wino - 10075 przepisów (strona:394/672)

Zupa cebulowa wg Joanny Chmielewskiej. 157

Sporo w nich było wątków kulinarnych. Wspólnym mianownikiem wszystkich dań była prostota. Postanowiłam przygotować zupę cebulową, chociaż na blogu znajdują się już trzy przepisy, bo intrygowała mnie wersja bez wina, tymianku i takich tam :) Do podsmażenia cebuli użyłam masła, ponieważ "w tym domu nie używało się oleju, wszystko musiało być na maśle". W efekcie wyszła mi całkiem smaczna, prosta

zadanie-gotowanie
Taboule nie tylko do pracy 209

mieszkałam we Francji dokonałam wielu odkryć kulinarnych, które na stałe weszły do mojej codziennej kuchni. Zaraz obok tart, czy to słodkich czy wytrawnych oraz sosów na winie taką potrawą stało się taboule. Niby takie niepozorne danie, a jednak za każdym razem może smakować inaczej. Wszystko to kwesta dodatków. Dziś u mnie wersja cytrusowa, bardzo fajna i orzeźwiająca. Co prawda

Przysmaki Karolki
SŁODKI DESER Z GALARETKAMI, OWOCAMI I MASCARPONE 221

Galaretkę truskawkową i jagodową rozpuścić każdą osobno w szklance wrzącej wody. W pucharki, szklanki lub inne naczynia rozlać galaretkę truskawkową (dla uzyskania takiego efektu jak na zdjęciu, lampki od wina położyłam do miseczek pod kątem 45 stopni), odstawić do stężenia (wstawiłam jeszcze ciepłe galaretki do lodówki, zastygły błyskawicznie). Następnie naczynie odwrócić tak by po drugiej stronie móc wlać

Zrób to smacznie
Sałatka z bobem z awokado sosem 146

czekam cały rok! Jemy go z mężem ugotowany bez dodatków lub w sałatce . Sałatka z bobem to pożywne danie. Lekka i kolorowa. Zadowoli każdego bobożercę! Do tego lampka czerwonego wina i jestem w siódmym niebie. Bób to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych na Bliskim Wschodzie. Irańczycy przyrządzają ryż z bobem . Dodają go również do gulaszy. Najczęściej łączą

codojedzenia
PASTA Z AWOKADO I FASOLI Z DODATKIEM CZARNUSZKI 148

przeziębienia. Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Ponadto czarnuszka poprawia trawienie, ma działanie żółciopędne oraz moczopędne. Czarne nasiona stosuje się jako dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina oraz do produkcji oleju. Olej z czarnuszki zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy i linolenowy; olejki eteryczne mające właściwości bakteriobójcze; a także wiele witamin i składników mineralnych. Warto

wege i kropka
PASTA KANAPKOWA - GORGONZOLA Z CUKINIĄ 160

Idealna kompozycja do białego półwytrawnego wina ...albo jak kto lubi ;) SKŁADNIKI: 1/2 cukini 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku około 50 g sera gorgonzola kilka czarnych oliwek garść świeżych liści bazylii sól, świeżo mielony czarny pieprz oliwa z oliwek bagietka pszenna SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cukinię, cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie miksujemy

wege i kropka
Filet z kurczaka zapiekany w warzywach 215

przygotowane filety są niezwykle soczyste, po prostu rozpływają się w ustach, a sos na bazie wina, masła i śmietany, no cóż… poezja 😀 Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka … Czytaj dalej Filet z kurczaka zapiekany w warzywach

czarrna od kuchni
Pieczone młode buraczki i książki na urlop 159

książka staje się kryminałem, trzymającym w napięciu do ostatniej kartki dzięki różnym zwrotom akcji. Przyznaję, że do postaci, która za nimi stoi, nie do końca jestem przekonana. Może to wina tłumaczenia, ale w pewnym momencie pojawia się w polskiej wersji takie zdanie, które niestety przeczy zakończeniu :( dowolny dla... We dwoje Książka sir Juliana Fellowesa pt. "Czas przeszły niedoskonały" przypomina

Weekendy w domu i ogrodzie
Klasyczna kalafiorowa po polsku i "Wiedziałam, że tak będzie" 212

palnik, dodać śmietanę. Wymieszać. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki.   Nie ma to jak zacząć urlop lekką książką z powiewem włoskiego klimatu, dobrego wina i jedzenia w tle 😊 Taką właśnie pozycją jest "Wiedziałam, że tak będzie" Kasi Pisarskiej . Dwie prawie 40-letnie przyjaciółki, Laura i Weronika, wyruszają w podróż do Mediolanu

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos do warzyw stir-fry 208

szklanka sosu sojowego 1/2 szklanki sosu z ostryg 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na sos mieszamy w rondelku i gotujemy na małym ogniu do momentu zagotowania, przelewamy do butelki. Tak przygotowany sos można przechowywać około 3 tygodni w lodówce

Delusional Trine
Rojoes. Wieprzowina po portugalsku. 232

dania. Ja moje zwyczajnie ugotowałem, ale dobrze jest odlać nieco winnego sosu i poddusić je w nim dodatkowo. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej (możliwie najtłustszej) 300 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka kuminu 2 duże ząbki czosnku 2 listki laurowe 1 łyżeczka pasty paprykowej 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej) oliwa do smażenia Wykonanie: Mięso pokroić w około

zadanie-gotowanie
Szybka sałata z dressingiem śmietanowym / Simple salad with creamy dressing 314

English Szybka sałata z dressingiem śmietanowym (4-5 porcji) Składniki: 200 g ulubionego miksu sałat 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu z białego wina 1/2 łyżki cukru pudru sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W małej miseczce wymieszaj śmietanę, sok z cytryny lub ocet, cukier i dopraw solą i pieprzem do smaku. Ewentualnie dodaj

karmelowy
Truskawkowo waniliowa zebra 171

najzdrowsze są oczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone – na dżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g schłodzonego masła - 2 żółtka

mojewypiekiinietylko
Hasło tygodnia - kuchnia portugalska. 186

Porto. Albo do innej Coimbry czy Leirii (jeśli tylko coś tam lata). Myśli są intensywne i niemal już widzę siebie z rodziną przy talerzu grillowanych sardynek. Lub popijających lokalne wino na wieczorze fado... Marzenia należy spełniać więc niniejszym ogłaszam, że zakładam skarbonkę na wyjazd! ;) A zanim to nastąpi, wypróbujemy z Marzeną kilka tradycyjnych portugalskich przepisów i podzielimy się

zadanie-gotowanie
Bruschetta z blanszowanym bobem 181

oliwy). W Toskanii, w listopadzie, po zbiorze i tłoczeniu oliwek, grzanka nazywa się fettunta jest podawana bez żadnych dodatków, tylko i wyłącznie w towarzystwie świeżo wyciśniętej oliwy (i oczywiście wina). W małym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. W zlewie szykujemy sobie miskę z bardzo zimną wodą i paroma kostkami lodu. Na bulgoczący wrzątek wrzucamy bób, gotujemy na mocnym

Karo in the Kitchen