wino - 10075 przepisów (strona:400/672)

Kremowe risotto z dodatkiem pesto, z karmelizowaną szalotką i groszkiem cukrowym. z krewetkami w sosie pesto i chipsem z szynki 126

robię risotto. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i łyżkę masła. Dodaję posiekaną bardzo drobno szalotkę i czosnek. Po chwili dodaję ryż. Całość smażę przez kilka chwil i wlewam wino. Płyn redukuję o połowę i porcjami (po 100 ml) wlewam bulion, Kiedy ryż wchłonie jedną porcję wówczas dolewam kolejną. Postępuję tak do momentu aż ryż wchłonie cały bulion

Mango Papaja
Jajka faszerowane 151

Jajka faszerowane kojarzą mi się praktycznie wyłącznie z Wielkanocą. Nie to, żeby nie były dobre, ale jakoś tak się dzieje, że na naszym stole goszczą dość rzadko. Może to wina męża, który za najlepsze jajka na świecie uważa te z majonezem;) Może właśnie pora zmienić jego przyzwyczajenia. Jajka faszerowane to pomysł na podanie jajek ale w nieco innej formie

Mieszam w Garnku
Brownies bez mąki z gruszkami i orzechami 147

Brownies bez mąki i z niewielkim tylko dodatkiem cukru. Ciasto jest niskie i generalnie niewielkie (przyznaję, że robiłam je dla dwóch osób celem osłodzenia wieczoru - wiecie, film, lampka czerwonego wina i czekolada to dobre połączenie ;)), więc w razie większego zapotrzebowania można podwoić porcję. Składniki * 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 2 jajka 4 łyżki cukru 2 czubate łyżki

Słodkie inspiracje
Ryba z pieca w sosie bordelaise, ryba z pieca w sosie brokułowym FROSTA 125

ustach, jest bardzo delikatna i krucha. Po wyjęciu z piekarnika od razu czuć piękny zapach rybki i sosu, mi niestety nie posmakował ten sos, który jest na bazie czerwonego wina. Natomiast mężuś jest zachwycony rybką i z wielką chęcią ją zjadł. Wielkim minusem jest to, że się rozwala po "upieczeniu" i wyjęciu z opakowania. Czy bym kupiła ją ponownie

My World by Dagmara Rek
Zapiekanka jednogarnkowa z makaronem i piersiami z kurczaka. 147

robimy je na obiad. Danie szybkie, łatwe, a przede wszystkim bardzo smaczne. Nie trzeba wymyślać składników, wystarczy dać to co mamy w lodówce. Zawsze mówimy, że to zapiekanka "na winie", czyli.. to co się nawinie to do zapiekanki.  Składniki: makaron kokardki Lubella pierś z kurczaka po jednej papryce: czerwona, żółta i zielona 10 pieczarek 1 cebula mozzarella

My World by Dagmara Rek
Bigos po mojemu 138

chcemy zjeść -szynka, mięso z rosołu - ja lubię i jem, lecz mój facet już niestety nie. Jednak danie jako całość bardzo smakuje, pomimo braku grzybów, śliwek czy wina. U mnie w domu nigdy nie dodawano takich rzeczy do bigosu, więc ja też nie dodaję. Może kiedyś spróbuję urozmaicić w ten sposób. Składniki: Pół główki białej małej kapusty

Justa próbuje gotować
Pyszna zupa z zielonej soczewicy-szybka i sycąca 223

ząbki czosnku 1 listek laurowy 1 litr wody (można użyć więcej lub mniej, zależnie od gustu) sól, pieprz i sporo suszonego oregano do smaku 2 łyżki octu z czerwonego wina Przygotowanie: W dużym garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę i czosnek. Nie mają się zrumienić, tylko zmięknąć. Dodaj pokrojoną marchewkę i listek

Swojskie jedzonko
Sałatka z portulaką zimową, 'Niedźwiednikiem" i kolorową quinoą 174

portulakę wykładamy na talerze, dodajemy plastry sera, cebulę pokrojoną w półplasterki i ćwiartki wędzonych śliwek. Posypujemy pistacjami, czerwonym pieprzem i skrapiamy olejem lnianym. Do tego lampka czerwonego wytrawnego wina i ja już nic więcej nie potrzebuję

