wino - 10075 przepisów (strona:393/672)

Kwiecień - plecień i sernik z musem pistacjowym 263

mieliśmy gości. Kuzyn C. przyjechał do nas z dziewczyną. Na początku planowaliśmy wspólny lunch; skończyło się na lunchu, obiedzie i deserze w dwóch odsłonach. W międzyczasie opróżniliśmy dwie butelki wina i rozmawialiśmy, rozmawialiśmy i rozmawialiśmy... I chociaż nie jestem zbyt towarzyska, a ludzi z zasady nie bardzo lubię, to muszę przyznać, że spędziłam niesamowicie przyjemny dzień. Normalnie odmłodniałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Schab duszony w winie z jabłkami 180

bardzo aromatyczna. Polecam na spotkania z przyjaciółmi czy na pyszny obiad całej rodzinki a jak jeszcze zostanie pokrójcie w plastry i będzie znakomity do kanapek. Schab duszony w winie z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jadalne kwiaty – miejskie ogrodnictwo 168

fiołkowy do sałatek jaśmin – uwielbiam herbatę jaśminową lawenda – zobacz przepis na ciasteczka z cukrem lawendowym , lemoniadę o smaku lawendy i ocet do sałatek. mniszek – można z niego zrobić wino mniszkowe ogórecznik – pięknie dekoruje nasze sałatki i dania róża – woda różana nadaje wyjątkowego smaku deserom a konfitura to najlepszy dodatek do pączków rumianek – moja ulubiona herbatka Dekorowanie dań kwiatami

Ugotowane pozamiatane
DOMOWY MAJONEZ 137

pracuje - majonez będzie miał bledszą barwę i będzie bardziej płynny. Polecam przepis na domowy majonez ! SKŁADNIKI : na około 300ml 2 żółtka ze świeżych jajek 1 łyżeczka octu z białego wina 1/2 łyżeczki soli morskiej świeżo mielony biały lub czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka angielskiej musztardy w proszku 300ml oleju arachidowego lub lekkiej oliwy z oliwek (nie extra virgin

Moja Książka Kucharska
Nalewka cynamonowa 133

Dzisiaj polecam domową nalewkę cynamonową. Za ojca nalewek uznaje się słynnego greckiego lekarza Hipokratesa. Stworzył on napój z wina, miodu i przypraw korzennych. W XIII wieku odkryto, iż alkohol wzmacnia lecznicze działanie ziół, dlatego chorym jako lekarstwo przepisywano nalewki. Do Polski moda na nalewki przywędrowała wraz z królem Henrykiem Walezym. Wówczas zaczęto produkować znany do dzisiaj krupnik

Smak mojej kuchni
Babka cynamonowa 154

ilość cynamonu obniża łaknienie na słodyczce. Cynamon zawiera błonnik, żelazo, wapń, zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego. Cynamonem możemy doprawiać różne potrawy: mięsa, warzywa, ryby, ciasta, desery, koktajle, grzane wino lub piwo. Można go wykorzystywać w marynatach, dodawać do kawy. Użycie małej ilości cynamonu do przyprawienia ryb sprawia, iż znika ich nieprzyjemny zapach. U Nas dzisiaj ucierana babka cynamonowa

Smak mojej kuchni
Konfitura z pigwy 154

ozdobna. Owoce pigwy dojrzewają późną jesienią. Kształtem przypominają gruszki, są żółte, bardzo twarde i cierpkie w smaku. Nie nadają się do bezpośredniej konsumpcji, ale są idealne na przetwory, nalewki, wina, soki. Pigwa powinna znaleźć się w Naszym menu w okresie jesiennych i zimowych przeziębień, jest źródłem witaminy C, która wspiera Naszą odporność. Ponadto zawiera kwasy organiczne, garbniki, pektyny

Smak mojej kuchni
Warsztaty kulinarne ryby i owoce morza w Kulinarnych Kreacjach w Krakowie 197

robimy to niepoprawnie. Jedliśmy, piliśmy, śmialiśmy się, a do tego wzięliśmy jeszcze pełno jedzenia "na spróbowanie" dla najbliższych. Co najważniejsze, przekonałam się do ryb. Pstrąg wyszedł obłędny. Do wina i risotta nie trzeba było mnie przekonywać, bo te ubóstwiam. Sami zobaczcie nasze menu i smakowite fotografie z warsztatów: Staropolski krem z raków z kwaśną śmietaną Mule duszone w mleku

