wino - 10075 przepisów (strona:391/672)

Panierowane szparagi z boczkiem wg Aleex 209

maju. Po powrocie do domu trzeba je było jakoś przyrządzić. Zrobiłam je w panierce, z odrobiną parmezanu, na ciepło. Udały się znakomicie. Były pyszne, chrupiące, z lampką białego wina smakowały wyśmienicie. Polecam. Koniecznie spróbujcie, właśnie w maju. Składniki: • pęczek młodych zielonych szparagów • 10 cieniutkich plasterków boczku • 2 jajka • bułka tarta • garść startego parmezanu (opcjonalnie) • sól, pieprz • olej Sposób przygotowania

W mojej kuchni
Sos mojo verde do jajek 230

często pytacie jak gotować jajka dopisaliśmy też krótką instrukcję ;) Porcje: 10 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 5 ząbków czosnku 1 pęczek kolendry 1 awokado 1 łyżka octu z białego wina 100 ml oliwy ½ łyżeczki mielonego kminku lub madras curry 1/2 papryczki chili (opcjonalnie) Sól i pieprz do smaku 10 jajek      Przygotowanie: Sos mojo verd do jajek

SzczyptaSmaQ
Hiszpański sos romesco - idealny do dań z grilla 169

preferencji) 2 średnie dojrzałe pomidory 20 orzechów laskowych obranych z łupinek 40 g płatków migdałowych 6 gałązek natki pietruszki 1 duża kromka czerstwego chleba 4 łyżki octu z czerwonego wina 8 łyżek oliwy  sól do smaku Przygotowanie sosu romesco : Piekarnik nastawiony na górną grzałkę (grill) nagrzej do 190 stopni C. Papryki przekrój na pół, usuń z nich gniazda

Chilli Czosnek i Oliwa
Przepisy na sałatki: sałatka na winie 163

dopiero, czy zaraz … po psie. Do tego co niektórzy chętnie założyli by jej smycz. Najlepiej taką, żeby z kuchni nie wychodziła. The post Przepisy na sałatki: sałatka na winie appeared first on MODA

MODA NA BIO
Paella z ośmiornicą i kurczakiem 175

pomidory, sparzone, obrane ze skóry, pokrojone w kostkę 1 cukinia pokrojona w kostkę pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej 300 g ryżu do paelli lub risotto 200 ml białego wina 1 litr bulionu drobiowego oliwa kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku cytryna kilka czarnych oliwek grillowana

Smakowity Blog Kulinarny
Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem 143

ciepłą wodą).  Piekarnik włączamy na 180 C.  Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę, blat i odrywamy nie wielkie kawałki wałkujemy, wycinamy krążki ( ja kieliszkiem do wina ) i na środku krążka kładziemy łyżkę nie za dużą naszego farszu i zawijamy najpierw boki do środka ( zachodzą na siebie ) potem końce zwijamy do środka tworząc wałek, bułeczkę. Takie bułeczki

Kuchnia na wzgórzu
Kurczak w czosnkowym sosie 285

bardzo prosty i bardzo dobry. Znów podany z kaszą kuskus, a bo tak jakoś łatwiej i szybciej. Zapraszam również na moje inne  przepisy na kurczaka: Kurczak w białym winie Kurczak w sosie miodowo musztardowym Makaron cannelloni z kurczakiem Makaron cannelloni z kurczakiem barbecue Składniki: 500 g  piersi z kurczaka 200 ml słodkiej śmietany 1 łyżka ketchupu

Delusional Trine
RURKI SMAŻONE NA GŁĘBOKIM OLEJU, NADZIEWANE RICOTTĄ 179

głębokim oleju. Składniki: 2 szklanki mąki - u mnie luksusowa pszenna  MŁYNOMAG 4 łyżki cukru skórka z 1 cytryny 4 łyżki zimnego masła 2 jajka 12 łyżek białego wytrawnego wina nadzienie: 500 g ricotty 500 ml śmietany 30% laska wanilii cukier puder do smaku dodatkowo: posiekane orzechy Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Bardzo cienko rozwałkowujemy, kroimy na paseczki

Z Majeczką w kuchni
Restauracja La Maison zmienia się z nowym Szefem Kuchni 147

odwiedzić, a trzy - wyjątkowej kuchni wartej specjalnej podróży. La Maison ma charakteryzować się nie tylko niespotykanym dotąd w kraju wysokim standardem gotowania, ale także obsługi oraz bardzo szeroką kartą win, która będzie się składała ze 120 pozycji. Szef kuchni  Arkadiusz Wilamowski, postanowił zaprosić Nas na wyjątkową kolację, gdzie mogliśmy skosztować prawdziwych rarytasów. To była uczta dla podniebienia! Ogromna

SMYKWKUCHNI
Szparagi, krewetki, cytryna, maślany sos – jedna blacha 283

pozostały w blaszce sos. Na przystawkę lub lunch to 4 małe porcje – na obiad czy kolację ta ilość składników (kurczę, same afrodyzjaki!) zaspokoi głód dwóch dorosłych osób. Schłodzone białe wino do popicia jak najbardziej wskazane! SKŁADNIKI 1 pęczek młodych zielonych szparagów 300-350g mrożonych krewetek (średnich obranych lub dużych w pancerzach) ½ pęczka natki pietruszki 80g masła 82% tłuszczu

Karo in the Kitchen
Focaccia z rozmarynem 298

można użyć termoobiegu) – do czasu, aż focaccia ładnie się zarumieni. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, maczana w dobrej jakości oliwie z oliwek. Do tego świetnie komponuje się lampka ulubionego wina i dobre towarzystwo – nic więcej nie trzeba! * Można zastąpić 25 g świeżych Post Focaccia z rozmarynem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tłusty Czwartek 123

wziął się zwyczaj obchodzenia Tłustego Czwartku? Geneza tego święta sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i przyjście wiosny. Ucztowanie polegało na jedzeniu tłustych mięs, piciu wina, a na zagryzkę były pączki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną. Tak świętowali Rzymianie (za Wikipedią). A my teraz zrobimy pączki na słodko. Potrzebujemy na ciasto : Czytaj więcej

Tylko pysznie