Quinoa Raz!
Klub Kolacyjny Barilla 172

koszyczki z kremem tuńczykowym i pistacjami. Rewelacyjne włoskie antipasti. Sycylijska caponata z jabłkami. Primo piatto: Bavette Barilla con frutti di mare. Secondo piatto: Stek z polędwicy wołowej w czerwonym winie. Deser: babbamisu alla  zabaglione . * VIVERE Italiano || ul. Ofiar Oświęcimskich 21, Wrocław

Food Square
Pikantna pizza z anchois, oliwkami z czosnkiem i kozim serem 214

Pizza bardzo wytrawna, idealna do czerwonego wina. Połączenie anchois z oliwkami z czosnkiem i pikantnymi papryczkami wraz z kozim serem tworzą wyjątkowy zachęcający smak. Wyśmienity pomysł na weekendowe biesiadowanie z najbliższymi. Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy 32 cm): 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant (suchych) pół łyżeczki soli pół łyżeczki

Zasmakuj Kuchni
Portugalska pasta z sardynek 199

szykowanych ryb i węgla drzewnego sunie między wąskimi uliczkami. Grillowane, osypane morską solą sardynki podaje się z pajdą chleba, słodkimi ziemniakami, grillowaną papryką… Wśród tapas – przekąsek do piwa, wina i sangrii – królują błyszczące sardynki wyłowione z pięknie zaprojektowanych, utrzymanych w stylistyce retro puszek – w całości, albo w formie pasty.   Udało mi się dopaść portugalskie sardynki – puszka ogromna

Karo in the Kitchen
Najlepsze restauracje w Warszawie 203

się na porach roku, ale na znacznie krótszych odcinkach czasowych, w których podawane są całkiem odmienne i wyjątkowe potrawy. Do „momentów” podawane są specjalnie wyselekcjonowane trunki – nie tylko wyśmienite wina, ale też polskie wódki czy miody pitne.  A jeśli zdecydujemy się skosztować kuchni włoskiej? Najlepiej wybrać się do Mąki i Wody . Przyjęło się, że jest to jedna

upichcona
Musztardowo-pomarańczowy łosoś z pieczonymi ziemniakami 110

większą ilość bo gwarantuję, że będziecie ją zużywać nie tylko do ryby :) Domowa musztarda (porcja na 2 niewielkie słoiczki): 3 opakowania gorczycy białej Galeo 8 łyżek octu z białego wina 6 łyżek wody (przegotowanej) na następny dzień: ok. 3 łyżki wody szczypta soli łyżeczka papryki ostrej Galeo łyżka cukru trzcinowego Gorczycę zalewamy octem i wodą i odstawiamy

Mienta blog
Sałatka z dojrzewającą wołowiną, grillowaną cukinią, mango i serem gorgonzolą 186

dzisiejsze zakończenie dnia polecam sałatkę z suszoną wołowiną, która z pewnością zaskoczy smakiem nie tylko Ciebie. Taka sałatka sprawdzi się również na romantycznej kolacji ze świecami i butelką czerwonego wina. Koniecznie wypróbujcie przepis  i dajcie znać jak smakowała :)  Składniki:  150 g świeżej rukoli  1 średnia cukinia kilka krolpli oliwy 1 świeże dojrzałe mango

Niezły Młynek
Restauracja Repubblica Italiana | Warszawa 159

czułam się swobodnie – jak wiecie, nie lubię miejsc „z zadęciem”. Obsługująca mnie kelnerka, sprawiała wrażenie bardzo ciepłej i miłej osoby, poleciła nam dania z karty oraz wino, które warto wybrać. Zdecydowaliśmy się na poniższe dania: OCTOPUS ARROSTO NUOVO – 29zł ośmiornica/ spianata/ avocado/ limonka/ mięta ZUPPA DI AGLIO – 21zł czosnek/ pikantne salami/ pieczona papryka/ jajko

Kuchnia Bazylii