brokułami 187

Nałóż na talerze, posyp tartym parmezanem i bazylią (nie koniecznie). ·         To jest pyszne! Zwłaszcza z lampką czerwonego wina. I jakie proste. Smacznego!   Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem sera fety i ziaren granatu 146

których zadaniem jest niszczenie wolnych rodników, uszkadzających nasze komórki przez degradacje nici DNA i powodujących  tzw. starzenie się organizmu. Jest ich w nim dużo więcej niż w czerwonym winie, czy w zielonej herbacie! Najwięcej przeciwutleniaczy znajdziemy w 100% soku z granatu. Najlepiej, gdy wyciśnięty jest ze świeżych owoców pochodzących z upraw ekologicznych. Antyoksydanty, czyli wspomniane wyżej przeciwutleniacze, spowalniają

Moja Mama Gotuje
Pyszna sałatka z pieczonych buraczków, avocado i rukoli 172

też znakomity pomocnik, którego zdolność dekorowania pierniczków jest niezaprzeczalna. A  ten zapach, który unosi się w kuchni w trakcie pieczenia, cynamon, miód… mmm… no i oczywiście zapach grzanego wina z pomarańczami i goździkami, które tak bardzo smakuje w zimie (tego ostatniego nie polecam oczywiście dzieciom :)). Jeżeli mamy małe dzieci, to pieczenie pierniczków i czas wspólnie spędzony

Moja Mama Gotuje
Pierniczki korzenne na mące orkiszowej/Wigilijna kapusta z żółtym grochem 163

piernika (ważne, żeby były to przyprawy bez mąki i cukru, albo przygotowane własnoręcznie). Całość odkładam do ostudzenia. W tym czasie zazwyczaj mój pomocnik, przygotowuje  swoje popisowe grzane wino z mnóstwem owoców i aromatycznych przypraw. :) Następnie mieszam w misce 400 g mąki orkiszowej i 200 g mąki pszennej ( w tym roku stosowałam mąkę pszenną razową, która sprawiła, że nasze

Moja Mama Gotuje
Sos chrzanowy z jajkami/Sos chrzanowo-żurawinowy 151

chrzanowo-żurawinowy Składniki: 10 dag startego chrzanu 30 dag dżemu z czarnej porzeczki 30 dag żurawiny w słoiku 2 pomarańcze 1 cytryna 50-75 ml czerwonego, wytrawnego wina Przygotowanie: Pomarańcze oraz cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę z cytryny. Wyciskamy sok z cytrusów.  Miksujemy żurawinę, a następnie dodajemy wyciśnięty sok i pozostałe składniki

Moja Mama Gotuje
Makaron z pieczonymi burakami z dodatkiem rukoli i słonecznika 184

pospolicie występujące w Polsce warzywo to skarbnica prozdrowotnych właściwości. Wszystko to dzięki zawartym  w nim antocyjanom (tak, tak- to te same barwniki, które znajdziemy w czerwonym winie). Dzięki nim nasz organizm nabiera odporności, wolniej się starzeje i nabiera sił witalnych. Twierdzi się, że zawarte w burakach antocyjany zapobiegają rozwojowi nowotworów, obniżają ciśnienie krwi, działają przeciwwrzodowo (działając zasadotwórczo), niwelują

Moja Mama Gotuje
Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym 197

głąb jeziora. Jeżeli chodzi o kuchnię macedońską - znajdziemy wiele "zapożyczeń" bałkańskich (np. musaka, gołąbki w liściach winogron), tutejsze ryby (traut, belvica), mięsa wszystkich rodzajów. Do picia polecam pyszne wino Dalvina, piwa Skopsko i Zlaten Dab, no i oczywiście ręcznie robioną rakiję Dragana :). Kuchnia wydawać by się mogła tłusta, jednak Macedończycy dopasują się bezproblemowo do naszych gust

Moja Mama Gotuje