Karola gotuje
Kasza gryczana z pieczarkami i zielonym groszkiem 254

pieczarek, które miały być do pizzy, ale pizzy nie było, a groszek już od dawna czekał w zamrażarce. Przepis tu właściwie jest zbędny, bo to jak z bigosem na winie... ;)  Można tu wrzucić wiele innych składników (podsmażony boczek, kurczaka, fasolkę szparagową, paprykę, fasolkę czerwoną... ).   Składniki: 200 g kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej)  10-12 szt. średnich

bistro mama
Roladki z ciasta filo z serem kozim, orzechami i suszonymi owocami 192

arkuszy ciasta filo Przygotowanie roladek z ciasta filo : Rozpuść masło i wymieszaj z oliwą. Odstaw do przestygnięcia. Rodzynki i suszone figi lub daktyle namocz przez 20 minut w winie lub gorącej wodzie. Następnie odsącz i posiekaj.  W misce wymieszaj posiekane suszone owoce, liście mięty, orzechy, ser, szczyptę soli oraz roztrzepane jajko. Jeżeli używasz mrożonego ciasta filo, rozmróź

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowany łosoś z marchewkowo – pomarańczowym ryżem na liściach rukoli 162

się okazało świetnym rozwiązaniem. Danie nie straciło na delikatności i miało przy tym swój twist, a żeby nie rozleniwić podniebienia, dodałam orzeźwiającą i ostrą rukolę i białe, wytrawne wino. Wykonanie Obierz, umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami marchew. Zagotuj 500 ml wody z płaską łyżeczką soli w średniej wielkości garnku. Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodaj

Eat me! Fit me!
Czekoladowo- cynamonowe serce - Last minute. 180

Dziś walentynki...  Wszystkim zakochanym i tym czekającym na wielką miłość, przesyłam czekoladowo- cynamonowe serce. Dużo mlecznej czekolady i aromatyczny cynamon.... jeszcze lampka wina i nastrojowa muzyka :) Cudownych Walentynek Wam życzę. Dla spóźnialskich szybki przepis.  Będzie wam potrzebna silikonowa forma w kształcie serca, dobra czekolada i aromatyczne przyprawy korzenne. 450 g dobrej mlecznej czekolady. 50 g białej czekolady

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kremowe risotto z dodatkiem pesto, z karmelizowaną szalotką i groszkiem cukrowym. z krewetkami w sosie pesto i chipsem z szynki 136

robię risotto. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i łyżkę masła. Dodaję posiekaną bardzo drobno szalotkę i czosnek. Po chwili dodaję ryż. Całość smażę przez kilka chwil i wlewam wino. Płyn redukuję o połowę i porcjami (po 100 ml) wlewam bulion, Kiedy ryż wchłonie jedną porcję wówczas dolewam kolejną. Postępuję tak do momentu aż ryż wchłonie cały bulion

Mango Papaja
Jajka faszerowane 158

Jajka faszerowane kojarzą mi się praktycznie wyłącznie z Wielkanocą. Nie to, żeby nie były dobre, ale jakoś tak się dzieje, że na naszym stole goszczą dość rzadko. Może to wina męża, który za najlepsze jajka na świecie uważa te z majonezem;) Może właśnie pora zmienić jego przyzwyczajenia. Jajka faszerowane to pomysł na podanie jajek ale w nieco innej formie

Mieszam w Garnku
Brownies bez mąki z gruszkami i orzechami 155

Brownies bez mąki i z niewielkim tylko dodatkiem cukru. Ciasto jest niskie i generalnie niewielkie (przyznaję, że robiłam je dla dwóch osób celem osłodzenia wieczoru - wiecie, film, lampka czerwonego wina i czekolada to dobre połączenie ;)), więc w razie większego zapotrzebowania można podwoić porcję. Składniki * 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 2 jajka 4 łyżki cukru 2 czubate łyżki

Słodkie inspiracje